Czereśniak latem 2010
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśniak latem 2010
Wpadłam się przywitać pozimowo. Na pewno zima nam jeszcze dokuczy, ale te parę zapowiadanych cieplejszych dni niesie jakąś nadzieję, że to już coraz bliżej do wiosny. 

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie śniegu ciągle dużo. Nie widać trawnika.
Basiu to jak się dokształcisz to napisz w jakim stężeniu stosować ten nadmanganian.
Basiu to jak się dokształcisz to napisz w jakim stężeniu stosować ten nadmanganian.
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym nie lała nadmanganianu...najwyżej wielkokwiatowe clematisy podlać miedzianem,tak mi doradził p.Marczyński -prezes powojnikowy ,a wiosną podsypać garścią wapna nawozowego,bo one kochają zasadową glebę...
A teraz się przywitam się z właścicielką ogródka...
Witaj Basiu
Powiem szczerze ,że nie obeszłam jeszcze całego Twojego ogródka ,ale o tej porze to widzenie jakieś mgliste...
Ale nadrobię niebawem...Widzę ,ze śniegu mało,a u mnie zwały ...dzisiaj rozkopywałam co większe kopy...i odsłoniłam ciemiernika spod warstwy półmetrowego śniegu...
Dobranoc i do następnej wizyty...

A teraz się przywitam się z właścicielką ogródka...

Powiem szczerze ,że nie obeszłam jeszcze całego Twojego ogródka ,ale o tej porze to widzenie jakieś mgliste...
Ale nadrobię niebawem...Widzę ,ze śniegu mało,a u mnie zwały ...dzisiaj rozkopywałam co większe kopy...i odsłoniłam ciemiernika spod warstwy półmetrowego śniegu...

Dobranoc i do następnej wizyty...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
Basiu, bo ja już kupiłam i dla Cienie i dla Jadzi ten nadmangamian p. o co??? Czytaj i zapamiętaj o tych clematisach. U mnie jeszcze śniegu b. dużo. 

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
No Basiu -jak nic...wiosna u Ciebie.....nawet masz już kotki na drzewie
ale te clematisy to mnie zadziwiły.....oby nic im się nie stało-one za wcześnie wyskoczyły.....

ale te clematisy to mnie zadziwiły.....oby nic im się nie stało-one za wcześnie wyskoczyły.....
- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Moja skimia jeszcze pod śniegiem
A Adaś i Ola wyglądają jak te rosyjskie babuszki 

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Stasiu rośliny jeszcze pod śniegiem, odkryły się na razie ścieżki i kawałek trawnika.
Kocica zawsze towarzyszy mi przy obchodzie ogródka, jak pies. I jeszcze popisuje się, wskakując na drzewa, czy tarzając się w śniegu.
Jadzia a niech sie to brudne i ciężkie stopi, bo chyba zaczyna przyduszać rośliny. Skimmia była przykryta pudełkiem, stąd taka wiosenna.
Krysiu nawrót zimy jest pewny, ale trochę roztopów też się przyda...w oczekiwaniu na nowy śnieg
Gosia, Tosia Pan Marczyński nie wspomina o nadmanganianie, natomiast pisze o stosowaniu przez hodowców holenerskich preparatu o nazwie Switch. W Polsce Switch nie ma rejestracji do powojników, ale dopuszczony jest do zwalczania grzybów warzyw i owoców.
Na forum znalazłam taką ciekawą stronkę
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... dmanganian
Myślę, że warto poczytać.
Nela miło Cię przywitać
Ja myślę, że jak rośliny chorują, to chwytamy się wszelkich możliwych sposobów
Powojniki mam młodziutkie, kwitły niewielką ilością kwiatów. Zachorował tylko jeden - Solidarność, ale posadzony jest blisko wiśni i może mu miejsce nie odpowiadać.
Też miałam wielką ochotę wygrzebać ciemierniki, ale przykryte są jeszcze dużą ilością śniegu...bałam się uszkodzić roślinę. W zeszłym roku przy odgarnianiu, zostało mi w ręce, prócz śniegu, kilka pąków
Grażyna najdziwniejsze jest to, że te pąki liściowe rozwinęły się powyżej warstwy śniegu, bardzo mnie niepokoją
Wychodzi na to, że wiosna u mnie cały rok, bo kotka wędruje po drzewach codziennie
Iwonko ze skimmi ściągnęłam pudełko i widać dobrze ją zabezpieczało. Muszę szybko postarać się o nowe, bo to przecież wciąż zima.
Adaś rok temu był jeszcze smarkaty, ale Ola wyglądała podobnie. Wiosną zrzuca sadełko i robi się wiotką panienką.
A może by tak róże
Nieznana z nazwy, zakwitła u mnie jako pierwsza, na samym początku czerwca. Dostałam sporą sadzonkę od sąsiadki i zdjecia pochodzą z jej pierwszego u mnie kwitnienia. Pachnie na odległość

Kocica zawsze towarzyszy mi przy obchodzie ogródka, jak pies. I jeszcze popisuje się, wskakując na drzewa, czy tarzając się w śniegu.
Jadzia a niech sie to brudne i ciężkie stopi, bo chyba zaczyna przyduszać rośliny. Skimmia była przykryta pudełkiem, stąd taka wiosenna.
Krysiu nawrót zimy jest pewny, ale trochę roztopów też się przyda...w oczekiwaniu na nowy śnieg

Gosia, Tosia Pan Marczyński nie wspomina o nadmanganianie, natomiast pisze o stosowaniu przez hodowców holenerskich preparatu o nazwie Switch. W Polsce Switch nie ma rejestracji do powojników, ale dopuszczony jest do zwalczania grzybów warzyw i owoców.
Na forum znalazłam taką ciekawą stronkę
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... dmanganian
Myślę, że warto poczytać.
Nela miło Cię przywitać

Ja myślę, że jak rośliny chorują, to chwytamy się wszelkich możliwych sposobów

Też miałam wielką ochotę wygrzebać ciemierniki, ale przykryte są jeszcze dużą ilością śniegu...bałam się uszkodzić roślinę. W zeszłym roku przy odgarnianiu, zostało mi w ręce, prócz śniegu, kilka pąków

Grażyna najdziwniejsze jest to, że te pąki liściowe rozwinęły się powyżej warstwy śniegu, bardzo mnie niepokoją

Wychodzi na to, że wiosna u mnie cały rok, bo kotka wędruje po drzewach codziennie

Iwonko ze skimmi ściągnęłam pudełko i widać dobrze ją zabezpieczało. Muszę szybko postarać się o nowe, bo to przecież wciąż zima.
Adaś rok temu był jeszcze smarkaty, ale Ola wyglądała podobnie. Wiosną zrzuca sadełko i robi się wiotką panienką.
A może by tak róże

Nieznana z nazwy, zakwitła u mnie jako pierwsza, na samym początku czerwca. Dostałam sporą sadzonkę od sąsiadki i zdjecia pochodzą z jej pierwszego u mnie kwitnienia. Pachnie na odległość

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- iwa27
- 1000p
Znam tę różę z widzenia
Pięknie pachnie - potwierdzam

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- Alionuszka
Basiu poczytałam sobie wątek ,który podałaś Tosi ,w którym Leszek świetnie wytłumaczył działanie nadmanganianu,a czosnku ,z czego wynika ,że czosnek jest długodziałającą rośliną grzybobójczą...
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... n&start=14
Ja wtykam od dwóch lat ząbki czosnku wokół powojników ...musi działać ,bo lepiej rosną...i odstraszają nornice ,które uwielbiają ich mięsiste korzenie ...Ciemierniki odkryłam ,w zasadzie to jeden...
ale czy nie pozbawiłam go pąków
tego nie wiem ,niecierpliwość górą 
Ładna różyczka...czy raz kwitnie?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... n&start=14
Ja wtykam od dwóch lat ząbki czosnku wokół powojników ...musi działać ,bo lepiej rosną...i odstraszają nornice ,które uwielbiają ich mięsiste korzenie ...Ciemierniki odkryłam ,w zasadzie to jeden...

Ładna różyczka...czy raz kwitnie?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Basiu, zamówiłam 4
Bardzo Ci dziękuję za namiar
Moje żyją bez okrycia póki co

Bardzo Ci dziękuję za namiar

A to je trzeba okryć?Alionuszka pisze:Ciemierniki odkryłam ,w zasadzie to jeden... ale czy nie pozbawiłam go pąków tego nie wiem ,niecierpliwość górą

Moje żyją bez okrycia póki co

- Alionuszka
Aniu chodziło o zwały śniegu...
U mnie ciemiernik rośnie w miejscu ,gdzie sypię śnieg z tarasu,i stworzyła się pokaźna górka...
Basiu mam taka stronkę o clematisach,przyjemnej lekturki
http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clem ... dbkey=2977

Basiu mam taka stronkę o clematisach,przyjemnej lekturki

http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clem ... dbkey=2977
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WITAJ BASIU
Ojej jaka cudowna ta róża. Wspaniały kolor kształt a jak jeszcze pachnie to prawdziwe
cudeńko.Czy to jest róża pnąca?
Ojej jaka cudowna ta róża. Wspaniały kolor kształt a jak jeszcze pachnie to prawdziwe
cudeńko.Czy to jest róża pnąca?
- basjak
Iwonko ta róża teraz trochę przytłamszona przez szopkę, chyba czeka ją przesadzanie
zobaczymy, jak sobie poradzi w kącie.
Nela wczoraj chyba zaliczyłam pierwszy semestr w temacie POWOJNIKI
z jedną ręką przy myszce, z drugą w książce Marczyńskiego. Ciąg dalszy nastąpi
Różowa róża to jakaś staruszka, mnożona przez patyczkowanie i wymianę międzysąsiedzką. Kwitnie wcześnie i tylko raz.
Aniu moje ciemierniki jeszcze głęboko pod śniegiem. W miejscu, gdzie rosną, śnieg topi się na samym końcu. Kusi mnie ręczne odkopanie, ale mam doświadczenie z zeszłego roku, uszkodziłam go nieco
Krysiu to stara pnąca róża, rośnie w szalonym tempie. Kwitnie tylko raz, ale bardzo cieszy, bo pierwsza pokazuje swoje dość duże, silnie pachnące kwiaty.
Moja największa niespodzianka roku 2010
i nocą

Nela wczoraj chyba zaliczyłam pierwszy semestr w temacie POWOJNIKI

Różowa róża to jakaś staruszka, mnożona przez patyczkowanie i wymianę międzysąsiedzką. Kwitnie wcześnie i tylko raz.
Aniu moje ciemierniki jeszcze głęboko pod śniegiem. W miejscu, gdzie rosną, śnieg topi się na samym końcu. Kusi mnie ręczne odkopanie, ale mam doświadczenie z zeszłego roku, uszkodziłam go nieco

Krysiu to stara pnąca róża, rośnie w szalonym tempie. Kwitnie tylko raz, ale bardzo cieszy, bo pierwsza pokazuje swoje dość duże, silnie pachnące kwiaty.
Moja największa niespodzianka roku 2010

i nocą

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- iwa27
- 1000p
Zachorowałam na Polkę, ale ty akurat o tym wiesz 

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- basjak
Iwonko, jak to dobrze, że mamy fachowca, naszą Jadzię kochaną
ponoć patyki mają się dobrze tfu...tfu..

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki