Sępolia - fiołek afrykański cz.2
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fiołki afrykańskie
Nie to stare listki się obcina. Gdzieś widziałam ładny schemat, jak znajdę to tu podeśle. Mam jednego starego fiołka i właśnie z nim spróbuje tak zrobić. Zwykły fioletowy kundelek, już młody jest posadzony, jak zdechnie to nie będzie aż tak szkoda jak innych. Dziękuje Martuś 

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2012, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
toś mnie uświadomiłamako pisze:Te nozke to mozna oskrobac i wsadzic do ziemi glebiej... To sie bodajze nazywa 'odmladzaniem fiolka' ale expertem nie jestem...

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 sty 2012, o 20:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i po oskrobaniu nalezy tez przyciac korzenie.
@Steasi schemat by sie przydal
@Steasi schemat by sie przydal

Pozdrawiam, Marta
?Contentment is natural wealth, luxury is artificial poverty?
Socrates
Socrates
-
- 1000p
Marta, jeżeli są jeszcze jakieś warunki "skrobania" to proszę ujawnij je teraz
Nie mówiłaś o korzonkach! A ja mam kilka takich łysielców łodygowych i z reguły je wywalałam, ale teraz będę odmładzać przez skrobanie
Mówcie szczerze co jeszcze wiecie

-
- 20p - Rozkręcam się...
Ja naprawde tego jeszcze nie robilam!!!
Ale czytalam ze po oskrobaniu warto posypac czyms okrobana lodyzke tj bodajze weglem drzewnym (?) Ja tam bym uzyla cynamonu z woda destylowana/przegotowana.
Teraz ukorzeniam moje pierwsze fiolkowe listeczki... Dluuuugo im to zajmuje :/ chyba dlatego ze wiosny brak ;) Jest to efekt walki z ziemorkami... a dzis w ziemi widzialam dziwnego malego jasno-zielonego robaczka... :/ i juz sama nie wiem z czym jeszcze walcze... Licze na to ze jest to osobnik pozyteczny ktory zyje w symbiozie z moimi kwiatkami...
Ale czytalam ze po oskrobaniu warto posypac czyms okrobana lodyzke tj bodajze weglem drzewnym (?) Ja tam bym uzyla cynamonu z woda destylowana/przegotowana.
Teraz ukorzeniam moje pierwsze fiolkowe listeczki... Dluuuugo im to zajmuje :/ chyba dlatego ze wiosny brak ;) Jest to efekt walki z ziemorkami... a dzis w ziemi widzialam dziwnego malego jasno-zielonego robaczka... :/ i juz sama nie wiem z czym jeszcze walcze... Licze na to ze jest to osobnik pozyteczny ktory zyje w symbiozie z moimi kwiatkami...

Pozdrawiam, Marta
Socrates
Socrates
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.2
Same cudeńka
A mam pytanko: moim drobnieją liście - w zasadzie większości z północno - wschodniego parapetu... Co się im dzieje? Listki wyrastają drobne i zawijają się do spodu...
Fakt, mają troszkę ciasno i muszę je poprzestawiać, ale czy to oby nie coś innego niż dostęp do światła?

A mam pytanko: moim drobnieją liście - w zasadzie większości z północno - wschodniego parapetu... Co się im dzieje? Listki wyrastają drobne i zawijają się do spodu...

Fakt, mają troszkę ciasno i muszę je poprzestawiać, ale czy to oby nie coś innego niż dostęp do światła?
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Ania.S
- 200p
- Od: 18 sie 2009, o 13:17
- Kontakt:
Aga przydałoby się zdjęcie
możliwe, że złapały roztocza 

Fiołeczki, hoje i reszta, Moja kolekcja fiołków afrykańskich i hoi
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
-
- 1000p
Mako ja bym nie ryzykowała teorii o symbiozie i wyrzuciłabym dzikiego lokatora, można go przecież wynieść na dwór, jeśli jest pożyteczny to nie będziesz go miała na sumieniu
A jak ukorzeniasz listki - w wodzie, czy w ziemi? Bo ja do wody nie miałam szczęścia - zawsze gniły. Za to w ziemi i owszem, tylko, że trwa to u mnie od 4ch do 6u tygodni
I z doświadczenia wiem, że do ukorzenienia listeczki kochają baaardzo wysoką temperaturę, postaw je w najcieplejszym miejsu w domu, może ruszą
A węgiel drzewny stosuję ten do grilla, miażdżę go na pył i tym posypuję 

A jak ukorzeniasz listki - w wodzie, czy w ziemi? Bo ja do wody nie miałam szczęścia - zawsze gniły. Za to w ziemi i owszem, tylko, że trwa to u mnie od 4ch do 6u tygodni

- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
bardzo ładnie proszę o pomoc-co dolega mojemu fiołkowi?
na zdjęciu przebarwienia są żółte,ale w rzeczywistości "brudne"

na zdjęciu przebarwienia są żółte,ale w rzeczywistości "brudne"
-
- 20p - Rozkręcam się...
Moje listki siedzialy w wodzie ponad tydzien bez efektow, ale tez nie zgnily. Zamoczylam je wiec w ukorzeniaczu i wsadzilam do ziemi i wciaz - nie zgnily
wiec czekam...
Co do lokatora to jest on malutki... zbyt malutki zeby go wyniesc... predzej bym go zmiazdzyla miedzy palcami.
Zreszta zanim zdolalam go zlapac to sie schowal w ziemi
Powaznie rozwazam uzycie chemii, ale to chyba moze byc destruktywne dla moich listkow...

Co do lokatora to jest on malutki... zbyt malutki zeby go wyniesc... predzej bym go zmiazdzyla miedzy palcami.
Zreszta zanim zdolalam go zlapac to sie schowal w ziemi

Powaznie rozwazam uzycie chemii, ale to chyba moze byc destruktywne dla moich listkow...

Pozdrawiam, Marta
Socrates
Socrates
- Agulka11
Ech... już mi raz złapały
- pryskałam chyba dwoma środkami. To było z miesiąc temu... Jutro zrobię zdjęcia w stawię - może rozpoznasz.
Dzięki Aniu z góry za pomoc.

Dzięki Aniu z góry za pomoc.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Ania.S
- 200p
- Od: 18 sie 2009, o 13:17
- Kontakt:
Aga
a wtedy pryskałaś tylko jeden raz czy powtarzałaś oprysk? Zawsze trzeba co najmniej dwa razy 

Fiołeczki, hoje i reszta, Moja kolekcja fiołków afrykańskich i hoi
- Agulka11
Aniu najpierw Magus, kilka dni później Vertimec. Czytałam, że powinnam rozmieszać Magus z Nissorunem (czy jakoś tak), ale w ogóle nie mogłam go znaleźć.
Zrobię jutro fotki, to może spojrzysz, ok?
Szkoda mi troszkę tylko, bo właśnie zaczynają kwitnienie - Fisher's Neon pięknie zakwitł, Lora i teraz jeszcze kilka innych już pączusie wyciąga do światła...
Zrobię jutro fotki, to może spojrzysz, ok?
Szkoda mi troszkę tylko, bo właśnie zaczynają kwitnienie - Fisher's Neon pięknie zakwitł, Lora i teraz jeszcze kilka innych już pączusie wyciąga do światła...

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Mako, na YoTube jest sporo filmików po angielsku i rosyjsku, wrzuć odmładzanie fiołka. Jest ich naprawdę dużo, nie chcę wklejać linków bo nie wiem czy można. Życzę powodzenia w szukaniu i w uprawie. Zaopatrz się w ziemię do kaktusów i perlit, ta mieszanka sprawdza się u mnie najlepiej. Mam parę listków w samym perlicie i mam wrażenie, że listeczki w ten sposób szybciej się ukorzeniają.