Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mini ogród - czyli balkon Lokiego

Post »

Bardzo wdzięczne kwiatki te kosmosy :) no i tygrysówka - boska! :)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chyba wyjrzało u Ciebie słonko bo fotki jakieś radosne się zrobiły. :D
Co do piłki nożnej to jestem całkiem tego samego zdania, ale wypada być na bieżąco w tym temacie.
Głupio mi trochę jak koło mnie wszyscy o tym dyskutują a ja nie wiem o co "biega".
Więc kątem oka czasem śledzę jakiś ważny mecz, ale żeby przez miesiąc gapić się w ekran, wrzeszczeć w niebogłosy i rzucać się jak tygrys na wszystko dookoła, pochłaniać hektolitry piwa czy gorzałę i zażerać się czipsami czy frytkami tego już na prawdę nie rozumiem. ;:185
Sto razy wolę w tym czasie siedzieć na ogrodzie lub na balkonie i wąchać kwiatki.
Miłego dnia. ;:136
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

Co do piłki nożnej to jestem całkiem tego samego zdania.....
Grażynko, skąd Ty tak dokładnie znasz kibicowskie zachowania, czyżby to Twój osobisty M :D
Sto razy wolę w tym czasie siedzieć na ogrodzie lub na balkonie i wąchać kwiatki.
Ależ Grażynko, jedno drugiemu w niczym nie przeszkadza, a nawet w przerwie (15minut) można kwiaty podlać, żeby ochłonąć z emocji :lol:

No to lecę, za chwilę mecz Francja-Anglia ;:oj
Trzeba browarki schłodzić ;:215

Miłego wieczoru ;:136
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Michale M akurat podziela moje i Lokiego zdanie.
Ale znam mężów koleżanek - masakra, zachowanie jak w buszu. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p

Post »

M akurat podziela moje i Lokiego zdanie.
Też podzielam Wasze zdanie :D , nie każdy musi się interesować danym sportem.
Ale znam mężów koleżanek - masakra, zachowanie jak w buszu.
Grażynko, piłka nożna też może być dla kogoś pasją, a EURO czy MŚ świętem. Każdy natomiast świętuje jak potrafi. Dopóki świętowanie nie przerodzi się w wandalizm, agresję i chamstwo moim zdaniem jest w porządku i jak najbardziej na miejscu. Ja tych ludzi rozumiem.
Bądźmy bardziej tolerancyjni, pozwólmy się ludziom cieszyć.

PS.
Wracając w niedzielę do domu z działki (DK4/A4) widziałem mnóstwo samochodów na niemieckich i austryjackich tablicach. Młodzi, hałaśliwi, ale szczęśliwi. Wracali ze Lwowa - to średnio 1500 km w jedną stronę :!: . Z meczu swojej drużyny. Ja do tych ludzi mam szacunek.

Loki, napisz co tam w dalekiej Francji, jak Francuzi widzą to Euro? Czy są zdziwieni, że w Polsce i na Ukrainie są stadiony na światowym poziomie. Bardziej się interesują naszym krajem?
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Ja się specjalnie nie pasjonuje piłką nożną , ale udziela mi się pasja mojego męża wiec od czasu do czasu patrzę z nim na mecze, szczególnie jak są Mistrzostwa świata i Mistrzostwa europy .
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ E-Genia ? Każdy ma coś takiego, co siał, ale mu z tego guzik wyszło. Mnie na przykład w ogóle nie wykiełkował mekonops himalajski, budleja po wykiełkowaniu zgniła (zgorzel siewek), zaś cynie skończyły prawie tak jak budleja ? przetrwało kilka ezgemplarzy, ale są wyjątkowo rachityczne. Natomiast kosmosy akurat wykiełkowały mi od pierwszego razu i rosną jak marzenie.

@ Mike ? Zostanę chyba przy chruście ? mniej roboty i łatwiej coś potem dosiać, jak potrzeba. Jeśli chodzi o tę jedenastkę ? miałem na myśli jedną drużynę. I w sumie też najchętniej zimę bym przespał. Całą zimę z niecierpliwością czekam na wiosnę, wiosenne siewy i pierwsze wiosenne cebulaki. Uwielbiam późną wiosnę i lato ? kiedy to właściwie codziennie coś nowego zakwita na moim balkonie. Jeśli chodzi o to, jak Francuzi widzą Euro ? niestety nie pomogę Ci. Jako że mnie to Euro zupełnie nie obchodzi, to i wszelkie artykuły prasowe na ten temat omijam szerokim łukiem. :wink:

@ Baiana ? Dzięki. :-)

@ Kogra ? A guzik, nie słonko. I na najbliższe dwa tygodnie też go nie zapowiadają. Nic tylko leje, leje i leje. Już mnie męczy ta pogoda. Od marca w zasadzie tylko jeden tydzień (w drugiej połowie maja) cały był słoneczny, a tak poza tym to znacząca przewaga deszczu ? i tylko pojedyncze słoneczne dni. Jeśli chodzi o Euro 2012 ? gdyby nie to, że wszystkie nagłówki gazet o tym krzyczą, krzyczą także posty wielu moich znajomych na Facebooku, to w ogóle bym nie wiedział, że coś się dzieje ? bo sam z siebie się tym zupełnie nie interesuję. Zdecydowanie wolę kwiatki czy mrówki. :wink: I nie przejmuję się tym, że wśród tych znajomych, których to zajmuje, wyjdę na ignoranta. ;-) Aczkolwiek do żłopania hektolitrów piwa i żarcia chipsów nic nie mam, sam czasami z Żoną tak spędzam czas. :lol: Tyle że zazwyczaj przy tym po prostu ze sobą rozmawiamy na rozmaite tematy ? a nie gapimy się w telewizor (choćby z tego prostego powodu, że telewizor sprzedaliśmy sześć lat temu i zwyczajnie dostępu do telewizji nie mamy).

A poniżej kilka fotek ode mnie z balkonu. Nowa, różowa dalia, nowy dwukolorowy groszek, nowa pomarańczowa lilia, nowy biały wilec (pierwszy wilec w tym sezonie ? w każdym razie pierwszy, który dostrzegłem, bo dziś znalazłem inny kwiat, już przekwitły, schowany pod liśćmi ? który zupełnie przegapiłem). A do tego jeszcze po jednej fotce groszków granatowych i fioletowego bratka, które już tu pokazywałem. Kocham późną wiosnę. Co dzień coś nowego do obfocenia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Locutus pisze:@ E-Genia ? Każdy ma coś takiego, co siał, ale mu z tego guzik wyszło. Mnie na przykład w ogóle nie wykiełkował mekonops himalajski, budleja po wykiełkowaniu zgniła (zgorzel siewek), zaś cynie skończyły prawie tak jak budleja ? przetrwało kilka ezgemplarzy, ale są wyjątkowo rachityczne. Natomiast kosmosy akurat wykiełkowały mi od pierwszego razu i rosną jak marzenie.
No to mnie pocieszyłeś bo już myślałam że ze mną coś nie tak , jednak wolę kupować kwitnące już w doniczkach wtedy od razu mam efekt nie czekam na kwitnienie,ostatnio rozpikowałam siewki lwich paszczy bo tyle się u mnie nasiało , nawet dal sąsiadek starczyło.
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p

Post »

Loki, a gdzie tam we Francji zima. Twój sen to była by tylko drzemka. :wink:

Ty masz na balkonie niszczycielskie wiatry, a ja jakiegoś futerkowego potworka, ;:214 bo znowu zniknęły mi (część nadziemna) 2 słoneczniki i sadzonka arbuza.
Muszę chyba od teściów wypożyczyć kota :?

Tak podziwiam ciągle Twoje kwiaty, że ostatnio kupiłem nawet zawilce wieńcowe. Posadziłem w ostatni weekend 16 bulw(?), zobaczymy czy coś wyrośnie. ;:224
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Michał, Loki - nie mam nic przeciwko wypiciu sobie po piwku czy kieliszka i zjedzeniu torebki czipsów.
Ale tak dzień w dzień przez 3 tygodnie ? :shock:
Ileż można........
Jeśli ktoś się cieszy, to nich się cieszy, mnie to nie przeszkadza.
Ale dzikie wrzaski, chamstwo, bójki, agresja.....też niby w imieniu pasji sportowej to już przesada.
Obojętnie czy to jest na stadionie czy w domu.
W dzień, niech się każdy cieszy jak umie ale nocne jeżdżenie z zablokowanym klaksonem , migaczami na dachu auta i ryczącym głośnikiem z ze skandowanym dopingiem to już nie jest radość, ale głupota.
Może skończmy ten temat bo nas admin zbanuje. :D

Loki zadziwiasz mnie tymi zdjęciami coraz to nowych roślin.
Wygląda jakby twój balkon miał przynajmniej ar powierzchni.
Jak Ty to wszystko na tych dwóch balkonach mieścisz. ;:24
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ E-Genia ? Zazwyczaj po prostu nie sposób wytłumaczyć, czemu coś nie wschodzi? Czasem trafia się felerna partia nasion, czasem jakaś bakteria czy grzyb w ziemi, które są szczególnie groźne dla danego gatunku, czasem coś roślinie nie odpowiada w warunkach glebowo-klimatycznych? A jeśli chodzi o kupno gotowych, już kwitnących kwiatów ? jak dla mnie całe wyzwanie polega właśnie na tym, żeby wyhodować roślinkę od małego... Nic nie daje takiej satysfakcji jak obserwacja jak z maleńkiego nasionka, które umieściliśmy w glebie, rozwija się przepiękny kwiat... Powiem Ci szczerze, że np. na terenie ogrodu, który niebawem będzie mój, rosną malwy ? i to akurat w takim miejscu, że zupełnie mi się nie kłócą z moim planem jego zagospodarowania ? a mimo wszystko ? choć malwy podobają mi się strasznie i bardzo zależy mi na tym, by mieć je w ogrodzie ? odczuwam mocną pokusę, by je wygolić do zera, wyrwać z korzeniami i zacząć od nasionka ? bo to właśnie daje mi przyjemność, a przyjście na gotowe psuje mi całą zabawę... Oczywiście pokusie tej ulegać nie zamierzam, aczkolwiek pokazuje ona jakie ja mam podejście do zabawy w ogrodnictwo. :wink: Kupować gotową rozsadę to tak jak zaczynać partię szachów z królem i hetmanem, podczas gdy przeciwnikowi został tylko sam król. :wink: A przynajmniej ja to tak odczuwam.

@ Mike ? No wiesz, czas pomiędzy styczniem a marcem ? kiedy to zazwyczaj nie kwitnie mi nic ? chętnie bym przespał... Chociaż może w ogrodzie jednak będę miał również i o tej porze roku jakieś kwiaty ? szczególnie liczę na ciemierniki oraz bratki. Kota wypożycz ? może się przydać. :lol: A co do zawilców ? ja się też jakoś tak półtora tygodnia temu skusiłem i kupiłem ich bulwy za symbolicznego euraka (nie mogę odżałować tych, które straciłem przez mrozy, a że była wyprzedaż posezonowa i obniżka o 67%, to się skusiłem)... Też jestem ciekaw, czy coś z nich będzie.

@ Kogra ? Nie no, dzień w dzień to się piwa żłopać nie da, w końcu wątroba odmówi posłuszeństwa... :;230 Chociaż, tak szczerze mówiąc, jak jestem w Polsce, to mi się takie ?ciągi alkoholowe? zdarzają... Spotykam się z rozmaitymi znajomymi ? z liceum, ze studiów ? a jak się spotykam, to gdzie idziemy? Oczywiście na piwo do knajpy... :-P I tak już jakoś samo to idzie... Jeśli chodzi o nocne hałasowanie ? pełna zgoda. Nawet sobie nie wyobrażasz, jak bardzo cieszyłem się podczas mundialu w 2006. roku, jak w finale Francja została pokonana przez Włochy. Dość już miałem takich scenek, jak Ty opisujesz (chóralnego wycia i klaksonów przez pół nocy), które towarzyszyły z coraz większym nasileniem każdemu kolejnemu wygranemu meczowi. A tu ? zamiast apogeum zbydlęcenia ? zapadła grobowa cisza ? tylko paru pajaców puściło sztuczne ognie, które kupili z myślą o świętowaniu zwycięstwa, bo nie mieli co z nimi zrobić... I mogłem się spokojnie wyspać... A co do pytania o to, jak mieszczę na balkonie tyle roślin ? odpowiedź jest bardzo prosta: LEDWO, Kogra, ledwo... :-P Przy okazji ? admina chyba nie ma się co obawiać; o ile autor wątku ogrodowego nie zażyczy sobie inaczej przy pomocy specjalnej ikonki z przekreślonym serduszkiem, to można w nim gadać na wszystkie tematy, a nie tylko o ogródku i rosnących w nim roślinach.

Festiwalu nowości ciąg dalszy. Poniżej ? w kolejności alfabetycznej nazw łacińskich ? jeszcze jedna fotka dwukolorowego groszku, wraz z bardziej tradycyjnymi kolegami, dwie fotki lilii (w tym jedna kolejnej nowości, która zakwitła dziś), pierwszy mak lekarski tego roku (odmiana Dannebrog), kolejna petunia wraz z koleżankami oraz rachityczna cynia, którą wreszcie udało mi się uchwycić na fotce (kwiat ma tylko 1 cm średnicy).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Maczek w barwach narodowych..... ;:224 ....ekstra sort. ;:333
A ja mam coś dla twojej żony - Papa Meilland skąpany deszczem.

Obrazek

A dla Ciebie pierwszy kwiat Rhapsody in Blue.

Obrazek

Miłego dnia. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

No na tej fotce to nie widać że cynia ma 1 cm średnicy :;230
Lilie bardzo ładne, jak się nazywa ta nowość - chodzi o pierwsze zdjecie lilii tak?
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31

Post »

Lubie do Ciebie wpadać Loki, bo zawsze jest tak soczyście kolorowo :)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Loki, dziwię się sobie, że wcześniej do Ciebie nie wpadłam, tak masz kolorowo i różnorodnie.

Twój balkon pomieści więcej róślin od mojego ogrodu zapewne ;:oj Masz tyle rodzajów roślin, że aż mnie dziwy biorą. Przeglądnęłam jeszcze niewiele zdjęć, bo czas mi na to nie pozwala, ale na pewno tutaj wrócę. I będę wracać częściej. :)

I znów tygrysówka pawia... znów zatrzymałam się na kilka chwil... ;:167
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”