Moje kwiaty od A do Ż cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiaty od A do Ż cz.2

Post »

Reniu, chciałam się przywitać w Nowym Roku ;:196
Piękne zdjęcia! Szczególną uwagę zwróciłam na ketmię, bo bardzo lubię te krzewy :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Monia :wit Ciesze się że wpadłaś... ;:196
Ja też je bardzo polubiłam chcę dokupić białego jeszcze i może tego z białymi nalotami na liściach :wink:Ale słyszałam że on nie kwitnie ...czy to prawda???Może ktoś wie??/ :?:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu, od kilku osób słyszałam, że nie rozwija kwiatów... Nie wiem, dlaczego tak się dzieje, ale z tego właśnie powodu u siebie nie zamierzam sadzić.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Monia :)

:( no tak mi powiedział sprzedawca kiedy zamierzałam go kupić...i też odłożyłam go na konto kiścienia...ten bardziej mnie urzekł;)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Mam tylko nadzieję że przeżyje zimę... :wink:

Obrazek

Kiścień Waltera 'Rainbow'
Gęsty, zimozielony krzew, dorastający do ok. 0,9 m wysokości. Liście skórzaste, błyszczące, lancetowate, ciemnozielone, z kremowo różowymi, marmurkowatymi plamami. Kwiaty białe, ok. 7 mmm długości, ukazujące się w maju. Wymaga gleby kwaśnej, próchnicznej, wilgotnej, stanowisk pół cienistych do słonecznych, osłoniętych. Polecany do ogrodów, wrzosowisk, kompozycji pojemnikowych.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Reniu ;:167 trzymam kciuki, żeby wszystkie Twoje roślinki przeżyły zimę :wit
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu, przeżyje!! Mam kilka kiścieni, nigdy ich nie okrywam- bez problemu zimują. Ładniej wybarwiają się w półcieniu.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję dziewczyny..chciałabym aby tak było ;:196
Dla Was..jeszcze wspomnienie listopadowej róży;)

Obrazek

Obrazek

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czasem sadzę je solo...dekoracja nie tylko z kwiatu ale i liścia;)

Obrazek

Bylina zimująca w pomieszczeniach
Wysokość: roślina dość wysoka - od 100 do 150 cm.
Ozdoba rośliny: Efektowne kwiaty, różnego kształtu i wielkości zebrane kłosy. Kwiaty kanny mogą być jednobarwne: cytrynowożółte, karminowe, łososioworóżowe, pomarańczowoczerwone, pomarańczowe, żółte lub ciemno-szkarłatne. Są też odmiany o kwiatach nakrapianych: np żółte ze szkarłatnymi plamami. Niektóre odmiany mogą mieć brzeg płatków innego koloru, np. ciemno-karminowe płatki z żółtymi lub różowymi brzegami.
Liście pacioreczników też są ozdobne - duże, jajowato-lancetowate, zielone lub czerwonobrunatne.
Pora kwitnienia: Od połowy lata do wystąpienia przymrozków.
Uprawa: Roślina jest dość trudna w uprawie i wrażliwa na niskie temperatury. Wytwarza grube, mięsiste kłącza, które muszą przezimować w pomieszczeniu o temp. około 10 st.C. Po pierwszych przymrozkach trzeba wykopać pacioreczniki z ziemi, odcina martwe części a kłącza przechowuje w lekko wilgotnym torfie. Sadzi się je znów, gdy jest już ciepło - w drugiej połowie maja.
Kannę rozmnaża się przez podział kłączy, najlepszy termin to koniec lutego - początek marca. Kłącza dzieli tak, by każda część miała przynajmniej 1-2 oczka. Miejsce cięcia przysypać węglem drzewnym. Kłącza sadzimy płasko do doniczek lub skrzynek z ziemią kompostowo-liściowa z domieszką piasku lub substratu torfowego i ustawia się w pomieszczeniach o temp. 20-22 st.C. a później temperaturę się obniża. Nie należy zapominać o systematycznym podlewaniu roślin, konieczne jest też obfite nawożenie.
Gleba: Żyzna, próchnicza, kompostowa i wilgotna.
Stanowisko: Słoneczne i ciepłe.
Zastosowanie: Na kwietniki - wyglądają pięknie posadzone same lub w towarzystwie niższych kwiatów. Wnoszą do ogrodu nieco egzotyki. Można też posadzić pacioreczniki w donicach na balkonie czy tarasie.
Rada: Pacioreczniki rosnące w donicach mogą się przewracać dlatego trzeba sadzić je w dużych pojemnikach ze szerokim dnem obciążonym dodatkowo kamieniami. Kanny w pojemnikach powinny mieć ziemię stale wilgotną.

Obrazek

Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Od: 25 wrz 2007, o 21:18

Post »

Reniu kiścień powinien ci przetrwać , ja swojego nie okrywam już czwartą zimę :D
A do Ciebie to przecież rzut beretem :lol:
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Dorotko ;:196 ..fakt mamy do siebie bardzo blisko;)))

...jeszcze Kana z innej strony a przy okazji..Hibiskus;))

Obrazek

Hibiskus: Krzew liściasty zrzucający liście
Wysokość: W naszych warunkach 1 - 2,5 m, rośnie wolno.
Ozdoba rośliny: Duże, efektowne kwiaty w kolorze białym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym, lila, niebieskim lub fioletowym. Mogą być dwubarwne, pojedyńcze, półpełne lub pełne.
Liście ciemnozielone, romboidalne, grubo zabkowane, wiosną dość późno się rozwijają.
Pora kwitnienia: VI - X , poszczególne kwiaty żyją 1-2 dni. Zamykają się na noc.
Uprawa: Roślina dość trudna w uprawie; bywa wrażliwa na mrozy. Krzewy hibiskusa syryjskiego nie wymagają cięcia ale można wykonać cięcia formujące lub odmładzające. Termin cięcia marzec - kwiecień. W okresie zimowym krzewy ketmii syryjskiej wymagają okrycia. Nawożenie najlepsze nawozami organicznymi.
Gleba: najlepsza piaszczysta gleba wzbogacona kompostem, dobrze zdrenowana bo roślina nie lubi mokrych korzeni.
Stanowisko: osłonięte, ciepłe w pełnym słońcu.
Zastosowanie: Piękna roślina mogąca być ozdobą każdego ogrodu przez dużą częśc sezonu. Szczególnie cenną cechą jest pora i długość okresu kwitnienia. Najlepiej sadzić ketmię syryjską na eksponowanych miejscach. Formy pienne nadają się na drzewka do małych ogrodów.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka dni ciepła sprawiły że roślinki zaczęły żyć..moja sadzonka bzu koralowego..wypuściła nowe listki ..a teraz kolejna fala mrozu i pewnie już będzie po niej. :(

Obrazek

Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najzwyklejszy czosnek a jak fajnie wygląda...jego kwiatostan :wink:

Obrazek

Dąbrówka..i jej kolorowe liście..:)

Obrazek

..i jej urocze kwiaty..:)

Obrazek

Bylina zimująca w gruncie
Wysokość: W zależności od odmiany od 10 do 20 cm. Roślina wypuszcza naziemne, płożące rozłogi o długości do 30 cm.
Ozdoba rośliny: Drobne, granatowoniebieskie kwiaty zebrane w w groniasty kwiatostan na szczycie łodygi. Istnieją też odmiany ogrodowe o kwiatach białych lub różowych.
Największą i w zasadzie całoroczną ozdobą rośliny są zimozielne liście zebrane w rozetę. Szczególnie dekoracyjne są liście odmiany Atropurpurea w kolorze brązowopururowym. Dąbrówka rozłogowa tworzy zwarte, rozrastające się kępy i ładnie komponuje się z innymi roślinami.
Pora kwitnienia: Od maja do sierpnia.
Uprawa: Roślina bardzo łatwa w uprawie, choć może być nieco ekspansywna. Wytrzymała na mrozy ale czasem w bezśnieżne zimy mogą przemarzać jej liście. Lubi rosnąć w miejscach wilgotnych.
Rozmnażanie przez podział kępek w terminie od marca do maja.
Gleba: Próchnicza i wilgotna o odczynie obojętnym.
Stanowisko: Lubi miejsca cieniste i półcień. Może rosnąć w słońcu ale wtedy gleba musi być bardziej wilgotna.
Zastosowanie: Roślina o bardzo szerokim zastosowaniu. Może rosnąc w miejscach, w których inne rośliny się nie sprawdzają np. pod krzakami, w cieniu drzew. Nadaje się na na obwódki i na obsadzanie skarp - tu pełni również rolę użyteczną zapobiegając obsuwaniu się ziemi. Nadaje się do obsadzania zbiorników wodnch (lubi wilgoć). Roślina doskonala na skalniaki, gdzie jest dekoracyjna przez większość roku. Może też być sadzona w pojemnikach.
Jest rośliną miododajną.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Reniu, ja dzisiaj zrobiłam sporo zakupów cebulowych w naszym ogrodniczym. Jest tak duży wybór,że oczopląsu można dostać.Teraz siedzę i myślę czy jutro nie wybrac się jeszcze raz i nie dokupić,ale trzeba wziąć troche na wsztrzymanie przecież, bo niedługo będzie wybór w biedronce,a tam ceny nawet do połowy niższe.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dzisiaj też byłam w ogrodniczym..przyszła pierwsza dostawa ale na razie są tylko liliowce,begonie,kany,i jakieś drobiazgi..
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie zima nadal rządzi nasypało dużo śniegu...):

Obrazek

Obrazek