ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dontcallmebaby
50p
50p
Od: 30 mar 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ABC- cebula z rozsady

Post »

Tak rozmawiacie o tej cebuli łodygowej, a ja właśnie poszłam do mojego ogrodniczego pokoju, patrzę w nasiona, a tam coś takiego... Dostałam w zeszłym roku paczkę nasion od wujka z USA (było już za późno na wysiew), więc wiele się nie zastanawiając tylko je pogrupowałam i odstawiłam. Te, sugerując się obrazkiem, wrzuciłam do porów ;) Ale chyba się pomyliłam. Nawet nie przeczytałam wcześniej, że tam jest napisane "onion". Czy tak właśnie wygląda cebula łodygowa?

Obrazek Obrazek

Producent na swojej stronie zamieszcza jeszcze takie zdjęcie:
http://bunnysoftware.pl/fora/ob.jpg
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Ja w tym roku kupiłam nasiona cebuli łodygowej w sklepie internetowym typowo pomidorowym. Będę siać prosto do gruntu, w marcu,zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
Asia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Dzisiaj jak wrócę z działki wysieję 2 palety cebuli. 1 paleta Exhibition po 2 nasionka do minidoniczki i 1 paleta Ailsa Craig. Niech rosną!
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku

Czy możesz podać wymiary pól w paletce ?

W zeszłym roku po raz pierwszy uprawiałam cebulę z nasion i byłam bardzo zadowolona , bardzo . :)
W planach mam właśnie wysianie części cebuli po dwa nasionka i części po jednym . Czyli tak jak Ty , widziałam na Twoich zdjęciach , że już tak sadziłeś .
Pozdrawiam, Beata.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

U mnie cebula z nasion nie wychodzi :oops: już drugi rok i albo nic nie wychodzi albo jak wyjdzie to nie rośnie dalej. Coś robię nie tak. Teraz czekam już tydzień i nic. Wasze po jakim czasie pojawiają się na powierzchni ziemi?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cebule jak pora, dopóki nie wypuści kiełka trzymam na powierzchni ziemi, zraszając co jakiś czas.
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Siałam Globo. Wyszła po ok. tygodniu.
W ubiegłym roku miałam kilkukrotne podejście do siania i było cieniutko. Wyrzuciłam wszystkie nasiona i kupiłam nowe, świeże /mam nadzieję, że świeże :D /
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
msk83
500p
500p

Post »

W gruncie siana mi urosła była to również Ailsa Craig, urodziły się piękne cebulki, chociaż małe zbierałam bo chyba za późno były za to pyszne grillowane ;:oj Żałuję że nie urosła mi do max wymiarów.
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

msk83, a nie pamiętasz kiedy siałaś?. Też mam ją w planach. Na opakowaniu jest napisane, żeby siać w kwietniu. Zdąży urosnąć większa?
msk83
500p
500p

Post »

glohal, siałam 24 kwietnia. Może to za późno? tylko pamiętam, że pogoda była wcześniej marna, chłodno było i tak czekałam. Możliwe, że powinnam zacząć na początku kwietnia? Tylko czy te dwadzieścia parę dni ma aż tak wielki wpływ na wzrost? Może niech wypowiedzą się Ci, którym udało się posiać i wyhodować cebulę, np Ailsa Craig do docelowych rozmiarów w gruncie.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Dziś do ziemi poszły nasionka 4 odmian: Exhibition, Wenta, Jałtańska i Tosca. Wcześniej moczyły się dobę na wacikach z dodatkiem wody utlenionej. Jestem pełna optymizmu i liczę na piękne wschody :tan
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
msk83
500p
500p

Post »

Moja Ailsa Craig nie wyszła. Żadne z nasion. Może coś nie tak robię dziwne że w gruncie w zeszłym roku wyrosły a w domu nie chcą. Za mokro miały ? Hmm
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Poddaje się , nie mam takich warunków temperaturowych :oops:
Moje wątki
Festina Lente
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z cebulą z rozsady zawsze jest troszeczkę emocji. Wiadomo-nasiona szybko tracą zdolność kiełkowania, starsze nasiona kiełkują znacznie dłużej niż świeże. Sianie po jednym nasionku do minidoniczki powoduje, że w palecie pozostają wolne miejsca. W takim przypadku warto mieć trochę podkiełkowanych nasion by móc uzupełnić wypady. Przetestowałem w tym roku, że w przypadku nasion cebuli podkiełkowywanie na wacikach kosmetycznych mija się z celem. Wcześniej wykiełkowały nasionka w ziemi niż te na kiełkowniku. W przypadku kiedy jesteśmy pewni, że nasionka są świeże sianie po 2 nasionka/minidoniczka jest optymalne. Jeżeli mamy nasiona z poprzedniego sezonu bezpieczniej będzie wysiać po 3 nasionka.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”