Storczykowe szaleństwo Joane

Zablokowany
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo Joane

Post »

renata75 pisze:moje to takie mizeroty w porównaniu z Twoimi,
:;230 :;230 :;230
Renatko, ja bym chciała mieć co niektóre takie mizeroty jak twoje. Na przykład Dendrobium czy Gealandra.
justus27 pisze:Jejku, znowu pędzik? Ja tu więcej nie wchodzę...to jestem o te pędziki okropnie zazdrosna :oops:

Gratuluję pędziku ;:138
Justynko, za jakiś czas u mnie nic nie będzie a u Ciebie się rozkwitną. ;:196
kasiunieczka_32 pisze:Asiu czy mogłabyś napisać coś więcej o uprawie Phalaenopsis I-lan Green Pixie?
Kasiu, ja na razie nie mogę zbyt wiele powiedzieć. Kupiłam go już z dwoma pędami rozkwitniętymi. Zaraz po zakupie wypuścił trzeci i obecnie na nim kwitnie. Podłoże ma sklepowe, które u mnie bardzo słabo przesycha. Muszę strasznie uważać z podlewaniem. Na razie nie wypuścił żadnego liścia. Zresztą u mnie Phalaenopsis strasznie słabo rosną. :(
alessandra pisze:szukam storczyka prawie czarnego podobno ma nazwę własną czy możecie mi pomóc gdzie mogę kupić to cudo????
Witam Ciebie serdecznie. Co do czarnego storczyka to znam kilka.
Phalaenopsis mannii `Black`
Paphiopedilum Vinicolor Black to taki jak ja mam tylko jeszcze ciemniejszy, prawie czarny
Cymbidium Little Black Sambo 'Black Magic' widziałam go w realu, jest prawie czarny. Na zdjęciach wychodzi jaśniejszy.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu, klikając w odnośnik do Twojego wątku można mieć pewność, że coś nowego się zobaczy coś wzrośnie albo zakwitnie. Oby tak dalej!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Joane pisze:
Zabka_Monis pisze:Chciałabym doprowadzić do kwitnienia jakiegoś botanika, a najlepiej to wszystkie botaniki jakie posiadam i hybrydy pierwszego rzędu... ;:108 Ale do tego jeszcze mi daleko....póki co czekam aż wyłoni się pączek Angreacum ;:167 ;:224 Miałaś rację, że dłuuugo to trwa ;:65 ;:224 ;:213
Moniko, i tu już masz pierwszy sukces. Jeszcze kilka tygodni a będziesz cieszyć się własnym kwitnieniem tego cuda. To drugie moje też powoli się rozwija. A więc cierpliwości, a będziesz tak ;:33 ;:33 ;:33 skakać z radości.

Asiu... nie wiem czy będę skakać z radości, bo ..... pęd zaczyna żółknąć ;:144 ;:144 ;:144 ;:145
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, ;:196
Moniko przykro mi. Tak bardzo czekałaś na kwiatki, ale to chyba ta nagła zmiana pogody. U mnie te drugie Angraecum wypuściło trzy pączki, reszta schowana. Wszystkie trzy żółkną. To szok dla rośliny. Ta pierwsza nadal ładnie kwitnie wszystkimi 4 kwiatkami a druga była później i już problem. :oops: :oops:
Więc to nie Twoja wina, chociaż to małe pocieszenie. :cry:
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Asiu masz rację to pogoda miesza naszym podopiecznym w normalnym rośnięciu, moje pędziki stanęły od 6 dni ciągle pada nic się nie chce to ma być końcówka lata? a gdzie złota jesień?
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

A potem na Boże Narodzenie będzie taka sama temperatura jak teraz... ;:223 Choć może to ma swoje plusy, łatwiej będzie transportować prezenty świąteczne w postaci kwiatków. ;)

Ja liczę, że to tylko przejściowe zawirowanie pogody i kwiatki nacieszą się jeszcze trochę ładną pogodą.

Szkoda tego marniejącego pędu... może roślinka zainwestuje w kolejny, jak się ociepli?
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

trzynastka pisze: a gdzie złota jesień?
Celinko, może jeszcze przyjdzie. Dzisiaj u nas się ociepliło. Ale to prawda, że nasze kwiatki przeżywają w tym roku stres z tymi nagłymi zmianami pogody.
:wink:
Uni57 pisze:Ja liczę, że to tylko przejściowe zawirowanie pogody i kwiatki nacieszą się jeszcze trochę ładną pogodą.
Ja też.

Pędzik na Angraecum dzisiaj obciełam.
Za to na katlejach pojawiło się parę pochewek, myślę, że chociaż niektóre zakwitną.
A oto całe Dendrobium
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Śliczne dendrobium :) :!: To mi się o wiele bardziej podoba niż te jednolite w kolorze! muszę sobie w końcu jakieś sprawić, na razie mam tylko jedno malutkie o niewiadomym kolorze, po przejściach mrozowych :)
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie kwitnie :uszy
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Joasiu przykro mi z powodu Angraecum :( będziemy czekać na następne kwitnienie :wink:
Za to dendrobium pięknie Ci kwitnie ;:224 ;:138 i trzymam kciuki za katleje :uszy
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Asiu Tobie również przepięknie zakwitło dendrobium :) u Ciebie zawsze jest co podziwiać :)
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

arlet3 pisze:Joasiu przykro mi z powodu Angraecum :( będziemy czekać na następne kwitnienie :wink:
Jest przykro, ale mam jeszcze jedno, które zdążyło rozwinąć wszystkie kwiatki i już ponad miesiąc cieszy mnie swoimi uroczymi kwiatami i każdego wieczoru zapachem.
Następne kwitnienie będzie za rok.
trzynastka pisze:Asiu Tobie również przepięknie zakwitło dendrobium
Bardzo się z tego cieszę, że te i seledynowe tak jadnie zakwitło. Bardzo bym chciała aby to co na kokosie też zakwitło.

A w międzyczasie rozkwitła Encyclia cochleatum
Obrazek

i Coelogyne speciosa var. salmonicolor
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

;:111 wow cudne ;:224 ja poproszę więcej takich cudownych fotek ;:138
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Jak zwykle kwitnienia powalające ;:180
A czy mogę prosić o fotkę całej Coelogyne speciosa var. salmonicolor :?:
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Joane pisze: Moniko przykro mi. Tak bardzo czekałaś na kwiatki, ale to chyba ta nagła zmiana pogody. U mnie te drugie Angraecum wypuściło trzy pączki, reszta schowana. Wszystkie trzy żółkną. To szok dla rośliny. Ta pierwsza nadal ładnie kwitnie wszystkimi 4 kwiatkami a druga była później i już problem. :oops: :oops:
Więc to nie Twoja wina, chociaż to małe pocieszenie. :cry:
Asiu dziękuję Ci za słowa otuchy ;:196 Kochana jesteś ;:167 Wiesz tak bardzo się smucę tym pędem.... łudzę się, że może chociaż jeden pączek jakoś się rozwinie i nie ucinam pędu.... :( Ale z drugiej strony.... przecież on usycha i dobrze wiem , że nie mam na co liczyć... tak się cieszyłam a tu lipa ;:144 ;:144
śliczne masz te Dendrobium ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”