Mój pas startowy, czyli wąska działka :)
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :)
I znowu coś ciekawego się dowiedziałam o tych liściach . . No właśnie czy to wazne z jakiego drzewa te liście . Moga być np. jesionowe,akacjowe gdyż tych u nas dostatek byle nie z kasztanowca gdyż te sa chore . Mam tylko 1 okaz rh i jedną azalie ale sadziłam je na mikoryzie
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Aga (aguskac) mówiła mi właśnie, że jesionowe są cholerne do kompostowania (całą zimę leżą czarne i nic), więc nie wiem, czy one dobre. Ja zbierałam głównie lipowe (akurat tam dużo lip rośnie), ale były też jakieś małe, tylko nie wiem co to - w każdym razie rozkładały się dobrze. Podobno wiąz się rozkłada szybciutko.
Aha - dostałam maila z potwierdzeniem, że wysłali moje drzewka - szybko, miały być 3 dni, a przecież wczoraj dopiero doszedł przelew
W każdym razie stresuję się trochę - ostatnia przesyłka z roślinami (niegołokorzeniowymi) zakończyła się porażką (jak niektórzy może pamiętają - od śliwy Nigry odpadła podkładka, czy też odwrotnie
) No nic - nadawca przysłał mi instrukcję, żeby sprawdzić, i co napisać, gdyby coś poszło nie tak 
Aha - dostałam maila z potwierdzeniem, że wysłali moje drzewka - szybko, miały być 3 dni, a przecież wczoraj dopiero doszedł przelew

W każdym razie stresuję się trochę - ostatnia przesyłka z roślinami (niegołokorzeniowymi) zakończyła się porażką (jak niektórzy może pamiętają - od śliwy Nigry odpadła podkładka, czy też odwrotnie

- dominikams
Dotarły
Słuchajcie dotarły
W dodatku nic się nie połamało
Każda roślina zapakowana w odddzielny karton, i potem wszystko razem spięte taśmą. Realizacja błyskawiczna, ceny drzewek bardzo przyzwoite (po 38 zł te wiśnie), przesyłka tania (12 zł). Drzewka są młode (pewnie z zimowego szczepienia), ale co tam, urosną. Przynajmniej mogłam sobie pozwolić na ich zakup, bo u mnie w ogrodniczym za Kiku musiałabym zapłacić ok 80 zł (starsze drzewko 2- lub 3-letnie), a tych innych w ogóle nie mieli.
Jedyne co mnie martwi, to to, że klon czerwony miał się wg opisu przebarwiać na intensywny pomarańcz/czerwień, tymczasem liście są raczej żółte z odrobiną czerwieni na spodniej stronie liścia (żyłki są czerwone i gałązki). Jak zrzucę foty to wyślę maila do sprzedawcy z prośbą o wyjaśnienie.
Generalnie jestem bardzo zadowolona z zakupów i obsługi

Jedyne co mnie martwi, to to, że klon czerwony miał się wg opisu przebarwiać na intensywny pomarańcz/czerwień, tymczasem liście są raczej żółte z odrobiną czerwieni na spodniej stronie liścia (żyłki są czerwone i gałązki). Jak zrzucę foty to wyślę maila do sprzedawcy z prośbą o wyjaśnienie.
Generalnie jestem bardzo zadowolona z zakupów i obsługi

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
paczka doszła błyskawicznie

- JAKUCH
DOMIŚ a to najważniejsze ,że jesteś zadowolona ,że wszystko przyszło elegancko zapakowane i nie uszkodzone
No... to teraz do roboty... bo ziemia za chwilę zamarznie 

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cieszę się razem z Tobą
Jak to fajnie dostawać porządne paczuszki a nie fuszery i buble... od razu człowiekowi śpiewno na duszy 

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Domiś, a jakiej wysokości te drzewka?
Wiesz, mnie sie też marzyły japońskie wiśnie ozdobne, ale się boję, że nie wytrzymają naszego klimatu...
Wiesz, mnie sie też marzyły japońskie wiśnie ozdobne, ale się boję, że nie wytrzymają naszego klimatu...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- dominikams
Drzewka są szczepione na jakichś 110 - 120 - tak mi się wydaję - muszę zmierzyć.
Kiku (zwisającą) zamierzem przedłużyć nieco, czyli pociągnąć w górę przewodnik, przywiązując go do palika (takie były właśnie w naszym ogrodniczym, szczepione na 80 cm). Reszta ma dobrą wysokość, bo trzeba liczyć rozmiar korony.
Wiśnia osobliwa będzie wyglądać tak:

Zawsze mi się one podobały, tylko nie wiedziałam co to
Gosia - ziemia nie zamarznie jeszcze przez jakiś czas
Dwa już zresztą posadzone 
Kiku (zwisającą) zamierzem przedłużyć nieco, czyli pociągnąć w górę przewodnik, przywiązując go do palika (takie były właśnie w naszym ogrodniczym, szczepione na 80 cm). Reszta ma dobrą wysokość, bo trzeba liczyć rozmiar korony.
Wiśnia osobliwa będzie wyglądać tak:

Zawsze mi się one podobały, tylko nie wiedziałam co to

Gosia - ziemia nie zamarznie jeszcze przez jakiś czas

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ojejku
Rzeczywiście osobliwa 

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- JAKUCH
Piękne okazy ,ale będziesz miała fajnie
Oooooosobliwa
No co? Ja mam wiśnię... bardzo klasyczną wiśnię...
Wygląda jak.... miotła

No co? Ja mam wiśnię... bardzo klasyczną wiśnię...

Wygląda jak.... miotła

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
wiśnia cudnie wygląda
na tym zdjęciu, oby u Ciebie też taka była
szybko Ci idzie sadzenie

na tym zdjęciu, oby u Ciebie też taka była

szybko Ci idzie sadzenie

I ja gratuluje zakupu i będę oczekiwała na zdjęcia ... wiosną Dominiko 

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- dominikams
Wiecie co, sama jestem ciekawa, jak ta wiśnia się będzie prezentować u mnie - na razie o kulce to mogę sobie pomarzyć, ale za 2 lata powinno być lepiej
Zresztą nawet teraz bardzo mi się podoba. W ogóle to one ładnie się przebarwiają (te ozdobne), i to też jest ogromną zaletą, bo jednak przez kilka tygodni liście są dekoracyjne.
A właśnie - liście. Dziś byłam z mamą i starszą córką na cmentarzu. Nazbierałyśmy kolejne dwie torby liści - tym razem klonowych - pójdą jako zimowe okrycie dżdżownic na wierzch kompostownika
Najadłyśmy się pańskich skórek - ale niestety to już są podróby, nie mogę trafić tych prawdziwych, których smak pamiętam z dzieciństwa

A właśnie - liście. Dziś byłam z mamą i starszą córką na cmentarzu. Nazbierałyśmy kolejne dwie torby liści - tym razem klonowych - pójdą jako zimowe okrycie dżdżownic na wierzch kompostownika

Najadłyśmy się pańskich skórek - ale niestety to już są podróby, nie mogę trafić tych prawdziwych, których smak pamiętam z dzieciństwa