Moje zielone cztery kąty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gorzatka, wiesz, ja patrzę na to zdjęcie i widzę piękną, utalentowaną i do tego inteligentną osobę, i do tego jeszcze - strasznie pazerną na życie (tylko mi się nie obrażać! to ma być komplement!) Powiedz, czy jest takie wyzwanie, którego byś nie podjęła? :lol:
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Dzięki dziewczyny :oops: ... ale lustro niestety mam... wgląd w metrykę również :wink: i sto różnych kompleksów :oops:
A co do talentów... powiedzmy, że nigdy nie miałam problemów z pracami na plastykę :roll: za to - tu Cię rozczaruję 100krotko - z wf-u byłam koszmarną nogą :oops: i to mi zostało... choć może masz trochę racji z tą zachłannością :roll: bo nie umiejąc pływać, odbyłam po maturze dwutygodniowy rejs po Mazurach ze znajomymi :wink:
Powiedzmy... mam chłonny umysł i dwie ręce... ale też potworną chorobę: lenistwo :oops:
Za to potrafię sprawnie posługiwać się różnymi narzędziami :wink: i remonty mi nie straszne...
Ale... nie prowadzę samochodu :oops:
I tak ogólnie, trudny ze mnie człowiek :lol:
Ale dość o mnie :wink: teraz pora wrócić do ogródka. Słoneczniki wykarczowane :lol: co wymagało przycięcia - doczekało się :wink:
Przebiśniegi już w ziemi, za to cebulę zimowita znalazłam wygrzebaną na rabacie... podejrzewam sroki :evil: ... strasznie się ostatnio rozpanoszyły...
Po cięciu przekwitłej lawendy cały ogród pachniał jak perfumeria :D
Dzieci dzielnie wynosiły wszystkie pozostałości, więc praca szła sprawnie...
A ze spacerku do parko - lasu przytargaliśmy torbę szyszek...

Robinia powtarza kwitnienie... gapa ze mnie okrutna... gdyby nie Kuba, przeoczyłabym :wink:

Obrazek

Po przycięciu ponownie zakwitła również roślinka od słynnego już "dziadka" :wink:

Obrazek

Niedobitki jeżówki

Obrazek

Diascja kwitnie niezmordowanie, w przyszłym roku na pewno dokupię... ciekawe, czy przezimuje :roll:

Obrazek

No i ta nieszczęsna szałwia :roll: ... na zdjęciu nie chce wyjść tak różowo, jak w naturze

Obrazek

I widok od bramy :roll: jesiennie się robi... a trawnik w przyszłym roku dostanie kolejną szansę :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosia, Ty mówisz, że masz mało miejsca, a miłorzęba wepchnęłaś :shock: ! :D
Nadrabiam właśnie zaległości i dlatego tak wyleciałam po 2 tygodniach z miłorzębem, ale zdębiałam jak go zobaczyłam.

Haft krzyżykowy... Na lekcjach z tak zwanego ZPT nawet prosty szalik mi falowany wychodził, więc wycofuję się z tematu.. ;)
Ale chylę czoła przed umiejętnościami.
Skubana zdolniacha z Ciebie ;:215

Ja na swoim trawniku też już w tym roku lagę położyłam i obiecałam mu wiosenną reanimację ;)

Jak łapanie kreta?
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś... kret okazał się sprytną bestią... ale patrząc na bajkowego krecika, powinnam podejrzewać, że coś "jest na rzeczy" :lol:
Codziennie odkrywam pułapkę konsekwentnie pełną... ziemi :lol: czyli: "Byłem - pozdrawiam" :wink:
Paskuda buszuje tylko na "kwaśnej" rabacie, a jego obecność właściwie nie skutkuje niczym negatywnym... no, może oprócz niewielkich kopczyków ( kopczyki z moich piasków nie są nawet w stanie wyglądać imponująco i osypują się), które szpecą wysypaną korą przestrzeń pomiędzi roślinami :evil:
Bastion na przeciwległym końcu został chyba opanowany przez nas :wink: - po tym, jak zabraliśmy stamtąd pułapkę, nie ma śladów bytności nieproszonego gościa...
A miłorząb... zobaczymy jak przezimuje... przez ten rok przyrósł niesamowicie :roll: o długość liścia na każdej gałązce :lol:
A co do trawnika, to po zasileniu rozpuszczonym nawozem z żelazem trochę odżywa... jakby zieleńszy się zrobił... ale placki... ba, place :oops: - straszą...
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p

Post »

Gosia, a układasz rurkę w prostych kawałkach korytarzy?

Ja na początku też się wkurzałam za "byłem-pozdrawiam", ale wtedy niedokładnie wkładałam rurkę w kanał.
Teraz z jednej strony dosuwam delikatnie do wylotu korytarza, a niewielki luz z drugiej strony przykładam kamieniem, na to kępa trawy i dopiero przysypuję ziemią.
Zauważyłam, że najważniejsze jest nie zakładanie jej na jakimkolwek, niewielkim nawet zakręcie, bo wtedy zawsze zapcha ziemią i przejdzie obok.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie przechodzi obok :evil: Bezczelnie robi "w tył zwrot" :evil:
Rurka jest zainstalowana w wylocie prostego korytarza, zamaskowana solidnie korą... obok nie ma śladów innych tuneli :roll: On po prostu się z nami bawi... my z nim nie :roll:
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p

Post »

O skubany! Nie wiem, co powiedzieć..
Wygląda, jakby wyczytał na krecim forum temat "Jak unikać rurek-pułapek" ;)

Mimo wszystko trzymam kciuki. Kiedyś MUSI się udać :?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Gośka na wiosnę spróbuj regenerator do trawników-MAGICZNA SIŁA SUBSTRAL u mnie zadziałał rewelacyjnie.
Wprawdzie uciążliwy(proszek do rozpuszczenia w konewce), ale niedrogi(ok 10zł) i działa(przynajmniej u mnie).
Jak się nie ma wielkich areałów trawnika to do zrealizowania :lol:

Chociaż myślę, że ogólna kondycja trawy obecnie związana jest ze zbliżającą jesienią, jak przyjrzeć się roślinom to większość z nich o tej porze roku nie najlepiej wygląda :lol:
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p
Od: 31 sie 2009, o 01:46

Post »

Kocina pisze:O skubany! Nie wiem, co powiedzieć..
Wygląda, jakby wyczytał na krecim forum temat "Jak unikać rurek-pułapek" ;)

Mimo wszystko trzymam kciuki. Kiedyś MUSI się udać :?
Dokładnie!

Szkoda takiego ładniusiego ogrodu dla bezczelnego gryzonia! :evil: niech spada, skąd przyszedł :!: :!: :!:

Małgosiu, dziękuję za odwiedziny i słowa otuchy :)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Zawsze można krecika polubić ;-) Ładne to, tłuściutkie, błyszcząca sierść...czemu ta Calineczka go nie chciała :shock:
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Twój ogród na zdjęciach nie wygląda jak jesienny, raczej robi wrażenie takiego ciut nostalgicznego, lekko za mgłą...
Kombinowałaś jakieś czary - mary z aparatem? :wink:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

No robinia ładnie się prezentuję, to jest pewnie ta robinia lepka (szczeciniasta)
bardzo ładne ma kwiaty. Ostatnio robi się bardzo popularna :D
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

g.kiecko pisze:Twój ogród na zdjęciach nie wygląda jak jesienny, raczej robi wrażenie takiego ciut nostalgicznego, lekko za mgłą...
Kombinowałaś jakieś czary - mary z aparatem? :wink:
:lol: :lol: :lol:
Raczej się ciemnawo robiło i stąd ta mgła...

Dziś domowo i robótkowo :wink: ale pokażę Wam coś, co znalazłam szukając czegoś zupełnie innego (Gosia jasielska pewnie wie, czego :wink: )
Zdjęcie mojego ogródka z wiosny 2007 :shock:
No to teraz zrobimy małe "before - after"...

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Matko!!! :shock:
Jaka olbrzymia zmiana! Tylko ten piękny bez wydaje mi się obecnie jakiś taki mniejszy :wink:
Chyba nie masz kominka...?
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosieńko, przetrzyj okulary :lol: Ten większy nie zmieścił się w kadrze... to jest ten maluszek :wink:
A ten większy jest regularnie cięty po kwitnieniu, bo po pierwsze: znika problem zasychających kwiatostanów, a po drugie: jak wybuja za bardzo, to zasłania mi widok na ogródek z kuchennego okna... a lubię czasem ot tak, rzucić gospodarskim okiem na włości :lol:
Kominka niestety nie posiadam :( za to w piwnicy mamy kotłownię na węgiel... ale drewna tam się w zasadzie nie używa :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”