Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Olu, bardzo lubię eukomisy ale odkąd poznałem i dostałem eukomisy miniaturowe czyli eucomis autamnale, nabrały dla mnie nowego wymiaru. I jeszcze okazało się, że nie muszę ich wykopywać (ze szklarni) to już w ogóle bomba! Floryści są nimi zachwyceni! Właśnie będę je ciął w poniedziałek na Światowy Konkurs Florystyczny, który odbędzie się w Holandii. Dalie też pojadą 8-)
Obrazek

Szkarłatka amerykańska też pojedzie:
Obrazek

Miłko, wysyłałem Ci zdjęcie 'Richard's Fortune' już 1 sierpnia. Zakwitła też 'Zahra' i też piękna! Z anemonowych poza Twoimi pozostała mi tylko 'Take Off'.
Sałata w bukiecie super! Ja też miło wspominam wystawę u Ciebie ;:173
'Golden Scepter' też chyba od Ciebie (?) Bardzo plenna i często ją tnę:
Obrazek

Nowość, dalia 'Jericho'. Dalia parkowa, czyli zwarta, niewysoka:
Obrazek

Już w niedzielę (24.08) Farma Kwiatowa "W Dolinie Syrynki" otwiera się dla gości. Kto chciałby przyjechać i zobaczyć dolinę daliową i inne rośliny na Farmie - serdecznie zapraszam! Chętnych proszę o kontakt na pw. :wit
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A widzisz, zapomniałam :D Jak to ja. A tak mi się wydawało, ale na forum znaleźć nie mogłam ;:131
Życzę udanego konkursu! Na Take Off się zapisuję, jeśli jej wcześniej nie zdobędę. Teraz to mój taki fioł.
Szkoda, że nie przyjadę na farmę. Ale mam nadzieję, że nadrobię.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Cudne masz dalie, Florianie 😍
Ja nie wiem, jak Ty to robisz, że one Ci się w wazonie utrzymują. Zawsze kojarzyły mi się z kwiatami, które dość szybko się osypują…
Ech, wpadłabym na Farmę… Ale jak zwykle czasu brak, jak zwykle łapiemy zbyt wiele srok za ogon 😉
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, jeszcze się przypomnij w sprawie 'Take Off', bo może jeszcze coś Ci wpadnie w oko. Bardzo ładna była 'Pooh', długo ją miałem ale w końcu padła. Teraz poluję na 'Polkę'. Może Ty ją zdobędziesz pierwsza 8-)
W przyszłym roku zapraszam na Dzień Otwarty. Trochę pogoda się popsuła więc nie wiem, jak wyjdzie. Było też bardzo sucho więc walczyliśmy, by dostarczyć daliom wodę i pozbyć się chwastów, które mnie przerosły (dosłownie). Ale lubię taką mobilizację i skupienie się na jednym zadaniu, bo efekt jest.
Jedna z najbardziej spektakularnych dalii teraz kwitnących:
'Hapet Firelight'
Obrazek

Moja miłość sprzed laty:
'L.A.T.E.'
Obrazek

Małgorzato, ja też łapię wiele srok za ogon w temacie ogrodowym. Pozaczynanych mam wiele projektów na farmie, opóźnienia w pracach, dużo zaniedbań. Przynajmniej w temacie daliowym była pełna mobilizacja i udało się wyjść na prostą. Po Dniu Otartym będę nadrabiał zaległości i sprawy odłożone. Farma i firma się rozrasta więc prac przybywa a czasu nie. Ale jest progres, lepsze zarządzanie czasem, zdyscyplinowanie. Dużo się poprawiło i zmieniło. No i inne "sroki" już nie łapię za ogon tylko wypuszczam lub odkładam na czas po sezonie lub jeszcze dalej - na emeryturę :lol:
Na trwałość dalii po ścięciu składa się wiele czynników; m.in. dobry dobór odmian, kondycjonowanie, temperatura. Ćwiczyłem to latami ale i tak zdarzają się wpadki. Coś czasem się posypie lub padnie. Ale ogólnie takie są kwiaty - eustomy czy róże też czasem zwiędną w wazonie choć nie powinny. To są żywe organizmy więc nie przewidzimy, nie zapobiegniemy wszystkiemu 8-)
'Bert Pitt', piękna ale łatwo się przypala na słońcu lub szybko brązowieją dolne płatki.
Obrazek

'Irish Blackheart', podobna kolorystyka ale odmiana inaczej wygląda i jest fajna na cięcie:
Obrazek

Wernonia, nie jest łatwa, wymaga cierpliwości. Po podziale parę lat dochodzi do siebie, by znów odzyskać ładny wygląd. Nawet myślałem, że mi wypadła ale nie -wypuściła i w tym roku nadawała się na cięcie:
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Żałuję, że zdrowie nie pozwala mi na dalekie podróże. Widzę oczami wyobraźni pole daliowe i inne piękności na farmie.
Florianie wielu miłych gości jutro. Przywoź z wystaw i konkursów kolejne nagrody. ;:108
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Na pewno się przypomnę o Take Off. I na pewno jeszcze Cię poproszę o kilka, np o pokazaną właśnie L. A. T. E. No i Irena! Już ją chyba dostałam albo od Ciebie, albo od Basi, ale niestety nie przetrwała. Szukam tez Garden Show oraz Carebbean Fantasy. Wiesz, że mam słabość do staroci. Polkę mam, ale nie zakwitła. Kwitła pięknie w zeszłym roku. I wiem, że się z kimś podzieliłam karpą w tym roku. Ma ją albo Asia, albo Kluska. Wiec jest szansa, że będzie któraś do podziału. Też się przypomnij ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, bardzo dziękuję. Na Farmie przybywa roślin. Masz też w tym swój udział ;:196 Pięknie kwitną żeniszki, kilka jeżówek też, szałwia trochę zagłuszona ale kwitła i zaczynają werbeny rigida. Na pewno w następnym roku pokażą, na co je stać. Żeniszki po testach okazały się świetnym kwiatem ciętym. Stały w wazonie ponad tydzień.
W samej Dolinie rzeczywiście robi się dywan daliowy. Mieli okazję podziwiać go dzisiejsi goście, którzy dopisali. Jedna siewka miała chrzest i otrzymała imię 'Syrynka' od naszej rzeczki:
Obrazek

A kolejna wystawa już za dwa tygodnie więc dziękuję za życzenia - przydadzą się.
'Ludwig Muchlstein', dalia nie do zdarcia.
Obrazek

Miłko, 'Polkę' chętnie przygarnę, a dalie anemonowe od Ciebie przede wszystkim pójdą do rozmnożenia wegetatywnego. 'Garden Show' nie mam, 'Caribbean Fantasy' wygląda nieciekawie (czyżby po raz kolejny chorowała?), a identyczną z 'L.A.T.E.' jest 'Hilcrest Suffusion'. Więc jakbym nie miał jednej w ofercie, to będzie druga.
Ja też lubię stare odmiany dalii i dziś jedną z najlepiej prezentujących się dalii był 'Pop Stretton' z 1965 roku!
Obrazek

I nowa ochrzczona dalia 'Syrynka"
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”