Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7

Post »

Ewaca pisze: 26 kwie 2023, o 15:09 Przygotowałam dołki w tunelu pod pomidory i chcialam dać na spód po garści obornika granulowanego i kompostu. Teraz jednak zastanawiam czy nie popali korzeni. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
;:7
Z własnej praktyki -
Dać garść obornika granulowanego do dołka
Przysypać obornik 3-5 cm ziemi
Na to dopiero dać sadzonkę
Obficie podlać wodą .
Nigdy nie popałiło mi korzeni ;:108
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

Robię dokładnie tak jak Mirek, zero kłopotów.
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolcia92 pisze: 26 kwie 2023, o 11:38 Posłucham Was, zasadzę 14 i poprowadzę na 1 pęd. Dobrze że spytałam bo miałam wizję zasadzić 18 pomidorów i jeszcze kilka krzaczków papryki hehe. Rozsadziło by tunel :D
Mam dla Ciebie dobrą wiadomość. :D Możesz posadzić 15 pomidorów. Tego piętnastego posadź na końcu po środku. Pomiędzy jeden, a drugi rząd. Ja tak u siebie robiłem. Też mam tunel o szerokości 2m tylko, że mój jest krótszy. Ma 3m długości. Miałem w nim 13 krzaków. Dwa rzędy po 6 i dodatkowy pomidor na końcu po środku.

W tym roku zmiana. Posadziłem dwa rzędy po 5. Na końcu tunelu zamiast trzech wysokich pomidorów posadziłem gęsto 10 karłowych maluchów. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :)

bioy pisze: 25 kwie 2023, o 21:05
Nie robiłem ciepłej grządki. Glebę przekopywałem/mieszałem kilkukrotnie, zwłaszcza w słoneczniejsze dni.
Takie odwracanie (ciepła na dół, zimna na wierzch) fajnie podnosi temperaturę.
Trzy tygodnie przed sadzeniem okryłem rabatę dodatkowym, niskim tunelem foliowym.

Obrazek

Założyłem też kabel grzewczy o mocy 80W, na zimniejsze noce, częściowo płytko wkopany koło korzeni pomidorów.
Poza tym jeśli za zimno by jadły z ziemi, można dać jeść na liście. :wink:
Myślałem, że tylko ja mam takie pomysły z mieszaniem ziemi. Ja też mieszałem. Wykopałem rów na głębokość szpadla. Czekałem kilka dni aż się w środku ogrzeje i zasypałem. Temperatura była wyższa, ale później i tak spadała i wyrównywała się z tą naokoło. Jeżeli podniosło to temperaturę to niewiele. Robiłem trochę pomiarów i wiem na pewno, że w dzień ziemia bez problemu się powierzchownie ogrzewa i wieczorem powoli spada. Inaczej to wygląda w cylindrach. W cylindrach szybko się nagrzewa i tak samo szybko spada. Dlatego z cylindrów zrezygnowałem.

Jak często dawałeś jeść dolistnie ? Też dałem raz po wysadzeniu, ale u mnie łodygi są fioletowe, a u Ciebie kompletnie zielone. ;:oj Nie mogę tego zrozumieć. Czyżby podwójny tunel robił taką robotę ? Albo te podziemne grzałki..
Karolcia92
100p
100p
Od: 3 cze 2022, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobry pomysl :tan 15 brzmi swietnie ;:215
Na niebie słońca, w sercu radości, niech Cię dzisiaj nic nie złości:-) Miłego dnia!
Karolcia92
100p
100p
Od: 3 cze 2022, o 15:53

Post »

A macie może doświadczenie z tymi odmianami: White beauty, Ananas noir, Krymska rosa, dikaya rosa, cudo ziemli, babushkin sectret, believe ot or not? Chodzi mi o smak i czy może któraś odmiana lepiej poradzi sobie w gruncie niż tunelu?
Na niebie słońca, w sercu radości, niech Cię dzisiaj nic nie złości:-) Miłego dnia!
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Ananas noir miałem i miał wyraźny smak, słodko kwaśny, na pewno nie był mdły. Pomidor pod osłoną będzie miał lepiej niż bez więc ciężko wytypować coś co lepiej w gruncie sobie poradzi, z pomidorów raczej nic.

Według aktualnych prognoz w tym sezonie najbliższe dwie noce mogą przynieść przymrozki. Wieczorem zabieram skrzynki z rozsadami do garażu, może na weekendzie wsadzę do tunelu. Już czas...
Pozdrawiam,
Tomek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ewa , ja stosowałam obornik koński bo najlepiej grzeje . Mam swój kurzy , ale z niego robię ferment
do podlewania i dodaję do kompostu .
Bydlęcego nie znam ze stosowania , raczej chłodniejszy od końskiego , ale pewnie nie gorszy .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

Babushkin Sekret bardzo słodki, duży befsztyk. Pomidory ważą ponad 600g. Do tej pory uprawiałem go w tunelu. W tym roku będę sadził go na zewnątrz. Jest to pomidor z zimnych rejonów Rosji. Podobno pomidory rosyjskie lepiej radzą sobie pod chmurką. Bedę miał w tym roku kilka odmian rosyjskich właśnie w gruncie.
Ewaca
1000p
1000p
Od: 12 lut 2023, o 18:40

Post »

Ania mam też swój komposto-kurzyniec, daję go rzędowo ale to raczej słaby nawóz, bo kur mam tylko kilka. Końskiego nie daję, bo bardzo wabi turkucie. Sprzedawca w ogrodniczym mnie przestrzegał, że zniszczę sobie pomidory dając obornik granulowany pod sadzonki, dlatego Was pytam.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

też uprawiałem w gruncie "Sekret Babci" - minusem była tendencja do pękania owoców i niewielka ilość nasion :(
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko już miałam ale turkucia jeszcze nie . :) Kamil też mnie przestrzegał przed końskim .
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Ewaca pisze: 26 kwie 2023, o 17:15 Sprzedawca w ogrodniczym mnie przestrzegał, że zniszczę sobie pomidory dając obornik granulowany pod sadzonki, dlatego Was pytam.
Dlatego też zaleca się stosować "warstwę izolacyjną" w postaci kilku centymetrów ziemi między obornikiem granulowanym a sadzonką, aby uniknąć problemów.
Pozdrawiam, Mirek
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

jeżeli boisz się dać pod korzeń sadzonki to możesz dać po między sadzonkami zrobić rowek na głębokość 10cm,
o szerokosci łopaty, i przykładowo po 10cm żeby został luz po bokach pomiędzy ,będzie ten Oborniki karmił korzenie powierzchniowe a później powietrzne z łodygi jak się rozrosną, albo rozrub oborniki w wodzie i podlewaj jedną. garść na 10 litrów wody i co tydzień podlewaj kawałek od pomidora nie pod lodyge jeżeli się boisz .
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie dlatego nie daję pod korzeń by mi póżniej pomidory nie dostawały baranich rogów i innych
skrętów od przejedzenia .
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

Masz rację raz się przejechałem tak mi powykrecało pomidora że szok nie do uratowania była to koktajlówka wysoka
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”