Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
rotos - pomidorki rosną w gruncie a w tym roku deszczu jest sporo. Jak im pomóc?
Hanna
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hanna - zacytuję to, co kiedyś napisał jeden z aktywniejszych uczestników tego forum:
"Po zalaniu pomidorów wystąpił ostry niedobór magnezu.Teraz gdy gleba wyschnie może wystapić niedobór wapnia w postaci zgnilizny wierzchołkowej .Jeżeli woda opadła podlej pomidory 0,5 % roztworem siarczanu magnezu a krzaki i grona opryskaj równocześnie saletra wapniową. Saletrę wapniowa możesz połączyć z ew. opryskiem przeciw zarazie."
Ale najpierw musi przestać padać
Powodzenia
"Po zalaniu pomidorów wystąpił ostry niedobór magnezu.Teraz gdy gleba wyschnie może wystapić niedobór wapnia w postaci zgnilizny wierzchołkowej .Jeżeli woda opadła podlej pomidory 0,5 % roztworem siarczanu magnezu a krzaki i grona opryskaj równocześnie saletra wapniową. Saletrę wapniowa możesz połączyć z ew. opryskiem przeciw zarazie."
Ale najpierw musi przestać padać

Powodzenia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
U mnie dziś w tunelu znowu plamy na krzakach.

I niestety na Kati w również się pojawiły ale takie centki

Mam wybór i pozrywać wszystkie pomidory i opryskać topsinem (ostatni oprysk 5 czerwca) bądź zostawić i za 2 tygodnie mieć po krzakach.....
Co do tych centek na Kati , jeśli to jakaś bakteria to długo zniszczy krzak ? W gruncie od 6 czerwca mam podobne centki i krzak jeszcze żyje , ciekawy jestem w jakim czasie choroba bakteryjną niszczy krzak.

I niestety na Kati w również się pojawiły ale takie centki

Mam wybór i pozrywać wszystkie pomidory i opryskać topsinem (ostatni oprysk 5 czerwca) bądź zostawić i za 2 tygodnie mieć po krzakach.....
Co do tych centek na Kati , jeśli to jakaś bakteria to długo zniszczy krzak ? W gruncie od 6 czerwca mam podobne centki i krzak jeszcze żyje , ciekawy jestem w jakim czasie choroba bakteryjną niszczy krzak.
Piotr
-
- 50p
- Od: 22 cze 2019, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niestety ja się już pogodziłem, że w tym roku to tablica mendelejewa co 1-2 tygodnie.rolnik90 pisze:Mam wybór i pozrywać wszystkie pomidory i opryskać topsinem (ostatni oprysk 5 czerwca) bądź zostawić i za 2 tygodnie mieć po krzakach.....
W ogóle mam wrażenie, że już raz mi zaraza ziemniaczana próbowała zniszczyć bawole serca, ale bardzo szybko zareagowałem. Wczoraj zauważyłem na tym samym krzaku ponownie takie same objawy jak wcześniej i dzisiaj już poszło Curzate, mimo że tydzień temu pryskałem Topsinem...
Lepsze to niż utrata pomidorów, a i tak to co się kupi w sklepie prawie na pewno ma znacznie więcej chemii.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
@rolnik90
Te zmiany są na młodych, czy na starych liściach ?
Te zmiany są na młodych, czy na starych liściach ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Choroba na pierwszych dwóch zdjęciach występuje na starszych liściach, te drugie cętki były na młodych .
Piotr
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

Jak sobie przypomnę co jeszcze to napiszę .
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Na liściach pomidorów w tunelu (krzaki przy drzwiach tunelu) są takie przebarwienia. Jaka to przyczyna. - choroba. Bardzo proszę o pomoc.

(Po dwukrotnym kliknięciu zdjęcia zostaną powiększone.)

(Po dwukrotnym kliknięciu zdjęcia zostaną powiększone.)
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

Ci się wybarwiają ?
- Mirek19
- 1000p
rolnik90 pisze:Choroba na pierwszych dwóch zdjęciach występuje na starszych liściach, te drugie cętki były na młodych .

Głowy nie dam, zobacz to -
https://fajnyogrod.pl/porady/brunatna-p ... -po-kroku/

Pozdrawiam, Mirek
- Mirek19
- 1000p
Pytam się z ciekawości - jaka diagnoza jest ?

Pozdrawiam, Mirek