Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Coraz bardziej kolorowe robią się nasze ogródki, kwitnienie goni kwitnienie, jeszcze chwila, a codziennie ogród będzie się zmieniał. Sucho tylko przeokrutnie, nie ma czym podlewać ;:145
Zdrowych i spokojnych Świąt, mokrego dyngusa ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu :wit
Czarne tulipany... - tak samo jak moje fioletowo niebieskie mieczyki....
Ale w sumie te Twoje to i tak mają bardzo ciekawy ten kolor.
Szachownice super!
Pogodnych Świąt ;:196
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Tulipanek nie czarny ale ten kolorek tez bardzo ładny. teraz takie pomyłki to standard. Ładne kępki tulipanów i żonkili . Jak to robisz że, cebulki kwiatowe nie zanikają.? sadziłam do koszyków i doniczek ale efekt marny co roku około 70% mniej.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Święta prawie za nami :D W tym roku upłynęły spokojnie w miłej rodzinnej atmosferze ...dzieci wstawiły się w komplecie ;:4
Pogoda dopisała, było ciepło i słonecznie, a dzisiaj widać jakieś załamanie, bo słońce wzeszło zmienione i teraz walczy z chmurami, a w walce pomaga wiatr...znowu mi rozpirzy folie na tunelu ;:223
Codziennie chodzę z konewką, bo mimo podlewania nawet posadzone pierwiosnki na ziemi odzyskanej mdleją i dopiero pod wieczór odzyskują wigor. Po ostatnich zmianach mój ogród zalany jest słońcem od wschodu do wczesnego popołudnia.
Bardzo dziękuję za życzenia świąteczne ;:4

Ed kupiłam jakiś czas temu bez przekonania oferowane cebule za niewielkie pieniądze w necie. Myślałam że albo nie wyjdą albo przepadną, a tu niespodzianka cała obsadzona grządka wygląda uroczo i te szachownice na niej :D

Aniu jak jest zostawione miejsce to prędzej czy później coś stanie, a skoro lubisz własne pomidorki to sie przyda i na nie i na rozsady.
Świdośliwa to źródło substancji mineralnych, witamin z gruby B, magnezu i potasu. Jest bogatsza w składniki mineralne i właściwości odżywcze od borówki amerykańskiej. A w uprawie niekłopotliwa!

Iwonko 0042 oj przydałby się porządny mokry dyngus, ale się nie zanosi ;:306

Justynko kwitnące drzewa wnoszą prawdziwą wiosnę w nasz krajobraz...kwitnące sady...nie ma nic piękniejszego ;:167

Martusiu to Tulipan Botaniczny Praestans Shogun z pięciu cebulek rozrosła się taka wspaniała kępa! To samo psiząb ...widzisz u mnie jedne, a u Ciebie inne rozrastają się ładnie. Widać moja zwięzła glina im pasuje.
Dostałam też białego i ma jeden pączek, na który czekam ;:215 Pogoda dopisała, tylko dzisiejszy wiatr raczej mi nie pasuje...mam dość wiatru. Pozdrawiam jeszcze świątecznie, odpoczywajcie ;:196

Beatko ;:196 niestety tak samo u mnie! Latanie z konewką obowiązkowe, a sucho tak że posiane warzywa długo nie chciały kiełkować. Teraz mocny wiatr osusza dodatkowo ziemię ;:223
No to parodniowego deszczu i miłego świątecznego odpoczynku ;:196

Iwonko1 u mnie też bardzo sucho, a wywrócona glina zachowuje się jak beton i brak wody nic nie zmienia jej struktury. Na kopanie czy jakiekolwiek prace nie mam siły bo tak twardo. Coraz bardziej kolorowo, a za chwilę poleci to tak szybko, bo pracy będzie coraz więcej że ani się obejrzymy Obrazek
Braku wody Ci współczuję i życzę tej z kranu i tej z nieba ;:196

Bea ile w necie jest wspaniałych odmian aż nie do wiary...czarne niebieskie królują, ale z Holandii to myślałam jednorazówka ale naprawdę ;:306 Najbardziej zawiedziona ofiarodawczyni i dobrze że dostałyśmy dwie i obydwie mamy ten sam czarny :D
Odpoczywaj ;:196

Joasiu pomyłki to głównie chwyt reklamowy :D Od jakiegoś czasu sadzę cebulki na siatkach, a wykorzystuję różne kawałki pozostałe z remontów siatek plastikowych, dzięki którym cebulki nie wpadają w kopane korytarze, a mają miejsce do rozrastania się. Na razie się sprawdza ;:215

Przesadzana serduszka zaakceptowała nowe warunki
Obrazek

trawki kwitną

Obrazek

i druga zmiana pierwiosnków
Obrazek

Obrazek

Obrazek

niezapominajki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kłokoczka
Obrazek

jagodowiec
Obrazek

karczochy ...może przetrwają :uszy
Obrazek

Dziękuję za życzenia i odwiedziny! Życzę mokrego dyngusa dla Was i dla roślin i korzystajcie jeszcze z możliwości świętowania ;:4
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Cieszę się ,że jesteś zadowolona z przebiegu Świąt ;:196
Z całego ;:167 życzę mocnego Dyngusa dla Twojego ogrodu i Córki :D
Jest pięknie ,ale wszyscy marzymy o wodzie z nieba.
Bardzo fajne masz kostkowane szachownice i pierwiosnek - łyszczak , na zdjęciu obok miodunki.
U nas wieje i może jakiś opad przywieje :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko dziękuję !
Ten obok miodunki to jest Pierwiosnek wyniosły Gold Lace mam go z siewu. Z całej torebki wyszła jedna roślina ale zabrała widać żywotność wszystkim nasionkom :;230
Łyszczaki mają inaczej ułożone i inne listki.
Przez pięć minut padał rzęsisty deszcz, może niewiele dał, ale może tyle bo konewka. teraz znowu świeci słońce i osusza :wink:
Niech Ci kochana przywieje ;:168
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś a jednak w Twoich okolicach jest cieplej niż u mnie miałam przykład wczoraj.
Tam pięknie wszystko kwitnie jak u Ciebie a u nas czai się. :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Ojej trawki już kwitną ;:oj u mnie dopiero z ziemi wyłażą... Masz tych pierwiosnków sporo kolekcja cała-jest co podziwiać. Moje zostały zaduszone przez białe fiołki. Pozdrawiam Marysiu ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu aż na głos mężowi przeczytałam te twoje informacje I swidosliwie. Niech wie. Cieszę się ze ją kupilam.Dzięki za te informacje.
Puerwiosnki piękne. ;:173
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę że już u Ciebie Marysiu niezapominajki kwitną. Uwielbiam je. Widziałam dzisiaj, że mi się wysiały na trawie, muszę je przesadzić bo w tym tygodniu koszenie ;:138
Deszcz też by się u mnie przydał, sucho jak diabli
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dobry wieczór Marysiu :wit
Cudne te tulipany
Obrazek, zapisałam nazwę odmiany :D
Zapewne znowu, jak większość z nas, spędziłaś czas w ogrodzie. Dzisiaj nawet moje koty dzielnie pomagały mi w pracy i teraz zmęczone zaległy na kanapie nie zostawiając za dużo miejsca dla służby :;230 Pogoda dopisuje, gdyby jeszcze zechciało popadać :( Tej wilgoci z nieba życzę.
Dobrego tygodnia ;:196
Ewa
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Pokręciłam z pierwiosnkiem, a przecież łyszczaka miałam :oops:
Kiedyś widziałam nasionka, mogłam kupić.
Mam inne prymule z nasion i trochę śmiesznie bo wyszły takie trochę starodawne, jak mam z działek a miały być niskie ,jak z kwiaciarni.
Z tulipanami to też mamy niespodzianki. :?
Sporo czarnych różnych kupiliśmy i część zjedzona, reszta różowa, zobaczymy jeszcze te późne.
W sumie czasem niespodzianki są zabawne :lol:
Te bursztynowe tulipanki faktycznie pięknie z szafirkami się prezentują :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

Witam serdecznie,
Pora jajek i zająców się skończyła, czas więc najwyższy abym zabrała się za ogród
U Ciebie tak wszystko pięknie kwitnie ;:108
Marysiu, czy świdośliwa ma owoce wielkości aronii?
Mnie coś pierwiosnki nie kochają, sporo ich nakupowałam i wszystko gdzieś wyginęło :(
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzień dobry!

Wczoraj mimo wiatru w ogrodzie popracowałam. Dziele rozrośnięte rośliny i przesadzam na ziemie odzyskaną, bo mimo wykopywania chwasty się zielenią. Przy okazji kolejnego ich wykopywania sadziłam żeby zapełnić puste miejsca. Cieszy mnie, bo w dołkach jednak nie jest tak sucho. Jedynie pas ziemi po przekopie nadal wygląda księżycowo. Nic nie kiełkuje ;:185

Misiu różnie to bywa, jak oglądam zdjęcia na FO to mam tak po środku :D Są ogródki gdzie kwitnie to co u mnie w pączkach...np irysy.

Ewuniu to są trawki, jakby zimozielone, inne dopiero wychodzą. Pierwiosnki nawet się sieją, mimo że fiołków też mam sporo. Pozdrawiam Ewciu ;:196

Aniu to dobrze że wracają do łask stare krzewy tym bardziej jak ich owoce są zdrowe ;:215 Ja mam kilka świdośliw. Najpierw kupiłam pierwszą i M ją skosił odkupił dwie. Potem koleżanka przywiozła mi dwie krzewy wykopane u siebie i na koniec kupiłam jeszcze krzaczek u Starkla ;:224 a i tak M ledwo na nalewkę zbiera resztki ;:306

Kasiu u mnie w różnych miejscach sieją się niezapominajki niebieskie i białe. Też miałam wczoraj kosić ale przesunęłam decyzję...może dzisiaj. Oj sucho! :wit

Ewciu o tak po paru dniach odpoczywania i podjadania i chęcią przepadłam w ogrodzie. Niestety sąsiedzi mnie wygonili, bo na taki wiatr starsza pani zarządziła plewienie ogrodu przez lanie roundapu w malinach i w sadzie...więc o zgrozo ja plewiąca nawet kwiatki uciekłam do domu :shock:
Deszczu bardzo bym chciała, bo wody w beczkach coraz mniej. Bób chyba miesiąc kiełkował ;:219
Miłego dnia i podlewania z góry ;:196

Agnieszko tak przypuszczałam :D Łyszczaki mam od Ewykory i kupowane w Krzeszowicach ale kwitną na razie te od Ewci. Z siewu mam jeszcze kandelabrowe cudne, ale nie wiem gdzie je posadziłam i czekam aż się objawią, bo kwitną później. Było ich parę i nie mogły wszystkie przepaść ;:202
Zawsze chciałam mieć tulipany botaniczne, bo kwitną pierwsze i są śliczne niziutkie. Kupiłam na wyprzedaży w Benexie wszystkie zgodne z nazwą i ładnie się rozrastają ;:333 a kosztowały naprawdę grosze!

Ewuniu ja nawet zamiast zajęcy i jajek ogrodowałam ;:224
Świdośliwa ma różne owocki zależy od odmiany, jedne są mniejsze i lekko cierpkie, a drugie dość spore i słodsze. Rosną inaczej w gronach podłużnych. I aronia i świdośliwa uwielbiana jest też przez ptaki ;:306
Nie wiem dlaczego niektórym nie chcą rosnąć pierwiosnki bo u mnie są bezproblemowe i nawet ładnie się rozsiewają.

No to kilka zdjęć roślin które pewnie już pokazywałam, ale póki są nacieszmy oczy :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

znalazłam w necie jego nazwę to jest pierwiosnek Dark Rosallen

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to druga kępa psizębu
Obrazek

a to mój 7 letni klon! teraz ma skrępowane gałązki drucikiem i zaczynam go kształtować ;:218 ...tak się bawię w bonsai

Obrazek

Miłego dnia i dziękuję za odwiedziny ;:4
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu bo ziemia po wykopach martwa,z mikroorganizmami poszła do dołu a na wierzchu musi się odbudować, ale komu to mówię ;:168
odrobina kompostu troszkę ogrodniczki i będzie cudnie. ;:333
Zachwyciły mnie psizęby napisz proszę o nich kilka zdań jak sadzisz,nawozisz, czy łatwo się rozrastają i jak przechowujesz zimą. Czy bardziej w słońcu czy raczej w cieniu.
Cudne masz odmiany pierwiosnków.
Deszczowego dnia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”