...ale to we Wrocławiu, bo już dzisiaj ma być dodatnia temperatura i już ma być ciepło

JasneJoasiaN pisze: Z tego co czytam "paluszki ogrodnika swedza" mnie w podobny sposob jak innych forumowiczow, wiec mam nadzieje ze moge dzielic sie moimi doswiadczeniami na tym forum.
Holandia to najważniejszy ogrodniczo kraj! Każdy może po 4 krzaki pomidorów w różnych fazach, na każdym kroku sprzedają suszone pomidory które tam co prawda się pali. Co się dziwić u nas pali się orzechy włoskie w kotłach od centralnego ogrzewania, Francuzi lubią ser śmierdzący starymi skarpetami. Co kraj to obyczaj.sawka pisze:Jasne. Twoje holenderskie doświadczenia mogą być bardzo ciekawe, w końcu Holandia to ważny ogrodniczo kraj.
Bardzo dziękuję za opinię, wysieje w weekend tylko małą część na wypróbowanie,Telimenka pisze:uluk Teoretycznie jak temp. gleby (zmierz temp. gleby nie powietrza) na głębokość kilku cm osiągnie +4st.C to można zacząć siewy np. groszku , bobu, marchwi, pietruszki, rzodkiewki. Lecz bardzo wczesne siewy są ryzykowne. Ponieważ jak nasionka wykiełkują i znowu przyjdzie ziąb i ziemia zamarznie to może uszkodzić kiełki i nic z tego nie będzie. Pozatem niektóre warzywa korzeniowe rosnące przez dłuższy czas w temp. poniżej +10st. ulegają jarowizacji, czyli pójdą w kwiaty zamiast w korzeń i też pożytku nie będzie.
Ja sieję głównie odmiany te co są dostępne w sklepach /marketach - według mnie są przystosowane dla nas działkowców. W osobnych wątkach możesz więcej poczytać o poszczególnych warzywach. Podaję link do spisu treści. viewtopic.php?f=42&t=73077
Mi po 10 wyszedłrafalpl85 pisze:Jak długo wschodzi lubczyk bo ponad tydzien temu wysiałem i nic. Podejrzewam że wepchali mi stare nasiona.