Storczykowe fiksacje Marty
Re: Storczykowe fiksacje Marty
Wielkie dzięki za fotki celebensis, super wygląda! Muszę swoją biedę też przenieść na podkładkę w takim razie.
Co do orchidarium to już prawie prawie się zdecydowałam, ale potem się okazało, że mnie w tym roku czeka kilka wyjazdów na 2 tyg+ i to mnie zniechęciło. Bo nie mam nikogo, kto mógłby mi doglądnąć roślin, a jak mam za każdym wyjazdem się stresować tym, co się będzie działo z roślinami bez podlewania i wietrzenia przez tyle czasu....
Co do orchidarium to już prawie prawie się zdecydowałam, ale potem się okazało, że mnie w tym roku czeka kilka wyjazdów na 2 tyg+ i to mnie zniechęciło. Bo nie mam nikogo, kto mógłby mi doglądnąć roślin, a jak mam za każdym wyjazdem się stresować tym, co się będzie działo z roślinami bez podlewania i wietrzenia przez tyle czasu....
- Sunrise_orchid
- 200p
- Od: 5 gru 2018, o 11:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale mi się marzy jakiś botanik wielkolistny na podkładce
...

A myślisz, że dobrym pomysłem będzie przesadzenie dorosłych botanicznych do hydro/semi-hydro?zabkamarta pisze: Karolu cóż mogę powiedzieć o hydro... No polecam, bo już po tym etapie adaptacji i kiedy roślina się przyjmie w nowych warunkach, to w mojej ocenie ma lepszy system korzeniowy, przez co mocniejsza jest cała roślina o dodatkowo bardziej obficie kwitnie. A i z tym moczeniem nie ma problemu, tylko raz na 2-3 tyg doleje wodę i po temacie. W lecie jest super bo wilgotność jest większa w koło rośliny, ale za to zimą trzeba uważać w słabo ogrzewanych pomieszczeniach, ale to też jest do zrobienia...
Moje storczyki
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marto, to proszę i o mnie pamiętaj (Patricia Lillian) - chyba, że zdradzisz gdzie kupiłaś swoje ;)
Pozdrawiam - Justyna
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Celebensis niezwykle oryginalny i przykuwający wzrok
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę

- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Nie wiem czy ogarniacie sprawę z naszym forum i ACTA2, ale jeśli faktycznie zostanie ono wprowadzone to forum 21.01 o godz. 23 przestanie funkcjonować.
viewtopic.php?f=14&t=116015
viewtopic.php?f=14&t=106448
Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie, ale jeśliby tak miało się stać, to bardzo dziękuję Wam wszystkim za miłą atmosferę i spędzony czas. Będę za Wami tęsknić
Na koniec (który mam nadzieję, że nie nastanie) parę kwitnień.
Phalaenopsis (Dtps) Sogo Twilight Rainbow. Mam ją od ponad roku i w końcu zaszczyciła mnie kwiatami. Ogromnie podoba mi się jej warżką.

Mini bardzo bogato zakwitła.

I Phalaenopsis Biondoro DUFT

Justyno będę o Tobie pamiętać. Mam nadzieję że Patricia Lillian wypuści keiki, to będę miała czym dzielić.
viewtopic.php?f=14&t=116015
viewtopic.php?f=14&t=106448
Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie, ale jeśliby tak miało się stać, to bardzo dziękuję Wam wszystkim za miłą atmosferę i spędzony czas. Będę za Wami tęsknić

Na koniec (który mam nadzieję, że nie nastanie) parę kwitnień.
Phalaenopsis (Dtps) Sogo Twilight Rainbow. Mam ją od ponad roku i w końcu zaszczyciła mnie kwiatami. Ogromnie podoba mi się jej warżką.

Mini bardzo bogato zakwitła.

I Phalaenopsis Biondoro DUFT

Justyno będę o Tobie pamiętać. Mam nadzieję że Patricia Lillian wypuści keiki, to będę miała czym dzielić.
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marto ja nie wyobrażam sobie braku fotorelacji z orchidarium
Nie ogarniam tego wszystkiego, czy zawsze ktoś musi wiedzieć lepiej od nas co jest dla nas dobre !
Phalaenopsis Sogo Twilight Rainbow śliczny , fajne zestawienie kolorystyczne , kwiat delikatny w swej urodzie, warżka faktycznie urocza.
Mini Ci zaszalał i brak słońca nie stanął na przeszkodzie ,żeby tak obficie zakwitnąć
będę czekała na zdjęcie amesielli, podejrzewam ,że będziesz miała to samo co ja czyli zagadkę
Przepraszam , zupełnie zapomniała odpisać Ci odnośnie hydroponiki (mimo że żadnym guru się nie czuję).
Ja robię tak, w zależności na jakich oknach stoją, te które mają okna z kaloryferami maja wodę cały czas, natomiast te które stoją w wykuszu a parapety są na ziemi (dosyć chłodno) to przelewam raz w miesiącu.

Nie ogarniam tego wszystkiego, czy zawsze ktoś musi wiedzieć lepiej od nas co jest dla nas dobre !
Phalaenopsis Sogo Twilight Rainbow śliczny , fajne zestawienie kolorystyczne , kwiat delikatny w swej urodzie, warżka faktycznie urocza.
Mini Ci zaszalał i brak słońca nie stanął na przeszkodzie ,żeby tak obficie zakwitnąć
będę czekała na zdjęcie amesielli, podejrzewam ,że będziesz miała to samo co ja czyli zagadkę

Przepraszam , zupełnie zapomniała odpisać Ci odnośnie hydroponiki (mimo że żadnym guru się nie czuję).
Ja robię tak, w zależności na jakich oknach stoją, te które mają okna z kaloryferami maja wodę cały czas, natomiast te które stoją w wykuszu a parapety są na ziemi (dosyć chłodno) to przelewam raz w miesiącu.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- Monnia445
- 200p
- Od: 8 gru 2017, o 22:29
Ojej..
będzie mi bardzo szkoda jeżeli, to się stanie.
Marto dziękuję Ci, za tą być może ostatnią sesje.
Phalaenopsis (Dtps) Sogo Twilight Rainbow
bardzo urocza, ..to połączenie fioletu z żółtym.
Mini i reszta też ładna.

Marto dziękuję Ci, za tą być może ostatnią sesje.
Phalaenopsis (Dtps) Sogo Twilight Rainbow

Mini i reszta też ładna.
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Mirko, piękne kwitnienie
,, Odwleczone'' do marca, zobaczymy co nas czeka.

,, Odwleczone'' do marca, zobaczymy co nas czeka.
Pozdrawiam - Justyna
Marto, co prawda po długim czasie, ale... bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i zdjęcia dotyczące mojego pytania
odnośnie okresu spoczynku storczyków w hydro
Rozmawiałam też z Mireczką i dostosowałam się do Waszych uwag. Póki co rośliny żyją i mają się dobrze pomimo postu
Poczytałam sobie Twoje i Luisy posty o Phal. Celebensis. Moja rośnie niemrawo, ale rośnie.
Uśmiałam sie z tych ślimaków u Ciebie.
Chyba muszę wyjąć jakiegoś z mojego akwarium, żeby też popodgryzał stożki wzrostu u Phal. Celebensis -
może wtedy weźmie sie do roboty jak Twoja
Gratuluję wspaniałych kwitnień Oncidium TT z tą burzą małych kwiatuszków
i wszystkich pozostałych 
odnośnie okresu spoczynku storczyków w hydro

Rozmawiałam też z Mireczką i dostosowałam się do Waszych uwag. Póki co rośliny żyją i mają się dobrze pomimo postu

Poczytałam sobie Twoje i Luisy posty o Phal. Celebensis. Moja rośnie niemrawo, ale rośnie.
Uśmiałam sie z tych ślimaków u Ciebie.
Chyba muszę wyjąć jakiegoś z mojego akwarium, żeby też popodgryzał stożki wzrostu u Phal. Celebensis -
może wtedy weźmie sie do roboty jak Twoja

Gratuluję wspaniałych kwitnień Oncidium TT z tą burzą małych kwiatuszków

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Znów nadrobiłam sporo stron... Przyznam się bez bicia, że tylko zdjęcia studiowałam dokładnie, opisy już troszkę mniej.
Zachwyciło mnie Oncidium Twinkle Jasmine.

Zachwyciło mnie Oncidium Twinkle Jasmine.
Obejrzałam i opowiem tak. W grudniu na Twoim kwietniku działy się cuda
. Masz bardzo ładne phalaenopsis. Szczególnie podoba mi się Phalaenopsis (Dtps) Sogo Twilight Rainbow. Mam też pytanie, czy Bee Sting też się tak u Ciebie pokłada na jedną stronę?

- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Asiu (Art) może lepiej nie próbuj tego patentu ze ślimakami, gorzej jak ślimak okaże się zbyt głodny.
Kasiu odnośnie Bee Sting to mój nie pokłada się i rośnie dość prosto. Tylko, że ja go co jakiś czas przestawiam i obracam. Generalnie ten kwietniki służy mi tylko do ekspozycji kwitnień a normalnie to rośliny stoją na parapetach, więc co jakiś czas "wędrują".
Teraz może pokaże co kwitnie. Na tą chwilę nic ciekawego się nie dzieje, ale szykuje się parę premierowych kwitnień w bliższej i dalszej przyszłości.
A na tą chwilę kwitną Phalaenopsis Liodoro i Biondoro.

Phalaenopsis Mini Mark. Uraczył mnie dwoma pędami.

I parę nowych kwitnień hybryd.
Hybryda peloric

I ta o którą bardzo długo walczyłam po zakupie bez korzeni. Na szczęście udało nam się przetrwać kryzys i mogę się cieszyć jej ciekawymi kwiatami.

Moja niby Amesiella monticola powoli kształtuje pączek.

Kasiu odnośnie Bee Sting to mój nie pokłada się i rośnie dość prosto. Tylko, że ja go co jakiś czas przestawiam i obracam. Generalnie ten kwietniki służy mi tylko do ekspozycji kwitnień a normalnie to rośliny stoją na parapetach, więc co jakiś czas "wędrują".
Teraz może pokaże co kwitnie. Na tą chwilę nic ciekawego się nie dzieje, ale szykuje się parę premierowych kwitnień w bliższej i dalszej przyszłości.
A na tą chwilę kwitną Phalaenopsis Liodoro i Biondoro.

Phalaenopsis Mini Mark. Uraczył mnie dwoma pędami.

I parę nowych kwitnień hybryd.
Hybryda peloric

I ta o którą bardzo długo walczyłam po zakupie bez korzeni. Na szczęście udało nam się przetrwać kryzys i mogę się cieszyć jej ciekawymi kwiatami.

Moja niby Amesiella monticola powoli kształtuje pączek.

-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Marto wszystkie Twoje kwitnienia są urzekające, ale mi go gustu najbardziej przypadła ta Twoja odratowana hybrydka - cudna
. Życzę Ci także aby Twoja Amesiella okazała się tą, o którą Ci chodzi.

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Liodoro i Biondoro zachwycająco piękne
ale pozostałe również bo i od nich oczu oderwać nie można

Marto, powtórzę za Lucynką - hybrydka PRZEŚLICZNA
Super, że udało Ci sie ją odratować.
Z dwóch bliźniaczych nazw i kwiatów Liodoro i Biondoro - pierwszy dla mnie jak zawsze uroczy, drugi trochę jak peloric.
Zawinięte końcówki płatków w takie mikro-serduszka. Przynajmniej na zdjęciu tak widać lub mam wybujałą wyobraźnię
W sam raz na Walentynki
Czekam na kwitnienie Amesielli
Mini Mark jest śliczny i zawsze mi żal, że już go nigdy nie kupię

Z dwóch bliźniaczych nazw i kwiatów Liodoro i Biondoro - pierwszy dla mnie jak zawsze uroczy, drugi trochę jak peloric.
Zawinięte końcówki płatków w takie mikro-serduszka. Przynajmniej na zdjęciu tak widać lub mam wybujałą wyobraźnię

W sam raz na Walentynki

Czekam na kwitnienie Amesielli

Mini Mark jest śliczny i zawsze mi żal, że już go nigdy nie kupię

Pozdrawiam, Joanna