Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ker
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 maja 2006, o 00:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sępolia - fiołek afrykański

Post »

Pati1311 masz śliczne fiołeczki, ten niebieski dalmatyńczyk jest fajowy! Gdybyś robiła jakieś przerzedzanie liści to jestem bardzo zainteresowana (na takie ukorzenione też jestem chętna). :D :D :D

Gardeniaa ? cudo miniaturka! ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Od: 24 cze 2009, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dawno nie byłam a tu takie cudeńka ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

śliczne te cudo z fiołkiem :D jak ładnie się skomponowały :)

Dziewczyny wiem ze to na pewno jest na tym wątku, ale nie mam czasu i siły się zagłębiać, powiedzcie co mam zrobić by moje fiołki ładnie i dużo kwitły? co wy robicie że taki busz kwiatów? boję się przesadzać z nawozem bo już raz straciłam przez to ulubionego fiołka.. poradźcie, plis ;:7
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Aguś ja jakoś specjalnie nie dbam o soje a podlewam je wodą z dodatkiem nawozu do storczyków, która mi zostaje po moczeniu, więc nawóz dostają mniej więcej co dwa tygodnie z 1/4 nawozu.
Moim wypróbowanym sposobem jest podlewanie z nawozem do kaktusów, ale też raz na jakiś czas i z mniejszą dawką niż zaleca producent.
Polecam i powodzenia w uprawie :)
Awatar użytkownika
pati1311
500p
500p
Od: 11 cze 2009, o 01:16

Post »

ker chętnie podzielę się listeczkami,coś tam na pewno się znajdzie :D napisz na pw co by Cię interesowało :D
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Gdzie fiołki tam i ja. Miniaturka przecudna...pięknie kwitnie. Gratuluję. ;:138
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20

Post »

a skąd macie "szlachetne" fiołki ?? Nigdy nie widziałam ,żeby w zwykłych sklepach fiołki były podpisane jakąś odmianą
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alice pisze:a skąd macie "szlachetne" fiołki ?? Nigdy nie widziałam ,żeby w zwykłych sklepach fiołki były podpisane jakąś odmianą
Bo w zwykłych sklepach nie dostaniesz. Jedynie na allegr.., lub od dobrej wróżki na forum. :lol:
Awatar użytkownika
bee
100p
100p
Od: 12 sie 2008, o 07:30

Post »

gardeniaa pisze:Moja miniaturka Petite Blarney w towarzystwie storczyka

Obrazek
Renatko, po tej miniaturce Cię poznałam, no i po avatraku :)
Zdjęcie żyleta! Fiołek miodzio rozpływa mi się w oczach:)
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20

Post »

aha no dobra ale skąd dobre wróżki z forum je mają ?? 8-) Faktycznie na allegro jest ich dużo ale tam chyba sprzedają całe roślinki a przynajmniej nie pisze ,że sadzonka czy listek więc pozostanę chyba przy anonimowych fiołkach bo bałabym się przesłać całej rośliny, a fiołki chyba są dość kruche.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alice pisze:aha no dobra ale skąd dobre wróżki z forum je mają ?? 8-) Faktycznie na allegrooo jest ich dużo ale tam chyba sprzedają całe roślinki a przynajmniej nie pisze ,że sadzonka czy listek
Pisze, pisze. Lub rozetka. Ta nie jest duża i łatwo ją zapakować bez uszczerbku dla niej.

Pochwalę się moim fiołeczkiem...Buckey Crushed Velvet.

Obrazek
Awatar użytkownika
bee
100p
100p
Od: 12 sie 2008, o 07:30

Post »

Zeniu, ten fiołek jest niesamowity, te trzy kolorki na płatkach. Żeby szybko pokrył się czapą kwiatków.
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zeniu prześliczny jest ten fiołeczek :shock: one nigdy nie przestaną mnie zadziwiać :)
Widzę, że sami znajomi ;:7 się powoli tutaj schodzą :tan
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

My fiołkowo zakręceni, wszędzie się odnajdziemy. Dziękuję za pochwały mojego fiołeczka. Od wczoraj o niczym nie myślę tylko o jednym...jak zdobyć miniaturkę taką jak pokazała Renatka. Prześliczna. :D
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Dlaczego fiołek nie kwitnie ( z netu)

Oprócz luźnego i przewiewnego podłoża fiołki lubią małe doniczki. Ogólnie doniczki powinny być głębokie na 10 cm (lub mniej) i o średnicy tylko 1/3 rozpiętości rozetki. Jeśli rozetka fiołka ma 30 cm to powinien on rosnąć w doniczce o średnicy i głębokości 10 cm. Kiedy dobrze rozwinięte korzenie dotrą do ścianek doniczki często zaczyna się obfite kwitnienie.
Suche powietrze może przyczyniać się do zasychania pączków zanim w ogóle staną się one widoczne gołym okiem. Upewnij się, że w wokół roślin jest nawilżenie i unikaj wysuszenia powietrza z powodu ogrzewania czy klimatyzacji. Nawilżać można za pomocą małego płaskiego talerza z wodą postawionego koło doniczki.
Nieregularne podlewanie także może przyczyniać się do przedwczesnego zasychania pączków. Staraj się przez cały czas utrzymywać podłoże równomiernie wilgotne. Unikaj sytuacji, w której fiołek wyschnie tak aż zwiędną mu liście, ale także unikaj sytuacji, w której Twoja roślina będzie stała w wodzie dłużej niż pół godziny (by zapobiec problemom z gniciem rozetki).
Upewnij się, że tylko jedna rozetka liści rośnie w doniczce. Czasem fiołki tworzą odnogi powodując powstanie wielu koron (rozetek) lub środków wzrostu. Te odnogi powinny być usuwane i sadzone w osobne doniczki lub niszczone po to by została pojedyncza rozetka. Większość fiołków nie kwitnie zbyt dobrze, kiedy są stłoczone w doniczce.

Ostatnia deska ratunku
Sporadycznie zdarza się tak, że mimo iż hodowca robi wszystko dobrze to fiołek rozwijając piękne liście nadal uparcie nie chce zakwitnąć. Botanik by powiedział, że roślina jest w stanie wegetatywnym. By przejść w stan "owocujący" (kwitnący) roślina potrzebuje delikatnego zagrożenia, które uruchomi stan "przeżycie gatunku". Ściskanie boków doniczki lub delikatne uderzanie doniczką o blat stołu zakłóci spokój korzeni na tyle by spowodować reakcję paniczną, która często skutkuje tym, że fiołek zaczyna kwitnąć. Może brzmi to śmiesznie, ale takie działanie jest podparte wiedzą i dobrą nauką.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”