bo chyba chcesz je w czymś posadzić - albo w donicy /koszu albo w przygotowanym zagłębieniu - i musisz wziąć pod uwagę to iż jak wsadzisz do swojego oczka taki kosz to nie bedzie już 1,5 tylko np 1,2 jak kosz będzie miał 30 cm wyskościchatte pisze:Nie rozumiem tego zdania, czy mógłbys wyjasnic?k-c pisze:... jak dosypiesz ziemi dla roślin to będzie płytsze
Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- k-c
- Przyjaciel Forum
wydaje mi się - z tego co czytałem w gazetach - że jak pisze 1m to nie kosz ma być położony na głębokości 1m tylko miejsce z którego wyrasta roślina ma być na gł 1m
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Izuniu ,wiesz roślinki powinny mieć odpowiednią głębokość np.lilie ok 1m,ale nic się nie stanie jeżeli będą miały mniej-nie będą wyciągać tak łodyg a listeczki i kwiatki i tak się ładnie ułożą na wodzie.Ważne według mnie jest to,żebyś zrobiła zagłębienie w oczku jak będziesz je czyścić lepiej wybierać brud
;:12
;:12
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Karolinko, na pewno zrobiłabys "tak ładnie", albo jeszcze ładniej ;) Kiedys pewnie zreszta zrobisz
Napracowałam się, to fakt, ale nie przy oczku, bo to ledwo zaczęłam, ale przy przenosinach ogródka bylinowego, a przeprowadziłam ledwo trochę
Wygospodarowałam coś na kształt jednej grzadki. Znów mam wszystkie kąty zapchane 
Na kręgosłup jakos nie narzekam, gorzej trochę z rekami
Ale kryzys już minął, a zostało tylko sprzątanie i grabienie lisci 
Dzięki Karolinko, za gratulacje
Qrczę, jak ja sie cieszę, że się Wam podoba!
Bogusiu, Dzięki za uwagi
Zbieram wszystkie. Jeszcze nie wiem, czy oczko będzie miało 1m, czy 1,20 - musze porobic obliczenia. Na razie jestem na etapie planowania i kalkulacji. Jak juz wszystko przemyslę i postanowię ostatecznie co i jak, to wiosną przystapie do realizacji.
Dzięki, ze zajrzałaś ;:2

Na kręgosłup jakos nie narzekam, gorzej trochę z rekami

Dzięki Karolinko, za gratulacje

Qrczę, jak ja sie cieszę, że się Wam podoba!

Bogusiu, Dzięki za uwagi

Dzięki, ze zajrzałaś ;:2
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Proponuję nieśmiało ustalić głębokość oczka na 120cm
bo skoro skusiłaś sie na wodę w ogrodzie to
następnym etapem będą rybki w oczku .
A rybki przeżyją bezpiecznie zimę na takiej właśnie głębokości.
Jeśli nawet jedną rybkę miałabyś mieć Izo w przyszłości - to nie możesz później żałować,że masz o 20cm za płytkie oczko.Naprawdę dziś to nie czyni wiele a w przyszłości może być bardzo istotne.
Pozdrawiam IZĘ - BUDOWNICZĄ

bo skoro skusiłaś sie na wodę w ogrodzie to
następnym etapem będą rybki w oczku .
A rybki przeżyją bezpiecznie zimę na takiej właśnie głębokości.
Jeśli nawet jedną rybkę miałabyś mieć Izo w przyszłości - to nie możesz później żałować,że masz o 20cm za płytkie oczko.Naprawdę dziś to nie czyni wiele a w przyszłości może być bardzo istotne.
Pozdrawiam IZĘ - BUDOWNICZĄ

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Dziękuję Krysiu
Nie zamierzam mieć ryb, a oczko jest malutkie - jak widać na zdjęciu z przyblizonymi wymiarami, ale... chyba masz rację
Co mi szkodzi, przecież to mąż będzie kopał
Tak się rozochociłam tą budową oczka i "przeprowadzką", że snują mi się już po głowie plany całkowitej przebudowy ogrodu. po której tylko szklarenka i krzewy rosnące po bokach zostana na miejscu... Zdaje się, ze pracy wystarczy mi na kilka lat

Nie zamierzam mieć ryb, a oczko jest malutkie - jak widać na zdjęciu z przyblizonymi wymiarami, ale... chyba masz rację

Tak się rozochociłam tą budową oczka i "przeprowadzką", że snują mi się już po głowie plany całkowitej przebudowy ogrodu. po której tylko szklarenka i krzewy rosnące po bokach zostana na miejscu... Zdaje się, ze pracy wystarczy mi na kilka lat

- k-c
- Przyjaciel Forum
pracy w ogrodzie nigdy dość
zawsze całe mnóstwo się znajddzie - ja również byłbym za głębszym oczkiem bo jak się okaże że jest za płytkie zda roślinek to bęzie zonk a jak za głębokie to zawsze można czymś spłycić np wsypując więcej podłoża

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- k-c
- Przyjaciel Forum
bo nie wszyscy pamiętają ale był kiedyś taki program w TV że się wybierało bramke nr 1 nr 2 i nr 3 z nagrodami i w jednej zawsze siedział kot maskotka który nazywał się Zonk - chyba to prowadził Hajzer :P
a co do ilości roślin to mam nadzieję że będziesz miała tyle samo zaparcia by oprzeć się nadmiernym ilościom roślin które zobaczysz chodząc po sklepach
bo ja nie wiem czy bym dał radę dlatego chcę duże oczko
a co do ilości roślin to mam nadzieję że będziesz miała tyle samo zaparcia by oprzeć się nadmiernym ilościom roślin które zobaczysz chodząc po sklepach

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki