Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Truskawkowa działka

Post »

Ja mam u siebie kilka żarnowców i muszę przyznać, że zachwycają mnie potrójnie... Raz, bo mam naprawdę obsesję na punkcie kwiatów motylkowych, dwa, bo kwitną stosunkowo wcześnie, a trzy, bo kwitną wyjątkowo obficie...

Pozdrawiam!
LOKI
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Natalko!
Ja za żarnowcami nie przepadam, ;:185 a kwiaty w kolorze żółtym bardzo lubię. ;:303 Szczególnie w pochmurne dni, ponieważ rekompensują brak słońca. ;:108
Fiołeczki uwiecznione prze Ciebie na fotkach bardzo ładne ;:215 i nie tylko dziko rosną. W ogrodach też je widuję. ;:108
Zdjęcia ;:333 ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Malvy dziękuję ;:196 samych dzwonków jest sporo gatunków, a do tego jeszcze pewnie niejedna trochę podobna z wyglądu roślinka ;:108
Lidko dziękuję ;:196 dziękuję również za identyfikację dzwonków, miałam z tym problem ;:168
Marynko dziękuję i gratuluję utrzymania żarnowca ;:63 U Ciebie chyba jest cięższa gleba, a one wolą lekką i raczej ubogą, może to było powodem trudności?
Loki trochę ich odmian jest, oglądałam kiedyś zdjęcia, ale podobno ta żółta, pierwotna forma kwitnie najbardziej obficie ;:131
Lucynko jako krzewy żarnowce są trochę niekształtne, ale za to jak kwitną ;:167 mogę im ten brak kształtu wybaczyć ;:173

Obrazek

Nadal staram się zachować kolejność chronologiczną, przynajmniej jeśli chodzi o pory roku, a jednocześnie nie pokazywać po sobie zbyt podobnych ujęć. Dlatego teraz przechodzimy do zdjęć z wczesnego lata ? post który przez dłuższy czas leżał w archiwum, nie opublikowałam go w sezonie przez zbyt duże zaległości. Mimo zaniedbania działki, bratki kwitły w najlepsze, w momencie kiedy robiłam te zdjęcia dopiero zaczynały. Mniej więcej dwa tygodnie później miały pokazać na co je stać. Również werbena dopiero się rozkręcała, pierwsza kwitła różowa, fioletowa i czerwona miały tylko pojedyncze kwiaty. Przechodząc na drugą stronę działki zauważyłam w trawie maleńkie niebieskie kropeczki. Okazało się, że jest to jakiś gatunek niezapominajki, dziki lub zdziczały. Niestety, nie znalazłam dokładnej nazwy tej rośliny, w niektórych źródłach nazywano ją niezapominajką polną. Na ostatnich zdjęciach są goździki brodate tuż przed apogeum kwitnienia. Szkoda, że ich kwiaty utrzymują się tak krótko, były naprawdę imponujące. Najpierw rośliny wypuściły masę liści i trochę się bałam o kwitnienie, jednak całą tą zieleń pięknie zrównoważyło mnóstwo różowych i białych kwiatuszków. Na jednym zdjęciu widać że nie tylko ludzie docenili ich urodę :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Ach jak cudownie oglądać takie zdjęcia. Portrety dzwoneczków są przepiękne.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

U mnie te udziwnione odmiany żarnowców też całe obsypane kwiatami od góry do dołu...

Pozdrawiam!
LOKI
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Goździki brodate uwielbiam nie tylko za urodę ich kwiatków, ale też za cudowny zapach. ;:138 ;:138
Twoje pięknie kwitły i na pewno obłędnie pachniały. ;:215
Bratki też lubię, ;:108 ale głównie wiosną, później mi już przeszkadzają :oops: i przenoszę je w mniej eksponowane miejsca. ;:204
Werbeny ogrodowe też miewam na działce od czasu do czasu. ;:131 Muszę stosować trójpolówkę, by cieszyć oczy urozmaiconymi rozmaitym kwieciem rabatami. :roll: Choćby co trzy lata. ;:306
Twoje werbeny, Natalko, mają śliczny kolor! ;:215
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Zgadzam się z przedmówcami - wielobarwne goździki są prześliczne.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Moja mama je sieje, są cudowne. Ja jej podkradam i zanoszę do wazonu, strasznie je lubię.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Natalio! Dawniej nie doceniałam urody kamiennych goździków, uważałam je że kwiaty powiem nieładnie prostackie i dopiero doceniłam je we własnym ogrodzie. Krzyżując się dają coraz to nowe kolory i wzory kwiatków...są śliczne :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Chciałabym takie piękne goździki ;:138 . Zapomniałam je wysiać i klapa , nie będę miała . Pamiętam, że na początku miałam je na działce, pewnie odziedziczyłam po poprzedniej właścicielce a mimo to wytrwałam je bo stwierdziłam, że takie staromodne są ;:124 . Potem zaczęły mi się podobać i do tej pory ich nie mam. Za to u Ciebie mogę podziwiać i to jest siła forum ;:215 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Joasiu dziękuję ;:196
Loki no widzisz, nie zawsze to co piszą specjaliści się sprawdza :roll:
Lucynko dziękuję ;:196 Bratki bardzo lubię, ciekawa jestem czy te ze zdjęć się wysiały? Jeżeli nie masz miejsca może faktycznie warto co roku zmieniać choć trochę skład gatunkowy, zawsze tak będzie ciekawiej ;:108
Malvy, Małgosiu dziękuję w imieniu roślinek ;:196
Marysiu a ja je lubiłam od zawsze ;:224 niedawno dowiedziałam się, że jest nawet odmiana pełna ;:oj
Ewelinko zawsze możesz też kupić sadzonki i wsadzić - jak tak zrobiłam, te ze zdjęć nie były z nasion ;:108

Obrazek

Dzisiaj przechodzimy do sierpniowych zdjęć, wyjątkowo, post który opublikowałam na blogu, a nie zdążyłam pokazać tutaj. Na pierwszym zdjęciu jedyny groszek pachnący który wyrósł i zakwitł, myślałam, że wszystkie wyginęły. Poniżej różowy aster jeszcze w pąku ? ten kolor wystartował najpóźniej, warto było jednak na niego czekać, miał najciekawsze kwiaty. Dalej jego fioletowy kuzyn oraz kanna jeszcze w pąku. Na koniec nieco bardziej dzika strona działki: admirały w 2017 roku nie miały używania, opadłych śliwek w których gustują było bardzo mało. Nie raz widziałam kilka motyli przeganiających się nawzajem z jednego owocu. Za to używanie miały chwasty, niestety, to był kolejny sezon kiedy nie udało się oczyścić za wiele terenu. Na szczęście jesienią udało się to nadrobić glebogryzarką, mimo, że w niektórych miejscach trzeba będzie trochę poprawić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Natalio faktycznie, no nie pomyślałam :oops: . Na ryneczku na pewno kupię bo to w zasadzie pospolita roślina i potem będzie się siała ( mam nadzieję ).
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewelinko czasem można też trafić w supermarkecie, tak kupiłam swoje ;:224 Sieją się, sieją, widziałam jesienią siewki. Nie wiem tylko jak zimują, już jako roślinki, czy jako nasiona i startują na wiosnę ;:24
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Natalko śliczne to zdjęcie czerwonego groszku, kolor ma taki niesamowity, że aż się mieni w oczach :) Przydybałaś osę w jabłku :)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Ja też jestem zachwycona groszkiem. Przepiękne zdjęcie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”