Rajsko, wiejsko, sielsko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Rajsko, wiejsko, sielsko...

Post »

Ewciu mam białego Michałka wysokiego i niskiego i w tym roku po prostu mnie oczarowały :D
Ładny ten uczep...siałaś go?
Jakie ładne to ostatnie zdjęcie, ślicznie ogród się prezentuje i wcale nie widzę w nim jesieni. Pęcherznicę trzymaj w ryzach, bo rośnie jak szalona i tnij po kwitnieniu bo kwitnie na ubiegłorocznych przyrostach :D
Robiłam w ubiegłym roku z winogron bez żelfixu taki mus i był bardzo dobry do jogurtów. Trzymaj się zdrowo Ewciu ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewka dżemowania nie było ale winogrona zerwane i jutro się za nie zabiorę, jeszcze nigdy nie smakowałam z winogron.
Myślę jeszcze o soku przez sokownik.
U mnie dzisiaj słoneczko grzało inne od razu życie w innych barwach zobaczyłam ;:306

;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

U nas dziś część winogron zebrana na winko, a reszta została i ta zostanie przerobiona na dżemik ;:215
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Ja nie dżemkowałam tylko winogrono w sokownik puściłam i powiem wam, że soczek dobry ;:136 szkoda że nie ma %%%%%% ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewuniu marcinki cieszą kolorem. ;:215 Przetwory i posadzone cebulki, to już jesienne klimaty. ;:108 Niech będzie zielono w ogrodzie, byle jeszcze trochę słońca nam jesień podarowała. Od lat robię z podarowanych winogron sok, ale prawie bez cukru, bo go unikamy. Jest pyszny. Dżem musi mieć wspaniały smak.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Kochane dziewczynki ;:4 ciekawe która popełniła winogronowy dżemik :arrow: ... Musiałam dorobić kilka słoików, bo ciekawość gości i sąsiadek zaowocowała rozdaniem pierwszej partii ;:306 Na szczęście moje szpaki dalej ślepe ;:333 i winogrona spokojnie dojrzewają dobre dla nich nawet kilka dni ze słońcem :)
Marysiu pytałaś o uczep... kupiłam go na targu jako sadzonkę i tak sobie rośnie od wiosny, kwitnie falami i cały czas zachwyca tymi drobnymi gwiazdkami... Skusił mnie właśnie kolorem, bo zazwyczaj jest żółty. Czy da się wysiać z nasion... niby rosną drobne roślinki pod kwietnikiem i w donicy, ale jak wyglądają jego nasiona :oops: Muszą być straszne mini, bo po przekwitniętym kwiatuszku zostaje taka mini kuleczka, która po wyschnięciu się rozpada na drobno :) Pozbieram to co wydaje mi się być nasionkami ...zobaczymy na wiosnę, bo chyba te siewki co teraz rosną to nie przeżyją do wiosny ;:173

Obrazek Obrazek

Wszystkie cebulki posadzone, hortensje przesadzone i inne kwiatki też dostały swoje miejsca... na ostatnim targu kupiłam za 10 zł ostatnią w tym sezonie roślinkę małą barbulę ... mam nadzieje, że przezimuje ;:173

Obrazek Obrazek

No i jeszcze parę spóźnialskich z mojego ogrodu ;:204

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I moja terminatorka snow waltz ... ma 2 sezon :)

Obrazek Obrazek

I tradycyjne już o tej porze Marcinki - Michałki

Obrazek Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

O tej porze roku głównymi ozdobami ogrodu są hortensje, różyczki i marcinki. ;:108
W Twoim ogrodzie, Ewuniu, wszystkie te roślinki świetnie się trzymają. ;:138
Uczep miałam w ubiegłym roku i też nie żółty, ;:108 ale nasion nie udało mi się zebrać. ;:185 Coś z nich miałam, tyle że nic z tego cosia nie wyrosło. ;:222
Zdrówka życzę ;:167 i dobrej pogody na cały tydzień. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewuniu, dziękuję za przepis na dżemik winogronowy... dostałam michę owoców i może... może... ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ja uwielbiam dżem z winogron ;:224 Inne jem dopiero wtedy, gdy tego zabraknie :D I również nie pasteryzuję, a jeszcze nigdy mi się nie zepsuł. U mnie też już królują astry.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewuniu, ja często zbierałam nasiona uczepu. Wschodzi dość dobrze. Świetnie nadaje się też do gruntu jako jednoroczny. To ten żółty. A tego co Ty masz na pewno warto wypróbować, bo śliczny jest ;:172
Na zdjęciach kolor barbuli masz rzeczywiście inny od mojej. Twoja faktycznie jakby bardziej niebieska. Moja i z rana i z wieczora fioletowa.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Ewciu,ja tez robię dżem winogronowy ,ale przecieram surowe owoce z pestek na przecieraku i z miazgi z żelfixem robię dżem ,bardzo szybciutko to się robi,nigdy nie pasteryzuję ,jest pyszny do kanapeczki z białym serkiem ,to największy przysmak amerykanów,ale oprócz dżemu to muszę powiedzieć ,ze śliczności masz jeszcze w ogródku i bardzo zieloniutko aksamitki to wdzięczne kwiatuszki ,turkuci i ja nie mam chyba w swoim ogrodzie ,ale mam krety to pewnie nie mają szans się zagospodarzyć to obrzydliwe stworzona i bardzo szkodliwe,dobrze ,że masz na nie złoty środek,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewciu może lepiej kupić sadzonkę uczepu na wiosnę tylko jak piszesz kolor niespotykany! Za barbulę trzymam kciuki, bo mnie nie wyszło chyba 2 razy a może nawet 3. Czy to liliowiec szykuje się do kwitnienia? u mnie też widzę jakieś pąki ale czy zdążą nie wiem :D Michałki radują! Zdrówka Ewciu, bo znowu wilgoć w powietrzu ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Ewuniu piękne michałki ;:333 barbula też ma śliczny kolor .
Uczep ten żółty wysadziłam z doniczki do ziemi bo też nie wiedziałam jak zebrać nasionka , teraz sam się wysiewa i mam go co roku , może wysadź swój do ziemi i na pewno się wysieje ;:180
Ile trzeba czekać żeby winogron owocował ? posadziłam i czekam niecierpliwie :D
U Ciebie jeszcze pięknie .
Pozdrawiam cieplutko ;:196 bo u mnie pada .
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Dziękuję ;:4 za odwiedziny.
Lucynko cieszę się, że ci się podobają moje kwiatuchy, a w przyszłym roku jak podrosną te sadzonki od Ciebie to dopiero będzie raj ;:168

Basiu oby ci się udało z dżemikiem, no jak nie teraz to za rok też będą winogrona :)

Małgosiu no to dobrze, że jesteś amatorką dżemiku , mój bez pasteryzacji też się dobrze trzyma... dopóki nie zniknie :;230

Beatko z uczepem poeksperymentuje, a z barbulą to może jak z hortensjami... kolor zależy od podłoża :)

Marcia to nie wiedziałam , że ja lubię po amerykańsku ... dżemik oczywiście ;:306 robiony tak czy siak jest pyszny ;:173 W moim ogródku faktycznie jeszcze kolor zielony z rzadkimi akcentami innego koloru :lol:

Marysiu Dzięki wilgoć to mój wróg Nr 1, a Nr 2 to skoki ciśnienia.... teraz urodzaj na jedno i drugie :oops: O barbulę zawalczę zobaczymy, z uczepem zobaczymy mam chyba nasionka, trochę wysiało się do ziemi pod donicą, a całą resztę wsadzę do gruntu i troszkę okryję słomą ... zobaczymy co pokaże wiosną ;:333 Tak,tak liliowiec sobie przypomniał że jeszcze można by zakwitnąć. :)

Tereniu ja mam stare winogrono, ale posadziłam dwa młodziaki na wiosnę ... jeszcze nie owocowały, ale w przyszłym roku już powinny pokazać owocki... ważne jest cięcie ponieważ się nie znam za bardzo to posiłkuję się http://niepodlewam.blogspot.com/2013/04 ... orosl.html ... Wczoraj u mnie też lało , ale dzisiaj już było ;:3 ...Taka huśtawka ... ;:168

A teraz wieści z ostatniej chwili... szpaki przejrzały na oczy ;:306 ... wyczyściły wszystko na winorośli co do kuleczki ;:oj chyb wczoraj jak był (z powodu pogody) mały ruch w ogrodzie. Ale dżemy i sok już są to niech tam i one mają trochę radości... Ostatnio nawiedzają mnie sójki, ale czego szukają nie wiem ;:204
Jeszcze sporo jest do zrobienia, ale mam chyba trochę czasu nim zacznie mrozić :) Kupiłam w markecie za całe 7 zł doniczkę z chryzantemami... były 3 w jednej doniczce... pisało ogrodowe no to posadziłam w ogrodzie :lol:

Obrazek Obrazek

Obrazek

Rudbekie jeszcze się trzymają ...

Obrazek Obrazek

No i gruzownik (skalniak) też sie zieleni i gdzie niegdzie kwitnie np. kuklik

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewuniu, sójki pewnie znowu wybierają się za morze, tylko wybrać się nie mogą. :uszy
Śliczne chryzantemy kupiłaś. ;:215 Niech się zaaklimatyzują i przezimują. ;:303
Na Twoim skalniaczku wiosnę widzę! ;:63 ;:63 Może zimy nie będzie? ;:306
Trzymaj się zdrowo w tym wilgotnym powietrzu. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”