Floresita pisze:U mnie te 2 skrzynki róż stały swobodnie ułożone na niskiej palecie, prawie na podłodze, więc wystarczyło tylko schylić głowę żeby zobaczyć wnętrza wszystkich kartoników. Absolutnie żaden krzak nie zachęcał do zakupu. BARTKU: Życzę ci pięknej Barcelony z którejś z tych sadzonek! Od lat mam taką bezimienną różę która też ma całe pędy czerwono-brązowe, ale jest to niska (do 70cm) róża rabatowa, obsypana chmurą niewielkich, ciemnoczerwonych kwiatów.
Barcelonę zamawiam w Rozarii ta czerwona to Chrysler Imperial Ale dziękuję
Mam pytanie.
Kupiłam w Auchanie różę Angielską pomarańczową, po zdjęciu wosku (właściwie sam odpadł przy rozczepianiu pędów) okazało się że końcówki gałązek są zbrązowiałe, jakby zeschniete. Czy Ja mam coś z tym zrobić? np obciąć? czy ona jest chora? czy może nic jej nie będzie i tak może być? Ładnie wypuszcza świeże pędy.
W Mrówce dużo róż w kapersie po 6.99.Nie ma opisów odmian,ale krzaczki ładne.Skusiłam się na 3,bo takie porządne kępy miały,że musiałam wziąć.Zobaczymy co urośnie.
Wiecie może dlaczego mojej róży London z kartonika marszczą się pędy ,robią się jakby suche i pąki również zrobiły się oklapnięte ... sprawdzałem podłoże i mam wilgotne to nie powinna schnąć...
Bartku widzę, że masz tą różę jeszcze nie rozpakowaną. A gdzie ją trzymasz? Jeśli np. gdzieś w piwnicy, w chłodnym miejscu to pomyślałam że tam może być zbyt zimno i dlatego te nowe kiełki tak zwiotczały? A swoją drogą to te róże z Netto miały zawsze bardzo wilgotne korzenie i może faktycznie trzeba by ją jak najszybciej posadzić na razie do donicy? Dziś byłam w OBI i są już róże. Doniczkowe odmiany te co w poprzednich latach, a balotowe były jeszcze nie rozpakowane, stały w zafoliowanych skrzyniach. Ciekawe były odmiany róż na pniu a i krzaczki z ładną rozbudowaną koroną. Angielek w kartonikach nie widziałam - być może jeszcze ich nie zdążyli wystawić. Cen też jeszcze nie podali, więc nie wiem co ile kosztowało. Ja nie kupiłam nic, bo niestety zwłaszcza te w balotach - chociaż grubasy to bardzo kiepsko u mnie rosły.