Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiudzięki za fotki :D

wstawiam to co napisałam u Bobi /Basi:
Ostatnio widziałam w obi Falenopsisy z liśćmi w kropki, ale wydaje mi się, że miały inne kwiaty.

Drobniejsze, takie popularne różowe miniaturki, raczej bardziej zbliżone wyglądem do Phalaenopsis equestris niż do Phalaenopsis schilleriana, w kolorze zimnego różu.

... a wasze mają chyba większe kwiaty :?: .
... bo wygląda na to, że już kilka dziewczyn z forum uległo tej samej pokusie :wink:
a mam wrażenie że te, które widziałam były jednak inne :roll:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, ten storczyk mi chodził po głowie już dobre pół roku :roll: na żywo jest piękniejszy, fotki tego nie oddają :twisted: jak spotkasz takiego to się zakochasz jak ja :lol:

Arielku, przynajmniej miałeś kolorowe sny mam nadzieję :lol:

EWO, możliwe że poszczególne "osobniki" różnią się nieco kolorem itp, w końcu to "kundelki" :wink: ale chyba mój, Dusi, Basi i Mamby to mniej więcej to samo :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Od: 6 gru 2008, o 13:21
Kontakt:

Post »

Jeanne pisze:Kasiu, ten storczyk mi chodził po głowie już dobre pół roku :roll: na żywo jest piękniejszy, fotki tego nie oddają :twisted: jak spotkasz takiego to się zakochasz jak ja :lol:

Arielku, przynajmniej miałeś kolorowe sny mam nadzieję :lol:

EWO, możliwe że poszczególne "osobniki" różnią się nieco kolorem itp, w końcu to "kundelki" :wink: ale chyba mój, Dusi, Basi i Mamby to mniej więcej to samo :roll:
Asiu, cieszę się, że udało Ci się kupić Twego wymarzonego "kundelka", b. urodziwy :)

początkowo wydawało mi się, że to kwestia oświetlenia ale jednak nie - trafiają się okazy takie jak Twój i o co najmniej o ton jaśniejszych kwiatach.. mój ma jaśniejsze, mimo, że pochodzi z tego samego LM :D
Edyta
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Ostatnio mam bardzo dziwne sny :roll: Czytam "Potop" i się przenoszę w nocy...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

EWA K pisze:Jeanne i Dusia wygląda na to, że macie bardzo podobne falenopsisy z liśćmi w kropki :D jakie duże one mają kwiaty ?
no bardzo podobne są. kwiaty mają gdzieś 4-5 cm. mój niestety już przekwita. w każdym razie takie Phalaenopsisy spodobały mi się odkąd pierwszy raz je ujrzałam. zaczęłam o takim marzyć i mam takie. najbardziej w nim urzekły mnie chyba liście, bo bardzo rzadko spotyka się Phalaenopsisa, który nie ma jednolicie zielonych liści. mają też oryginalne, cudnie piegowate kwiaty. ten, którego kupiłam jesienią, miał tylko 4 kwiaty, widocznie nie każdy musi być mocno rozgałęziony. w każdym razie jest piękny i mojemu porobiłam dużo zdjęć, są w moim wątku. ostatnio jakość robionych przeze mnie zdjęć bardzo się poprawiła, więc robię ich więcej niż zwykle.
gelatynka
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 15:26

Post »

jak juz mowilam piekny :P
gelka
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Jeanne, pokazujesz śliczne rośliny na świetnych zdjęciach ;:215

Ta "panna młoda" ...

Obrazek

... jest bardzo w moim guście 8) :D
Duże kwiaty na sosunkowo niskim pędzie i ładne liście ... pięknota :D
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Och Basiu zawstydzasz mnie :oops: :lol:
Też mi się podoba ta "panna młoda" :lol: , na początku byłam nieco zawiedziona że taki niski pęd, ale fajnie to wygląda, kwiaty wydają się jeszcze większe (ten w pełni rozwinięty ma 9,5 cm :wink: ). To jego pierwsze kwitnienie po reanimacji i podejrzewam że przy następnym pęd może być dłuższy :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeanne pisze:Och Basiu zawstydzasz mnie :oops: :lol:
Też mi się podoba ta "panna młoda" :lol: , na początku byłam nieco zawiedziona że taki niski pęd, ale fajnie to wygląda, kwiaty wydają się jeszcze większe (ten w pełni rozwinięty ma 9,5 cm :wink: ). To jego pierwsze kwitnienie po reanimacji i podejrzewam że przy następnym pęd może być dłuższy :roll:
ale taki króciutki pęd właśnie fajny, przynajmniej nie jest taki wybujały. kiedyś widziałam cudnego białego. też miał krótki pęd, ale największy kwiat miał ze 12-13 cm. obym jeszcze takiego spotkała... żeby roślina była nieduża, ale kwiaty ogromne.
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Jeanne, to u Ciebie teraz wszystkie storczyki zaczynają kwitnąć?
Ale będzie raj dla oczu. :D
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Teresko zgadza się, wszystkie jak jeden mąż :lol:
Niektóre są jeszcze w pąkach, inne już rozwinięte, ale generalnie tylko jeden który teraz jest na storczykowym OIOMie nie zakwitnie....no i sabotki i cambria :? ale z falenopsisów to wszystkie :shock: :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

bardzo rzadko spotyka się Phalaenopsisa, który nie ma jednolicie zielonych liści
może nie ma ich w każdym sklepie, każdego dnia, ale muszę Ci powiedzieć Dusiu, że ja widuję je dość często - co najmniej kilka razy w roku. Jednak mają one jak dla mnie dość nie ciekawe kwiaty. Natomiast WASZE zwróciły moją uwagę właśnie dzięki kwiatom :wink: . Więc tym bardziej macie powód do radości.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeanne pisze: Obrazek

Ta ostatnia fotka robiona z lampą, kolor kwiatów zupełnie inny, a w rzeczywistości też trochę się różni :roll: nie jest ani tak bardzo różowy ani foletowy, coś pomiędzy :roll:
Zakochałam się w tym storczyku chyba :oops: :lol:
ja też bym się zakochała ;)
zresztą ... zakochałam się ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWA K pisze:
bardzo rzadko spotyka się Phalaenopsisa, który nie ma jednolicie zielonych liści
może nie ma ich w każdym sklepie, każdego dnia, ale muszę Ci powiedzieć Dusiu, że ja widuję je dość często - co najmniej kilka razy w roku. Jednak mają one jak dla mnie dość nie ciekawe kwiaty. Natomiast WASZE zwróciły moją uwagę właśnie dzięki kwiatom :wink: . Więc tym bardziej macie powód do radości.
może ty je widujesz często, ale ja jak dotąd je widziałam tylko 3 razy, z czego 2 razy na wystawach. w najbliższych sklepach bardzo ciężko spotkać coś oryginalnego, są zwykle białe i różowe, albo nie ma wcale.
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Asiu :wit
Przepraszam,ze dopiero teraz,ale chciałam przeczytać cały Twój wątek,i w końcu mi się udał :lol:
Wspaniałe storczyki,nie wiadomo którym się zachwycac,bo wszystkie są zachwytu warte :lol:
O Dendrobium,to nie wspomnę,ponieważ marzę o nim,a nie moge spotkać,tak jak o Twojej"mućce"-struktura i kolorystyka ,aż dech zapiera :shock: .Reanimowany białasek urzeka zakręconymi wąsami :roll: .Kremowy piegusek-słodziutki,jak śmietankowe ciasteczko z maczkiem.W dodatku ta "japońska wiśnia"-Asia ja wpadne w kompleksy.Na koniec został pręgowany seledynek-piękny.Dodam,że bardzo podobają mi się Twoje podpórki na pędy,też chciałabym powymieniać swoje drewniane,niestety jeszcze takich nie spotkałam.
Niech wszystkie długo ,długo kwitną.
;:100
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”