Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Co tu taka cisza? Pokaż swoje rabaty pełne kwiatów i liliowców ;:65
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit :wit :wit
Witajcie drogie Ogrodniczki i Ogrodnicy (jeśli takowi tu zaglądają ;:224 )
U mnie ostatnio wiele się działo - niby miałam urlop, ale bez opuszczania domu i mimo urlopu często byłam w pracy :roll:
W wolnych chwilach (niezwykle rzadkich) skubnęłam co nieco w ogrodzie, coś tam przesadzałam, trochę murowaliśmy w ogrodzie, ale wolno nam idzie, bo jednocześnie mieliśmy fachowców - brukarzy, którzy robili nam kostkę przed domem.
Taki pojazd miałam zaparkowany przez dwa tygodnie przy ogrodzie
Obrazek

W końcu uporządkowaliśmy teren wokół garażu, przed domem i teraz podwórko - przedogródek zrobiło się wieeelkie i ładne. Lubię taki porządek ;:333 Przez kilka lat męczyliśmy się z kamieniem wysypanym na podjeździe. Początkowo nawet miałam pomysł, żeby tak zostało ;:60 ;:147 Po tych paru latach wyleczyłam się, ponieważ wszystkie moje szpilki cierpiały na tym niemiłosiernie, a że ja jestem "szpileczkowa", to czas nadszedł, żeby nakryć kamienie wygodnym brukiem i poruszać się po nim normalnym krokiem. Kostka zwykła, całkiem prosta, w kolorze piaskowym, jedna z najtańszych, ale efekt dała zupełnie przyzwoity i jesteśmy zadowoleni, bo nareszcie widać, że nie jest to juz plac budowy i że ktoś tu mieszka ;:131
Fotki jeszcze przed ubiciem i piaskowaniem kostki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu fotki z ogrodu - powstająca altana - salon ogrodowy
Obrazek

tu będzie kominek
Obrazek

a tu zobrazuję gdzie powstaje to cudo
Obrazek

Obrazek

ewelkacha88 pisze:Moniko przekonałaś mnie ;:333. Wow , to spora inwestycja przed Wami. Trzymam kciuki i czekam na efekty prac .Znając Twój ogród na pewno wszystko będzie dopracowane w każdym szczególe ;:108. Ciekawa jestem tej Twojej nowej róży ;:224 . Nazwa brzmi bardzo obiecująco ;:333 . A z brakiem czasu to każdy z nas ma teraz problemy ;:222 . Pozdrawiam :wit .
Ewelinko, inwestycja spora, w szczególności czasowo, bo cegła i kamień są i tylko czekają na murowanie ;:333

PEPSI pisze:Monia, tylko wzdychać z zachwytu. Pięknie masz u siebie. Wielki szacun za ogrom pracy włożony w trud stworzenia i przede wszystkim pracy nad ogrodem. Zawsze podziwiam nieskazitelny ład i porządek, uporządkowane rabaty, wyrównane, trawnik przystrzyżony. A przecież to są spore rozmiary, jak Ty to ogarniasz kobieto?
;:196 dziękuję ;:168 Dzisiaj takie słowa to miód na moje strapione serce ;:4
Jak to ogarniam? Sama nie wiem ;:306
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

inka52 pisze:Monia i ja również lubię jeżówki , masz ich , ale jestem również zachwycona Mertingue , jak i lawendami , jak długo je masz ,że są takie duże i dorodne kępy ;:215 ;:3
Jak długo mam jeżówki, czy lawendy? Zarówno jedne jak i drugie gromadzę od kilku lat. Tak naprawdę u lawendy to głównie kwestia odmiany. Ta długokłosowa lawenda to piękna moja ulubienica Grappenhall ;:215 Jeżówki z kolei dobrze i szybko przyrastają o ile nie zjedzą je ślimaki ;:218
Obrazek

Margo2 pisze:Wcale się nie dziwię, że nie masz czasu
Jakoś też nie umiem się ogarnąć
Czas jakby przyspieszył
W którym miejscu trwa budowa?
Czyżby za murkiem?
Gosiu, fotki powyżej obrazują miejsce - to jest kawałek dalej za domkiem, obok muru - w granicy działki, więc fajnie oddzielimy się w tym miejscu od tych zarośli, które widać.

misia pisze:Przepięknie u Ciebie ;:138
Na rabatach kocimiętki tak kwitną?
Co do jeżówek podzielam twoją opinię :)
Kocimiętki kwitną pięknie - bardzo je lubię i wciąż dosadzam gdzie tylko mogę ;:333

silvarerum pisze:Cierpisz na brak czasu, a mimo to ogród wygląda przepięknie i jest zadbany w każdym calu? To co by było gdybyś miała nadmiar czasu :wink:

Rzut na całość z góry pokazuje jak pięknie wszystko zaplanowałaś i zgrałaś razem kolory i faktury. Ventilo rzeczywiście ładna - bardzo podoba mi się taki układ płatków. Jeżówki cudne, liczę, że moje też się tak ładnie zagęszczą.
Sylwuniu, zobaczysz za rok jakie będziesz miała jeżówki ;:167 ;:333 Tylko wiosna uważaj na ślimaki ;:202 Ciągle wszystkim o tym pisze, ale to przez to, ze mam na ich punkcie bzika - robią u mnie pogrom w jeżówkach i ostróżkach, wiele już straciłam i stąd moja fobia na tym punkcie ;:218
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

clem3 pisze:Wow jakie cudne widoczki, i ogólne i portreciki ;:215 Bardzo jestem ciekawa waszych nowych działań ;:65 Uchylisz rąbka tajemnicy :?:
Już rąbek uchylony ;:196 :wit
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Moni jest pięknie jak w ogrodach angielskich ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Moniko kostka piękna i współgra kamieniem w murkach. ;:215 Będziecie mieć wspaniałe miejsce do biesiadowania. :uszy Jeżówki chyba w pełnym słońcu, tak sztywno trzymają kwiaty. ;:oj Ja też szpilkowa, więc pieniądze przeznaczone na meble, wydaliśmy na kostkę, zagroziłam, że nie wprowadzę się do nowego domu. ;:306
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:Moni, zazdroszczę umiejętności własnoręcznego budowania :wink: Oprócz niewątpliwej satysfakcji i dumy, ile to kasy zostaje w portfelu...
Wspaniale prezentują się jeżówki ;:180
RU nie jest typowo pnącą różą - ona rośnie bardzo szeroka, a na wysokość nigdy nie rośnie tak jak klasyczne pnące typu Laguna, Colette...
Rety! a ja swoją posadziłam przy łuku ;:oj Sugerowałam się podawanym przez szkółki wzrostem 2-3,5 metra... No nic, jak moja będzie tak rosła jak u Ciebie, to będzie musiała zmienić miejscówkę...
Elwirko, nie licz na to, ze RU kiedykolwiek dosięgnie czubka łuku ;:185 - nie ma na to najmniejszych szans ;:222
Lepiej zmień jej miejsce ;:108

Filemon24 pisze:Bardzo jestem ciekawa tej nowej budowli :) na pewno będzie piękna tak jak cały ogród ;:333
Anitko, Ty już widziałaś kilka dni temu :wink:
Nie wiem, czy zdołamy skończyć budowę w tym roku :roll: Małe szanse ;:218

Patiann pisze::wit Monika,

przeoczylam powazna sprawe i pewnie jestem ostatnia ;:131 , ktora gratuluje artykulu w "LADNY DOM";:333
Ale lepiej pozno niz wcale- piekny ogrod, perfekcyjnie zaplanowany. Bardzo jestem ciekawa tej wedzarni-czekamy na zdjecia:)

http://ladnydom.pl/Ogrody/7,113379,1972 ... nkowo.html
A ja tego nie widziałam ;:173 Zapewne poprzednie czasopismo wykorzystało zdjęcia i artykuł ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pela11 pisze:Moniczko , witam Cię serdecznie . Jak zwykle słowa zbędne ,tylko podziwiać i aż żal że nie da się powąchać . Właśnie idzie do mnie zaległa Laguna , nareszcie . Strasznie się pospieszyłaś z Pastelkami ,ja jeszcze czekam ,niech sobie kwitną ,ale po połowie sierpnia świeże doły i zmiana .Masz pełne ręce roboty ,ale na pewno będzie co podziwiać jak skończysz ,no i smakować będziesz mogła co nieco.Zaczełam urlop remontem ;:306 , od środy urlop w ogrodzie ,wykopki i sadzenie :;230
Może w sierpniu złapię trochę oddechu , może .Owocnej pracy ;:167
Eluś, ;:196 Moje Pastelle przesadzone na nowe miejsca i wydaje mi się, że mają się teraz lepiej, bo jakoś bujniej rosną ;:333
Jedna mi tylko została, bo już brakło miejsca, więc jest w donicy i czeka na lepsze czasy ;:224
Widzę, że urlop spędzasz podobnie jak ja ;:306 Na wyjazd u mnie w tym roku się nie zanosi, niestety ;:185

nena08 pisze:Monika, jestem pod takim samym wrażeniem Ventilo. To prawdziwy Zawrót Głowy :heja
Ma jak na razie jedną wadę. Kwiaty łamią się pod swoim ciężarem przy większym wietrze.
Jeżówki cudowne.
Tak, u mnie też, ale to młoda róża, więc myślę, że to okres przejściowy tylko w tym roku :wink:

cyma2704 pisze:Moniko tylko tyle mogę na widok szerokich kadrów ogrodu. ;:180 ;:oj Anabelki wspaniale, sztywno trzymają kwiaty. ;:215 Ventilo piękna, aż pobiegłam do wujka G, ale mało wiadomości na jej temat. ;:131 Lawenda jak wyczesana, cudnie kwitnie. Moja już ścięta. ;:174 Jak często dzielisz różowy przetacznik. :?: Mój po dwu latach zrobił się brzydki dołem. ;:222
U mnie wszystko rośnie sztywno - zarówno kocimiętki, odętki, jeżówki, jak i Anabelle, na które to wszyscy narzekają, że należą do leżących. Myślę, że to z niedoboru wody - u mnie jest bardzo przepuszczalna ziemia i rośliny są mało napite, a co za tym idzie - lżejsze ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pashmina pisze:Monika, Twój ogród staje się coraz bardziej dojrzały, nabiera tajemniczości. Pięknie wszystko skomponowane, roślinki ślicznie kwitną. Miło było pospacerować po Twoich włościach :-)
;:196 dziękuję :D To fakt, że w tym roku już wygląda na bardziej dojrzały. Wiele pomogły budowle, bo zmieniły proporcje ogrodu :D

Margo2 pisze:Oglądając jeszcze raz twoje zdjęcia wpadła mi w oko obwódka z przywrotnika i kocimiętki
Czy mogę wykorzystać?
Oczywiście ;:168

misia pisze:Co tu taka cisza? Pokaż swoje rabaty pełne kwiatów i liliowców ;:65
Już nadrabiam braki ;:4
Na początek to, z czym walczę - na zdjęciach nawet fotogeniczne :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Moniko czyli muszę swoim rabatkom ograniczać podlewanie. :wink: Będę podziwiać kwiaty z góry, a nie z poziomu gleby.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

inka52 pisze:Moni jest pięknie jak w ogrodach angielskich ;:168
;:196 ;:196 ;:196 dziękuję
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cyma2704 pisze:Moniko kostka piękna i współgra kamieniem w murkach. ;:215 Będziecie mieć wspaniałe miejsce do biesiadowania. :uszy Jeżówki chyba w pełnym słońcu, tak sztywno trzymają kwiaty. ;:oj Ja też szpilkowa, więc pieniądze przeznaczone na meble, wydaliśmy na kostkę, zagroziłam, że nie wprowadzę się do nowego domu. ;:306
Bardzo nam brakuje takiego miejsca, koniecznie z dachem dającym cień :wink:
Kwiaty u mnie niemal wszędzie w słońcu ;:108
No, niestety, wszystko rozbija się o te nieszczęsne pieniądze - to dlatego dom wciąż u mnie nie dokończony, wciąż jeszcze brak drzwi na poddaszu, niedokończona łazienka na poddaszu i jeden pokój, a o elewacji i ogrodzeniu nie wspomnę ;:218
Niestety nie można mieć wszystkiego na raz ;:224
Moje szpilki i nogi też się cieszą na widok kostki - to taki komfort :D Codzienne kuśtykanie do garażu w 10cm szpilkach, dodatkowo na palcach, żeby oszczędzać obcasy - to mi już obrzydło ;:222 Od jutra mogę normalnie chodzić nawet kilka razy wokół ronda ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

z ogrodu...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beyond Pluto
Obrazek

Obrazek

moja śmieszna jeżówka
Obrazek

Miłego weekendu wszystkim życzę :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Moniko.Cudne widoczki z Twojego ogrodu ;:138 . To poidełko masz śliczne ;:333 a ten liliowiec jest niepowtarzalny. Na prawdę cudny ;:224 . Pozdrawiam i również życzę udanego weekendu :wit .
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładnie wygląda ta piaskowa kostka ;:138 Ja też jestem z tych "szpileczkowych", więc doskonale cię rozumiem ;:108 Zanim dwa lata temu udało mi się w końcu położyć kostkę, w czasie ulewnych deszczów stała u mnie woda, czasem nawet po kostki, więc do samochodu szłam w kaloszach i tam dopiero zmieniałam buty. ;:222
Pięknie zapowiada się twoja altana - salon ;:138 Miejsce na kominek jest, a na wędzarnię?
U mnie na razie prace stoją, ponieważ padało i zrobiło się mokro. Nie mogę wjechać tam cięższym sprzętem, a trochę zmieniła mi się koncepcja :;230 Muszę usunąć stare śliwy, które w tym miejscu rosną i strasznie mi śmiecą, a poza tym chcę usunąć cały betonowy plac, żeby zrobić podmurówkę tylko tam, gdzie będzie mi potrzebna :)
Ula
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”