Ogród na wichrowym cz.10
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród na wichrowym cz.10
Co tu taka cisza? Pokaż swoje rabaty pełne kwiatów i liliowców 

Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Witajcie drogie Ogrodniczki i Ogrodnicy (jeśli takowi tu zaglądają

U mnie ostatnio wiele się działo - niby miałam urlop, ale bez opuszczania domu i mimo urlopu często byłam w pracy

W wolnych chwilach (niezwykle rzadkich) skubnęłam co nieco w ogrodzie, coś tam przesadzałam, trochę murowaliśmy w ogrodzie, ale wolno nam idzie, bo jednocześnie mieliśmy fachowców - brukarzy, którzy robili nam kostkę przed domem.
Taki pojazd miałam zaparkowany przez dwa tygodnie przy ogrodzie

W końcu uporządkowaliśmy teren wokół garażu, przed domem i teraz podwórko - przedogródek zrobiło się wieeelkie i ładne. Lubię taki porządek

Fotki jeszcze przed ubiciem i piaskowaniem kostki

A tu fotki z ogrodu - powstająca altana - salon ogrodowy

tu będzie kominek

a tu zobrazuję gdzie powstaje to cudo

Ewelinko, inwestycja spora, w szczególności czasowo, bo cegła i kamień są i tylko czekają na murowanieewelkacha88 pisze:Moniko przekonałaś mnie. Wow , to spora inwestycja przed Wami. Trzymam kciuki i czekam na efekty prac .Znając Twój ogród na pewno wszystko będzie dopracowane w każdym szczególe
. Ciekawa jestem tej Twojej nowej róży
. Nazwa brzmi bardzo obiecująco
. A z brakiem czasu to każdy z nas ma teraz problemy
. Pozdrawiam
.

PEPSI pisze:Monia, tylko wzdychać z zachwytu. Pięknie masz u siebie. Wielki szacun za ogrom pracy włożony w trud stworzenia i przede wszystkim pracy nad ogrodem. Zawsze podziwiam nieskazitelny ład i porządek, uporządkowane rabaty, wyrównane, trawnik przystrzyżony. A przecież to są spore rozmiary, jak Ty to ogarniasz kobieto?

Jak to ogarniam? Sama nie wiem

- Alania
Jak długo mam jeżówki, czy lawendy? Zarówno jedne jak i drugie gromadzę od kilku lat. Tak naprawdę u lawendy to głównie kwestia odmiany. Ta długokłosowa lawenda to piękna moja ulubienica Grappenhallinka52 pisze:Monia i ja również lubię jeżówki , masz ich , ale jestem również zachwycona Mertingue , jak i lawendami , jak długo je masz ,że są takie duże i dorodne kępy![]()

Gosiu, fotki powyżej obrazują miejsce - to jest kawałek dalej za domkiem, obok muru - w granicy działki, więc fajnie oddzielimy się w tym miejscu od tych zarośli, które widać.Margo2 pisze:Wcale się nie dziwię, że nie masz czasu
Jakoś też nie umiem się ogarnąć
Czas jakby przyspieszył
W którym miejscu trwa budowa?
Czyżby za murkiem?
Kocimiętki kwitną pięknie - bardzo je lubię i wciąż dosadzam gdzie tylko mogęmisia pisze:Przepięknie u Ciebie![]()
Na rabatach kocimiętki tak kwitną?
Co do jeżówek podzielam twoją opinię

Sylwuniu, zobaczysz za rok jakie będziesz miała jeżówkisilvarerum pisze:Cierpisz na brak czasu, a mimo to ogród wygląda przepięknie i jest zadbany w każdym calu? To co by było gdybyś miała nadmiar czasu![]()
Rzut na całość z góry pokazuje jak pięknie wszystko zaplanowałaś i zgrałaś razem kolory i faktury. Ventilo rzeczywiście ładna - bardzo podoba mi się taki układ płatków. Jeżówki cudne, liczę, że moje też się tak ładnie zagęszczą.

- Alania
Już rąbek uchylonyclem3 pisze:Wow jakie cudne widoczki, i ogólne i portrecikiBardzo jestem ciekawa waszych nowych działań
Uchylisz rąbka tajemnicy

- inka52
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Moni jest pięknie jak w ogrodach angielskich 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Moniko kostka piękna i współgra kamieniem w murkach.
Będziecie mieć wspaniałe miejsce do biesiadowania.
Jeżówki chyba w pełnym słońcu, tak sztywno trzymają kwiaty.
Ja też szpilkowa, więc pieniądze przeznaczone na meble, wydaliśmy na kostkę, zagroziłam, że nie wprowadzę się do nowego domu. 

- Alania
Elwirko, nie licz na to, ze RU kiedykolwiek dosięgnie czubka łukuElwi pisze:Moni, zazdroszczę umiejętności własnoręcznego budowaniaOprócz niewątpliwej satysfakcji i dumy, ile to kasy zostaje w portfelu...
Wspaniale prezentują się jeżówki
Rety! a ja swoją posadziłam przy łukuRU nie jest typowo pnącą różą - ona rośnie bardzo szeroka, a na wysokość nigdy nie rośnie tak jak klasyczne pnące typu Laguna, Colette...Sugerowałam się podawanym przez szkółki wzrostem 2-3,5 metra... No nic, jak moja będzie tak rosła jak u Ciebie, to będzie musiała zmienić miejscówkę...

Lepiej zmień jej miejsce

Anitko, Ty już widziałaś kilka dni temuFilemon24 pisze:Bardzo jestem ciekawa tej nowej budowlina pewno będzie piękna tak jak cały ogród

Nie wiem, czy zdołamy skończyć budowę w tym roku

A ja tego nie widziałamPatiann pisze:Monika,
przeoczylam powazna sprawe i pewnie jestem ostatnia, ktora gratuluje artykulu w "LADNY DOM";:333
Ale lepiej pozno niz wcale- piekny ogrod, perfekcyjnie zaplanowany. Bardzo jestem ciekawa tej wedzarni-czekamy na zdjecia:)
http://ladnydom.pl/Ogrody/7,113379,1972 ... nkowo.html

- Alania
Eluś,pela11 pisze:Moniczko , witam Cię serdecznie . Jak zwykle słowa zbędne ,tylko podziwiać i aż żal że nie da się powąchać . Właśnie idzie do mnie zaległa Laguna , nareszcie . Strasznie się pospieszyłaś z Pastelkami ,ja jeszcze czekam ,niech sobie kwitną ,ale po połowie sierpnia świeże doły i zmiana .Masz pełne ręce roboty ,ale na pewno będzie co podziwiać jak skończysz ,no i smakować będziesz mogła co nieco.Zaczełam urlop remontem, od środy urlop w ogrodzie ,wykopki i sadzenie
![]()
Może w sierpniu złapię trochę oddechu , może .Owocnej pracy

Jedna mi tylko została, bo już brakło miejsca, więc jest w donicy i czeka na lepsze czasy

Widzę, że urlop spędzasz podobnie jak ja

Tak, u mnie też, ale to młoda róża, więc myślę, że to okres przejściowy tylko w tym rokunena08 pisze:Monika, jestem pod takim samym wrażeniem Ventilo. To prawdziwy Zawrót Głowy![]()
Ma jak na razie jedną wadę. Kwiaty łamią się pod swoim ciężarem przy większym wietrze.
Jeżówki cudowne.

U mnie wszystko rośnie sztywno - zarówno kocimiętki, odętki, jeżówki, jak i Anabelle, na które to wszyscy narzekają, że należą do leżących. Myślę, że to z niedoboru wody - u mnie jest bardzo przepuszczalna ziemia i rośliny są mało napite, a co za tym idzie - lżejszecyma2704 pisze:Moniko tylko tyle mogę na widok szerokich kadrów ogrodu.![]()
Anabelki wspaniale, sztywno trzymają kwiaty.
Ventilo piękna, aż pobiegłam do wujka G, ale mało wiadomości na jej temat.
Lawenda jak wyczesana, cudnie kwitnie. Moja już ścięta.
Jak często dzielisz różowy przetacznik.
Mój po dwu latach zrobił się brzydki dołem.

- Alania
Pashmina pisze:Monika, Twój ogród staje się coraz bardziej dojrzały, nabiera tajemniczości. Pięknie wszystko skomponowane, roślinki ślicznie kwitną. Miło było pospacerować po Twoich włościach

OczywiścieMargo2 pisze:Oglądając jeszcze raz twoje zdjęcia wpadła mi w oko obwódka z przywrotnika i kocimiętki
Czy mogę wykorzystać?

Już nadrabiam brakimisia pisze:Co tu taka cisza? Pokaż swoje rabaty pełne kwiatów i liliowców

Na początek to, z czym walczę - na zdjęciach nawet fotogeniczne

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Moniko czyli muszę swoim rabatkom ograniczać podlewanie.
Będę podziwiać kwiaty z góry, a nie z poziomu gleby.

- Alania
inka52 pisze:Moni jest pięknie jak w ogrodach angielskich

- Alania
Bardzo nam brakuje takiego miejsca, koniecznie z dachem dającym cieńcyma2704 pisze:Moniko kostka piękna i współgra kamieniem w murkach.Będziecie mieć wspaniałe miejsce do biesiadowania.
Jeżówki chyba w pełnym słońcu, tak sztywno trzymają kwiaty.
Ja też szpilkowa, więc pieniądze przeznaczone na meble, wydaliśmy na kostkę, zagroziłam, że nie wprowadzę się do nowego domu.

Kwiaty u mnie niemal wszędzie w słońcu

No, niestety, wszystko rozbija się o te nieszczęsne pieniądze - to dlatego dom wciąż u mnie nie dokończony, wciąż jeszcze brak drzwi na poddaszu, niedokończona łazienka na poddaszu i jeden pokój, a o elewacji i ogrodzeniu nie wspomnę

Niestety nie można mieć wszystkiego na raz

Moje szpilki i nogi też się cieszą na widok kostki - to taki komfort

- Alania
z ogrodu...

Beyond Pluto

moja śmieszna jeżówka

Miłego weekendu wszystkim życzę

Beyond Pluto

moja śmieszna jeżówka

Miłego weekendu wszystkim życzę

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Moniko.Cudne widoczki z Twojego ogrodu
. To poidełko masz śliczne
a ten liliowiec jest niepowtarzalny. Na prawdę cudny
. Pozdrawiam i również życzę udanego weekendu
.

-
- 200p
- Od: 26 gru 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ładnie wygląda ta piaskowa kostka
Ja też jestem z tych "szpileczkowych", więc doskonale cię rozumiem
Zanim dwa lata temu udało mi się w końcu położyć kostkę, w czasie ulewnych deszczów stała u mnie woda, czasem nawet po kostki, więc do samochodu szłam w kaloszach i tam dopiero zmieniałam buty.
Pięknie zapowiada się twoja altana - salon
Miejsce na kominek jest, a na wędzarnię?
U mnie na razie prace stoją, ponieważ padało i zrobiło się mokro. Nie mogę wjechać tam cięższym sprzętem, a trochę zmieniła mi się koncepcja
Muszę usunąć stare śliwy, które w tym miejscu rosną i strasznie mi śmiecą, a poza tym chcę usunąć cały betonowy plac, żeby zrobić podmurówkę tylko tam, gdzie będzie mi potrzebna 

Pięknie zapowiada się twoja altana - salon

U mnie na razie prace stoją, ponieważ padało i zrobiło się mokro. Nie mogę wjechać tam cięższym sprzętem, a trochę zmieniła mi się koncepcja

Ula