Czym nawozić pomidory-cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
W kristalonie żółtym jest trochę żelaza, .
Wcześniej nim zasilałeś?
Asia
Wcześniej nim zasilałeś?
Asia
Dolistnie zdarzyło mi się raz, bo miałem problemy z fosforem na początku rozsady. Doprowadziłem wtedy do zasadowości podloza nieodpowiednim pH pożywki.
Fertyguje kristalon żółty plus saletra potasowa od umieszczenia w donicach docelowych.
Fertyguje kristalon żółty plus saletra potasowa od umieszczenia w donicach docelowych.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Zasil czymkolwiek co masz pod ręką z żelazem i zobacz czy nastąpi poprawa.
Jeśli nie to zostanie nawożenie dolistne bo przyczyną może wówczas być:
- zbyt wysokie pH gleby
- za mało światła
- brak tlenu przy korzeniach
- za duże stężenie w glebie miedzi, cynku lub molibdenu
Ps.
Między czasie zdążyłeś odpisać, że problem z pH gleby już był, to zatem wyrasta na najbardziej prawdopodobną przyczynę. Jeśli tak jest to dodawanie nawozów do gleby może pogorszyć sytuację.
Jeśli nie to zostanie nawożenie dolistne bo przyczyną może wówczas być:
- zbyt wysokie pH gleby
- za mało światła
- brak tlenu przy korzeniach
- za duże stężenie w glebie miedzi, cynku lub molibdenu
Ps.
Między czasie zdążyłeś odpisać, że problem z pH gleby już był, to zatem wyrasta na najbardziej prawdopodobną przyczynę. Jeśli tak jest to dodawanie nawozów do gleby może pogorszyć sytuację.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Re: Pomidor - pozwijane liście
Czy mogę coś zrobić żeby poprawić stan pomidorów?
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Re: Pomidor - pozwijane liście
Niestety, nie wiele. Można mocniej podlewać, żeby wypłukać nadmiar.
Pomidory pewnie w końcu skonsumują nadwyżkę i wrócą do normy.
Pomidory pewnie w końcu skonsumują nadwyżkę i wrócą do normy.

Pozdrawiam, Jacek
- bioy
W jakim stężeniu stosujecie mrówczan wapnia na pomidory?
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tym przenawozeniem to jest ciężko sobie poradzić gdy się uprawia wiele odmian. W moim przypadku kilka odmian powykrecalo, a inne rosną pięknie.
Dla przykładu czekista, k37 ma już dawno dość nawozu, a honey moon , k412, Tłuste Policzki rosną normalnie i kilka innych odmian.
Tu na tym zdjęciu rośnie k142, piękne duże liście a zanim kijevianka z liśćmi pozwijanymi, od połowy rośnie normalnie.
Najgorzej potargany jest czekista, liście sa zwinięte w rulon, naszczescie we wszystkich przypadkach stozki wzrostu są w miarę normalnie.

Dla przykładu czekista, k37 ma już dawno dość nawozu, a honey moon , k412, Tłuste Policzki rosną normalnie i kilka innych odmian.
Tu na tym zdjęciu rośnie k142, piękne duże liście a zanim kijevianka z liśćmi pozwijanymi, od połowy rośnie normalnie.
Najgorzej potargany jest czekista, liście sa zwinięte w rulon, naszczescie we wszystkich przypadkach stozki wzrostu są w miarę normalnie.

Piotr
- bioy
Piotrze, piękne pomidory
W jakim rozstawie sadziłeś?

W jakim rozstawie sadziłeś?
Pozdrawiam, Jacek
Witajcie
Serdeczna prośba o odpowiedź w czym robię błąd że pierwsze grona pomidorów nie zawiązują się.
Pomidory są w do oczkach na balkonie mają mnóstwo światła, są regularnie podlewane. Nie zauważyłam w nich żadnej choroby. Nie nawoziłam ich, w roku ubiegłym również miałam pomidory nie nawozilam i wyrosło mnóstwo owoców, dlatego myślałam ze w tym roku będzie podobnie. Czy przyczyną mogły być znaczne spadki temperatur w nocy (poniżej 10 stopni)? Większość kwiatów na gronie kwitnie a później schnie.
Drugi problem jest tez taki, że przy niektórych krzakach zawijają się czubki jak na zdjęciu. Możecie mi podpowiedzieć co robię nie tak?
Wczoraj podsypały wszystkie nawozem Target do pomidorów.

Serdeczna prośba o odpowiedź w czym robię błąd że pierwsze grona pomidorów nie zawiązują się.
Pomidory są w do oczkach na balkonie mają mnóstwo światła, są regularnie podlewane. Nie zauważyłam w nich żadnej choroby. Nie nawoziłam ich, w roku ubiegłym również miałam pomidory nie nawozilam i wyrosło mnóstwo owoców, dlatego myślałam ze w tym roku będzie podobnie. Czy przyczyną mogły być znaczne spadki temperatur w nocy (poniżej 10 stopni)? Większość kwiatów na gronie kwitnie a później schnie.
Drugi problem jest tez taki, że przy niektórych krzakach zawijają się czubki jak na zdjęciu. Możecie mi podpowiedzieć co robię nie tak?
Wczoraj podsypały wszystkie nawozem Target do pomidorów.

- bioy
Kwiaty opadają, ponieważ pomidory są niedożywione.
Nawożenie posypowe nie jest najszybszym sposobem zasilenia roślin, lepiej byłoby podlać nawozem, lub podać nawóz dolistnie.
Prawdopodobnie w poprzednim sezonie rosły w bogatszym podłożu, skoro miały dużo owoców, bez nawożenia.
Nawożenie posypowe nie jest najszybszym sposobem zasilenia roślin, lepiej byłoby podlać nawozem, lub podać nawóz dolistnie.
Prawdopodobnie w poprzednim sezonie rosły w bogatszym podłożu, skoro miały dużo owoców, bez nawożenia.
Pozdrawiam, Jacek
Dzięki
Zgadza się. Ziemia była lepsza w ubiegłym roku.
Czy skoro teraz podsypałam nawozem, to mogę jutro podlać nawozem płynnym? Nie przenawożę ich?
Jeśli mogę to jaki najlepiej kupić?
Zgadza się. Ziemia była lepsza w ubiegłym roku.
Czy skoro teraz podsypałam nawozem, to mogę jutro podlać nawozem płynnym? Nie przenawożę ich?
Jeśli mogę to jaki najlepiej kupić?