Leśne ranczo nad wodą.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Leśne ranczo nad wodą.

Post »

Na temat Twoich kwiatów już wszystkie ochy i achy zostały powiedziane ja mogę powiedzieć ;:oj ;:oj
Czemu pomidorki nie mają patyków :?:
Pozdrawiam Ela
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu piękne to określiłaś :). Na szczupaka muszę ponarzekać. Nie chce coś ostatnio dać się złapać.
Ela patyczki są gotowe. Jakoś nie było okazji ich powtykać. Pewnie jak podskoczą trochę do góry to je włożę gdy będzie konieczność wiązania. Póki co, poucinałam im większość liści bez kwiatów. Niech dają jak najwięcej z siebie. W tym roku jakoś wszystko w warzywniaku późno rusza albo kiepsko wschodzi. Urodzaj zauważyłam na drzewach i truskawkach. Ale warzywa... ;:222 . Zostały mi chyba dwa kalafiory i dwa brokuły. Zobaczymy co z tego będzie.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Również mam dosyć tych oprysków Obrazek mszyca jest wszędzie zrobiła się mało wybredna co do roślin ja mam ją nawet na rozchodnikach chociaż dziś pryskałam więc chyba już nie mam
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu mi kapuściane wszystkie padły... A pomidorki póki się nie przewracają, to przynajmniej mniej roboty z nimi. Moje przewróciły się od razu po posadzeniu :evil:
Do drzewa spokojnie coś dosadź - ja tam bym pewnie z 5 powojników posadziła i byłaby ładna plątaninka. Masz tam sporo miejsca, więc różyczka na pewno się zmieści :D
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Myślę że chyba powinnaś postawić tam na same powojniki w dodatku ty je tak kochasz Obrazek
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Madziu Twój hamak to prawie łoże z baldachimem :;230
Róże przepiękne , moje też już zaczynają kwitnąć , robi się cudownie.
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No i proszę, marzenia spełnione, róże kwitną, niebo nad głowa, czego chcieć więcej.
Myślę, że chandra już minęła i z radością będziesz odwiedzać ranczo.
W końcu różane rarytasy trzeba mieć na oku. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ja tam bym dała jednak na ten słup jakąś pnącą różyczkę ;:108
Widziałaś może u Karolci jak u niej pną się róże po drzewach? Obłęd ;:oj

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1&start=53
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Hejka, ja z pewnością coś bym dosadziła na to drzewo, dwa powojniki to zdecydowanie za mało. Albo więcej powojników albo róża. Ta co pokazała Zuza to chyba rambler Lykkefund. Mam dwie takie i z doświadczenia: kwitnie krótko, nie powtarza, kwiatuszki malutkie, lubią ją robale. Piękna jest dość krótko i potrzebuje kilku lat żeby się tak wylaszczyć.
Podobna do niej Gizelka czyli Ghislaine de Feligonde jest dużo ładniejsza, dorasta do 3 metrów, pięknie pachnie i potrafi powtórzyć kwitnienie. Dosadziłam sobie taką do Lykkefundów bo mnie zaczęły wkurzać ale jeszcze nie mam się czym pochwalić bo to pierwszy sezon.

No i jeszcze powojnik Montana Rubens u mnie zmarzł mimo niezbyt ostrej zimy. Nie wiem jaką ty masz odmianę tej montany. Mimo że to powojnik górski, lubi być kapryśny.
Takie moje doświadczenia, może inni mają lepsze.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Oj tam oj tam, że kwitnie krótko, nie powtarza, kwiatuszki malutkie, lubią ją robale... mi chodziło o efekt róży na drzewie, a nie o odmianę Obrazek
Choć ja jak znam życie, pewnie i tak podsadziła bym Edenkę Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anitka jak pojadę teraz i będzie znowu to dziadostwo to spróbuję Calypso. Tak jak polecała Madzia. Spryskam cały ogród i zobaczymy. Bo już sobie na tak wiele pozwala że szkoda gadać.
Kasia moje pomidory siane z nasion. Sadzone były niewielkie. Bo za późno je wysiałam. Póki co, ładnie stoją. Ale już im dam te podpory tak w razie czego. Koło dębu chcę coś dosadzić. Nie wiem czy w tym roku. Ale coś tam chciałabym wymodzić. Może i masz rację z tymi powojnikami.
Beatka to prawda, nawet poduszki nie potrzeba. Wyjątkowo wygodny. Różyczki zaczęły u mnie z mocnym opóźnieniem. Nie mam pretensji, sadzone wiosną. A te co zeszłoroczne to późno cięte. Jak forsycja zakwitła.
Grażynko trochę minęła, trochę wróciła i tak w kółko. Samo życie. Problemy i radości. O różane królewny trzeba dbać, czy mi się chce czy nie.
Zuza no piękni to wygląda. Edenki na pewno bym tam nie posadziła. Ona zbyt wolno rośnie. U mnie robi kuleczkę a nie idzie w górę. A jednak dąb wysoki.
Jola odmiany kwitnącej raz i krótko na pewno nie chcę. Musiałoby to być coś powtarzającego. Na montanę tak liczę w 50%. Wiem że ona lubi podmarzać. Kupiłam ją na próbę. A swojego przykryłaś? Ja zawsze kopczykuję powojniki. Póki co, jest ok. W tym roku dwa takie niepewne posadziłam- montanę i sieboldę. A może zostawić tam same powojniki, coś dosadzić oczywiście. A jako obrzeże zrobić koło z róż niskich? Albo postawić na naturalność i nic nie kombinować poza powojnikami?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

O tak, pomysł z powojnikami i obwódką chyba najbardziej mi się podoba. Tylko czy róże? Będą wzajemnie konkurowały. Ale powojniki lubią mieć nóżki zasłonięte... A może szałwie? Albo coś nie kwitnącego np trawy, jakieś carexy... Ja osobiście uwielbiam i róże i powojniki z trawami
Obrazek

Słabe zdjęcie bo było mocne słońce ale to jedna z moich ulubionych kompozycji. Stipa brachytricha i szałwie pod różą. Wysokie trawy, bo wielkie róże ale można poszukać czegoś łagodniejszego.
Wyrzucę fotkę jak obejrzysz ;:303
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Madziu lilia bordowa śliczna. ;:31 Czy dla Ncha1 masz jakąś podporę, czy kwiaty trzymają się dobrze. :?: Dzięki za lepnicę, bo nie wiedziałam co mam. ;:180 Powojniki pod drzewem, ;:215 czy wykopujesz głęboki dołek między korzeniami.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Madziu przyszłam na prawdziwą ucztę różaną ;:138 Cardinal d Richelieu piękny ma ten fiolecik. Widziałam wczoraj tę różę kwitnącą w ogrodniczym i muszę przyznać, że stoczyłam ze sobą walkę, by jej nie chwycić i już nie wypuścić ;:306 ...Ostudził mnie trochę M, który bacznie mi się przyglądał :wink: No, cóż, wszystkich róż świata mieć nie mogę :roll:
Edenką mnie uwiodłaś ;:167 Moja też już lada moment otworzy swój pierwszy kwiat :tan
Hamak, nic dodać, nic ująć ;:215 ;:215
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola na dzień dzisiejszy jest to taki fragment niezagospodarowany. Róże może faktycznie kiepsko by tam wyglądały. Może kiedyś. Jak już zrealizuję swój plan który nie powstaje z racji braku dopięcia "wymyślania" na ostatni guzik. Ale te trawy dobry pomysł. Tylko jest jeden problem. One nie lubią u mnie rosnąć. W tym roku dostałam kilka miskantów od Ewy Mewy i posadziłam do donicy. Na razie ładnie idą w górę. Ale po tej stronie stawu nie próbowałam jeszcze sadzić traw. Carexy wydają się dobrym rozwiązaniem. Szałwia w sumie tez.
Soniu o dołku nie słyszałam. Nic nie wykopywałam. Po co on? Odsunęłam się tylko metr od pnia żeby nie walczyły o przetrwanie z dębem. Ncha1 mam od tego roku od Ewy. Potroiła swoją wielkość. Nie zakwitła więc nie wiem jak z podporami. Ale rośnie pod siatką. W razie czego wezmę na żyłce i podwiążę. Podobno wielka ona rośnie.
Dorotko podobno Cardinal humorzasty jest. Przekonam się po sezonie jak się będzie zachowywał. Póki co jest w porządku. Nawet mocno w porządku bo jest praktycznie bezobsługowy. Edenka uwodzi mnie za każdym razem gdy na nią patrzę. Czy to u siebie na działce czy u kogoś w wątku. Jest taka cudowna.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”