Pod Jesionem cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz. 4

Post »

A dlaczego miało by nie być floksów? Przecież to najbardziej bezproblemowe rośliny.
Nie odpowiedziałaś jak psy się zachowują na tej nowej rabacie
Inspiracje to my wszyscy czerpiemy nawzajem od siebie.
I to jest najfajniejsze :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Floksy to tak za bardzo bezproblemowe nie są, bo łapią mączniaka. U mnie w zeszłym roku był okropny, jakby liście mąką przysypał.
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Witaj Reniu. Moje chęci wysiewów przerwała choroba i pogoda. Miałam jutro wparować do ogrodu bo śnieg stopniał częsciowo, ale choróbsko mnie dopada. Dzisiaj szczepiłam znowu koleusy, trochę mnie podniosły na duchu. Chyba zmarnowałam swoją daturę zółta, zapomniałam o niej i chyba zasuszyłam. Ciekawe czy coś będzie z niej ;:124
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę, Reniu, że jesteś szczęśliwą posiadaczką niebieskiego floksa. ;:333
Wszystkie masz ładne, ale niebieski rzadziej spotykany i dlatego szczególnie zwraca uwagę. ;:108
No i siewy przedwiosenne już rozpoczęłaś. ;:138 ;:138 ;:138
Jednak w nocy to raczej staraj się wysypiać. Dla zdrowotności. ;:196
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Tereniu! Ja też mam kilka takich ''zapominek'' ;:223 np. nie mogę znaleźć ismeny...a taka byłam z niej dumna, bo zakwitła mi już w pierwszym roku.
Cierpliwość dobra cecha... ;:224 ;:196
Żeniszki (oba) też wczoraj wysiałam i kobeę, i tunbergię, i alstromerię, i lobelię, i ... wiele więcej, ale właśnie sobie przypomniałam, że miałam wysiać szałwii i werbeny ;:223

Gosiu! Bo ja nie przepadałam przez wiele lat za floksami! Psiuny zachowują się różnie. Wjazdowa rabata musiała zostać przedzielona dwoma nieformalnymi ścieżkami, ale nie jest mocno niszczona, pozostałe nie mają tyle szczęścia...podkopy na porządku dziennym! :evil:

Wandziu! Masz rację! Mączniak, to z chorób chyba mój wróg nr 1. Niezapominajki, floksy, monardy, ostróżki itd wszystko ,,zapaćkane" białym nalotem. Już nie wiem jak z nim walczyć! ;:145 Masz może jakiś sprawdzony sposób? ;:180

Pati! Ja tak ''załatwiłam'' kilka roślinek w tym sezonie :oops: Jak dziś weszłam do tego pomieszczenia ;:14
Żółtej datury nie mam, ale jednorocznym bieluniem (nasionkami) mogę się podzielić!
Wczoraj wysiałam również koleusy, więc jeśli wzejdą, to będę miała pikowania. Szczepienie koleusów ominie mnie, bo jedyne dwa jakie miałam stały we wcześniej wspomnianym pomieszczeniu... :oops: już nie ma czego szczepić...

Lucynko! Mam dobre miejsce na floksy i nie tylko-sporo roślinek mam z BR! Powinnam mieć chyba dwa niebieskie: Blue Boy i Blue Paradise i co najśmieszniejsze, nie kierowałam się przy zakupie ich rzadkością, tylko moją miłością do błękitu! :;230 Na zdjęciach jest chyba jednak tylko mój ,,błękitny chłopczyk", ,,raj" albo zaginął, albo nie dostąpił zaszczytu obfocenia ;:131
To właśnie z braku tej zdrowotności nie mogłam spać w nocy, a lepsze było sianie niż przewracanie się z boku na bok! ;:209 Miało być troszkę, a wyszło jak zawsze! ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Reniu, floksy się rozrosną spokojnie. Potrzebują czasu. Moje też się zbierały i zbierały a jak posżły w tango :lol: to muszę je już mocno kontrolować. I od odmiany też zależy ta szybkość rozrastania, bo mam takiego jednego asa, piękny mm kolor, taki malinowy prawie orange, ale skubaniec wolniutki oj wolniutki.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu! Dzięki za info! Trochę mnie uspokoiłaś, bo chciałabym ładne krzaczorki, a tu kilka patyczków sterczy. :;230
Będę je prawdopodobnie przesadzała w tym roku, to znów je przystopuje, ale grunt, ze to nie tylko u mnie tak wolniutko!
Robię zamówienie do BR i już kombinuję, czy jeszcze jakieś wpadną mi w oko.
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Reniu, jak dobrze mi zrobił przegląd Twoich kolorowych zdjęć ogrodowych! :tan :tan
Szczególnie te słoneczne barwy przywróciły mi równowagę psychiczną zachwianą w wyniku jednostajnie nudnej roboty domowej, w dodatku bez słońca choćby za oknem. ;:108
Dzięki ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko! Cieszę się, że zdjęcia się przydały. ;:168 Ja miałam zwariowane dwa dni, ale grunt że teść już w domku no i że choć na chwilkę zobaczyłam córcię.

"Krzewuszkowy zawrót głowy"

Miododajna, wdzięczna i bezproblemowa roślinka. Nadaje się do każdego ogrodu, bo są w kilku kolorach i różnej wielkości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Reniu pokazałaś coś pięknego. Uwielbiam krzewuszki bo są cudne i piękne. Mam jedną o ciemnych liściach. Ale koniecznie muszę mieć jeszcze inne.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Reniu, ja w tym roku też postawiłam na floksy ;:215 Ni estety te nowe odmiany to istne żółwie jeśli chodzi o przyrastanie. Mam na to dowód. W tamtym roku kupiłam kilka sztuk odmianowych i jedną od pani na bazarze, taką typową "babciną" odmianę. W tym roku wyszły już młode przyrosty. Nowe odmiany maksymalnie 3 pędy z jednego. "Babcine" 5 pędów z jednego. Dodam że rosły na tym samym stanowisku i miały zapewnione identyczne warunki ;:108
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu! Też je kocham! Pierwsze dwie dostałam od rodziców i to było to czego niedoświadczona ogrodniczka potrzebowała. :;230

Sabinko! Tak właśnie podejrzewałam! ;:131 Idę do ogrodu sprawdzić czy coś u mnie się pokazało.

Ponieważ i tak już się przyznałam, że ,,coś tam" posiałam, to napiszę że już mam ,,pierwsze zielone" :;230
Aksamitki są niesamowite! Zawsze pierwsze kiełkują! 48 godzin od wysiewu i plantacja gotowa! :;230
Nadmienię jeszcze, że wysiewałam ,,Albatrosa", a on ma zalecenie wysiewu I-poł II, a ja wysiałam 2 marca... ,,...Późniejszy siew powoduje znaczne opóźnienie kwitnienia..."
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Reniu a wiesz że to przez takie fotki zaraziłaś mnie krzewuszkami :D co roku ślinie się do twoich jeżówek ale niestety na wszystkie chciejstwa kaski nie starcza :( za to co się napatrzę to moje :D
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko! Ja też po fotkach ,,wpadałam" w kolejne rośliny! :;230 U Ciebie też masę piękności!
Ja jeżówki kupuję w BR, bo jestem z nich zadowolona i spory rabat dostaję, a nie czarujmy się, jest różnica zapłacić kilka zł, a u innych blisko dwadzieścia. :evil:
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Renatko, cudnie kwitły Twoje krzewuszki. Czy one mają jakieś szczególne wymagania?
ja dziś odbyłam długi spacer na cmentarz. Przycinałam tam bukszpany i posadziłam nowy w kąciku. Sekator był przedłużeniem mojej ręki ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”