A kalijki wspaniałe. Niestety zgubiłam gdzieś cebule i w tym roku ich nie mam
Hacjenda Anego już ma 10 lat
- apus
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hacjenda Anego już ma 10 lat
Twoje bukszpany to rewelacja!!!
Niesamowite kształty i obrazy z nich!!!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- mysia
- 200p

- Od: 28 wrz 2014, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A już miałam pukać do wrót Twoich - bo długa cisza była , a Ty na oglądaniu cudzych ogrodów się
włóczyłeś , ja też tak mam
tyle że teraz nie muszę za kierownicą tylko z boku siedzę i co chwile ,, kraczę zwolnij bo nic nie widzę no zwolnij ''
a nie mówiłam
że to czary , nawet przyprawy masz 2 w 1
- rabatki z bukszpanami pomysłowe
i naprawdę super
chciałam też ukorzenić trochę bukszpanu w dużym wiadrze i to chyba był błąd - bo na 30 mam tylko 4 , muszę spróbować jeszcze w ziemi
Olimpic palace - cudna nie mam takiego koloru
a jeszcze jak długo się trzyma , to muszę się za nią rozejrzeć , a i lawenda z różami wspaniale wygląda
miłych snów Wam życzę
tyle że teraz nie muszę za kierownicą tylko z boku siedzę i co chwile ,, kraczę zwolnij bo nic nie widzę no zwolnij ''
a nie mówiłam
chciałam też ukorzenić trochę bukszpanu w dużym wiadrze i to chyba był błąd - bo na 30 mam tylko 4 , muszę spróbować jeszcze w ziemi
Olimpic palace - cudna nie mam takiego koloru
miłych snów Wam życzę
RÓŻE I OWADY - CUDNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mędrzec to ten, kto na drodze pełnej kolców wyhodować potrafi różę.
Pół roku z przyrodą
Pozdrawiam - Aurelka
Pół roku z przyrodą
Pozdrawiam - Aurelka
- any57

- Od: 16 sty 2012, o 16:56
Dzień Dobry wszystkim miłym gościom
Zrobiło się mokro, więc ściągnąłem do domu z hacjendy - ściągnęliśmy, bo i moja żoneczka też pomieszkuje na ogrodzie
Masz rację Jadziu - patyczki pokazywały kwiatek, a wiem, że powinno się go obciąć, by się lepiej ukorzeniły, ale ... żal
Za to po przekwitnięciu, coraz więcej mają pędów.
Ostatni bukiet Elmshorm (z trzech) ale już trzy nowe pędy z mnóstwem pąków ciągną do góry

Witaj Viki! Dziękuję za miłe słowa - robi się ... to się ma

Tak Dorotko! Patyczki przykrywam butelką - jesienią zawsze, aż do późnej wiosny, a teraz gdy więcej patyczków obetnę, to część wsadzam obok krzewu (by nie pomylić) bez butelki.
Pochwalę się pierwszym kwiatem datury

Dziękuję Basiu za pochwałę bukszpanów. Kiedyś u teściowej złapałem za sekator i ... zrobiłem z wielkiego rozczapierzonego krzaczora bałwanka. Nie wolno było ani pomyśleć o czymś takim, a co dopiero zrobić, miał tak rosnąć i już.
Oczywiście nie pytałem o zgodę i ... był wielki krzyk - coś ty zrobił?
Za każdym pobytem strzygłem go dokładnie i pięknie się zagęścił - bałwanek jak z szablonu
Oczywiście teściowa wszystkim opowiadała, jak to kazała mi przystrzyc tego rozczochrańca
Z wyprawy przywiozłem trzy nowe kalijki - jedna z kwiatkiem (co widać) druga o ciekawych liściach (nie wiem jaki będzie kwiat) a ta ostatnia będzie miała żółte kwiaty (ponoć - bo jeszcze nie kwitła)

Jestem Marysiu! Tak to już jest - czasu brakuje, a do tego po tych kilkudniowych deszczach ... grzyby zaczną rosnąć - stracony będę dla forum, no chyba że będę chciał pochwalić się zbiorami
Rekonesans zrobiłem po lesie - zaczyna coś się dziać - kurki pokazują łepki, a i muchomory wylazły - teraz będzie czas na więcej
Popatrz na Olimpic Palace - ta była już ukorzeniona (dostałem od Jadzi) - wyobraź sobie, że puściła jeden pęd i pokazała pierwszy kwiatek 9.06 - kwitnie do dzisiaj. potem wyrósł drugi pęd (ten niższy) Ależ ona długo kwitnie.
Witaj Aurelko po długiej nieobecności.
Dla Ciebie podglądałem pazia królowej

Pozostałym gościom komunikuję:
Milin zaczyna kwitnąć

Cynie dają kolor na ogrodzie

Pelargonie tez ubarwiają różne kąciki

Zrobiło się mokro, więc ściągnąłem do domu z hacjendy - ściągnęliśmy, bo i moja żoneczka też pomieszkuje na ogrodzie
Masz rację Jadziu - patyczki pokazywały kwiatek, a wiem, że powinno się go obciąć, by się lepiej ukorzeniły, ale ... żal
Za to po przekwitnięciu, coraz więcej mają pędów.
Ostatni bukiet Elmshorm (z trzech) ale już trzy nowe pędy z mnóstwem pąków ciągną do góry
Witaj Viki! Dziękuję za miłe słowa - robi się ... to się ma
Tak Dorotko! Patyczki przykrywam butelką - jesienią zawsze, aż do późnej wiosny, a teraz gdy więcej patyczków obetnę, to część wsadzam obok krzewu (by nie pomylić) bez butelki.
Pochwalę się pierwszym kwiatem datury
Dziękuję Basiu za pochwałę bukszpanów. Kiedyś u teściowej złapałem za sekator i ... zrobiłem z wielkiego rozczapierzonego krzaczora bałwanka. Nie wolno było ani pomyśleć o czymś takim, a co dopiero zrobić, miał tak rosnąć i już.
Oczywiście nie pytałem o zgodę i ... był wielki krzyk - coś ty zrobił?
Za każdym pobytem strzygłem go dokładnie i pięknie się zagęścił - bałwanek jak z szablonu
Oczywiście teściowa wszystkim opowiadała, jak to kazała mi przystrzyc tego rozczochrańca
Z wyprawy przywiozłem trzy nowe kalijki - jedna z kwiatkiem (co widać) druga o ciekawych liściach (nie wiem jaki będzie kwiat) a ta ostatnia będzie miała żółte kwiaty (ponoć - bo jeszcze nie kwitła)
Jestem Marysiu! Tak to już jest - czasu brakuje, a do tego po tych kilkudniowych deszczach ... grzyby zaczną rosnąć - stracony będę dla forum, no chyba że będę chciał pochwalić się zbiorami
Rekonesans zrobiłem po lesie - zaczyna coś się dziać - kurki pokazują łepki, a i muchomory wylazły - teraz będzie czas na więcej
Popatrz na Olimpic Palace - ta była już ukorzeniona (dostałem od Jadzi) - wyobraź sobie, że puściła jeden pęd i pokazała pierwszy kwiatek 9.06 - kwitnie do dzisiaj. potem wyrósł drugi pęd (ten niższy) Ależ ona długo kwitnie.
Witaj Aurelko po długiej nieobecności.
Dla Ciebie podglądałem pazia królowej
Pozostałym gościom komunikuję:
Milin zaczyna kwitnąć
Cynie dają kolor na ogrodzie
Pelargonie tez ubarwiają różne kąciki
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedź. To ja też patyczki wsadzę obok krzewów. 
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Witaj Andrzeju.
Wstąpiłam do Was wieczorową porą.
Jestem w szoku....macie tak piękne i dorodne krzaczory różane. A lawenda
...co to za odmiana...całe łany.
Co do róży to trudno powiedzieć....najważniejsze, że się Wam podoba i że zdrowo rośnie a kiedyś przez przypadek odkryjesz jak jej na imię.
Teraz rozumiem dlaczego wszystko uporządkowane, wygrabione i przycięte....też bym tak chciała ale jakoś nie umiem
może sobie lustro zamontuję.
Wstąpiłam do Was wieczorową porą.
Jestem w szoku....macie tak piękne i dorodne krzaczory różane. A lawenda
Co do róży to trudno powiedzieć....najważniejsze, że się Wam podoba i że zdrowo rośnie a kiedyś przez przypadek odkryjesz jak jej na imię.
Teraz rozumiem dlaczego wszystko uporządkowane, wygrabione i przycięte....też bym tak chciała ale jakoś nie umiem
- any57

Witam miłych gości
Dorotko, kilka patyczków mam wsadzone i przykryte butelką, a kilka wsadziłem obok krzewu bez przykrycia i ... te rosną - puszczają listki
pewnie pomogła ta pogoda, od paru dni pada.
Róże już pierwsze kwitnienie mają za sobą, zaczyna się drugie i jest co robić, zwłaszcza z tymi pnącymi - te nad wejściem już zaczynam pomału przycinać, by nie mieć za dużo roboty, gdy całkiem zwiędną.

Eluś - z krzaczorów to tylko 2 x RU, Flamentaz, oraz ta nad wejściem - reszta to rządek rabatówek przy lawendzie, oraz mnóstwo początkującej młodzieży, głównie patyczkowej.
A lawenda? ... kupiliśmy kiedyś jedną doniczkę takiej zwykłej i każdego roku wiosną, po przycięciu wsadzałem patyczki obok i w ten sposób wyrósł łan ok 5 m długości
Ta róża (NN o której dyskutujemy) ... nie pasuje mi w tym miejscu co jej przeznaczyłem, bo po pierwsze - jest różowa, a obok rośnie czerwona flamentaz oraz różowa RU i chciałem przełamać kolor - a drugie ... nie wiem co pokaże ona, zostawiłbym gdyby urosła na te 3-4 m które jej przeznaczyłem, ale jak jej nie znam
to pozostaje czekać - niby ma ciągoty do góry i może to być różowa new dawn lub coral dawn
A niech sobie tam siedzi
Róże masz u siebie to może ... pelargonie

A tutaj widać tę nieznaną różową opisaną jako New Dawn i miejsce jakie dla nie przeznaczyłem. Flamentaz przekwitła tak jak i pierwsze kwiaty RU poplątanej z nią. Za to na dachu zaczyna być pomarańczowo od milinu

A dla pozostałych gości ....
niedługo będą jeżyny

i winogron

Dla Irenki (adamiec) szczególne podziękowania, skąd Ty wiedziałaś, ze nie mamy żółtej chryzantemy?
Pokazała kwiaty ta, której sadzonkę dałaś nam w Chorzowie
Tzn. mamy jeszcze żółtą od Jadzi ale ta bardzo późno kwitnie - w ub.r. dopiero pod koniec października pokazała kwiaty.
Twoja jest wczesną.

Pozostaje życzyć słonecznych dni, bo jak życzyliśmy sobie deszczu to ... mamy go za dużo

Dorotko, kilka patyczków mam wsadzone i przykryte butelką, a kilka wsadziłem obok krzewu bez przykrycia i ... te rosną - puszczają listki
Róże już pierwsze kwitnienie mają za sobą, zaczyna się drugie i jest co robić, zwłaszcza z tymi pnącymi - te nad wejściem już zaczynam pomału przycinać, by nie mieć za dużo roboty, gdy całkiem zwiędną.
Eluś - z krzaczorów to tylko 2 x RU, Flamentaz, oraz ta nad wejściem - reszta to rządek rabatówek przy lawendzie, oraz mnóstwo początkującej młodzieży, głównie patyczkowej.
A lawenda? ... kupiliśmy kiedyś jedną doniczkę takiej zwykłej i każdego roku wiosną, po przycięciu wsadzałem patyczki obok i w ten sposób wyrósł łan ok 5 m długości
Ta róża (NN o której dyskutujemy) ... nie pasuje mi w tym miejscu co jej przeznaczyłem, bo po pierwsze - jest różowa, a obok rośnie czerwona flamentaz oraz różowa RU i chciałem przełamać kolor - a drugie ... nie wiem co pokaże ona, zostawiłbym gdyby urosła na te 3-4 m które jej przeznaczyłem, ale jak jej nie znam
A niech sobie tam siedzi
Róże masz u siebie to może ... pelargonie
A tutaj widać tę nieznaną różową opisaną jako New Dawn i miejsce jakie dla nie przeznaczyłem. Flamentaz przekwitła tak jak i pierwsze kwiaty RU poplątanej z nią. Za to na dachu zaczyna być pomarańczowo od milinu
A dla pozostałych gości ....
niedługo będą jeżyny
i winogron
Dla Irenki (adamiec) szczególne podziękowania, skąd Ty wiedziałaś, ze nie mamy żółtej chryzantemy?
Pokazała kwiaty ta, której sadzonkę dałaś nam w Chorzowie
Tzn. mamy jeszcze żółtą od Jadzi ale ta bardzo późno kwitnie - w ub.r. dopiero pod koniec października pokazała kwiaty.
Twoja jest wczesną.
Pozostaje życzyć słonecznych dni, bo jak życzyliśmy sobie deszczu to ... mamy go za dużo
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Andrzejku my nie życzmy sobie już pogody, bo zaczynają się spełniać te życzenia, ale w nadmiarze...
Słonecznik zostawiasz dla ptaszyn? U mnie zawsze sieję dla nich rząd pospolitego słonecznika....
Cieszą się bardzo i długo główki dojrzałego słonecznika nie stoją.
Ale ja też się cieszę że przylatują - ładnie śpiewają i robaka też skubną...
Patrząc na Twoją działkę, to mam wrażenie, że masz hektar ziemi, masz tyle ciekawych roślin, nasadzeń.
Jeżyn ogrom będzie! Będzie można uskutecznić produkcję dżemiku
Czy "patyczkowanie" róż można jeszcze czynić ?
Słonecznik zostawiasz dla ptaszyn? U mnie zawsze sieję dla nich rząd pospolitego słonecznika....
Cieszą się bardzo i długo główki dojrzałego słonecznika nie stoją.
Ale ja też się cieszę że przylatują - ładnie śpiewają i robaka też skubną...
Patrząc na Twoją działkę, to mam wrażenie, że masz hektar ziemi, masz tyle ciekawych roślin, nasadzeń.
Jeżyn ogrom będzie! Będzie można uskutecznić produkcję dżemiku
Czy "patyczkowanie" róż można jeszcze czynić ?
Pozdrawiam, Basia.
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Ale śliczne widoki
Pelargonie , róże , milin przepiękne .
Jeżynki mniam - ile tam rośnie krzaczków że tyle jest owoców ??
Już Wam kwitną chryzantemy
Pozdrawiam niedzielnie
Jeżynki mniam - ile tam rośnie krzaczków że tyle jest owoców ??
Już Wam kwitną chryzantemy
Pozdrawiam niedzielnie
- dorcia7

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Też mam taką chryzantemę i kwitnie już,wiesz jak się nazywa?
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Andrzeju,masz przepiękny kolorowo kwitnący ogród i trudno się dziwić,że miast patrzeć na drogę w trakcie jazdy przyglądasz się mijanym ogrodom,które są z pewnością nie tak piękne i ciekawie zagospodarowane jak Twój
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
DTJ_1

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Andrzejku masz cudny ogród , nie wiem co chwalić . Wiedz że podziwiam, go w każdym calu i tą robotę co robisz , żeby mieć. 
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Piękna róża na łuku.
I inne róże, oczywiście też.
I jaki duży słonecznik.
Ja jakoś w tym roku ich nie sadziłam
- any57

Witam miłych gości
Mało mnie na FO bo z ogrodu wracam ok 22-iej (o ile w ogóle wracam)
Odpowiem na przemiłe wpisy moich gości
Basiu - słoneczniki same się sieją, bo zimą dokarmiam ptaki, a one rozrzucają ziarna.
Czasem rośnie ich kilkanaście, w tym roku zostawiłem tylko jednego, bo ... nie mam hektara i tej ziemi brakuje
Niedługo założę siatkę na niego, by ziarenka były na zimę - jest duży.
Dżemu z jeżyn nie robiliśmy - są zamrażane, a i na winko, lub nalewkę starcza.
Zakwitły nam lilie drzewiaste - zmierzyłem ... mają 174 cm

Teresko - jeżyny rosną tylko dwie. Co roku zostawiam po 5 nowych pędów, które przycinam na wys ok 2 - 2,5 m
Owoców jest ogromna ilość - najgorzej jak dni deszczowe, bo wtedy w tym tłumie pleśnieją.
Jako, że miejsca mało, to rośliny rosną nawet na dachu - milin panoszy się coraz bardziej.

Doroto - dorcia7. Kwitną chryzantemy ogrodowe - one zawsze w tym czasie startują, mamy fioletowe, złociste wyginęły, a teraz doszły żółte - niestety nie znam nazwy.

Dziękuję Arku za miłe słowa. sam wiesz (jako podróżnik) że na lewo i prawo spoglądamy za ciekawymi widokami, a jeśli jeszcze jest się ogrodnikiem ... szyja boli od kręcenia
To jeszcze spojrzenie na tę 174 cm lilię

Doroto DTJ-1, dziękuję za miłe słowa - na ogrodzie przesiaduję niemal bez przerwy, lubię to miejsce i lubię bez przerwy coś tam robić - pielić, sadzić, przesadzać, przycinać, majsterkować, a nade wszystko ... patrzeć i planować. Już mam nowe pomysły na prace jesienne i ... już zacząłem - wykopałem liliowca i posadziłem w to miejsce różę, bo po co czekać do jesieni

Aniu, po kilkudniowych deszczach róże wcześniej zakończyły kwitnienie. Tę na łuku nad wejściem już wyciąłem i rociągnąłem jak co roku 5 nowych pędów (tylko tyle, a ile kwiecia dawały
)
Aha - obok jesienią wsadziłem patyczki podobnej róży, tylko białej. Puściła już jeden długi pęd i kilka małych. Na drugi rok nad wejściem będzie patriotycznie ... biało-czerwono
Żona ma pospacerowała alejkami i zwróciła uwagę, że nie widać takich lilii

Pozdrawiam wszystkich widokiem na ogród

Mało mnie na FO bo z ogrodu wracam ok 22-iej (o ile w ogóle wracam)
Odpowiem na przemiłe wpisy moich gości
Basiu - słoneczniki same się sieją, bo zimą dokarmiam ptaki, a one rozrzucają ziarna.
Czasem rośnie ich kilkanaście, w tym roku zostawiłem tylko jednego, bo ... nie mam hektara i tej ziemi brakuje
Niedługo założę siatkę na niego, by ziarenka były na zimę - jest duży.
Dżemu z jeżyn nie robiliśmy - są zamrażane, a i na winko, lub nalewkę starcza.
Zakwitły nam lilie drzewiaste - zmierzyłem ... mają 174 cm
Teresko - jeżyny rosną tylko dwie. Co roku zostawiam po 5 nowych pędów, które przycinam na wys ok 2 - 2,5 m
Owoców jest ogromna ilość - najgorzej jak dni deszczowe, bo wtedy w tym tłumie pleśnieją.
Jako, że miejsca mało, to rośliny rosną nawet na dachu - milin panoszy się coraz bardziej.
Doroto - dorcia7. Kwitną chryzantemy ogrodowe - one zawsze w tym czasie startują, mamy fioletowe, złociste wyginęły, a teraz doszły żółte - niestety nie znam nazwy.
Dziękuję Arku za miłe słowa. sam wiesz (jako podróżnik) że na lewo i prawo spoglądamy za ciekawymi widokami, a jeśli jeszcze jest się ogrodnikiem ... szyja boli od kręcenia
To jeszcze spojrzenie na tę 174 cm lilię
Doroto DTJ-1, dziękuję za miłe słowa - na ogrodzie przesiaduję niemal bez przerwy, lubię to miejsce i lubię bez przerwy coś tam robić - pielić, sadzić, przesadzać, przycinać, majsterkować, a nade wszystko ... patrzeć i planować. Już mam nowe pomysły na prace jesienne i ... już zacząłem - wykopałem liliowca i posadziłem w to miejsce różę, bo po co czekać do jesieni
Aniu, po kilkudniowych deszczach róże wcześniej zakończyły kwitnienie. Tę na łuku nad wejściem już wyciąłem i rociągnąłem jak co roku 5 nowych pędów (tylko tyle, a ile kwiecia dawały
Aha - obok jesienią wsadziłem patyczki podobnej róży, tylko białej. Puściła już jeden długi pęd i kilka małych. Na drugi rok nad wejściem będzie patriotycznie ... biało-czerwono
Żona ma pospacerowała alejkami i zwróciła uwagę, że nie widać takich lilii
Pozdrawiam wszystkich widokiem na ogród
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Piękne te Twoje lilie drzewiaste. Naprawdę wielkie. Podsypujesz nawozem po przekwitnieniu?
Ogólny widok na ogród śliczny.
Ogólny widok na ogród śliczny.