Ogród Marty cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty cz. VI

Post »

Martusia tym razem zaserwowała nie tylko dla ducha ale i dla ciała ;:138 pysznie ;:138
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witajcie w piękną niedzielę

Marysiu,część dyń poszło na kompost,bo to było nie do przejedzenia i rozdania chociaż bardzo lubimy zupki dyniowe,jeszcze mam w lodówce przeciery dyniowe na zupy ,ale ile można mieć zapasów, ;:306 ,na jabłonki stosuję opryski na wiosnę przeciw grzybom i w czasie kwitnienia przeciw robalom ,potem już nie pryskam i wyrabiają ,jak Bogdan mi znajdzie środki to powiem Ci jakie ,bo nie pamiętam a tak schował,że nie znajdę ,a jego nie ma teraz w domu,pozdrawiam , pięknego dnia życzę i buziaczki dla Ciebie ;:196

Dorotko,pewnie masz na myśli to na pniu,pięknie przebarwiające się jesienią to jakaś odmiana wiśni szczepiona na pniu forma płacząca,nie wiem jaka ,ona na wiosnę kwitnie bardzo drobnymi białymi kwiatuszkami ,potem ma zielone podłużne listeczki ,a w jesieni pięknie czerwona,pozdrawiam niedzielnie :wit ;:168

Beatko,tak stosuję na wiosnę przeciw grzybom i w czasie kwitnienia przeciw owadom,potem sobie radzą,z dereni robię nalewki ,soki dżemy i ucieram na przecieraku,żeby wyrzucić pestki ,potem kilo zacieru i kilo cukru ,też razem ucieram na zimno i do słoików ,wspaniały mus do herbaty,naleśników i sos dereniowy do lodów, smak jak dla mnie obłędny,ja od dzieciństwa znam smak dereni,bo u mojej babci w podworskim ogrodzie rosną 100 letnie derenie ,są tam do dnia dzisiejszego i zawsze pod koniec sierpnia i początek września jadę po te derenie,bo moje jeszcze małe i tyle owoców bym nie miała co potrzebuję,pokażę Ci te 100 letnie derenie

tu z dalsza nie widać owoców,ale chcę Ci pokazać pokrój drzewa
Obrazek

na drzewie same korale
Obrazek

Obrazek

Obrazek

tak wyglądają od środka te stare 100 letnie drzewa
Obrazek

derenie do przetworów muszą być zbierane z ziemi ,nie wolno ich zrywać ,bo dopiero opadnięte mają najlepszą wartość konsumpcyjną
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i moje zbiory na przetwory
Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Maryniu,ja daję taką proporcję bo do 100 litrowej beczki wrzucam tylko 1/4 obornika i zalewam wodą do pełna i tu już jest duże rozcieńczenie,po miesiącu mieszania azot doskonale wywietrzeje ,a tylko on może zaszkodzić i dlatego potem 1:1,nic roślinom się nie dzieje,buziaczki na niedzielę ;:196

Alu,warzywnik też mam ,ale najwięcej to sieję fasolki szparagowej ,bo ją uwielbiamy ,ale jest i sałatka,buraczki pory,,selery tak po troszkę wszystkiego ,bo warzywnik nie jest duży,nie musiałabym tego robić ,bo mam inne źródło wszystkich warzyw ,ale uwielbiam mieć swoje i nic na to nie poradzę :uszy ,pozdrawiam i buziaczki posyłam ;:196

Ewciu,bardzo dużo robię przetworów,ten regał to tylko cząsteczka z mojej spiżarni samych kompocików zawsze jest 500 szt to są kompoty surowe ,nie pasteryzowane,więc wszystkie witaminy świetnie zachowane ,to dla nas ,i trochę do rozdania żeby nie piś soków z kartonów,bo to dla mnie sama chemia ,,dużo mrożę ,robię dżemy ze wszystkich owoców,i dużo soków do herbatki około200 butelek też ze wszystkich owoców,a najwięcej malinowego,pozdrawiam i duża buźka ;:79

Tereniu,to co pokazałam to tylko malutka cząsteczka co robię ,ja jak wiewiórka ,nie umiem inaczej,a na grzybki wyjeżdżam w świętokrzyskie praktycznie całą jesień tam siedzę,milej niedzieli i buziaczki ;:196

Beatko,tak lubię i nic nie poradzę ,to prawda ,że kosztuje to wszystko dużo pracy ,ale nienawidzę jeść tych chemicznych produktów,pozdrawiam niedzielnie ;:196

Małgosiu,ogród ma uruchamiać wszystkie zmysły ,nie tylko wzroku i zapachu ale smaku też,fajnie ,że to zauważasz,pozdrawiam :wit ;:168

Alu,ja robię dużo ,bo nas jest dużo ,ale warto zrobić chociaż trochę ,wtedy czuje się różnicę między swoim produktem a sklepowym np.soki malinowe w sklepach mają 5%malin ,a moje 100% i wtedy jest prawdziwa herbata malinowa,pozdrawiam ;:196

Iwonko,o nasze ciało tez trzeba dbać :uszy ,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Martuś w niedziele. ;:196 ;:196
Oglądając zdjęcia ślinka mi ciekła ile tam tego szykujesz ;:oj ;:oj ile rydzów moje są jedzone na bieżąco :;230
Twój ogród w jesiennej barwie jest jak bajka. ;:167
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Martusiu w świętokrzyskie ??? gdzie ?? może gdzieś blisko mnie ???
Może byśmy się spotkały jesienią jak będziesz gdzieś blisko ;:196
Ale masz dereni ;:oj ;:oj ;:oj ale 100 lat to trochę długo czekać na owoce :D
;:196 Miłej niedzieli ,
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Martuniu ja zazwyczaj część swoich zielonych zakupów ukrywam przed mojąlepszą połową ,żeby chłopiny za berdzk nie stresować ;:170 ale tego twojego wiaza to mu pokazalam i teraz mąż kombinuje małą rewolucję na ogrodzie żeby tylko takie cudo u nas posadzić ;:306
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj.. :wit WOW nie mogła lepiej tarfić...szok ile TY masz różności..tyle owoców..i te grzyby pod brzozami ;:138 fantastycznie... ;:215 Warzywnik też masz bogaty..ja w tym roku musze zrezygnować z wazywnika u sąsiadów..ale może za rok kto wie....Dziękuje kochana za odwiedziny.. ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto spiżarka jesienią porządnie zaopatrzona ;:215 Teraz myślę, bo zapomniałam jaką powierzchnię zajmuje Twój ogród bo w nim miejsca na piękne rabatki, warzywnik, lasek brzozowy z grzybkami. Pracowita z Ciebie kobietka.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Martuś :wit
Bardzo Ci dziękuję za dobre rady i szczegółowy opis odnośnie zastosowania obornika ;:196 Zaskoczyłaś mnie tym rozcieńczeniem przy podlewaniu. Ja też tak robię, że do beczki daję ok. 1/3 obornika i dopełniam wodą. Stoi sobie miesiąc albo dłużej (nigdy nie mieszam, więc bardzo cenna dla mnie jest Twoja uwaga) a potem podlewam w stosunku 1:10. Nigdy nie odważyłam się mocniejszym. A tu niespodzianka. Super, bardzo jestem Ci wdzięczna za oświecenie w tej kwestii :)
Cudowne zdjęcia Twojej jesieni. Napatrzeć się nie mogę. Po raz kolejny widać, jak bogaty jest Twój ogród i jak piękne kompozycje w nim stworzyłaś - coś dla duszy na każdą porę roku. :)
A przed taką ilością owoców i przetworów padłam na kolana. Bardzo smakowicie i zdrowo to wszystko wygląda. 500 słoików kompotu ;:oj Ja robię ok. 60 i myślałam, że jestem tytanem pracy :wink: Zdradziłabyś, jak robisz soczek z malin na surowo ? Ja znam tylko sposób mojej Mamusi, tzn. wyciskam sok z malin przez gazę. Potem na 1 litr soku daję 1 kg cukru i ucieram w misce taką starodawną, drewnianą pałką aż się cukier całkowicie rozpuści :oops: Sok jest wspaniały i zdrowy ale przygotowanie bardzo czasochłonne. Więc robię tylko kilka słoiczków i trzymam na czarną godzinę, w razie przeziębień. Ale Ty piszesz o 200 butelkach, więc musi być jakoś szybciej :roll:
Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej pracowitości. Czy Twoja doba nie ma przypadkiem 48 godzin ? :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Martusia stuletnie derenie ;:oj pięknie rodzą ;:138 , kiedy moje będą tak owocować ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu będę wdzięczna za nazwy środków ;:180 Kiedyś byłam w krakowskim Ogrodzie Botanicznym i jest tam dereń, ale z tego co pamiętam to bardziej drzewo przypomina i jest wyższy, ale nie wykluczone że starszy. Muszę koniecznie odwiedzić OB tego lata, bo dawno nie byłam i wspomnienia mogły się zafałszować :uszy Uwielbiam widok tych dereni i oszałamiających zbiorów. A Twoją spiżarnię pamiętam i smak kompotów, a teraz zarażam innych tą metodą. Ja oczywiście mam ich dużo mniej :D Coś nam się pogoda zmienia! Przesyłam buziaczki i miłego wieczoru życzę ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Martuniu kompoty surowe niepasteryzowane jak się je robi?
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Martusiu, nie tylko kolorowo ale i smacznie w Twoim zadbanym ogrodzie. ;:138
A spiżarnia chyba już w połowie opróżniona. ;:92 Życzę Ci, aby tegoroczne zbiory były równie udane a może i lepsze. ;:215
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniałe derenie, moje marzenie ogrodowe! A przetwory imponujące, mam nadzieję na podobne w pzyszłości. Na razie jestem na etapie zakładania owocowego ogrodu.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Te ilości słoiczków są nieprawdopodobne ;:oj Apoza tym bardzo estetycznie to urządziłaś. Pięknie wyglądają te białe koroneczki czy serweteczki na regałach. Jakże miło musi być wejść zimą do takiej spiżaenki i wybać jakiś kompocik lub dżemik :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”