Różana wieś
- Sasanka18
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2010, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różana wieś
Reniu ciekawe piszesz o używaniu siarczanu magnezu,
czy na róże też używasz takich dawek jak pisałaś wyżej, czy tylko do hortensji?
Ciekawą wiadomość, też przeczytałam ,że gałązka derenia kousa ukorzeniła się.
To, bardzo ciekawe nie wiedziałam, że dereń kousa w ten sposób może się ukorzenić.
czy na róże też używasz takich dawek jak pisałaś wyżej, czy tylko do hortensji?
Ciekawą wiadomość, też przeczytałam ,że gałązka derenia kousa ukorzeniła się.
To, bardzo ciekawe nie wiedziałam, że dereń kousa w ten sposób może się ukorzenić.
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jadziu ja też wszystko muszę mieć zapisane, czasami o ważnych wskazówkach zapominam, a tak otwieram notatnik i już wiem
Basiu to może pieso-kot
, mój pies nauczył się łapać myszy od moich kotów, których trochę miałam, niestety teren dla kotów jest niebezpieczny, blisko lasy , a nad głową latają jastrzębie i niestety porywają koty , zwłaszcza te malutkie, dlatego już nie chcę mieć takiego wolno chodzącego, bo potem za dużo płaczu, mam jednego podrzutka ,ale staram się do niego nie przywiązywać.A Franek to głównie w domu śpi.
Marysiu na wiosnę daje pod róże po filiżance magnezu.Sama jestem zaskoczona dereniem, w zeszłym roku sama wsadzilam do wody obcięte gałęzie, ale nic nie wypuściło korzeni.No teraz pytanie czy jej będzie rósł, przezimuje? I kiedy zakwitnie. W tym roku miał jakieś małe kwiaty i wszystkie owoce opadły , a tak fajnie wyglądają.

Basiu to może pieso-kot

Marysiu na wiosnę daje pod róże po filiżance magnezu.Sama jestem zaskoczona dereniem, w zeszłym roku sama wsadzilam do wody obcięte gałęzie, ale nic nie wypuściło korzeni.No teraz pytanie czy jej będzie rósł, przezimuje? I kiedy zakwitnie. W tym roku miał jakieś małe kwiaty i wszystkie owoce opadły , a tak fajnie wyglądają.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Cudnie ukwiecony dereń Kousa szkoda ,ze nie ma owoców to takie fajne wiszące malinki.Chyba bedę musiała wszystko wprowadzić do zeszytu,zeby mieć go pod ręka, a tak mam wszystkie notatki na kompie.U mnie trochę podlało dzisiaj i zagrzmiało lecz bez fajerwerków,jednak dobre i to
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Fantastyczny ten dereń! Miałam ochotę na wiosnę go kupić, ale nadal się wstrzymywać, dopóki nie będzie ogrodzenia w brakującej części działki.
Zwierzaki są wspaniałymi kompanami. Kotka miałam, ale auto go...
Niestety więcej kotów nie mogę mieć, ze względu na psa... niestety nie znosi konkurencji.
..
Zwierzaki są wspaniałymi kompanami. Kotka miałam, ale auto go...

Niestety więcej kotów nie mogę mieć, ze względu na psa... niestety nie znosi konkurencji.

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Reniu - rewelacyjnego i kochanego masz tego Franka.
Dereń jest cudny. Gdyby nie to, że dość długo każe sobie czekać na kwitnienie - pewnie bym go już miała. A tak to muszę się obejść smakiem. Dobrze, że mogę u Was go podziwiać, np u Ciebie czy u Karoli.
Ta różowa, druga na zdjęciu, wśród ogrodowych hotensji też skradła moje
Kwiatuszki ma zachwycające.
Skarby masz, Reniu, po prostu skarby

Dereń jest cudny. Gdyby nie to, że dość długo każe sobie czekać na kwitnienie - pewnie bym go już miała. A tak to muszę się obejść smakiem. Dobrze, że mogę u Was go podziwiać, np u Ciebie czy u Karoli.
Ta różowa, druga na zdjęciu, wśród ogrodowych hotensji też skradła moje

Skarby masz, Reniu, po prostu skarby

- Sasanka18
- Od: 1 sty 2010, o 19:25
No, no niezły okaz z tego derenia i pięknie ukwiecone podsadki
Ja, już miałam przygodę z dużym krzakiem kupiony kilka lat temu nie, za małe pieniądze.
Musiał być chory bo, po zimie zaczął marnieć i w końcu padł.
Jego miejsce zajęły inne krzewy i na razie nie mam miejsca ale ciągle o nim myślę.
Teraz i ceny, są dostępniejsze i jest bardzo dużo odmian.
Widząc u Ciebie taki okaz
zaczyna mocniej bić.

Ja, już miałam przygodę z dużym krzakiem kupiony kilka lat temu nie, za małe pieniądze.
Musiał być chory bo, po zimie zaczął marnieć i w końcu padł.
Jego miejsce zajęły inne krzewy i na razie nie mam miejsca ale ciągle o nim myślę.
Teraz i ceny, są dostępniejsze i jest bardzo dużo odmian.
Widząc u Ciebie taki okaz

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Reniu, wrzuciłam u siebie fotki liści mojej brzoskwini. jestem z niej jak na razie bardzo zadowolona 

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz ślicznego kwitnącego derenia. Ja też nie umiem go rozmnożyć z gałązek, naprawdę trudno
Zwierzęta wolą wieś , chciałabym widzieć jak kor wkurzony na miasto warczy
Nie wyobrażam sobie mojego Bąbla w mieście. On tak uwielbia bieganie, może to robić cały dzień a szybki jest jak błyskawica, bo to pies sprinter --tak powiedziała p. weterynarz. Miast to dla niego powolna śmierć

Zwierzęta wolą wieś , chciałabym widzieć jak kor wkurzony na miasto warczy

Nie wyobrażam sobie mojego Bąbla w mieście. On tak uwielbia bieganie, może to robić cały dzień a szybki jest jak błyskawica, bo to pies sprinter --tak powiedziała p. weterynarz. Miast to dla niego powolna śmierć

- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ha ha ha, już wiem jak będzie wyglądał mój Gaspar po goleniu
. Cudna ta Twoja koteczka. Czytam, że jednak to Claude Monet, fajnie będziemy mogły dzielić się spostrzeżeniami na jego temat.

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Reniu, piękny ten Twój koci lew
Ostrzyżony wygląda niezwykle groźnie z taką grzywą
Urzekła mnie ta róża ze zdjęcia. Koniecznie trzeba rozszyfrować jej imię, bo jest wyjątkowo urodziwa

Kilka stron wstecz widziałam aleję z hortensjami. Bardzo mi się podoba takie obsadzanie
Jakie hortensje posadziłaś w tym szpalerze?

Urzekła mnie ta róża ze zdjęcia. Koniecznie trzeba rozszyfrować jej imię, bo jest wyjątkowo urodziwa

Kilka stron wstecz widziałam aleję z hortensjami. Bardzo mi się podoba takie obsadzanie

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Dorotko to New Imagine najprawdopodobniej
- Reniak
Jakuch Jadziu to już drugi rok od tej suszy owoce dereniowi odpadają, może w przyszłym roku, te owoce na moim nie wiszą a stoją do góry tą kulką i nigdy nie zdążą nawet zczerwienieć, ciekawe jak u Karoli (Karolacha) , muszę ja zapytać.
apus Basiu mój pies też nie cierpi kotów, i goni każdego który ośmielił się wejść na jego teren, ale domowego on wie że mu nie wolno, generalnie jak się da to "kładzie kłody przed kotem" tzn. Kładzie się pod drzwiami do domu i Franek nie ma jak wejść, albo zastanawia mu drogę do małego przejścia którędy kot chodzi wpatrywać się w ptaki, ogólnie jest złośliwy
i nigdy nie pokaże mi gdzie poszedł kot , kiedy go szukam, zadziera głowę do góry i ogląda niebo
.
Beaby Beatko to mój drugi już dereń , pierwszy po roku padł, tego trochę bezmyślnie posadziłam przed oknem i dlatego dosyć mocno tnę
Sasanka 18 Marysiu ja to mam wrażenie że derenie kwieciste zamiast tanieć to drożeją, ja za swój dałam coś ok 40 zł , teraz tej wielkości widziałam ok 100, chyba z zasadą rośnie popyt rośnie cena. Mam jeszcze ochotę na różowego, ale cena mnie odstrasza.
Karolacha Karolinko zwierzęta jak poczują przestrzeń, to są szczęśliwe
Daysy o kotku w moim drugim wątku , teraz zwrócę większą uwagę na Moneta, chociaż powinnam już wcześniej bo to mój ulubiony impresjonista
przede wszystkim przesadzę go.
apus Basiu mój pies też nie cierpi kotów, i goni każdego który ośmielił się wejść na jego teren, ale domowego on wie że mu nie wolno, generalnie jak się da to "kładzie kłody przed kotem" tzn. Kładzie się pod drzwiami do domu i Franek nie ma jak wejść, albo zastanawia mu drogę do małego przejścia którędy kot chodzi wpatrywać się w ptaki, ogólnie jest złośliwy

Beaby Beatko to mój drugi już dereń , pierwszy po roku padł, tego trochę bezmyślnie posadziłam przed oknem i dlatego dosyć mocno tnę
Sasanka 18 Marysiu ja to mam wrażenie że derenie kwieciste zamiast tanieć to drożeją, ja za swój dałam coś ok 40 zł , teraz tej wielkości widziałam ok 100, chyba z zasadą rośnie popyt rośnie cena. Mam jeszcze ochotę na różowego, ale cena mnie odstrasza.
Karolacha Karolinko zwierzęta jak poczują przestrzeń, to są szczęśliwe

Daysy o kotku w moim drugim wątku , teraz zwrócę większą uwagę na Moneta, chociaż powinnam już wcześniej bo to mój ulubiony impresjonista

- Reniak
Dorotka 350 Dorotko Jadzia już mi ją rozszyfrowała
Posadziłam hortensje w szpalerze....hmmm żebym to ja Jadzi pamięć miała
bez po jego kajecika... Ale spróbuje Magical Candle, Vanilii Frase , Le Vesterival, Limelight, Mega Mindy, Pinky Winky, Kyushu, Silver Dollar, ja je po prostu przesadzam w jeden ciąg przenosząc z różnych miejsc, np Le Vesterival rosła niedaleko brzozy i jej to nie służyło.Zobaczymy jak będą rosły teraz mam nadzieję tylko że mi je zające nie zjedzą
Jakuch Jadziu

Posadziłam hortensje w szpalerze....hmmm żebym to ja Jadzi pamięć miała

Jakuch Jadziu

Reniu, po ilu latach zakwitł Twój dereń ? Mam też jednego, ale jeszcze nie kwitł. Przesadzałam go ciągle więc się nie dziwię. W tym roku sporo podrósł to może w przyszłym zakwitnie. Mam taką nadzieję. Ta róża koło niego ma dziwny pokrój, wygląda jak słupek
- Reniak
Ewo derenia posadziłam w 2009, myślę że zakwitł W 2013 lub2012nie wcześniej, nie mam zdjęć z tamtego okresu, tzn mam ale na komputerze który się zepsuł
, bo już w 2014 kwitł obficie, a on zaczynał dosłownie od 2 kwiatków, a następnym było kilkanaście i dopiero w trzecim roku kwitnienia był obsypany.Tak myślę, choć myśl ulotna (z wiekiem coraz bardziej
)