Ogród Różą malowany

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Różą malowany

Post »

No,ja też osobny chciałem ale brak pozwolenia ;:222
Ja tulipanów mam:
110 kupiłem w tym roku,60 botanicznych i 10 paczek po 5 jednej odmiany.Ale w stylu pełnych strzępionych,także dlatego mało ;:131
W zeszłym roku tradycyjne rosły,tak z 30 minimum.Na pewno 30 wsadziłem na obrzeżu.
Ze starej rabatki wykopałem z 30 normalnych i trochę botanicznych.
W sumie nie wiem,ile.Ale jak liczyłem przy robieniu łąki tulipanowej,to gdzieś 150.
Tyle że jeszcze mam czosnków 60 drobnych i trochę krokusów.
Nie wspominając że 500 przebiśniegów sobie wziąłem z pobliskich krzaków,co roku się bierze i co roku coraz więcej ;:224
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elwi, piękności pokazujesz. Doczytałam, że sadzisz cebulki "dosyć płytko", nie trzymasz się "zasady" 3-krotnej wielkości cebuli?? A co z tymi, które miałaś już posadzone? Czy wykopujesz każdego roku czy po prostu dosadzasz obok? Przepraszam, że zasypałam cię tyloma pytaniami, ale mam ambitny plan odnowić cebulowe nasadzenia w przyszłym roku (proporcja ilości kwiatów i gołych liści zaczyna mi działać na nerwy) i zastanawiam się czy będę musiała wykopać state nasadzenia, czy po prostu trochę płycej posadzić nowe ;:224
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elwiś twoje tulipany na pewno zrobią furorę.
Kiedyś miałam chyba z 500 szt, ale plaga ślimacza zredukowała je do kilkudziestu.
Potem już było mi szkoda wydawać kasę jednorazowo.
Ale taki zbiór cudności to i mnie kręci.
Do siego roku. ;:196 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Najcudowniejsze to Angelique ,chociaż inne też ładne.U mnie chyba połowę skonsumowały ostatnio myszowate ,bo dziury na to wskazują :evil: Elwi fotki cudowne jak zwykle
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Drodzy i Kochani!
"Słowo się rzekło - kobyłka u płotu" czyli czas dotrzymać obietnicy i zaprezentować kolejny odcinek "Ballady o Ogrodziu" Obrazek

W poprzednich odcinkach:
- narodziny Ogrodzia bez udziału czynnika męskiego - cud prawdziwy (strona 1 wątku)
- jak Ogrodzio wdał się w romans z persona non grata (strona 4 wątku)
- co było potem czyli kto wmieszał się w rodzicielskie obowiązki (strona 6 wątku)
- głośna afera gnojowa czyli jak zostałam zbrodzieniem (strona 33 wątku)
- o niebagatelnym wkładzie Ogrodzia w wikt rodzinny (strona 59 wątku)

Sezon XV, Odcinek 5480
O najedzie zaborczych dyniowatych czyli zombie w Ogrodziu
Mijały dni, pory roku, lata? z niezmąconą, nieodwołalną regularnością. Przebrzmiały echa afery gnojowej, Ogrodzio zapomniał o niefortunnej przygodzie z kapustnymi i psiankowatymi, pogodził się z separacją od pięcioplagowej zołzy i nabierał stosownej do wieku powagi. Obrazek
Pewnej jesieni Ogrodzio został przystrojony halloweenowo w cudne, wielkie dynie ozdobne Obrazek. Zdobiły taras jeszcze kiedy zima rozgościła się na dobre. W końcu nie dały rady zamarzaniu w nocy i rozmarzaniu w dzień - zrobiła się z nich lekka paćka. "Pani Mądra" lub inaczej matka, ojciec, babka, dziadek, kum i kuma itd. Ogrodzia (czyli ja) wyniosła sfatygowane cudeńka na kompost. I dobrze! Proces gnilny przebiegał bez zakłóceń i wiosną śladu po dyniach nie było ;:185 Za to kompościk sypki, czarniutki, w sam raz na nową rabatkę, zaprojektowaną jako największą ozdobę Ogrodzia (nie wiem jak to się dzieje, ale każda nowa rabatka ma być tą najpiękniejszą i najwdzięczniejszą ? co potem z tego wychodzi, to już inna bajka? :;230 ). Wreszcie rabatka gotowa, roślinki posadzone, ogrodniczka dogląda postępów wzrostowych. A postępy imponujące ;:oj ;:oj ;:oj Myślę: dostały bylinki dobre papu, bo rosną jak wściekłe Obrazek. Dziwne tylko, że jedna w drugą podobne do siebie jak dwie krople wody Obrazek Ogrodzio tylko chichotał pod nosem? ;:183
Oj, niedobrze ;:202 - coś mnie tknęło... Oglądam listki - nijak to ostróżka nie jest, ani jeżówka, ani rozwar... Ki czort? ;:219 Niezidentyfikowane obiekty rolnicze zaanektowały całą rabatkę, prawie zagłuszyły piwonie. Co robić??? Zdecydowałam się zlikwidować problematyczną plantację, zostawiając dwa dorodne okazy, żeby stwierdzić co to takiego i ? wyhodowałam dwie dynie wielkości piłki lekarskiej ;:306 Trochę jak w amerykańskim filmie: potencjalne zwłoki ożywają i robią totalną demolkę! Obrazek
Tym razem już nie wynosiłam zewłoków dyni na kompost? Tudzież żadnych innych tworów z nasionami ;:108

W następnym odcinku: dołączenie Ogrodzia do komuny hippisowskiej... ;:224

Jeszcze trwa świąteczny czas, jutro Sylwester Obrazek a potem już 2016! Nowy sezon ogrodowy, nowe plany, nowe nasadzenia i nowe sukcesy! Byle do wiosny!
Życzę Wam wszystkim samych radości i rekordów uprawowych już to w dziedzinie warzywnictwa, sadownictwa czy kwiatownictwa :wink: Wielu sukcesów ogrodniczych i pomyślności na każdy dzień ;:196

Trochę nastrojowych, świątecznych fotek - ten czas trwa wszak tak krótko...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hahaha :;230
Klasyka w nowoczesnej odsłonie ;:180
Dziękuję i wzajemnie :wit
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Dziękuję, Elwi, za piękne foto życzenia Noworoczne i nawzajem Tobie życzę wszelkich sukcesów.
Rogate jelonki, całe w w światełkach, są prześliczne. No i ozdoby choinkowe wspaniałe.

Opowieści "O Ogrodziu", który obecnie "nabrał stosownej do wieku powagi", są rewelacyjne. "Zewłoki dyni" mnie szczególnie rozbawiły.
Wydana, na ich podstawie, książka byłaby bestsellerem.
Wyrzuciłam, w tym roku, na kompost kilka pokaźnych kabaczków. Będę czujna na wiosnę, czy nie pojawi się niespodziewana plantacja.

Wracając jeszcze do tulipanków. To czeka nas, w Ogrodziu niezła uczta, spektakl na 100 fajerwerków tzn, na1000 tulipanów, przedstawienie niebywałe.
Wymieniłaś wiele oryginalnych, nie znanych mi odmian Cheers, Verona, Casablanca. 'Belle Epoque' - ta odmiana może być największą rewelacją sezonu, jak to powiadają, cebuLOVEgo. Warto poszukiwać niepospolitych odmian, aby zachwycić indywidualnością ;:215 .
Będzie co podziwiać ;:65 . Kremowa obwódka, kremowo- różowe rabatki już budzą moja ciekawość i wyobraźnię. Pasy, strumyki, rzeczki różowych i fioletowych, od jasnych do ciemnych też intrygują ;:215 .
Dobrze, że też posadziłam u siebie, jesienią, troszkę cebul, wprawdzie w większości zeszłorocznych, takich zwykłych, no i w lekkim bałaganie.:heja ;:138
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Elwirko, dobrze, że napisałaś o tych dyniach, bo mam chyba 10dyni, które zamierzałam wynieść na kompost i gdyby nie brak czasu i konieczność zaniesienia ich na kompost , który jest 100m dalej , to miałabym za rok taki urodzaj jak Ty ;:306 ;:306 ;:306
Piękne ozdoby - moje kolorki ;:333
Udanej zabawy i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Jakie masz plany ogrodowe na nowy sezon?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Kochana Elwi uśmiałam się pod nosem czytając o podstępnym najeździe dyniowatych. :lol: Ty to masz wesoło z tym swoim Ogrodziem. ;:215
A tulipanowe łany hipnotyzujące. No uwielbiam Twoją wiosnę! Jestem ciekawa czy tym razem uchronisz się od pomyłek. ;:224 Daj Ci Boże!
Sylwestrowej zabawy życzę całkiem szampańskiej i szczęśliwego Nowego Roku! ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Nooooo.....najazd dyniowatych też przyniósł coś dobrego w postaci na pewno zdrowych i smacznych przetworów na zimę.
Fajnie tak mieć jakieś niespodzianki w sezonie.
Dekoracje zimowe ekstra ;:215 , szkoda tylko że nie ma śniegu.
Zatem miłej zabawy sylwestrowej i do następnego sezonu. ;:196 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Elwi, śliczne ozdoby świąteczne pięknie ujęte na zdjęciach ;:215
Powiedz kochana, bo ciekawość mnie zżera czy te swoje 1,5x1,5 m cebul masz jakoś podpisane w gruncie? Będziesz wiedziała które są które i czy zdarzyły się pomyłki?
Tobie zdarzył się najazd dyniowy na ogród, a u mnie co rusz dęby wyrastają nie wiadomo skąd. Mam las nieopodal, ale zbyt daleko żeby żołędzie same doleciały. Nie wiem czy ptaki dadzą radę przenieść żołędzie... hmmm... w każdym razie gdybym co rusz młodzików nie wyrywała to miałabym na ogrodzie lasek dębowy ;:202
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku ;:196
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Elwi bardzo mi brakowało Twoich wpisów i opowiadań ;:167 Uwielbiam je czytać ;:108
Tulipany masz niezwykłe w kompozycjach,ja mam dużo,dużo mniej,ale kilka na jesieni również dokupiłam.
U mnie na kompostowniku rosną kabaczki,ale wszystkie przed zimą zbieramy i mam nadzieję,że nie wyrosną na grządkach ;:303

Pozdrawiam Noworocznie i życzę samych sukcesów ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Szczęśliwego Nowego Roku, oby nasze wariactwo nie przeszło :D
Nawet nie wiesz ile frajdy sprawiło mi sadzenie cebul w grudniu
Takiej zimy jeszcze nie miałam.
Martwi mnie tylko ten mróz, bo róże nie okryte
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

W prezencie gwiazdkowym otrzymałam coś, co "misie lubią najbardziej". Zobaczcie:
Obrazek
Nie będę pisać recenzji książki, krótko tylko nadmienię, że jest to pozycja dla zaczynających przygodę z ogrodem, dla zaawansowanych mniej przydatna. Ogólnie na rynku wydawniczym brak pozycji dla zaawansowanych ogrodników... Obrazek Za to jest FORUM i dzięki Bogu! Obrazek
Wracając do książki - bardzo ciekawy jest zamieszczony w niej "dekalog ogrodniczy czyli 13 ważnych rad". Swoją drogą dekalog (jak sama nazwa wskazuje) powinien zawierać ich 10!Obrazek A tam, czepiam się i tyle :;230
Dość powiedzieć, że rzeczony dekalog zaczyna się tak:
punkt 1: "ZRÓB LISTĘ ulubionych gatunków roślin i tego się trzymaj".
Na punkcie 1 poległam ;:306 No jak ja mam zrobić taką listę, skoro jak tylko coś zakwitnie, to wydaje mi się, że jest to miłość największa??? ;:oj I tak od ciemierników zaczynając, przez narcyzy, tulipany, czosnki, irysy, piwonie, bodziszki, róże, lilie, liliowce, jeżówki, hortensje... Ach, zbyt długa lista Obrazek Gdzie dzwonki, ostróżki, lawenda...??? A cuda liściaste typu funkie, żurawki, brunery? Pat i mat Obrazek
Czy Wy też tak macie?
Postanowiłam się pogodzić z faktem, że mój ogród nigdy nie będzie żurnalowy, bo nie jestem w stanie zawęzić ilości sadzonych w Ogrodziu roślin. I to by było na tyle... Obrazek
Wspominkowo jestem w miesiącu maju, więc niech Wam majowe słoneczko opromieni styczniową aurę :D

Jolu - April jak miło, że do mnie zajrzałaś, tym bardziej, ze wiem o Twoim braku czasu ;:168 Uwielbiam pogaduchy z Tobą.
Moje marne 1000 tulipanków jesienią, to raczej nie stanie w szranki z twoją kolekcją.
Jakie marne 1000 tulipanków??? ;:oj Dyć ja nie posadziłam więcej... Chyba, że liczysz te, co zostały na grządce z ubiegłego roku? No, ale przy nich nigdy nie ma gwarancji, że zakwitną... :(
Dziękuję za życzenia, z pewnością się przydadzą, tym bardziej, że doczytałam (już po fakcie), żeby unikać przy tulipanach obornika. A ja wszystkie rabaty potraktowałam od serca obornikiem Obrazek
Dla Ciebie Jolu ulubione rododendrony:
Obrazek

Wandziu - wanda7 mam dziwnym trafem tak samo:
Ja z tulipanami mam tak, że ile bym nie posadziła, to gdy wiosną zakwitają, zawsze mam wrażenie, że
jest ich za mało
ObrazekObrazekCóż, niestety, to się odbija jesienią na kondycji portfela... Dla Ciebie tym razem różaneczniki:
Obrazek

Matti - Tulap Hm, 110 tulipanów to rzeczywiście trochę mało (teraz tak myślę, kiedyś wydawało mi się, że setka to już coś Obrazek). Zobaczysz na wiosnę, jak się będą prezentowały. Jak się ma cierpliwość, to z tych 110 można po dwóch latach uzyskać 550 ;:108 Trzeba tylko być cierpliwym, wykopywać po kwitnieniu i nie wyrzucać małych cebulek potomnych (pewnie zresztą wiesz). Ja tej cierpliwości nie mam, ale i tak planuję rozmnożyć sobie Ice Cream, bo ich cebulki w sprzedaży są pieruńsko drogie. Z pełnych strzępiastych kupiłam na próbę tylko dwie odmiany: Snow Crystal i Queensland. Zobaczę, czy ten typ tulipanów mi spasuje Obrazek. Dla Ciebie jak zawsze - tulipany :wink:
Obrazek

Sabinko - nifredil
podziwiam Twoją czujność i to, że wnikliwie czytasz posty! Tak, sadzę tulipany dość płytko tzn. na oko 10-15 cm. Zaraz Ci wyłuszczę skąd tak właśnie. W internecie sprawdzałam różne informacje - na ogół podawali 12-20 cm,znalazłam i taką o głębokości 3 cebul. Jednak diabeł tkwi w szczegółach i doczytałam, że na glebach ciężkich sadzi się płycej niż na lekkich. Potem znalazłam jeszcze info o tym, że kiedy nie planuje się wykopywania cebul, lepiej posadzić płycej, ponieważ cebulki potomne tworzą się zawsze poniżej cebuli matki, tym samym co rok głębiej ;:108 Po 2-3 latach są już tak głęboko, że nie są w stanie przebić się na powierzchnię. Mam więc dwa ważne powody, by sadzić płytko. Później dostałam razem z cebulami "miarkę", której postanowiłam się trzymać, bo stanowi ona wypadową zebranych przeze mnie informacji. Miarka poniżej:
Obrazek
Z tego co wiem, u Ciebie gleby podobne do moich, możesz sadzić płytko. Zabiłaś mi ćwieka z tymi starymi nasadzeniami... Zależy jak stare są i czy jeszcze coś z tych starych kwitnie? Jeżeli tak, to mimo wszystko bym wykopała, albo nowe posadziła w innym miejscu. Najlepiej sadzić tulipany tam, gdzie masz dosyć duże byliny - u mnie piwonie idealnie zasłaniają usychające liście tulipanów, dzięki temu nie dostaję szczękościsku patrząc na wątpliwej urody chabazie Obrazek. Dla Ciebie majowe klimaty:
Obrazek

Grażynko - kogra będę udawała, że tego fragmentu o ślimakach nie przeczytałam... Obrazek Dzięki za cynk, bo przyznam się, że o ślimakach nie pomyślałam. Wypada zaopatrzyć się w ślimakol w dużych ilościach.
Tobie życzę samych radości i sukcesów w Nowym Roku i niech Ci się darzy i w portfelu, i w Kogrobuszu. Dla Ciebie iryski:
Obrazek

Jadziu - Jakuch dziękuję ;:168
Współczuję myszowatych - wiem jak mogą uprzykrzyć życie. U mnie (odpukać) od jakichś dwóch lat nie ma śladu po gryzoniach i kretach - sielanka. Żeby jeszcze ślimaki chciały się wyprowadzić, byłoby bosko ;:108 Dla Ciebie majowe azalie:
Obrazek

Jolcia - Yollanda
dziękuję ;:196 Może to pisane z przymrożeniem oka, ale miało miejsce naprawdę, więc bądź czujna w kwestii kabaczków Obrazek
Pasy, strumyki, rzeczki różowych i fioletowych, od jasnych do ciemnych też intrygują
Tak, jeżeli uda się bez pomyłek, to efekt powinien być ciekawy. Aczkolwiek, przy tworzeniu takich nasadzeń trzeba brać pod uwagę, że albo zostawi się nasadzenie na kolejny rok, albo nieuniknione jest pomieszanie cebul. To właśnie mnie niepokoi i nie wiem jeszcze jak z tego wybrnąć Obrazek. Łatwo jest zapanować nad cebulami przy wykopywaniu 100 sztuk, ale przy 1000 to zupełnie inna bajka...
Belle Epoque miałam na oku już w poprzednim sezonie, ale przegapiłam okazję i nie kupiłam. Bardzo mnie frapuje ten kolor różu indyjskiego, momentami beżowy, ach... ;:170 Byle tylko się nie okazało, że w realu jest zwyczajnie brzydki... Obrazek Dla Ciebie Jolu iryski Faboulous Frills:
Obrazek

Moni - Alania udało Ci się uniknąć najazdu dyniowatych Obrazek Obrazek Obrazek
Co ja planuję? Planów mam Ci dostatek, tylko funduszy niedostatek. Z tego co osiągalne i w zasięgu możliwości finansowych, to planuję ustawienie łuku różanego i zamknięcie rabat bylinowych żywopłotem z bukszpanu (jak u Ciebie). Łyse rabaty bylinowe przez kilka miesięcy w roku jednak mnie drażnią Obrazek. Mam też "hopla" na punkcie tui strzyżonej w spiralę i mam zamiar spróbować swoich sił. Nie wiem czy od razu wyjdzie mi tak, jak zamierzam, więc liczę się z tym, że któraś może iść na zmarnowanie ;:199 Masz może pomysł na czym by można poćwiczyć? Dla Ciebie majowe iryski Amethyst:
Obrazek

Aniu - aneczka1979 dziękuję Kochana ;:196
Ty to masz wesoło z tym swoim Ogrodziem.
Hm, zapewniam Cię, że wówczas wesoło mi nie było Obrazek. Właściwie wszystkie przypadki opisane w balladce przyprawiały mnie o zgrzytanie zębów, kiedy miały miejsce. Teraz, z perspektywy czasu, patrzę na to bez emocji, za to z przymrużeniem oka. Natomiast pozytywne jest to, że wszystkie te przypadłości czegoś mnie nauczyły i to jest BEZCENNE ;:215 Dla Ciebie Maksio Klemek we własnej osobie:
Obrazek

Zuza - sweetdaisy dziękuję ;:196
czy te swoje 1,5x1,5 m cebul masz jakoś podpisane w gruncie?
Hm, podpisane to nie, ale przed sadzeniem robiłam plan - co, gdzie i jak. W razie czego mam więc "ściągę". Tulipany sadzone w rzędzie od jasno do ciemnofioletowych mam oddzielone "przegródkami" z tworzywa, w razie gdyby chciało mi się je wykopywać Obrazek.
Zuzia, u Ciebie dąbki wyrastają, ale las masz chociaż na horyzoncie. Co ja mam powiedzieć: też mi dąbek wyrósł, a w okolicy zero lasu, najbliższy w górach (i to iglasty)???Obrazek Przychodzi mi do głowy tylko jedno:"niezbadane są ścieżki matki natury".
Dla Ciebie Zuziu majowe czosnki:
Obrazek

Aniu - Annes77 dziękuję i Tobie również życzę wiele radości i szczęścia każdego dnia, realizacji marzeń
i uśmiechu fortuny Obrazek Dokupiłaś tulipanów? Jakie odmiany?
Dla Ciebie "purpurowy splendor" Obrazek
Obrazek

Gosiu - Margo2 masz świętą rację:
oby nasze wariactwo nie przeszło
Oby nie przeszło, bo daje tyle frajdy i szczęścia Obrazek
Nie bój nic, moje róże też nie okryte - wszak to tylko minus 10 a nie ... 30 Obrazek
Dla Ciebie urodziwy Calsap:
Obrazek

;:89 Uwaga, uwaga! w następnym poście zaczynam podsumowanie minionego roku. Zapraszam wszystkich zainteresowanych, szczególnie Rosomanes. Tymczasem idę pobuszować w Waszych ogrodach Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Och Elwi wybiegałam się dzisiaj tyle, że teraz ledwo mam siłę palcem w klawiaturę pukać. No ale muszę napisać, że Twej fioletowej rzeczki to będę bardziej wypatrywać jak swoich nasadzeń. ;:215 Na pewno będzie to wyglądać bajecznie.
I powiem Ci jeszcze, że sama mam ochotę pozbyć się kamlotów z brzegów moich rabat i posadzić bukszpany. Jednak znów bym musiała drzeć darń. Obawiam się jednak rozwodu. I jestem w kropce, bo nie wiem co robić. ;:224
Ściskam Cię mocno. ;:168
;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”