Witam wszystkich bardzo cieplutko w kolejny słoneczny dzionek /przynajmniej u mnie/.
Beatko Tuscany, była moim marzeniem od 2012 roku, zawsze trafaiła na listę zamówień jako pierwsza, niestety wypadała z powodu braku w szkółkach. Wreszcie zagości u mnie w ogrodzie. Miejsca przenaczyłam jej zgodnie z ty co podali w szkółce 0,9-1/1m.szeroka, ale od
Alicji dowiedziałam się, że potrafi dorosnąć do 3 m.wysokości, czyli 3 razy więcej niz podali w szkółce

. I zrobił sie problem, bo nie brałam takiej wysokości pod uwagę przy planowaniu rabatki. Coś trzeba będzie poprzestawiać
Tolinko Moja My Girl nie należy do najniższych, w tym roku miała ponad 1,50cm, piękna róża, ogromne kwiaty, ale w mojej ocenie nie pachną. Nie mam zbyt wielu róż w ogrodzie, bo warunki glebowe nie sprzyjają królowej kwiatów i dopiero zaczynam tworzyć dla nich specjalne miejsca, więc niezbyt wiele Ci pomogę.
Dla mnie z róż rabatowych, które posiadam to najwspanialszą jest
Garden of ROSES. to róża, która poza zapachem spełni wszystkie Twoje oczekiwania, jest kompaktowa, kwitnie przez cały sezon bardzo obficie, kwiaty w stosunku do wielkości krzewu duże, pięknie wypełnione. Nadaje się jak nabardziej na przód rabaty, gdyż jest niewysoka - w porywach 70cm no i zdrowa cały sezon.Jeśli to dla Ciebie ważne - nie śmieci, kwiaty zasychają i odpadają uschnięte, chyba że jest okres dłuższych opadów, to wówczas lepiej przejść i usunąć kwiaty
Polecam każdemu, bo jest cenną różą
Z rabatówek mam jeszcze Gruss an Aachen i Geishę, ale niewiele Ci o nich mogę napisać, bo są u mnie od wiosny 2014r.
Bardziej zwarta i jest Gruss an Aachen i chyba lepiej nadawała by się na przód rabaty, ale u mnie słabiej kwitła, ale to jej pierwszy rok, więc trudno ją oceniać.
Wstawię Ci zdjęcie dla porównania
Garden of Roses

A tutaj jest M.Antoinette, też piękna, ale bardziej delikatna róża, w tym roku mocno złapała czarną plamistość, co nie zmienia faktu, że tworzy prześliczne kwiaty o porcelanowych płatkach - ja ją nazywam "porcelanową laleczką"
Gruss An Aachen
Geisha róża boska, ale u mnie jest dość wysoka więc zależy jakie róże masz z tyłu. U mnie krzaczki miały ok.1 m.

Dwie ostatnie róże będę omawiała podsumowując 2014 rok, więc wkleję więcej zdjęć później