Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

Wandziu, Twoje róże wciąż zachwycają ;:108
Twiggy's Rose ;:333 możesz coś o niej napisać. Nie znam tej róży :oops:
Twój Crocus ;:167 , mój jak to maluch już poszedł spać, ale fajnie u Ciebie zobaczyć jego piękne kwiaty.

Chciałam podpytać o przycinanie floksów. Nigdy nie cięłam swoich. Czy możesz objaśnić jak ciąć i kiedy ? Bo jak rozumiem po to, aby dłużej i lepiej kwitły...dobrze myślę?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

AGNESS, nadal sucho, biegam z konewką i podlewam, przynajmniej róże i hortensje. Reszta niech sobie radzi sama.
Semper, a żebyś wiedział, że żołędzie stukają z takim łomotem, że czasem można się przestraszyć. Na szczęście w głowę jeszcze nie oberwałam, ale kiedyś wpadł mi żołądź do kawy prosto z drzewa ;:oj
Gajowa, chyba ten fiolecik na rozchodniku pojawił się tylko na zdjęciu, bo w rzeczywistości są to zwykłe rózowe odmiany. Już badziej fioletowe są te o ciemnych liściach, np. Strawberry and Cream.
Annes77, no i przynajmniej nie miałaś problemu, czy zostawić, czy wyrzucić tę różę, bo ja jeszcze nadal nie potrafię podjąć decyzji.
Stasiu, męka okropna z tym grabieniem liści i wydłubywaniem ich z bylin i krzaczków. Pół biedy jak jest słońce, to wtedy nawet fajnie się grabi. Zamiast gimnastyki.
Tara, moje hortensje rosną , jak chcą. Nie mogę powiedzieć, żeby były wielkie. Może nawet bym chciała mieć już ładnie wyrośnięte. Ale ziemię mam raczej słabą, więc i hortensje nie są duże. Teaz nawet posadziłam szpalerek z kilku jednakowych, dla lepszego i szybszego efektu.
Dorotka, floksy trzeba przyciąć w maju, jak już wypuszczą pędziki. Po prostu skracamy trochę każdy pęd. I wtedy wyrosną z tego miejsca dwa nowe. W sumie ma się dwa razy więcej kwiatów, chociaż nieco później. To samo z dzielżanami.
Róża Twiggy's Rose to floribunda Harknessa. Zdrowa, chętnie kwitnąca. Liście lśniące ciemnozielone. Pachnie dość słabo.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

W tym roku u mnie Stipa brachytricha jakaś gorsza.
Kwiatostany ma dużo niższe niż w zeszłym.
Cały czas się zastanawiam, czy to z powodu suszy?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wando, pozdrawiam.
Niezwykle przyjemna jest jesień w twoim wydaniu. Zdjęcia pokazują roślinki, na które u siebie niemal nie zwracam uwagi a ty potrafisz wydobyć ich piękno ;:333
Krwawnik niezwykle interesujący, nigdy takiego nie widziałam. Piękna faktura liści.
U ciebie sypią się liście i żołędzie a u mnie szyszki i igły....ale ja taką szyszką oberwała już nie raz. Mało przyjemne uczucie i dość mocne uderzenie z kilkunastu metrów. Może nawet siniaka zrobić ;:306
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Zrobiłaś piękne zdjęcia trawom ;:63 . Gra świateł - niesamowita ;:108 . Fakt, przy takiej pogodzie wszystko jest takie subtelne i eleganckie. Pięknie sobie spaceruję u Ciebie :heja od rana, bo u mnie jeszcze szaro.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Wandziu zachwyciła mnie stipa jak długo czekałaś na tak okazała kępę?
Nie pominę tez karagany bo bardzo mi się podoba ;:138 moja jeszcze nie wielka ale jak widzę Twoją to już się cieszę, że i ja będę miała taki wspaniałe drzewko ;:138
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Witaj Wandziu. :wit
Twój ogród pomimo piaszczystej i suchej ziemi jest jeszcze bardzo kolorowy, pełen kwitnących kwiatów i róż. ;:108
Jest bardziej zadbany. Róża Pat Austin może i niesforna, ale jak ślicznie kwitnie. U mnie nawet rozchodniki już mają poschnięte kwiaty. Stipa Brachytricha jest piękną i ciekawą trawą.
Masz utrapienie z dębowymi liśćmi, podobnie jak ja z jesionem i brzozami. Postanowiłam wszystkie razem wygrabić po opadnięciu, niech się dzieje co chce. :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

wanda7 pisze: no właśnie Aniu to nie jest paproć, lecz tak jak pisałam - krwawnik wachlarzowaty czy tarczowaty (jakoś tak) kwitnący na żółto. Liście ma piękne, trzeba przyznać. ;:108
Dobrą masz pamięć po naszej dawnej wymianie zdań - byłaś bardzo blisko ;:138
Jednak w polskich ogrodach czysta forma Achillea clypeolata (Krwawnik tarczowaty) to wielka rzadkość , głównie występują mieszańce Achillea filipendulina x Achillea clypeolata lub odmiany.
JagiS ma oko - dobrze rozpoznała krwawnik.
Ten nasz... bo obie mamy identyczne to Achillea filipendulina (Krwawnik wiązówkowaty) - czasami potocznie nazywany talerzowatym i u mnie po przesadzeniu nad staw osiągnął docelową wysokość czyli 120 cm , w porywach więcej nawet :D
Mimo,że niby woli suche i przepuszczalne podłoże. Uwielbiam te szarozielone liście, czasami bardziej srebrzyste i już wiem,że to zależy od wilgotności... a ich zapach mile łechce powonienie .
Pozdrawiam w jesiennej scenerii i powodzenia przy grabieniu liści.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu a ja ścieżki pod Czesława nie zgubię :;230 . Dobrze, że napisałaś o Floksach i dzielżanach, żeby je w maju przyciąć - nie wiedziałam, a tak się dziwiłam czemu wszyscy mają tak dużo kwiatów a u moich mało ;:223 .
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu bardzo dziękuję za radę odnośnie floksów ;:196 Zastosuję się do niej w maju.
Róża Twiggy's jest ;:167 Muszę jej poszukać...ciągle patrzę na nią u Ciebie i oczu nie mogę oderwać :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Gosiu, tę stipę mam chyba już cztery lata. I od początku ładnie kwitła. Rośnie przy tarasie, ma więc przytulne miejsce i dość cieniste, a także suche.
April, oj, jak dobrze, że zajrzałaś, bo już się o Ciebie niepokoiłyśmy. Piszesz o tych swoich szyszkach w odniesieniu do moich żołedzi i tak sobie myśle, że u ciebie to bardziej niebezpiecznie, bo szyszki są ostre. I dziwi mnie, że te spadające owoce jesieni, nie tak duże przecież lecą z takim impetem, jakby je coś napędzało. Jak walnie w stół to wielki łomot słychać. Trochę śmiszno, trochę straszno ;:oj

Pulpa, w tej jesiennej poświacie zdjęcia rzeczywiście wychodzą bardzo dobrze. Takie świetliste, złote. Ale już chyba niedługo tak będzie, powoli u mnie zaczyna się robić brzydko, staram się więc jak najwięcej uroku zatrzymać w kadrze. Twoje zdjęcia też są piękne i nastrojowe. Umiesz dojrzeć to, co ciekawe i urokliwe ;:108
Anym, stipa rośnie u mnie cztery lata, na szczęście nie zmarzła w 2012, choć inne trawy popadały. Dla ciebie dedykuję niżej karaganę, bo o tej porze jest ona niesamowita.
Tajka, liście brzozowe i jesionowe (mam jedne i drugie) nadają się przynajmniej na kompost, i z tego względu są skarbem, a dębowe z racji swoich garbników i długiego okresu rozkładania niestety do niczego mi się nie przydają. Wszystko muszę zapakować do worków i oddać. I tak co roku. Wiosną także, druga tura ich sprzątania. Ech...
Christinkrysia, no tak, "talerzowaty" on jest, a więc połączenie słów wachlarzowaty i tarczowaty :;230 Muszę to sobie gdzieś zapisać, bo czesto mnie pytają ludziska , gdyż ten krwawnik jest bardzo ciekawą bylinką. Mój ma tylko ze 40 cm, wyobrażam sobie jak imponująco wyglądają tak długie pędy jak u ciebie. Dzięki, Krysiu :D
DTJ, ja Dorotko też przycinałam floksy w tym roku pierwszy raz. Nawet by mi wcześniej do głowy nie przyszło, że można je tak brutalnie potraktować, a nawet trzeba.
Dorotko, u mnie Twiggy wygląda ładnie, ale u Ciebie wyglądałaby pięknie. Twoje róże to zupełnie inna jakość.

Zapłonęła karagana.
Obrazek

Obrazek

Jak nie kochać jesieni, jej barw purpurowych,
Szarych, żółtych, czerwonych, srebrnych, szczerozłotych.
Gdy białą mgłą otuli zachodzący księżyc,
Kojąc w twym słabym sercu, codzienne zgryzoty.

Jak nie kochać jesieni, smutnej, zatroskanej,
Pełnej tęsknoty za tym, co już nie powróci.
Chryzantemy pobieli, dla tych, których nie ma.
Szronem łąki maluje, ukoi, zasmuci.

Tadeusz Wywrocki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

:wit
Niedawno dowiedziałam sie o wczesnym cięciu rozchodnikow, a teraz o floksach. Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że dużo bylin lubi cięcie, i służy to ich kondycji i urodzie. Dzięki Wandziu za info ;:196
Pozdrawiam
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny wiersz i piękne zdjęcia.
Justynko - a jakie rozchodniki o co chodzi? bo też pierwsze słyszę, chodzi może o olbrzymi i po co?
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Wandziu mistrzostwo świata w uchwyceniu całego piękna jesieni-jakie kolory ;:oj
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Wandziu, dziękuję Ci za jesienny pokaz traw ;:138 . Tak mogłoby już zostać do wiosny :wink: .
Czy na którymś ze zdjęć jest śmiałek darniowy? Wiem, że już im przycięłaś kwiatostany.
Kolejna tolerancyjna trawa, która powinna się nadawać do mojego ogrodu to Stipa brachytricha . Dziękuję za inspirację ;:196 .
Pozdrawiam
Kasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”