Minibotanik Jacka cz.9
- Margaret2014
- 1000p
- Od: 20 maja 2014, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.9
Kuflikami też się zachwycałam kiedyś na wakacjach, chętnie zaopiekowałabym się nimi w swoim ogrodzie 

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Krysiu, długa i ciepła jesień pozwoliła na późne wykopki daliowe. Ja zrobiłem to w połowie listopada. Dzięki temu dalie jeszcze krócej niż zwykle są poza gruntem, stąd ich tak dobry stan. Ja też za bardzo warunków nie mam tylko parapety. Musiałem z nich pościągać inne doniczkowe. Muszę przynajmniej zmajstrować ogrzewany inspekt, by już w poł. IV przenieść tam maluchy dalii.
Ale póki co cd. zdjęć z podróży. Dziś będą drzewa; potrafią zachwycić swym pokrojem, konarami, pniem:

Dorotko, sadziłem kilka razy miliny ale przepadły. A oto pokazywany wcześniej w swoim niezwykłym otoczeniu - w korzeniach drzewa!

Basiu, no to trochę ominą Cię przedwiosenne zachwyty. Ale tylko trochę więc termin lepszy niż każdy późniejszy
Palmy - więc wiadomo, że zimy raczej tam nie znają, a jak już to bardzo łagodną:

Małgosiu, a ja się zastanawiałem - kuflik to czy nie? Bo kwiatki rzeczywiście w tym stylu, a nigdy nie miałem u siebie w doniczce.

I na koniec wyjątkowe drzewo z ogrodu botanicznego (dlatego wiem, jak się nazywa):

Ale póki co cd. zdjęć z podróży. Dziś będą drzewa; potrafią zachwycić swym pokrojem, konarami, pniem:

Dorotko, sadziłem kilka razy miliny ale przepadły. A oto pokazywany wcześniej w swoim niezwykłym otoczeniu - w korzeniach drzewa!

Basiu, no to trochę ominą Cię przedwiosenne zachwyty. Ale tylko trochę więc termin lepszy niż każdy późniejszy

Palmy - więc wiadomo, że zimy raczej tam nie znają, a jak już to bardzo łagodną:

Małgosiu, a ja się zastanawiałem - kuflik to czy nie? Bo kwiatki rzeczywiście w tym stylu, a nigdy nie miałem u siebie w doniczce.

I na koniec wyjątkowe drzewo z ogrodu botanicznego (dlatego wiem, jak się nazywa):

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Przepiękne drzewa i zdjęcia-ale wybacz ja wolę nasze ,rodzime
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Mnie osobiście najbardziej się podoba parasolowate drzewo sosnopodobne
Ale to chyba nie Nowa Zelandia
Mnie osobiście najbardziej się podoba parasolowate drzewo sosnopodobne

Ale to chyba nie Nowa Zelandia

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku twoja
/ moja hortensja ma mnóstwo pięknych pąków i jeszcze odbija od spodu.
Zimowana w szklarni pewno już dobrze się ukorzeniła i pójdzie wiosną do gruntu.
Już się cieszę na jej kwitnienie.
Fotka u mnie w nowym wątku.

Zimowana w szklarni pewno już dobrze się ukorzeniła i pójdzie wiosną do gruntu.
Już się cieszę na jej kwitnienie.

Fotka u mnie w nowym wątku.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Cześć Jacku,
drzewa robią wrażenie...A miejsce ze "świątynią dumania" wygląda rzeczywiście niesamowicie.
drzewa robią wrażenie...A miejsce ze "świątynią dumania" wygląda rzeczywiście niesamowicie.
Jacku kolejne piękne zdjęcia... tym razem drzew!
Niesamowite okazy
Ja też miałam dwa miliny - jeden pomarańczowy, drugi żółty - i też mi nie przetrwały, a podobno to bardzo ekspansywne rośliny! Nic z tego nie rozumiem

Ja też miałam dwa miliny - jeden pomarańczowy, drugi żółty - i też mi nie przetrwały, a podobno to bardzo ekspansywne rośliny! Nic z tego nie rozumiem

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Mój żółty milin nie chce kwitnąć a czerwony i pomarańczowy kwitną ale strasznie się rozrastają . Rosną w donicach ale i tak potrafią się wydostać parę metrów dalej .. U mnie dzisiaj słonecznie i ciepło chociaż wiatr mroźny nie da jeszcze pospacerować długo po ogrodzie ale wiosna coraz bliżej ..
- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Witaj Jacku ..dawno mnie tu nie było..ale też z chęcią oglądnęłam Twoje wspomnienia..przepięknie..
I te wspaniałe drzewa... Kalie zawsze mi się podobają..dzięki za takie cuda;) Pozdrawiam..

- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Zaczełam przeglądać wątek od poczatku ,ale widzę ,że troszkę czasu mi to zajmie wiec wpisuje się ,żeby nie zgubić ścieżki do twego tajemniczego ogrodu
Pierwsze wrażenie
ile roślin zgromadziłeś!Jeśli chodzi o irysy to mnie najbardziej ciągnie do falbanek i koronek...ale rozumiem i podziwiam pasję do tworzenia kolekcji starych odmian
Zachwycilam się pierwiosnkami
teraz czas podelektować się liliowcami 

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dorotko spoko; nie mam nic przeciwko naszym drzewom ale egzotyka też mnie fascynuje jak jestem w egzotycznym miejscu
Rumianki wyglądały całkiem swojsko

Agnieszko niewykluczone, że była to jakaś sosna, bo było ich tam dużo.
Nowa Zelandia? Brzmi nieźle. A czy na Nowej Zelandii są pagody?

Grażynko, moje hortensje, które przechowuję w pomieszczeniu, też już w pąkach
Jak tylko uporam się z zaległościami - zajrzę do Ciebie.
Ta psianka dziko rosnąca też dość swojsko wyglądała, bo przypominała mi kwitnące ziemniaki

Izo, takie jednorodne kolory i proste formy bez wielu ozdób i udziwnień cieszą się dużym powodzeniem w architekturze ogrodu, o czym na pewno przekonałaś się na wielu wystawach i w odwiedzanych ogrodach. Ja podziwiam i dobrze odpoczywam w minimalistycznej przestrzeni ale mój ogród poddany jest innym zasadom.
Tak, drzewa bywają zachwycające, a niektóre pięknie kwitną. Oto kwiaty puchowca, którego cierniowy pień pokazywałem powyżej:

Smolko, mi też padały miliny ale rośnie jeden u Rodziców i to mi wystarczy. Z pnączami słabo sobie radzę i muszę w tym roku zrobić porządek z pnączową "dżunglą", która powstała na środku mojego ogrodu
To połączenie pnącza (bugenwilla) na palmie robiło wrażenie!

Janko, to masz całkiem sporo milinów
Tam, gdzie byłem, widywałem żywopłoty z milina. Całkiem fajnie wygląda w takiej formie.
A skoro w tej prezentacji sporo zdjęć z ogrodu botanicznego to pokażę, co tam jeszcze ciekawego widziałem. Na przykład drzewo kiełbasiane:

Witaj Reniu
Ja też lubię kalie i często je widuję dziko rosnące w cieplejszym klimacie. Moja biała nie kwitła jeszcze ale ma ładne liście i zimuje ze mną w domu, bo nie zrzuca liści.
Kolejny przedstawiciel australijskiej flory:

Beatko, witam Cię w moich włościach
A myślałem, że zaczęłaś oglądać od dalii?
Ale to prawda - na punkcie irysów też mam hopla i to one rozpoczną pokaz głównych moich kolekcji. Ale to dopiero w maju, a póki co ciepłe klimaty kwitnących drzew:

Rumianki wyglądały całkiem swojsko

Agnieszko niewykluczone, że była to jakaś sosna, bo było ich tam dużo.
Nowa Zelandia? Brzmi nieźle. A czy na Nowej Zelandii są pagody?

Grażynko, moje hortensje, które przechowuję w pomieszczeniu, też już w pąkach

Ta psianka dziko rosnąca też dość swojsko wyglądała, bo przypominała mi kwitnące ziemniaki

Izo, takie jednorodne kolory i proste formy bez wielu ozdób i udziwnień cieszą się dużym powodzeniem w architekturze ogrodu, o czym na pewno przekonałaś się na wielu wystawach i w odwiedzanych ogrodach. Ja podziwiam i dobrze odpoczywam w minimalistycznej przestrzeni ale mój ogród poddany jest innym zasadom.
Tak, drzewa bywają zachwycające, a niektóre pięknie kwitną. Oto kwiaty puchowca, którego cierniowy pień pokazywałem powyżej:

Smolko, mi też padały miliny ale rośnie jeden u Rodziców i to mi wystarczy. Z pnączami słabo sobie radzę i muszę w tym roku zrobić porządek z pnączową "dżunglą", która powstała na środku mojego ogrodu

To połączenie pnącza (bugenwilla) na palmie robiło wrażenie!

Janko, to masz całkiem sporo milinów

A skoro w tej prezentacji sporo zdjęć z ogrodu botanicznego to pokażę, co tam jeszcze ciekawego widziałem. Na przykład drzewo kiełbasiane:

Witaj Reniu

Kolejny przedstawiciel australijskiej flory:

Beatko, witam Cię w moich włościach

- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Wspaniałe to wszystkie roślinki pokaujesz je pięknie 

- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Jacku bo ja lubie tak od poczatku ogladać
liliowce to moja pierwsza ogrodowa miłosć w tym roku pięć odmian powtórzyło mi kwitnienie jesienią między innymi ten ,którego mam w avatarku ,zdjęcie wrzesniowe
późnie wpadłam w irysy i floksy
ale jesienia zaczyna mi brakować koloru
podziwiam twoja kolekcję astrow ,zwłaszcza te ciemno niebieskie i fioletowe ,cudne są 

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Oniemiałam
Puchowiec ma piękne kwiaty
Połączenie bugenwilli z palmą bardzo oryginalne

Puchowiec ma piękne kwiaty

Połączenie bugenwilli z palmą bardzo oryginalne