Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jadviga
50p
50p
Od: 27 kwie 2015, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Post »

EK Guliver wygląda pięknie, muszę go zobaczyć na własne oczy :)
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Zapraszam :D
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Ilonko dziękuję za cenne rady powiadomię o rezultatach :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Koniecznie, powodzenia ;:168
Kaa88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 kwie 2014, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ilonko, bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Czekając na dalsze kwitnienia NN, trochę eksperymentuję z rozmnażaniem z kwiatostanów wg pomysłu z yt.
Myślałam, że robi się to tylko z łodyżek kwiatowych, ale znalazłam też sposób z ukorzenianiem tych "łapek" obejmujących płatki kwiatka.
Wprawdzie rekomendowano ten sposób do rozmnażania chimer, ale co mi szkodzi sprawdzić inne odmiany :wink:
No i dwa listki pierwszy raz ukorzeniam w zamkniętym pudełku - jeden w ziemi z perlitem, drugi w mchu sphagnum, sprawdzę któremu pójdzie szybciej i czy zamknięcie wyjdzie im na zdrowie.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Kasiu, super, że eksperymentujesz, ja też to uwielbiam :D

Próbowałam rozmnażać kwiatostan (tę łapkę) ale nie udało mi się, kot zwalił doniczkę i eksperyment poszedł w zapomnienie. Teraz na wiosnę spróbuje ponownie. Posadziłam też jakiś czas temu łodyżkę kwiatową chimery, na razie żyje, zobaczymy :!: Ten sposób rozmnażania jak najbardziej można stosować do wszystkich fiołków, nie tylko chimer. Szczególnie jest polecany do odmian fantasy, które są skłonne do sportów gdyż rozmnażanie łodyżka kwiatową daje większe prawdopodobieństwo uzyskania rośliny kwitnącej wg wzorca. Jeśli chodzi o chimery ważne jest by sadzonka wyrosła z góry, z przylistka, bo te z ziemi, spod korzenia nie zachowają cech odmiany matecznej. Ciekawe jak jest z "nie chimerami"... :?:

Ja ukorzeniam wszystko na knotach i pod lampami i jestem zadowolona z rezultatów, praktycznie nie mam strat listków. A początki były trudne, nim doszłam do wprawy było sporo ofiar :lol:
Kaa88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No właśnie po przeczytaniu w Twoim wątku o ukorzenianiu listków na knocie, też tydzień temu wstawiłam tak kilka liści żeby sprawdzić jak im pójdzie :wink:
Do tej pory ukorzeniałam wszystko raczej brutalnie - wstawiałam do ziemi z perlitem i musiały sobie radzić bez żadnych szklarenek i specjalnych środków ochronnych.
Wychodzę z założenia, że skoro będą rosły normalnie na parapecie, to od dziecka muszą zaakceptować takie warunki ;:108
Dopiero przy przesadzaniu maluchów, wstawiałam na knot do małych doniczek z "kołnierzykiem", które zawieszałam na osłonkach o średnicy 10 cm
o takich:
Obrazek

Większość fiołków tak u mnie rośnie, ostatnio wsadziłam tak hoje i hibiscus i też są zadowolone.
Tylko do podlewania trzeba podnosić górną doniczkę... to trochę żmudne gdy parapet jest zapchany do granic rozsądku :oops:
Twoje doniczki z Rotexu są do podlewania lepsze, ale zajmują jednak więcej miejsca :(
Nie mogę liczyć na regał, mam do dyspozycji tylko 2 parapety.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Fajne te Twoje doniczki też :) Ja ukorzeniam na knotach dla wygody, zaglądam do listków raz na tydzień i uzupełniam wodę, przy podlewaniu od góry ciągle bym musiała latać z gruszką :lol:
Trzymam je na oświetlonej półce pod sufitem, bardzo im się tam podoba. Moje parapety nie nadają się do fiołków, mam południowa wystawę, liście były popalone i na dodatek koty ciągle grasowały w doniczkach :shock:

Szklarenek nie stosuję, bo tez uważam,że rośliny trzeba przyzwyczajać do panujących warunków a nie wydelikacać, bo przedłuża się okres adaptacyjny, osłabia i w efekcie szkodzi.

Doniczki Rotex są dobre do dorosłych fiołków, mają średnicę na dole 15 cm, więc i tak mniej niż fiołek standard (30cm)
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko mam pytanie ,coś zrobiłam zle z knotami i nie wiem co ,knoty szybko wypiły wodę i w doniczce zrobiło się bardzo mokro ;:219
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Post »

Wiola, śliczne fiołki :) Ostatnio zaczynam zachwycać się jasnoróżowymi, tak jak wcześniej raczej ciemnymi.
Iwona, za gruby knocik może, albo za dużo go w podłożu. Pociągnij od dołu, by wyciągnąć jego nadmiar z doniczki, potestuj dopóki będzie pić wystarczająco mało wody ;:333 .
Ala
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu dziękuję tak zrobię :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p

Post »

Ale fajne rozwiązanie, 3 w 1 :D.
Uparcie szukam takich kubków, to 80 ml są? Wszędzie znajduję takie zwykłe wysokie duże do piwa.
Ala
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu wczoraj byłam w Auchan w Koronie i są bardzo fajne kubeczki- takie malutkie białe oraz 200 ml udające kryształowe w kształcie kubka.Można też kupić w Selgrosie.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p

Post »

Stefka, dzięki, zajadę tam :D
Illonko, wybacz prywatę :lol:
Ala
Kaa88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dzień dobry wszystkim,

Widzę, że te knoty w kubeczkach są wyciągnięte na sam wierzch.
Ja swoje zostawiam o wiele niżej: drenaż, trochę ziemi, końcówka knota, znów ziemia i dopiero fiołek.
Ale nie wiem jak jest lepiej?
Może Ilonka podpowie.
W moich ziemia jest raczej sucha od góry.

Takie małe kubeczki są w Realu, mają pojemność 80 ml.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”