Parapetowa kaktusiarnia DAK

Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Parapetowa kaktusiarnia DAK

Post »

Pięknie teraz prezentują się twoje kaktusiki.
Ja też już nie mogę doczekać się wiosny i zaczynam przesadzać :D .
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Widzę Danusiu, że nie tylko ja zaczęłam już porządkować roślinki przed wiosną...Mnie też kilka zmusiło do przesadzenia, i szykują się kolejne. Niemniej na wiosnę już czekam niemiłosiernie, bo bardzo chciałabym zobaczyć Wasze kwitnienia, i Twoje echino, jak i całą kolekcję. Jak się ma Portos po zimie? Podrap go za uchem ode mnie :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

DAK pisze: Przesadzane przedwczoraj Coryphanthy o wiele lepiej prezentują się w nowych domkach - dwie C. bumamma, C. cornifera i C. scheeri:
- często narzekamy na zimę, a jednak ma ona też swoje "plusy", można na "spokojnie" dopasować nowe "kwatery" dla naszych milusińskich, oraz w moim przypadku mogę zobaczyć bardzo ciekawe rośliny o których nie mogę powiedzieć, że mi się nie podobają, wręcz przeciwnie - bardzo lubię podglądać jak wzrastają w kolekcjach Forumowiczów.
Powinno być im teraz wygodniej w wysokich doniczkach, bo palowe korzenie miały na dole pozawijane:
- zapewne, będą mogły swobodnie "rozprostować nóżki", a tym samym swobodniej rosnąć. Przesadzałem moje Adenium, korzenie wyglądały jak poplątane "kłębuszki". Moi Adenium, gdy były jeszcze małe, poskracałem korzenie palowe, zależało mi na rozkrzewianiu bryły korzeniowej.
Bardzo podobają mi się Twoje rośliny.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z jednej strony to tak już tęsknię za wiosną, że aż nogami przebieram i mam tęsknotowy uścisk w dołku. Chociaż z drugiej strony to ta zima przeleciała mi tak szybko, że nawet połowy zaplanowanych na ten czas prac nie zdążyłam zrobić. Miały być porządki w piwnicy i zrobienie albumów z filmami i zdjęciami z wakacji w Chinach. I guzik, czas wziął i sobie popędził.
Ale do wiosny to już się szykuję pełną parą. Ziemia, piasek i żwirek zakupione i przytachane. Przygotowane doniczki i najważniejsze - wydane ludziom nadwyżki, których już nie chciałam pielęgnować (wszystkie opuncje).
Gdyby nie zaplanowany przyszły weekend w Krakowie (w tym koncert Enio Moricone :heja ), na który oczywiście się cieszę, to przygotowania zaczęłabym za tydzień, bo już coraz częściej świeci słońce. Ale termin za 2 tygodnie będzie w sam raz. :tan Za następne 2 tygodnie planuję wystawienie górali za okno (chyba że zima przypomniałaby sobie o swoim istnieniu.

Żanetko, podrapałam Portosa za uchem, ale sierściuch gorzej znosił zimę niż cierniaki - utył, ciągle tylko domaga się żarcia i kanapy.
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie tylko Ty tęsknisz do wiosny, przydałoby się podładować baterie ;:3
Bardzo ładną i różnorodną kolekcję stworzyłaś Danusiu. A te feraki ;:215 , w szczególności F. glaucescens to już niezłych rozmiarów okaz ;:63 , zapewne za niedługo pojawią się na nim kwiaty, czego Ci życzę ;:108
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Wpisuję się Danusiu do Twojego wątku, bo go już dawno zgubiłam, a teraz będzie szansa na nadrobienie zaległości.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam do was prośbę o radę.
Na najbliższą sobotę zaplanowałam przesadzanie tych kaktusów, które tego wymagają. W tym m.in. planowałam trochę przemeblowań u Gymnoli w korytkach, bo 2 baldianki wypadły (uschły bidule i jak dotknęłam to truchło bez korzeni zostało mi w ręku), a w innym korytku planowałam przesadzenie rozrośniętych, w tym leanum, a na ich miejsce dosadzenie do G. damsii i michanovichii o podobnych warunkach dłuższego jesiennego kwitnienia jak anisitsii.

I problem pojawił się za sprawą tego G. leanum:
Obrazek

Powinnam się cieszyć z tych 5 kropeczek, ale martwię się, czy przesadzanie w takim stanie nie spowoduje zaburzeń w przygotowaniach do kwitnienia. G. leanum kwitnie wcześnie, ale myślałam, że zdążę przed jego ochotą na rozwój pąków. I teraz nie wiem, co mam z tym fantem zrobić ;:218

Tak teraz wygląda korytko, a G. leanum ma już 8cm średnicy i raczej lepiej byłoby mu w osobnym większym domku. Tym po bokach zresztą też.
Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Przyznam się, że wielokrotnie przesadzałam kaktusy z pąkami i nic się nie działo.
Twoje pąki są małe, właściwie zawiązki, jeszcze daleko im do kwitnienia. Zresztą i tak nie podlewasz, więc kaktusowi raczej jest wszystko jedno, czy będzie tu, czy tam. Ja bym spokojnie przesadziła.
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Zgodzę się z Reflezją, posadzone w suchym podłożu nawet nie zauważą przeprowadzki i pąków nie zrzucą.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:196 Dziękuję za utwierdzenie mnie w moich planach. Przestaję więc mieć jakiekolwiek wątpliwości. Zajrzałam na zimowisko i coraz więcej daje oznak, że niedługo WIOSNA ;:3 - takie piękne słońce za oknami, że życie wraca nie tylko naszym kaktusom, ale i nam przede wszystkim. :tan
Kamyki wypuszczają swoje nowe pokolenie w środeczkach, mammillarie pokazują zawiązki pąków, niedługo wszystkie zaczną pokazywać, że czas się obudzić.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przesadzanie rozpoczęte. Na pierwszy rzut poszły kolumnowce i ferak. F glaucescens był przesadzany rok temu, ale po przesadzeniu dał czadu i znów wyrósł z domku:
Obrazek Obrazek

A potem gymnocalycia, w tym G. leanum. Pąki mu rosną i mam nadzieję, że mu będzie po przesadzeniu lepiej a nie gorzej. W trakcie przesadzania wyszło na światło dzienne małe potomstwo.
Oprócz niego do kwadratowych domków poszły te, którym M2 było za ciasne, niestety robotę przerwał brak większej liczby doniczek 10'.
Obrazek Obrazek

Z tęsknoty za kwiatkami przytargałam niedawno dwa marketowce, co kwitły, ale nie wiem jak mają na imię:
Obrazek Obrazek
Jakaś Mammillaria i jakaś Rebucja , tylko licho wie jakie. ;)

Tu zaś widać jak kamyki linieją i pokazują nowe oblicze:
Obrazek

Przesadzanie to nowe doświadczenia, bo dopiero teraz wyraźnie widać jakie maja korzenie - niektóre jak u traw, a niektóre jak pietruszki (tylko bidule pozawijane). Wiec wyższe doniczki bardzo się przydały.

Przesadzania w tym sezonie mam zaplanowane sporo, zużyty piach i żwir, więc i nowe zakupy podłoża, a doniczki już zamówione. I jak widać wszystkie nowe to kwadraciki - wreszcie do tego dojrzałam. :D A pył suchego podłoża mam teraz wszędzie - we włosach, w nozdrzach, ale nic to, byleby tylko cierniakom było lepiej.

Mam wrażenie, że duże Echinopsisy zaczynają się budzić, a Mammillaria spinosissima v. monospina całą zimę trochę kwitła a teraz ma coraz więcej pąków:
Obrazek
Jesienne pąki zachował też Eriocactus warasii, zobaczę, czy je wiosną zrzuci, czy też może da wcześniejsze żniwa.
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37

Post »

Co do przytarganej kiwtnącej mammillarii - na temat mojej toczyłam z Markiem dyskusję (poprzez pw) ostatecznie stanęło na Mammillaria aff.backebergiana czyli podobna do backeberiana... zobacz moją

Obrazek
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

Rebutia marsonerii
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Feraczek naprawdę robi wrażenie !
Tylko czekać aż zakwitnie :)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

A mnie najbardziej spodobały się gymnokalicja w nowych domkach. Wyglądają doskonale! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”