Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

Iza , ta pierwsza chryzantema , pojedyncza jest przepiękna ;:oj Czy ona już Ci zimowała ?
Dokupiłam tylko 2 ary - na warzywa :wink: . Posadziłam już trochę truskawek i poziomek , bo to lubię . Z takich najpotrzebniejszych warzyw będzie , koper , czosnek , irysy , liliowce , jeżówki , ogórki. A na reszcie to co się zmieści :D
Będę robiła na tych hektarach w międzyczasie :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chryzantemki śliczne, oby tylko chciały przezimować.
U mnie już całkiem łyso w ogrodzie, tylko kopczyków brakuje na różach.
Znowu pada i tak w kółko, czasem tylko dzień czy dwa się trafią bez deszczu, masakra w tym roku. ;:222
No ale już zaczynam mieć dość tego sezonu i dobrze, że się skończył.
Mam więcej czasu teraz na plany domowe i przedświąteczne porządki. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podobają mi się te pełne różowe chryzantemy :D
Róże tylko trzy jesienią. Z powodu remontu i wyjazdu dziecka z domu stałam się jeszcze bardziej ubogą kobietą niż do tej pory :D Obiecuję sobie, że wiosną pobrykam, na razie zaciskam zęby i nie zaglądam do sklepów :wink:
Kielisznik całkiem przyzwoicie kwitł, choć dosyć późno. Nie nazwałabym tego szałem, ale trochę kwiatów się pokazało-w samą porę, bo posadziłam to pnącze przy raz kwitnącej róży, która w czerwcu przekwitła.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Chryzantema z pierwszego obrazka zdaje mi się,że u mnie też rośnie.Ona na pewno ma elbląskie pochodzenie ale jest dopiero w pąku.Ma przepiękny purpurowy kolor
płatków i żółty środek.Ciekawi mnie czy ten kolor utrzyma się po rozwinięciu.W tym stadium rozwoju cudo.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Chryzantemy masz piękne , fiołek ;:oj.
;:138 wiosna idzie :;230
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Justynko Tobie również się zdarza zapominać?! W takim razie witam w klubie. Niestety nie tylko o cebulkach zapominam :oops: Czasem nawet gdzie i co posadziłam :;230 Chryzantema na pewno da radę i za rok pokaże na co ją stać. Mam nadzieję, że ze zdrówkiem już lepiej.

Janku do Miczurina to mi tak daleko, że nawet nie marzę o tym. Raczej nie mam takich zapędów i do tego brak mi systematyczności. Nie mówiąc o talencie. Te moje "cuda" to raczej efekt szczęścia. W pierwszym roku działkowania miałam już lilie kwitnące we wrześniu i październiku. Potem były narcyze kwitnące w czerwcu. I wszystko to przez moje "gapiostwo". Cieszę się, że chryzantemy przyjęły się u Ciebie i zakwitły. Mam nadzieję, że ubarwią Ci niejedną jesień. Sadzonek z chryzantem nie robiłam w tym roku. Te stojące na parapecie to kupione na rynku - chyba tylko do jesiennej ozdoby. Raczej nie przezimują.

Danusiu tę chryzantemę mam od kilku sezonów. Jest z forumowej wymiany, pochodzi ze Szczecina ( Aga ;:196 ). Z tych warzyw najbardziej lubię liliowce i jeżówki ;:224

Grażynko chociaż u mnie jeszcze sporo koloru na działce i nie widać przygotowań do zimy, to też już myślę o kolejnym sezonie. Marzy mi się wiosna. To chyba moja ulubiona pora roku. Każdy dzień przynosi niespodzianki.

Ewo nie masz ode mnie tych chryzantem? Dziwne. Musimy koniecznie to nadrobić. Ja swego kielisznika w przyszłym roku posadzę do gruntu i mam nadzieję, że pokaże na co go stać. A gdzie młodego pognało? Moją aż do Lublina. Remont rozumiem już skończyliście.

Dorotko dziękuję. Chryzantemy jako kwiaty ogrodowe odkryłam całkiem niedawno. Oczywiście dzięki FO. Wcześniej kojarzyły mi się tylko z 1 listopada i cmentarzem. Fiołkowych kwiatków naliczyłam kilka. To chyba przez suszę niektóre rośliny "sfiksowały".

Obiecywałam, że starczy mi cebulek?! Nawet nie musiałam czekać do kolejnej jesieni. Całkiem niechcący trafiłam na niskie tulipanki i oczywiście kupiłam ;:224 3 odmiany ;:108 Siedzą jednak już w ziemi. Wygląda na to, że nieuchronnie idzie zima. Troszkę popadało. Zrobiło się zimno i najwyższa pora szykować działkę do zimy. Dzisiaj zaskoczył mnie taki widoczek na działce:

Obrazek - i co ciekawe nie na wiaderku z wodą tylko obok
Podejrzewam, że to wrony wyjęły lód, bo im przeszkadzał korzystać z wody. Kilka razy podejrzałam wronę szarą w akcji. Nie tylko pije wodę, ale także moczy suchy chleb.
Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek - róża Degenhard

Obrazek - powojnik Justa
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie już prawie prace przygotowawcze do zimy zakończone.
Zimno i mokro u mnie jak zawsze. :uszy
Ale dzisiaj piękne słoneczko, więc od razu lepiej człowiek się czuje. :D
Wrony i wszystkie krukowate to bardzo inteligentne ptaki, zawsze znajdą jakieś wyjście by dostać się do pożywienia.
U mnie potrafią nawet zdjąć słoninę z drutu, co nie jest łatwym przedsięwzięciem.
Chryzantemki jeszcze się bronią jak widać przed zimnem, całkiem ładnie jeszcze Ci kwitną.
Grażyna.
kogro-linki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

U mnie pierwiosnek fioletowy zakwitł :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Wrona - spryciula! U mnie zatrzęsienie sikorek. Je je podziwiam, a moja kotka na nie poluje.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Dzisiaj był naprawdę ładny dzień. Słoneczny i wyjątkowo ciepły. Chociaż rano był przymrozek. Z tego co widział to tylko nasturcja odczuła tę zimnicę. Wszystkie inne kwiaty przyjęły to na spokojnie. Nawet przypołudniki nie ucierpiały. Powoli zaczęłam przygotowania do zimy. Kupiłam 4 worki ziemi kompostowej do kopczykowania róż. Posadziłam resztę cebulek. I przytargałam 3 wiaderka ziemi z kretowisk. "Ryjce" zaczęły już ryć na dobre. Na szczęście na razie na mojej działce nie widać obecności żadnych paskud, ale na ścieżce ryją. Czyli idą zimować w głąb działek. Dwa razy w roku mam taki przemarsz :evil: Udało mi się dziś troszkę uporządkować rabaty tzn. powycinałam "badyle" po liliach, piwoniach i niektórych marcinkach.
Wspominałam wcześniej, że chyba "wypadła" mi jedna z chryzantem. A jednak nie. Z radością odkryłam, że jednak przeżyła tę suszę i szykuje się do kwitnienia.

Grażynko chryzantemy aż tak bardzo się nie boją zimna. Kwitną w najlepsze. Kilka odmian (tych późniejszych) dopiero w pąkach. Te kwitnące regularnie tnę do wazonu i na groby. Sezon zakończyłaś i zamknęłaś wątek. Szkoda...Na temat zdolności wron i innych "czarnuchów" też bym mogła sporo powiedzieć. Regularnie odwiedzają moją działkę. Tylko latem mam z nimi spokój.

Dorotko gratuluję! Mała rzecz a cieszy. O tej porze każdy kwiatek jest na wagę złota.

Jacku sikorki i ja uwielbiam. Tych maluchów u mnie sporo. Ostatnio nawet pokazał się kowalik po długiej przerwie. Na szczęście mój pies gania tylko duże ptaki. Małe zupełnie mu nie przeszkadzają i mogą spokojnie koło niego chodzić i jeść nawet.

Działka w tej chwili nie wygląda zbyt porządnie. Poza tym mam bardzo dużo cienia. Słońce nisko operuje, a z przodu mam wysokie drzewa. Muszę koniecznie je przyciąć. Niestety nie będzie to łatwe.
Obrazek Obrazek

Obrazek - zaginiona chryzantema "złocista"
Obrazek - powojnik Jan Paweł II
Obrazek - pomidorki wciąż dojrzewają
Obrazek - liliowiec Stella d'oro nie przejmuje się jesienią

A na koniec moje ostatnie nabytki czyli tulipanki kupione w zeszłym tygodniu:
Obrazek Obrazek

Obrazek - odmianę Fashion już posiadam, ale jest tak urocza i rzadko dostępna w sprzedaży, że nie odpuściłam i kupiłam. A co tam...Wiosna będzie cudna! :tan
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izuś zamknęłam bo już nie było co pokazać.
Za to z przyjemnością podglądam twój ogródek, który jak widać nie poddaje się przymrozkom. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo - masz pomidorki jeszcze na krzaczkach :shock: Moje pomału "dochodzą" w miejskiej kuchni. Przed wyjazdem zerwałam wszystkie i jemy je już trzeci tydzień :shock: Skrzynia zdała egzamin na 6-tkę ;:306 Podczas ostatniego weekendu przekopałam w niej ziemię i wrzuciłam 2 wiadra obornika. Czy Ty planujesz wymianę ziemi w przyszłym roku w swojej skrzyni? Ja mam w planie dosypać wiosną kompostu i ziemi ogrodniczej.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Pomidorki super! Ja ze swoich zielonych, co nie dojrzały, dziś zrobiłem sałatkę i po pomidorkach :(
Twój pies poluje na większe ptaki, a moja kotka właśnie na te mniejsze ;:136 Każde zwierzę wg własnych możliwości 8-)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Iza :) Wysokie drzewa jeśli dobrze widzę to liściaste, gorzej by było chyba (z cieniem) gdyby to były iglaki. Na pewno sami nie przytniecie tych drzew, są ogromne..
Ale fantazyjny pomidorek :) Moje koraliki już sprzątnęłam.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Złocista tzn.część do mnie dotarła.Może jej większa część dlatego u Ciebie zawieruszyła się.Degenhard rośnie mocno ? Ona by pasowała mi ale miejsca
dużo nie mam.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”