Pomidory uprawiane w donicach...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w donicach

Post »

Akurat te pomidory rosną w gotowym podłożu. W tym wypadku wystarczy fertygacja.
Myślę, że analiza gleby przybliży Cię do satysfakcjonujących plonów .
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak patrzę na te Twoje śliczności, to stwierdzam, że szkoda miejsca na balkonie na koktailowki, jestem co prawda zadowolona z owocowania i ładnie wyglądają, ale to jest już inna liga.
Na przyszły rok spróbuję wielkoowocowe i Megagroniasty, bo bardzo mi się ten pomidor podoba
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

W rzeczy samej wagowo dużo więcej zbierze się odmian wielkoowocowych niż koktajlowych.

Jeśli zdecydujesz się uprawiać odmiany wielkoowocowe to polecam wczesny siew rozsady/ luty/ i ogławianie rozsady. Do pojemnika sadzisz wtedy sadzonkę dwupędową z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym. Przy tym sposobie zbierze się z krzaka więcej owoców jako, że I grona są wtedy b. nisko.
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

To jest bardzo ciekawa metoda :D. Za którą parą liści proponujesz ogłowić?
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz, jak wysieję w lutym ,to czy ta rozsada nie będzie wybujała? Tyle się naczytałam wiosną o braku światła, krótkim dniu, czy Ty doświetlasz swoją rozsadę?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie doświetlam. Pochylam jedynie do okna na podobieństwo baterii słonecznych. By było ciekawiej okno mam na północ.
Wysiewam do kuwety rzadko, by rośliny nie konkurowały o światło . Pikuję zaraz po rozłożeniu liścieni do palety po same liscienie. Rośliny na chwilę zatrzymuja się we wzroście rozbudowując korzenie. Potem przesadzam jeszcze dwukrotnie do kubków 0,5 l a potem do wiaderek 1 l za każdym razem jak najgłębiej. Z chwilą gdy w wiadrze 1l powstaną co najmniej 2 węzły poniżej stożka wzrostu usuwam stożek wzrostu. Sadzonka wypuszcza wtedy boczne pędy / 2 szt/ które w dalszej uprawie stanowią dwa pędy główne .

Tu są właśnie takie sadzonki tuż przed ogłowieniem

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia, w lutym spróbuję Twojego sposobu.
Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tu jeszcze jeden balkonowy gagatek :D . Do VI grona już objedzony. Widać po ulistnieniu, że nie zajmuje dużo miejsca. Praktycznie może stać na balkonie wiadro przy wiadrze.

Obrazek
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też spróbuję tej metody w przyszłym roku, na St.Pierre wysokim. Czy możecie mi powiedzieć czy malinowy bawole serce nadaje się do donic? Małżonka strasznie naciska na tą odmianę, podobno pyszna, zresztą widzę na forum że sporo osób się zachwyca. Mam do tej pory Betaluxy i Rumbe na przetwory i jestem z nich zadowolony ale może polecicie inną odmianę na balkon do donic na przetwory. Zastanawiałem się nad San Marzano, ale chyba za duże krzaki rosną i za późno dojrzewają.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Wszelkie bawole bym sobie odpuściła. Tylko się będziesz stresować.
Ale chociaż wysokie, to jednak polecam koktajlowy malinowy od forumowicz ( vel Perła Małopolski ).
O niebo lepszy niż Sława Nadrenii.
I owoce wcale nie są mikre, coś pośredniego między koktajlowymi a sałatkowymi.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tomek_Os pisze:Czy możecie mi powiedzieć czy malinowy bawole serce nadaje się do donic?
forumowicz pisze:Ponadto, dowód na to, że w pojemnikach na balkonie można uprawiać każdą odmianę.
Możesz mieć jednak problemy z wiązaniem i z SZW jeśli nie będziesz należycie pilnował podlewania. Aby wyeliminować błędy w nawożeniu tylko fertygacja.

St. Pierre i Hammer są też doskonałe na przetwory. Nie są zbyt wodniste i dobrze wybarwione. Ten ostatni ma dużo suchej masy więc jest też b. dobry do suszenia.
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Serdecznie Wam dziękuje. W takim razie pozostanę przy dużej ilości St. Pierre wys. a może uda się zdobyć Hammera lub Perłę Małopolski na aukcji :D Fertygację stosuję wg Twoich zaleceń forumowicz ;:108 przez cały czas i daje to doskonałe efekty. Właściwie nie miałem żadnych niedoborów, oprócz lekkich magnezu ale to uzupełniłem opryskiem siarczanem magnezu.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Neko pisze:To jest bardzo ciekawa metoda :D. Za którą parą liści proponujesz ogłowić?
Muszą być co najmniej 2 liście. Dwa liście w ostatnim litrowym pojemniku. W trakcie przesadzania do kubków, a potem do pojemników litrowych, staramy się za każdym razem sadzić rozsadę jak najgłębiej . Jeśli trzeba to ułamujemy dolne liście.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz, czy sposób prowadzenia rozsady, jaki nam przedstawiłeś, dotyczy tylko uprawy w pojemnikach, czy można tak samo postępować z rozsadą gruntowych( rozumiem, że nie dotyczy koktailowych ) ?

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Bez różnicy. Może być to jednak problemem w okresie maksymalnego obciążenia parapetów rozsadą. Pomidory koktajlowe również.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”