Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II

Post »

Madziu tulipany i inne kwitnące wyglądają obłędnie. Różyczki posadzone ;:333
Bardzo mnie zainteresował Kojou-no-mai na nodze :lol: Pięknie się prezentuje
Cieszę się, że już posadziłaś zamówione wierzby. Oj będzie piękny widok a za kilka lat ten szum ;:224
;:333 dla młodego za "ciężkostrawny" wkład we wzrost drzew

A te ptaszki mają wodę :wink:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu widoki zachwycające ale i fotograf dobry to potrafi takie widoki uchwycić.
Taki luz wakacyjny w wykonaniu naszej suczy też obserwujemy.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, młody już wie, że nie innego wyjścia i musi pomagać. Mam bardzo dobry sposób na niego-Internet bezprzewodowy trzymam w kieszeni i dopiero po robocie oddaję :lol:
Sąsiad i tak mnie wnerwia :twisted:

Pat, u mnie te widoki też za górką niestety. Z tarasu nie widzę bo po pierwsze sąsiad ma tam składowisko różności a po drugie las mi zasłania :D Ale sama świadomość mieszkania w tak urokliwym miejscu sprawia, że mi dobrze ;:108 Chcesz paczkę teraz czy w połowie czerwca?

Jolu, leżaczek to ja nie powiem lubię, ale jak na nim chwilkę poleżę to od razu wypatrzę co jest do zrobienia. Nawet jak go odwrócę tyłem do bałaganu to i tak wiem, ze ON tam jest :lol: Kocham ogród, jego planowanie i prace w nim, dlatego raczej takie tyko czyste leniuchowanie nie grozi mi nigdy. Nasionka będę zbierała i mogę porozsyłać po kraju, bo mnie juz na wysiewy nikt nie namówi ;:185 Mój parapet z wysiewami już prawie pusty, część spleśniała, część uschła a reszta jeszcze trzyma fason, ale na jak długo? :lol:

Madzia ;:196

Ilonka,
ptaszki maja wodę, dla kotów :D Brzozy sadziłam, nie wierzby :wink:
Różyczki jeszcze nie wszystkie posadzone :oops:

Jolu, dziękuje za komplement :D

W weekend będę tworzyła różankę. Ale szczerze mówiąc nie mam na nią pomysłu. Janusz poddał mi pomysł na kształt, ale na tym mój plan się skończył :cry: No nic, pędzę oglądać "gotowce" na FO 8-)
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu, znając Ciebie idealnie rozplanujesz roże. Nawet mnie się udało jako tako to zrobić, więc Ty poradzisz sobie z tym świetnie ;:108
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Magda, a dlaczego nie pokażesz nam co kombinujesz? Dawaj ten kształt i Twój pomysł na rabatę ;:173
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

To jakiś chyba omam. Patrzyłam na drzewa i wiedziałam, że wysokie jak brzoza a wierzba napisałam.
To się nazywa zong :;230

A jaki kształt rabaty sobie umyśliłaś?
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Marzka, akurat tutaj się zacięłam :?

Agunia, proszę bardzo:
Zaznaczony fragment to ma być różanką... Teraz to śmietnik jest, nie ruszałam tej części od września :oops:

Obrazek

Obrazek

Janusz zaproponował taki kształt, nawet przypadł mi ten pomysł do gustu. Od strony wierzby penduli posadziłabym obrzeże z rozchodnika czerwonego i coraz bliżej środka róże pomieszane z czymś jasnym ażurowym (czym?) oraz obowiazkowo lawendą, kończąc rabatę obrzeżem niskim, bylinowym od strony trawnika ( jakim?). Róże jakie mi pozostały do posadzenia to: Bordure Rose (Delbara), Mariatheresia, Pink Fairy, Bonica, Angela ( Korday), Harlow Carr (Aushouse), Gemma (Harlagoon), Queen Elizabeth. To koło zaznaczone palikami to będzie kamień ze spływającą po nim wodą, leżący na obwódce z białego żwirku.

alphax pisze: Obrazek

Macie jakieś sugestie, inne pomysły kształtu rabaty? Proooszę ;:180
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

nie no, tu nie ma co zmieniać..ja to może bym się co najwyżej zastanowiła nad głębszym wcięciem przy wierzbie, bo jak ona z czasem urośnie to Ci część różanki cieniem zagarnie...ew. zaplanować tak, żeby tam jakieś cieniolubne wrzucić. Jasne ażurowe, to może gipsówka, ta wysoka?

A z przesyłka, jak można wybrzydzać, to wolę w czerwcu...do tego czasu mam nadzieję ogarnąć siebie i rzeczywistość :wink:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Okragla rozanka wyglada zjawiskowo zawsze, to fakt - tyle ze trzeba wszystko na okolo tez prowadzic w tej lini dostosowujac nasadzenia do kola - tak jak to jest u mnie tzn ja dostosowuje do kamiennego kola ale zamiar ten sam i wszystkie nasadzenia na rabacie ida w okregu. U Ciebie nasadzenia juz sa i brzeg rozanki bedzie przy trawiniku w glebi, konczyl sie klinem ni z tego ni z owego - dlatego tez jestem za Janusza pomyslem. Forma jest mniej zobowiazujaca i wpasuje sie w forme trawnikowej polaci - do tego to miejsce wypelni w calosci, nie bedzie wciec i miejsc z ktorymi nie wiadomo co zrobic.
x-ag-a
---

Post »

Magda, kształt różanki zaproponowany przez Janusza jest bardzo dobry - płynnie wpasowuje się w całość rabaty.
Pytanie z czego zrobić obwódkę rabaty różanej, żeby była efektowna przez cały sezon, a jednocześnie nie zagłuszała róż... moje propozycje:
- bukszpan ciasno posadzony, przycinany
- tradycyjnie lawenda
- tawuła Golden Princess
- karłowate odmiany berberysów: Bagatelle, Atropurpurea Nana, Kobold
- dąbrówka rozłogowa
- a może karłowate, niskie dalie?
- z jednorocznych: lobelie albo cynie?
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Pat, gipsówka, o tak! ;:196 Wcięcie oczywiście będzie większe, narysuje to dokładnie po południu i wkleję. Przesyłka w czerwcu, nie ma problemu. Dlatego pytałam, bo widziałam ile taczek ostatnio posadziłaś a w czerwcu będziesz miała nowe siły ;:215

Jula, ja to kółko to tylko tak poglądowo wkleiłam żeby zaznaczyć obszar :oops: Janusz był dokładniejszy. Fajny ten pomysł z łezką mówisz? Mi też przypadł do gustu. U Ciebie nabrałam ochoty na żwirek biały plus róże, stąd pomysł na obsypanie dookoła kamienia tym kruszcem :D

Agunia, bardzo dziękuję za listę obwódkową ;:196
Twoje sugestie mogłabym wykorzystać tak: od strony penduli bukszpan ciasno posadzony, przycinany a potem środek łezki wypełniony mieszanką róż, gipsówki, ostróżki, lawendy. Obwódkę od strony trawnika zrobiłabym z berberysów, ale one nie chcą za bardzo tam rosnąć, bo sie przypalają :cry: Dąbrówka rozłogowa rośnie na piachu dobrze, ale wolałabym coś wyższego. Może karłowate, niskie dalie to fajny pomysł, nawet zamówiłam jesienią 'Dahlietta Surprise Louise' z myślą o obwódce właśnie, ale to coroczne wykopywanie mnie przeraża a co roku kupować 40sztuk to troszkę za dużo. Lobelie oczywiście też są świetnym pomysłem, ale co roku tyle kasy na jednoroczne? (Bo jeszcze donice jednorocznymi obsadzać trzeba :wink: ). Coś wieloletniego bym jednak tam widziała. Może bukszpan powtórzyć?
Tak, lubię koty ;)
x-ag-a
---

Post »

Łezka z bukszpanu mnie się bardzo widzi... będziesz miała całość w uporządkowanych ryzach, a w środku szalej z różami i dodatkami :)
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

A zamiast dąbrówki żurawki? Niektóre tolerują pełne nasłonecznienie...ale ja ostatnio wszędzie bym wsadzała żurawki, bo mnie potwornie na nie wzięło... alternatywnie jednoroczne siane do gruntu, maciejka, rezeda (!), gipsówka niska, nemezja: te ostatnie ja wysiałam na swojej różance, na razie żyją, zobaczymy jak dalej. A i ja jeszcze sobie na obwódki swoich różanek in spe wymyśliłam niskie groszki pachnące... robota jest przy wysianiu, a potem same rosną, no i koszt kilku paczek nasion zdecydowanie niższy niż sadzonek.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Pat, sianie to nie moja bajka, bo chciałabym coś na stałe, ale pomiędzy róże coś sypnę. Podałaś mi kilka fajnych wypełniaczy do siania ;:108 Dzięki.

Agunia jeszcze pomyślałam o obwódce od strony trawnika z goździka sinego ;:oj Ładnie u mnie rośnie, pięknie kwitnie a poduchy utrzymują kształt cały rok.

Jak ja się cieszę, że mogę się tak konsultować. Im więcej pomysłów z Waszej strony tym lepszy mam pogląd na ten śmietnik, który jakimś cudem ma stać się różanką :lol:
Tak, lubię koty ;)
x-ag-a
---

Post »

Goździk jak najbardziej... tylko czy on jest dla Ciebie wystarczająco wysoki?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”