Witam w ogrodzie u Aguniady cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.11

Post »

Aguniu nowa kaskada będzie przeurocza. ;:138
Nawet bez spływającej wody sama w sobie zdobi.
Czy ten kamień, to piaskowiec?
Masz zdolnego eMa. ;:108
Poprzednia także mi się podobała, no ale skoro woda uciekała, więc trzeba było zmienić.
Miłej niedzieli Wam życzę. ;:196
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Drodzy goście, dziękuję za liczne odwiedziny... Przepraszam, że odpowiem zbiorczo tym razem...
Działanie kaskady opisał już PanM, ja tylko dodam, że zależało nam na szerokim wylewaniu się wody, a nie efekcie jak z ogrodowego węża. Mam nadzieję, że techniczne rozwiązanie pozwoli osiągnąć zamierzony cel. Tak, jak piszecie, kaskada to niemal ściana kamienia, ale to tylko w tym momencie przytłacza. Oczko zarośnięte trawami wodnymi oraz otoczone krzewami, trawami ozdobnymi i kilkoma drzewami robi inne wrażenie i w mojej opinii konkretnych rozmiarów kaskada będzie tu właściwa.
Nie znam odmiany lilii wodnych, które u nas rosną, ale z ich kwitnieniem nie ma najmniejszego kłopotu... woda z kaskady nie pryskała do tej pory szczególnie, a teraz - gdzie ostatnia półka kończy się ~5cm nad wodą - będzie się wlewać do oczka jeszcze łagodniej, ze względu na szerokość strumienia i samej półki. Zacienienie drzew też tu nie stanowi problemu, ponieważ rosną one głównie od zachodu, zatem zacienienie tafli wody przychodzi dopiero późnym popołudniem.
Pompa, o którą pytałaś, Asiu, to ECO EP8500 o przepływie 8tys. L/h. Kamień użyty do budowy kaskady, to plastry granitu.

Constancjo, droga Ewo, dziękuję za odwiedziny... faktycznie nie mamy zamontowanych mostków śniegowych na dachu i zsuwający się śnieg stanowi pewien problem - stąd między innymi dylemat przy tworzeniu szpaleru hortensji Limelight wzdłuż południowej elewacji. Poradę mam jedną - jeśli zamierzasz zagospodarować miejsce pod domem - posadź rośliny płożące, którym zsuwające się tony śniegu nie wyrządzą szkody. Ja mam przy domu posadzone jałowce płożące, oraz przy samej ścianie tuje Golden Globe, cis i kilka róż. Na te ostatnie śnieg nie spada, a płożakom nic się nie dzieje. Trzy lata temu straciłam ogromną i przepiękną sosnę wejmutkę, zatem odradzam sadzenie w tym miejscu roślin narażonych na łamanie gałęzi.

Dobrej niedzieli wszystkim!
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A masz może zdjęcie kwitnącego grzybienia postaram się zidentyfikować :wink:
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
x-P-M
100p
100p
Od: 3 paź 2012, o 11:21

Post »

aguniada pisze: Pompa, o którą pytałaś, Asiu, to ECO EP8500 o przepływie 8tys. L/h. Kamień użyty do budowy kaskady, to plastry granitu.
Dokładnie to pompa marki JESTEM_ WULGARNY /-NA. To już trzecia pompa na naszej kaskadzie. Poprzednie, rodem z ChRL pracowały po ok 2lata. Obecna wygląda solidnie. Druga pompa jest na obiegu lampy UV i filtra ale jaka to była to już nie pamiętam.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

;:215
Po prostu pierwsza klasa ;:180 to był strzał w dziesiątkę...jeszcze wpisuje się w całość i jest podobne do ogrodowej reszty "kamiennnej" ;:333
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Agus dobry :wit zastanawiam sie czy rytualu powitalnego nie rozszerzyc o dodatkowa osobe :lol: Tutaj szaro-buro i popadalo w nocy ale dobrze, bo sucho bylo okropnie i swiezakowe iglaki ciagle lac trzeba bylo. Ja dzisiaj tez mam wolne, musze sie troche poleniwic, bo jutro znowu majster zapuka z rana :wink:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aguś, a jak poprzesadzałaś róże? Kolorystyczne rabaty? Powiesz coś więcej o tej reorganizacji? :lol:
Nie daj się przeziębieniu, herbatka, kocyk i sofka ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Ewo, zapomniałam Cię serdecznie powitać, bo chyba po raz pierwszy zajrzałaś do mojego wątku - dziękuję i postaram się dziś wpaść z rewizytą. Cieszę się, że dużo wiesz o oczkach wodnych, bo mimo kilkuletniego doświadczenia, w sezonie zawsze pojawiają się nowe pytania/wątpliwości. Mam nadzieję, że będziesz służyć dobrą radą w tej ciekawej sferze ogrodowego życia :)
Nie mogę znaleźć zbliżenia grzybieni, ale generalnie lilie są białe z lekko żółtymi środkami:
Obrazek

Obrazek

Kasiu, nie zrobiłam jeszcze ostatecznego porządku z różami... będę kończyć wiosną, bo już w tym roku nie mam siły na wszystko. Generalnie ze skrzyń tarasowych wyszły różowe Larissa i Gentle Hermione, które wsadziłam do rabaty hortensjowej. Wysadziłam też Ascot, Papa Meilland, Falstaff, Rottkapchen (oraz z innej części ogrodu Isabel Renaissance) - te dołączyły do powyższych. Uściślając, rabata hortensjowa będzie miała charakter w pierwszej jej części trawiasto-hortensjowy, a w drugiej różany w kolorystyce purpura/róż. Do kolejnej różanej rabaty na froncie domu, tej w kolorystyce róż/biel, dołączyła First Lady i Chloe Reneissance. Na inną rabatę na froncie dosadziłam William Shakespeare 2000. Postaram się opisać róże na poszczególnych rabatach, bo w tej chwili można się pogubić. Do uporządkowania zostanie mi część o kolorystyce słoneczny żółty/kremowy/cytryna oraz wyszukanie miejsca na kolory ciepłe, pomarańczowe. Uff, nadążasz? :)
Przeziębieniu się nie daję, ale mam opryszczkę, przy której zawsze czuję się jak podczas grypy. Ot, wirus. Oglądasz dziś Janowicza vs Ferrer? Myślę, że nasz ma ogromną szansę na wygraną :) Dobrej niedzieli!
Julek, doberek! Odpoczywaj, skoro jutro dalsza część prac... Może po południu wezmę się za wsadzenie jeszcze kilku roślin, które mi zostały. Miłego!
Justyś, bardzo się cieszę że Ci się podoba! Granit ma kolorystykę łupka w dużej mierze, a jak poleci woda po kaskadzie, to ściemnieje i będzie identyko ;-) Udanego popołudnia!
PanieM, dziękuję za doprecyzowanie ;:167
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Grzybień biały wygląda na rodzimy piękny :D
Oczywiście pytaj jak masz pytania z chęcią odpowiem :wit
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aguś mimo że to tylko opryszczka uważaj żeby jej nie przeziębić ;:168
Grupujesz różyce w fajne zestawy kolorystyczne, ciekawa jestem końcowego efektu. ;:173
O kaskadzie się nie wypowiadam bo się nie znam ale ładnie wygląda. ;:333
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Aguś niby nic taka opryszczka a dokuczliwe paskudztwo,swędzi i piecze. Mam nadzieję że szybko się jej pozbędziesz. W ubiegłym roku musiałam z tym chodzić do pracy i ciągle naziębiałam więc ciągnęło się to trochę. Kaskady już zazdroszczę tak pozytywnie,mam nadzieję na jakieś choćby małe ciurkadełko u siebie w przyszłości tak aby tylko było słychać szum wody.
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Pięknie będzie Aguniu , a już teraz bardzo mi się podoba . Piękna ta kaskada i szkoda ,ze mam tak mały ogródek ;:174 Grupujesz różyczki kolorystycznie, a ja mam u siebie misz -masz kolorów .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aguś, sporo tych przeprowadzek różanych, ale widzę koncept i podoba mi się :D
Zastanawiam się gdzie pasować będą żółtki i pomarańcze.. :roll: Przypomnij mi co tam masz w tych kolorach...Cherry Brandy, Pilgrim, China Girl, Candlelight, Golden Celebration, Chopin... i co jeszcze? Myślę sobie, że one by się fajnie prezentowały mając za towarzystwo ogniste berberysy lub inne czerwone krzewy...
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Przez chwilę się zastanawiałam, co jest nie tak z kaskadą-przecież ładna. A ona za świeża :;230 Bez mchu i porostów, co pewnie szybko się zmieni :wink: Ogromnie mi się podoba i oczywiście zazdroszczę. Normalne :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Sadzawka z kamieniami wygląda pięknie i tak naturalnie! Woda w ogrodzie powoduje, że zjawiają się w nim ważki i ptaki i przez to ogród zyskuje nowe ozdoby. Ja i tak nie mam miejsca na takie cudo, choć w planie mam rabatę bagienną. Miała być w tym roku, ale wcześniej niż w przyszłym nie będzie, bo to wymaga dokładnego przemyślenia i zaprojektowania, a utrzymanie jest trudniejsze od oczka ;:219
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”