Ogród Linety 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Linety 2

Post »

Gosiu "przeganiacz zimy" śliczny ...dobrze że wdepnęłam do Ciebie mam zamiar też siać ...
nie wiedziałam że nasionka trzeba moczyć...
...ciekawa jestem jak moja lawenda na jesieni posadziłam oj parę krzaczków ...bardzo bym chciała żeby zakwitła...Twoja taka śliczna... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry!
Dzień dłuższy od najkrótszego w roku o 1 godzinę i 39 minut.
Jeszcze trochę i będą pełne dwie godziny.
Prognozy pogody dla Opola na razie korzystne. Przez najbliższych dziesięć dni ma być około 6 stopni w dzień, a w nocy przymrozek do -2 stopni. Ciekawe, co będzie dalej.

Po wczorajszym siewie moich "eksperymentalnych" roślinek chętnie znów zanurzyłabym ręce w świeżej ziemi. Kupiłam wczoraj dwie torebki nasion dzwonków - ogrodowych i brzoskwiniolistnych. Oba gatunki należą do roślin dwuletnich, ale ciekawa jestem, co by było, gdyby wysiać je właśnie teraz? Czy byłaby szansa na kwiaty jeszcze tego roku? Może ktoś próbował?

Dziękuję Wam gorąco za Waszą miłą obecność i wsparcie w moich pomysłach.

Stasiu, bardzo dziękuję, sama czekam niecierpliwie na efekt. Byłoby miło stwierdzić, że to działa. Pomyśleć tylko, zwykła herbata!
Motylki lubią budleję, a ja tylko ostrożnie podeszłam z aparatem. :D Ale utwierdzam się w myśli, że jak tylko pojawią się w sprzedaży budleje, to kupię sobie znów jedną. Musi się jakoś zmieścić w ogróku. :D

Jadziu, tylko zobacz, jak cudnie wyglądają róże otoczone lawendą u Kasi Robaczka! Nie mówiąc już o lawendowym zapachu, który można mieć w domu przez cały rok. Koniecznie posadź lawendę, bo warto. Motyle też ją zresztą lubią.
Dziękuję, cieszę się, że Ci się podoba. Takie kolory to ratunek dla znękanych zimą ogrodników, nieprawdaż? :D

Aniu akl, nie martw się, herbata ma (podobno) tylko działanie pomocnicze, ale nie jest warunkiem koniecznym wschodzenia roślin! Jestem pewna, że papryczki wzejdą pięknie i jeszcze będziesz miała kłopot, gdzie u licha te wszystkie roślinki powsadzać. :D

Misiu, dziękuję, cieszę się, że Ci się podoba. Na razie wygląda ślicznie, a chcę go zachować jak najdłużej, więc na noc znoszę go do zimnej piwnicy. W ciągu dnia stoi sobie na stole w jadalni.
Moczenie nasionek coś tam przyspiesza i ułatwia, zresztą klasyczna stratyfikacja nasion polega właśnie na trzymaniu ich w wilgoci i niskiej temperaturze przez kilka tygodni. Ale nie wszystkie nasionka tego wymagają, więc właściwie nie ma problemu.
Jak dobrze, że posadziłaś lawendę, będzie pachniała przez cały sezon, a potem możesz mieć w domu jakieś bukiety albo zasuszone kwiatuszki w woreczkach. Pachną miesiącami, tylko trzeba je co jakiś czas trochę pomiętosić.

Życzę wszystkim pięknego dnia i dużo słońca.

Motyle lubią lawendę:

Obrazek
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Linetko, dzień dobry u schyłku roboczego tygodnia! Jutro już piąteczek :)

Prognozy dla Twojego regionu bardzo korzystne... u mnie teraz -3st, ale wychodzi upragnione słońce.

Super, że przypomniałaś nam widok lawendy - to wyjątkowa roślina, bardzo ją lubię i za urzekający zapach oraz za wygląd kwiecia i całosezonowe kwitnienie. Muszę w tym roku ususzyć choć jeden większy bukiet.

Pozdrowienia z życzeniami dobrego dnia!
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Witaj Gosiu , dzisiaj mam przepiękny poranek ,również Tobie życzę takiego. :tan

Amarylis jest obłędnego koloru , jak dla mnie koralowo malinowy , ciekawa jestem eksperymentu jak ci pójdzie .Czasem myślę sobie ,że taka przerwa w pracach ogrodowych jest dużym plusem ,niczym profesorowie chemii mamy czas na eksperymenty. :uszy
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Kochane Ogrodniczki, tak miło Was gościć!

Aguniu, właśnie, od jutra weekend! :heja Zamierzam przesadzać moje doniczkowce do świeżej ziemi, ubabrzę się po łokcie. Ale to będzie frajda! :D
Lawenda jest wspaniała, to taka skromna roślinka, a pachnie niesamowicie. Bukiet naprawdę warto zrobić, choć z czasem nie będzie wyglądał pięknie. Jeszcze bardziej zadziwiająca jest rezeda, która w ogóle wygląda niepozornie, ale jej zapach mógłby konkurować z zapachem fiołków.
Dziękuję za dobre życzenia i także życzę Ci wspaniałego dnia!

Teresko, bardzo dziękuję i Tobie też życzę pięknego czwartku. :D
Masz rację, w sezonie nie miałabym czasu na takie babranie się z nasionkami w sześciu wersjach, :D ale teraz to co innego. W dodatku można w ten sposób zaspokoić swoje pragnienie kontaktu z ogródkiem. :)

Mój zeszłoroczny bukiet lawendy:

Obrazek
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Sama jestem zła na siebie,że do tej pory nie suszyłam lawendy.W tym roku nie zrobię tego błędu,bo bardzo ładnie wygląda w wazonie.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Z tymi dzwonkami próbuj. Raz posiałam tak bratki-kwitły w maju czy czerwcu, ale tego samego roku. Podobnie było z dziewanną fioletową-nie wszystkie rośliny kwitły, ale kwiaty się pojawiły w roku siewu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gosiu mam nadzieję, że dzwoneczki pięknie Ci wzejdą i porosną na dorodne roślinki. Dzwonki ogrodowe są przepiękne, jestem nimi zachwycona, ja niestety nie mam gdzie ich posadzić, bo miejsca już brak na jednoroczne i 2 letnie roślinki.....
Brzoskwiniolistne mam i liczę na ich samoistne wysiewanie się pomiędzy innymi krzaczorkami.... zobaczymy w tym roku, czy się pokażą.....
Lawendowy bukiet super, wyobrażam sobie jak pięknie pachnie..... ja koniecznie muszę poszyć sobie woreczki na susz lawendowy do szaf.....
Awatar użytkownika
MamciaTerenia
1000p
1000p
Od: 1 lis 2012, o 14:44

Post »

Gosiu, też jestem ciekawa eksperymentu z nasionami!
Też uwielbiam lawendę ale posadziłam ją na swojej działce po raz pierwszy i jestem ciekawa jak sobie da u mnie radę..kupiłam fioletową Hidcote Blue Strain, białą i różową...muszę poczytać jak ją prawidłowo pięlęgnować!
Dzwonki bardzo lubię i mam ich kilka w ogrodzie, warto!
Pozdrawiam cieplutko ;:196 u mnie prawie wiosna :lol:
Pozdrawiam, Tereska
Aleja Różana 33 cz. 3
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Ja w tym roku kupiłam nasiona dzwonka irlandzkiego - bardzo mi się spodobał, ale inne odmiany też mnie kuszą :)
Podobno jak się wystarczająco wcześnie się wysieje dwuletnie, to zakwitną w tym samym roku. Próbowałam tak z malwą, ostróżką i łubinem - niestety bez efektów. Ale spróbować warto - nawet jeśli nie zakwitną, to będą silniejsze przed zimą :)
Dzięki za namiary na sklep - zajrzę tam jak będę w okolicy. Póki co u siebie w kwiaciarni! kupiłam bardzo ładny egzemplarz prymulki, mam nadzieję, że po wysadzeniu wiosną do gruntu będzie corocznie cieszyć mnie swoimi kwiatami :)
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Dzień dobry! :wit Już piątek, a więc przed nami weekend. Słyszę, że za oknem hula wiatr, kto wie, jaką pogodę nam przyniesie. Na razie zapowiedzi są bardzo korzystne: temperatura około 0 w nocy, a w dzień kilka stopni powyżej zera. 15 lutego ma być nawet 14 stopni! Dzień będzie dłuższy o godzinę i 43 minuty. Na razie jest ciemno, ale tylko patrzeć jak niebo na wschodzie się zaróżowi.

Małgosiu, ten bukiet, który pokazałam, jest już suchy i prawie bezbarwny. Naprawdę uważasz, że wygląda ładnie? Cieszę się w takim razie, bo trzymam go ze względu na zapach, ale może nie ma sensu się go wstydzić. :)

Ewciu Maj, właśnie doświadczenia z bratkami mnie zachęciły, żeby spróbować tego samego z dzwonkami. Nasionka już wysiane, zobaczymy, co będzie. A połowę z nich i tak zostawiłam sobie do wysiewu w maju, więc tak czy inaczej, dzwonki będę miała. Pytanie tylko, czy w tym roku, czy w przyszłym.

Aguś Agness, no pewnie, doskonale to rozumiem, bo ja też w zasadzie nie mam miejsca na te wszystkie kwiatki, na które mam ochotę. Ale zamierzam kolejny raz dokonać zamachu na mężowski trawnik i zagospodarować jakiś niewielki pasek... :D Samorozsiewanie się brzoskwiniolistnych bardzo mnie cieszy, mam nadzieję, że raz posiane zostaną już w moim ogródku na długo. Uwielbiam dzwonki.
Woreczkami na lawendę koniecznie się pochwal, gdy je uszyjesz. Widziałam, że dziewczyny na forum robią prześliczne rzeczy, np. MaGorzatka.

Mamciu Tereniu, u mnie też wiosna, a przynajmniej przedwiośnie. Ja też bardzo lubię wszelkie dzwonki, ale one jakoś niespecjalnie lubią mój ogród, przynajmniej te niskie. Teraz spróbuję z tymi wysokimi, może będą chętniejsze do współpracy. :D
Wspaniale, że masz już kilka odmian kolorystycznych lawendy, na pewno widok będzie cudowny, a zapach jeszcze lepszy. Z tego co wiem, lawenda lubi podłoże wapienne, stanowisko słoneczne i suche. I uszczykiwanie, które zapobiega rozkładaniu się krzewu na boki i zasychaniu od środka. Będę czekała na Twoje tegoroczne zdjęcia kwitnącej lawendy, zwłaszcza tej białej.

Aniu Rudominko, no to godzę się z myślą, że mogę nie zobaczyć kwiatów w tym roku, nie szkodzi, poczekam, bo warto.
Prymulki też przesadzam zawsze do ogródka, ale niewiele z nich się aklimatyzuje. Zwłaszcza te o wielkich, wymyślnych kwiatach jakoś chyba nie tolerują warunków polowych. Szkoda, bo przez te wszystkie lata miałabym ich już niezłe poletko. :D

Zanim napisałam Was wszystkich, zrobiło się prawie jasno. Życzę Wam bardzo miłego, udanego dnia.

I jeszcze parę zdjęć "ku pokrzepieniu serc". :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudowne kwiaty!! Jakie piękne kolory!!

Umiesz Linetko pokrzepić strapionego, poszukującego ciepła człowieka!!

U mnie raniutko termometr wskazywał +2!! ;:oj
Jednak wolę nie cieszyć się na zapas... tego nauczył mnie poprzedni rok... ;:223

Zapewne piękny zapach uwodzi Twoje zmysły, ja przechodzisz obok tych suszek lawendy... Co? ;:167
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Gosiu eksperymentu z nasionami będę wyglądać jestem ciekawa jaki ta herbata ma wpływ i czy faktycznie nasiona będą szybciej kiełkować ;:224
Widzę, że jednak skusiłaś się na nasiona dzwonków ;:oj życzę powodzenia w siewach ;:168
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Gosiu takie fotki od rana skutecznie poprawiają humor do końca dnia ;:138
Piękne lilie ;:167
Miłego dzionka ;:196
Pozdrawiam, Monika :)