Norbitki kawałek świata
Re: Norbitki kawałek świata
Śliczny jest ten dyptam i jak wspaniale Ci rh kwitnie 

- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Beatko,masz cudne kwitnienia
Widzę że cięka praca się opłaciła.Ładnie będzie 

- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Witam na moim kawałku świat i dziękuje za pochwały 

- labka1
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękności Beatko..rozkręcasz się na całego..az dech zapiera..i ja posiałam ten Dyptam czy cos..ale zanim to urośnie?..o ile w ogóle..to hohoho... ale miło wiedzieć jaki efekt końcowy...
Napisz no sliczności moje na pw..czy nie masz planów..wiesz jakich?

Napisz no sliczności moje na pw..czy nie masz planów..wiesz jakich?

- Norbitka
Kiedyś czytałam o tych Dyptamach, że w ciepłe dni potrafią osoby wrażliwe tak "poparzyć" , że rany goją się bardzo długo. Na wszelki wypadek robię przy nim w rękawicach. Ciekawe czy uda Ci się z nasion wyhodować. Mnie się nigdy sam nie wysiał. On świetnie strzela nasionami.
- labka1
Te nasiona sa bardzo twarde i kłujące..też trzeba uważać..
takie Dziwadło..zobaczymy..w końcu podobno mam zdolności wg dziewczyn..hahahahahaha
to trzeba sprawdzić.. 

takie Dziwadło..zobaczymy..w końcu podobno mam zdolności wg dziewczyn..hahahahahaha

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Beatko , wysiał się , tylko nawet nie wiesz o tym. Siewki pewnie wykrzesałaś na wiosnę. Zbierz nasionka jak tylko pierwsze nasienniki zaczną strzelać. Posiej w doniczce w ziemi z worka , żeby chwasty nie rosły. Przykryj fryzeliną , postaw w ciemnym kącie ogrodu i zapomnij o nich do wiosny. Na wiosnę odkryj i zpbacz co się dzieje. Na pewno jak tylko ziemia rozmarznie pokażą się siewki. Można też do wielodoniczek , nie będziesz musiała pikować. Sposób pewny na 100% Z torebki nie wychodzą , nasiona muszą być świeże.
Nasienniki są twarde i kłujące , nasionka owalne i gładkie.

- Norbitka
No właśnie Kasiu, nasionka są gładkie, małe, czarne. Dostałam nim, kiedyś w oko. Nasienniki są takie rogate w kształcie gwiazdy. Gdy pękają to słychać wystrzał i nasionka lecą w świat
U mnie dookoła Dyptamu, była droga albo z kamieni. albo z kostki, więc nie bardzo miał gdzie wystartować z tych nasion. Teraz jest przesadzony w miejsce z włókniną i korą.
Wiem, że w tamtym roku, zanim przesadziłam chciałam zebrać nasionka. Wiązałam woreczek, ale coś mi się to nie powiodło. Nie pamiętam dlaczego.
W tym roku za to mam wszędzie siewki Katalpy... Pierwszy rok tak jest, żeby się sama wysiała. Widać zima była dla nasion łaskawa.

Wiem, że w tamtym roku, zanim przesadziłam chciałam zebrać nasionka. Wiązałam woreczek, ale coś mi się to nie powiodło. Nie pamiętam dlaczego.
W tym roku za to mam wszędzie siewki Katalpy... Pierwszy rok tak jest, żeby się sama wysiała. Widać zima była dla nasion łaskawa.
- labka1
to chyba nie zima..bo mnie znajoma z canady co dała jesienią nasionka..kazała w zamrażalniku trzymac ponad 2 miesiące...to one chyba musza się przemrozić..wyszły wszystkie cudnie..ale jak rozsadziłam padły...za wcześnie..czy jak?..Co gorsze resztę nasion zgubiłam..tak dzieliłam, dzieliłam..i gdzieś sama "posiałam"..ale niedługo dojdą świeże..to wysieję jeszcze raz..
te roslinki..to maja swoje tajemnice...

te roslinki..to maja swoje tajemnice...

- Norbitka
Kasiu, one nie lubią przesadzania. Ja przesadzałam jesienią. Niestety przeżył ten zabieg tylko biały.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Beatko biały dyptam prześliczny, ja mam tylko fioletowy . Szkoda, ze Twój nie przetrwał przesadzania...
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13

... dyptam ma takie śliczne listki!?! czy tylko twój jest po prostu taki dopieszczony

przepięknie wygląda ta hosta spacerująca aż po dróżce

Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- Norbitka
AGNESS Ten fioletowy, który nie przetrwał był cały czas bardziej "delikatny" od białego. Popełniłam wielki błąd ze stanowiskiem dla nich, bo rosły na ... cienistej , kwaśnej rabacie obok RH
Na forum dowiedziałam się, że kwaśna ziemia to karygodny błąd, dlatego dostały eksmisję. Moje "przedabrzanie" pod wpływem forum też nie zawsze jest zbawienne dla roślin...
patkaza Też tak myślę o moim żarnowcu
Kolor mnie zachwyca, ale ja uwielbiam wszystkie żarnowce. U mnie jest pierwszy rok, kupiony wiosną. To trzecie podejście do żarnowca.
Stanowisko dla host, to też błąd sprzed mojej bytności na forum
Ładnie wyglądają do czasu, latem słonko je spieka i wtedy usuwam liście. Ale już jedna kępa rozsadzona w cień. 
A fotki... te akurat były telefonem robione i w pełnym słońcu....

Na forum dowiedziałam się, że kwaśna ziemia to karygodny błąd, dlatego dostały eksmisję. Moje "przedabrzanie" pod wpływem forum też nie zawsze jest zbawienne dla roślin...

patkaza Też tak myślę o moim żarnowcu

Stanowisko dla host, to też błąd sprzed mojej bytności na forum

A fotki... te akurat były telefonem robione i w pełnym słońcu....
- Norbitka
Zimno, deszczowo... w przerwie między opadami udało mi się tylko wsadzić darowane selery i begonie
Begonie chciałam jedną, dostałam 6. Nigdy w życiu nie miałam i nie przyglądałam się begoniom i mam dylemat, czy 3 sadzonki to nie za dużo w kupie? Jeszcze mogę rozsadzać
Jakie stanowisko powinnam im wybrać?

Śpiochy czyli hibiskusy bylinowe kupione w zeszłym roku oraz calle od Ewy (Constancji) budzą się do życia.

Czy ktoś zna imię tego cuda?

Dębik ponownie zakwitł, tym razem jednym kwiatuszkiem.

Maleńka jodła koreańska ładnie przyrasta

Moja ulubiona marketowa różyczka zaczyna cieszyć coraz bardziej

Takie mam strachy na krety. Na razie działają.

Pierwsze pojedyńcze owocowanie jagód kamczackich.

Nigdy wcześniej nie zwróciłam uwagi, że jeżyna ma takie ładne kwiatuszki. Ależ forum zmieniło moje postrzeganie roślin...

Miecznica... kupiłam niebieską i białą... biała okazała się być żółtą, co wcale mnie nie martwi. Niebieska przekwitła dawno temu, ta dopiero zaczyna.

Begonie chciałam jedną, dostałam 6. Nigdy w życiu nie miałam i nie przyglądałam się begoniom i mam dylemat, czy 3 sadzonki to nie za dużo w kupie? Jeszcze mogę rozsadzać

Śpiochy czyli hibiskusy bylinowe kupione w zeszłym roku oraz calle od Ewy (Constancji) budzą się do życia.

Czy ktoś zna imię tego cuda?

Dębik ponownie zakwitł, tym razem jednym kwiatuszkiem.

Maleńka jodła koreańska ładnie przyrasta

Moja ulubiona marketowa różyczka zaczyna cieszyć coraz bardziej

Takie mam strachy na krety. Na razie działają.

Pierwsze pojedyńcze owocowanie jagód kamczackich.

Nigdy wcześniej nie zwróciłam uwagi, że jeżyna ma takie ładne kwiatuszki. Ależ forum zmieniło moje postrzeganie roślin...

Miecznica... kupiłam niebieską i białą... biała okazała się być żółtą, co wcale mnie nie martwi. Niebieska przekwitła dawno temu, ta dopiero zaczyna.

- labka1
No..chyba zmieniło..bo w tamtym roku ..to twierdziłas, że nie masz nic ciekawego..
a tu proszę..ile cudów??? tylko trzeba sie przyjrzeć z bliska jakie one piękne sa..