Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Jagódko, przepiękne azalie ;:167 Widoczki sewrujesz tak wspaniałe, że tylko podziwiam i wzdycham ;:170
Ukojenie po burzy na skołataną duszę, mogę iść lulu ;:19
Dziękuję ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A mi się bardzo podoba rdest nas oczkiem wodnym i orliki. J jeszcze coś, czego nie umiem nazwać, czyli biały powycinany kwiatek. Dziś lubię stonowane barwy. A Ty potrafiłaś zgromadzić u siebie takie różnosci... Przyjemnie popatrzeć.

-- 12 maja 2012, o 05:52 --

A mi się bardzo podoba rdest nas oczkiem wodnym i orliki. J jeszcze coś, czego nie umiem nazwać, czyli biały powycinany kwiatek. Dziś lubię stonowane barwy. A Ty potrafiłaś zgromadzić u siebie takie różnosci... Przyjemnie popatrzeć.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Iguś- radość dla oczu takie foteczki :wit
Śliczne Cypripedium-u mnie też dwa kwiaty ;:108
Piwonia delikatna pełna? ;:oj U mnie koperkowa zakwitła, ale kwiatostan zupełnie inny:nie pełny :shock: Oj, chyba będzie wymianka ;:224
;:168
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iduś, piękne fotki cudownych roślin ;:108
Ciesze się z tej rutewki :tan
Mój złotokap ma 5-6 lat i kwitnie jak szalony. Raz strajkował i w ubiegłym roku w maju zmarzły mu pąki kwiatowe. W tym roku znowu powinien być obsypany, o ile 'Zośka' się nie zbiesi ;:14
U ciebie wiosna bardziej zaangażowana ;:224 .
Na azalie wielkokwiatowe, piwonie i wielosiły jeszcze czekam ;:65 , no ale na naszej dalekiej północy...
Pozdrawiam ;:196 cieplutko (u nas chłód i wietrznie, a padać nie chce ;:145 )
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Kasiu...czytałam ,że u Ciebie burza była ...jak ja nie lubię błyskawic i grzmotów ;:185 . Najchętniej bym wlazła pod kołdrę ze stoperami w uszach .
Miło mi ,że przypadły Ci moje azalie do gustu , a pontyjska /żółta obłędnie pachnie .

Aniu...rdest jest teraz bardzo ozdobny , bo potem są liście i ...rozłazi się między innymi roślinami - trzeba go trzymać w ryzach . orliki mam z własnego siewu , a kupione sadzonki jeszcze nie kwitną . Fajnie ,że masz dni tzw . na co Cię bierze ...dzień barw stonowanych , dzień ognistych kolorów .... ;:224 ...A te białe , powcinane, koronkowe kwiatki , to pierwiosnek Siebolda .

Ewuniu...piwonia ma dwa jeszcze jeden pąk ... Terenia się już do niej uśmiechała , więc ...jesteś druga w kolejce ...ale damy radę ...poczekamy , jak się rozrośnie .
Cypripedium reginae / obuwik królewski mi się marzy . Coś mi się wydaje , że koniecznie chcecie mnie wciągnąć w obuwiki ( maliny ) razem z Terenią . Bo to tak niewinnie się zaczyna ... ;:224

Justysiu...wiesz ,że te białe pomponikowe kwiatki należą właśnie do rutewki orlikolistnej ? Mam mieć jeszcze plena ...zobaczymy .
Pogoda u nas iście letnia ...ale bywa duszno , gdyby nie wiaterek chłodzący , to nie było by czym oddychać .
Nie mów , że u Ciebie później rusza wegetacja ...bo ogród masz osłonięty ;:108 . Pamiętam ,że u mnie mało kwitło , a u Ciebie już była kolorystyczna plama .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Jagodko-czy dobrze pamiętam,że na Targach nabyłaś pierwiosnek Francesca?U mnie kwitnie ten z zeszłego roku,zobacz
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Iguś piękne roślinki, piwonię delikatną, ale o pustych kwiatach, miałam okazję podziwiać ostatnio ma żywo u Danusi w Cieszynie. Wyczytałam ostatnio, że piwonia ta dobrze rozmnaża się z nasion. Więc spróbuj na wszelki wypadek zebrać nasiona. Danusia swoje już wcześniej zerwała i wyrzuciła, a szkoda, bo można by spróbować je wysiać.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagódko,u ciebie jak zwykle bajecznie.Ja mam prosbe znowu do ciebie o fachową poradę,mam 3 rodzaje jagody kamczackiej,każda inna,ale dwie są takie jakby pnące i piszą,żeby sadzić przy pergolach,altankach,a w necie nic nie mogę znależc o pnących jagodach.Tak po imionach twoim i kamczatki może wiesz coś na ich temat?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś ...no , dobrze pamiętasz ...nabyłam " Francescę " , ma pąki , ale jeszcze nie rozwinięte . Pędzę do Ciebie :wit .

Lidziu... dziękuję ;:196 ....zbiorę na pewno jeżeli będą nasiona , bo mam ją pierwszy rok u siebie . Jest tak krwistczerwona , ciut jaśniejsza od lekarskiej .

Gosiu ...ja nie mam jagody kamczackiej . Ale z tego , co mi mówiono , to aby obficie owocować , to potrzeba dwie , trzy odmiany , bo ona jest obcopylna .
Natomiast nie jestem pewna co kupiłaś ...bo jagoda kamczacka należy do rodziny Lonicera - wiciokrzewów , ale ...jest jadalna - odwrotnie do ozdobnych wiciokrzewów , które mają toksyczne owoce .
Gdyby były opisane odmiany , to nie ma problemu . Wojtek jest dobrą odmianą , Jolanta ... ale ja kupowała bym po przejrzeniu odmian , np. ze względu na smak i wielkość owoców .
Wydaje mi się , że masz różne odmiany sądząc po liściach , a czy któraś ma liście lekko omszone ?
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igo, rozpoznałam ją :)
Naprawdę twoja wiosna przegoniła moją ;:108
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

E....może teraz ...po naprawdę ciepłych dniach ...zwłaszcza tych upałach 30 *C.

Dobra jesteś w te klocki ... a wiesz ,że sa inne odmiany , np. różowa rutewka orlikolistna jest prześliczna , ma trochę ta odmiana inny wygląd kwiatków .
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lubię takie maluchy :D Delikatne i zwiewne. Takie, co się nie narzucają ze swym urokiem jakoś nachalnie.
Rutewki podziwiałam w ubiegłym sezonie chyba u Oliwki.
Będę z niecierpliwością czekała na kwitnienie twoich ;:65 :D .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko jak zawsze pokazujesz przepiękne obrazy.....azalie masz zjawiskowe, to niesamowite krzewy, ogromna ozdoba wiosennych ogrodów, koniecznie muszę posadzić ich więcej....a i te co mam to jeszcze maluchy....na taki wspaniały efekt będę musiała jeszcze trochę poczekać...
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódko ślicznie i bajecznie masz w ogrodzie :D
ja co pojadę to kolejne rośliny wpisuję na straty, ty swoje brunnery przesadzasz w inne miejsca, moja zanim pokazała mi swoją piękność to już zginęła :(
:wit
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś ...dziękuję za tak miłe słowa ;:196 . Moje azalie mają ponad dwadzieścia lat ...a mam tylko dwie ... miałam cztery ... ale jedną połamał pies ze schroniska ...drugą tato uciął kosą . Tę pontyjską muszę jeszcze rozmnożyć przez odkład .
Bożenko... , dziękuję , miło mi to czytać ;:196 ...mnie poszły w zasadzie tylko trzy róże , jedna jeżówka , a przez moją gapowatość i lenistwo ( nie wykopałam ) obrazki , dracunculus , kosmos czekoladowy i irkanwilla . Nie będę w tym roku też mieć trytomy groniastej ...bo syn mi zrył , robiąc przy oczku i nie wiadomo gdzie wyrzucił... ;:145 ;:218 .
Brunnera Hadspen Cream przy dzieleniu do wysyłki została przeniesiona w bardziej cieniste miejsce , podobnie i miodunki .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”