Pierwsze tegoroczne rzodkiewki z rozsady. Zerwałem parę listków czosnku niedźwiedziego , pojawiają się pąki kwiatowe. Bób wysadzony. Posadziłem 27 pierścieni Witkiem Manita i 16 Figaro. Szpinak w gruncie mocno przyspieszył.
Ale piękny widok, własne rzodkiewki na początku kwietnia Pewnie szpinak też niedługo zaczniesz zbierać. Mój nawet z rozsady jest jeszcze sporo mniejszy i do takiego otwarcia sezonu zbiorów jeszcze mam daleko, ale chociaż sobie tutaj popatrzę
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Buraczki w tunelu jeszcze troszeczkę muszą podrosnąć. W końcu dzisiaj udało mi się wysadzić całą rozsadę bobu. Ciemierniki ciągle jeszcze kwitną ale widzę, że jeden zaczyna chorować. Pokazują się "kły" host więc najwyższy czas pomyśleć o przesadzeniu roślin.
Kochani! To nie jest tak, że wszystko jest super. Przede mną kolejne wyzwanie-remont skalniaka i oczka wodnego oraz wrzosowiska. Kamienie mocno osiadły, problemem są chwasty wieloletnie (skrzyp, wilczomlecz) i gryzonie (głównie nornice). Na poletku z żurawiną chwasty są sporym problemem. W tym roku będę je zwalczał przez pędzlowanie herbicydem.
Zaczynają kwitnąć forsycje, 3 odmiany bobu posiane bezpośrednio do gruntu załapały się dzisiaj na odchwaszczenie, lubczyk ostro wystartował. Stanowisko dla ciemierników przygotowane (odchwaszczone, przekopane i nawiezione kompostem). Zaczynam przesadzać i rozsadzać funkie. Pojawiają się wschody marchewki i pietruszki. Podkiełkowane nasiona skorzonery powędrowały do gruntu. Na razie to tylko 2 rządki.
Szpinak z tunelu już nadaje się do jedzenia a ten z gruntu jeszcze musi troszeczkę podrosnąć. Marchewka załapała się na okrycie a dodatkowo na osłonę załapały się truskawki i poziomki. Dla bobu zabrakło troszeczkę siatki. Zaczyna kwitnąć coraz więcej roślin.
Papryki i bakłażany z braku miejsca czekają nie pikowane. Część rozsady pomidorów trafiła do 1 l doniczek, część została tylko lekko rozstawiona ale i tak mają za mało światła. Na Święta dostały 2 lampę HPS i będą zmuszone jakoś sobie radzić. Najsłabsze egzemplarze trafią do nieogrzewanego tunelu. Dla osłody losu potraktuję je Asahi. Znalazłem opakowanie po nasionach bakłażana. To odmiana Aubergines Halflange Violette. Przedwczoraj do kiełkowania trafiła kolejna partia nasion skorzonery. Czas pomyśleć o kapustnych (brokuł, kapusta czerwona i brukselka) i burakach. Ogórki i cukinia muszą z wysianiem poczekać aż pomidory trafią do tunelu.
Zawilce greckie otwierają się tylko na słońcu. Tulipany mimo lekkiej utraty turgoru z powodu przymrozków dzielnie kwitną. Kamasja zaczyna pokazywać pąki kwiatowe a lubczyk ładnie rośnie tylko nie ma u mnie w kuchni na niego zapotrzebowania.