" Moje oczko w głowie "cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: " Moje oczko w głowie "cz.2

Post »

Krystian :wit Dziękuję .
Jagusia ;:196 Cieszę się że Ci się podobają - dziękuję w ich imieniu , mnie też się podobają tylko nie chcą się rozrastać ,mają po dwie cebulki i nic więcej ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam gorącą prośbę do wszystkich odwiedzających - jeśli ma ktoś przepis na nalewkę z czerwonej porzeczki to bardzo bym prosiła , z góry dziękuję .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Teresko :D tak to jest z tymi najpiękniejszymi.... a jak szybko przyrastają ci eukomisy? Dorodna kępa widzę :D ja dostałam jedną cebulkę w ubiegłym roku....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Teresko ;:196 Marudziłaś,że nic nie masz,a tu takie piękności.Wszystko zadbane,zdrowe rośnie jak na drożdżach.Lilie cudowne ;:138 ;:63 ;:108
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Ja mam jeden niezawodny przepis na nalewki owocowe.

Do słoja wrzucamy owoce, nie upychać.... zalać spirytusem i odstawić na 2-3 miesiące [pestkowe owoce tylko miesiąc ze względu na kwas wstępujący w pestkach]. Zlać płyn a owoce luźno przesypać cukrem, tak aby każdy owoc był obsypany [ja dorzucam do słoja owoce, wsypuję cukier i lekko potrząsam znów dosypuję warstwę, cukier itd...]. Odstawiam takie owoce w ciepłe miejsce i czekam aż cukier całkowicie się rozpuści [można co jakiś czas potrząsnąć słojem ale nie jest to konieczne]. Jak cukier cukier całkowicie się rozpuści [i przy okazji wyciągnie cały sok z owoców - robią się wtedy takie małe, pomarszczone - są bardzo słodziutkie i można je wykorzystać do ciasta np :D] to dolewam tego słodkiego do tego zlanego wcześniej spirytusu w proporcjach jak lubię. Tzn ja lubię wytrawne to dolewam słodkiego minimalną ilość - tylko tyle żeby nie było cierpkie... ale dla znajomych robię słodsze... a babcia np lubi całkiem słodkie.... wszystko kwestia gustu.
Po zmieszaniu, zlać do butelek, odstawić i trzymać jak najdłużej.... [powinno się trzymać przynajmniej rok, ale z własnego doświadczenia wiem że się nie da :wink: - a piłam nawet takie od razu zmieszane i też dobre w smaku, tyle że nie aż tak ;:224]

tak robię nalewki z porzeczek, wiśni z pestkami, wiśni drylowanych [inny smak ma nalewka w zależności do tego czy ma pestki czy nie, z pestkami ma taką charakterystyczną goryczkę], z malin, ze śliwek...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusia zgadzam się z Tobą,bo pestki to najlepsze witaminy ;:138
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu ;:196 Bardzo , bardzo dziękuje . Mam porzeczki i chyba ich już nie przejem i by mi obleciały albo ptaszki się poczęstują a tak będzie nalewka - może razem wypróbujemy ;:108
Eukomisy mam trzeci rok i już ich tyle przyrosło , na wiosnę kupiłam na targach jeden różowy ale go nie widzę , chyba padł .
Gosiu ;:196 Dziękuję . Gdzie tam piękne , słabo się wszystko rozrasta , przecież wiesz że u mnie sam kamień i jak za mały dołek kilofem wykopem to nie ma się gdzie rozrastać a czasami nie mam wcale siły . I sporo roślinek mi wymarzło i wyschło albo ukradli i muszę od nowa sadzić . Na lilie zachorowałam i trochę nakupiłam i parę dostałam od Hanki i mam jeszcze młode które chyba w tym roku nie zakwitną , tylko nornice się strasznie panoszą w nich , robiłam gnojówkę z bzu czarnego , sypałam trutkę i nic się nie boją ;:223
zaległe zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

taki powojnik wyhodowałam z nasionka

Obrazek
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Tereniu, u ciebie pięknie , kolorowo , mnóstwo nasadzeń . A ile pracy w to włożyłaś ;:168
Podobają mi się Twoje lilie, lubię te kwiaty i zwracam na nie szczególną uwagę.

Pozdrawiam ;:196
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tereniu Twój ogród nigdy nie zawodzi, zawsze masz tyle kwiecia że jest na co popatrzeć. Czy ostróżki potrzebują jakiejś wyjątkowej opieki, kupiłam 2 szt. niedawno, ale już nie kwitną a u Ciebie wyglądają pięknie?
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit Jak kolorowo ,ślicznie ;:63 u mnie strasznie wieje , wszystko rozczochrane :evil: a ten Powojnik to Bill :?:
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu ;:196 mnie Eukomisy dopiero puściły listki,bo póżno je wsadziłam ;:124 ;:174
Awatar użytkownika
saga23
100p
100p
Od: 11 lip 2012, o 15:14

Post »

Jak tu pięknie ;:138
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Helen :wit Dziękuję bardzo ;:196 Ja też w tym roku zachorowałam na lilie , trochę ich kupiłam ;:108
Aniu :wit Witaj ;:196 Dawno Cię tu nie było . Dziękuję za miłe słowa . Ostróżki nie są wymagające , rosną i kwitną a potem ich ścinam i kwitną jeszcze raz ;:108 Może te pogody dały im popalić i szybko przekwitły .
Ewuniu :wit Witaj ;:196 U mnie też wiało ale już spokój - na razie bo zapowiadają burze .
Powojnik nie wiem jaki bo to z nasion ;:138 ;:138
Gosiu :wit Mój jeden Eukomis dopiero wypuszcza listki , nie wiem czy zdąży zakwitnąć . Ja swojego kupiłam na targach , miał być różowy .
Jolu :wit Witaj w moich skromnym ogródeczku , bardzo mi miło że Ci się podoba . Zapraszam częściej ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Tereniu, ja też czasami nie mam siły, krzyże bolą ;:145
Ale, ku pocieszeniu ;:215 ....parę dni temu kupiłam pewną gazetę i wyczytałam o terapii,
która zwie się "ogrodoterapia". Jak to leczy?
Regularny kontakt i opieka nad roślinami daje poczucie panowania nad otoczeniem, zmniejsza napięcie i stres,
poprawia samoocenę........,wielogodzinna praca w ogrodzie, na działce poprawiają gęstość kości, redukują tkankę tłuszczową,
obniżają poziom cholesterolu.....w obecności roślin maleje zmęczenie wzroku , podczas prac na świeżym powietrzu rośnie kreatywność, co wynika z lepszego dokrwienia mózgu.....

Tereniu nie przemęczaj się, bo nam już nie wskazane ;:168

Miłej nocki ;:196
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Helen ;:196 Dzięki , ja z tej terapii korzystam prawie każdego ;:108 W domu nic mi się nie chce robić tylko zmykam na działkę , nawet jak pada to wtedy siadam na huśtawce i podziwiam kwiaty :shock:
nawzajem ;:19 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”