Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Krysiu ,wspominałaś o taśmie którą używasz do podwiązywania roślin , ja też wymyśliłam inny sposób podwiązywania kwiatów sznurek cóż tu dużo mówić szpeci ,a ta taśm a to mnie zaciekawiła :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Luki10
200p
200p
Od: 25 cze 2011, o 16:23

Post »

Przepiękny masz ogród, tyle kwiatów. Takie widoki to raj dla oczu :D
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu wciąż mnie zaskakujesz, rabatki ślicznie skomponowane, dosłownie burza kolorów, muszę się jeszcze dużo nauczyć, a to koło z brunnerami jest fantastyczne, co to pod samym drzewem te ogromniaste liście, pierwsza myśl to języczka, ale ona chyba takich rozmiarów nie osiąga, a może to też jakaś odmiana brunnery? Naprawdę przepięknie, widać, że kochasz te roślinki, a one się z lubością odwdzięczają. Super wkomponowałaś wilczomlecz mirtowaty, chyba muszę podpatrzeć ;:108 .
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

iwona0042 Iwonko z tego wynika,że mamy obie podobny gust. Masz jakieś drzewo to skopiuj pomysł a może jeszcze coś ładniejszego wyjdzie - trzymam kciuki za powodzenie. Języczka pomarańczowa 'Desdemona' ma ogromne liście i dużo, na bieżąco podcinam te z dołu bo kładą się na Brunery i Ciemierniki bo też mam tam kilka sztuk - uwielbiam ich sztywne liście. Może trzeba któreś lekko przesunąć bo muszę jeszcze zmieścić w tym kole z 2 kępy Przywrotnika i Języczkę Przewalskiego.
Z fotki wynika,że mamy tą samą odmianę Przywrotnika .

malgocha1960 Małgosiu Mieczyki najczęściej ścinam gdy mają rozwinięte ze 2 lub 3 kwiaty a pozostałe w pąkach. Jeśli jest na pedzie ok 2wymieniam wodę, obrywam przekwitłe, przycinam łodygę i od nowa układam. Cieszą oczy cały czas bo na działkę chodzę najczęściej co drugi dzień.
Według mnie w wazonie kwitną dłużej może dlatego,że stała temperatura i wilgotność ale to takie moje sugestie i nie wiem jak inni to widzą.

gardener1987 Aniu może etykieta Aconitum x cammarum "Eleonora" wyblakła i został tylko biały kolorek ... :;230
"Eleonora" i 'Bicolor' sa z tej samej grupy Tojadów ( Aconitum x cammarum).
Wstaw fotkę jak zakwitnie.

korzo_m Dorotko dziękuję ale ja tylko realizuję swe plany i marzenia choć idzie mi to zbyt wolno. Hortensji Pink Diamond nie mam w swej kolekcji a czemu pytasz własnie o tą ?
Wilczomlecz o którego pytasz to Wilczomlecz mirtowaty
Tak wygląda pęd w zbliżeniu - dla mnie śliczny kolorek mają jego liście - są grube, spiralnie ułożone na pędzie, z obfitym nalotem woskowym, jasnoniebieskozielone.
Uf... wybrnęłam z tym kolorem bo zawsze mam trudności z jego określeniem
Obrazek

Wiosenny wygląd i kwitnienie pokazywałam u siebie na str. 41

hala67 Halinko dziękuję ;:196
Owalna rabata wkoło starej Jabłoni jest częściowo w cieniu a wszystko zależy od położenia słońca , rośliny najlepiej mają po południu bo zasłania je altana a w ciągu dnia wyższe służą niższym za parawan.

marzena06 różnymi sznurkami, linkami itp wiązałam i za każdym razem jest jakieś ale ...
Ostatni zakup na razie mnie zadowala bo nie tylko podwiązuje wysokie rośliny ale także podpinam pnącza szczególnie Powojniki bylinowe , które się nie czepiają same.
- pstryknę fotkę i pokażę bo może komuś się przyda.
Można wiedzieć czym Ty podwiązujesz ?

Luki10 miło,że wpadłeś do mnie. Kilka dni temu czytałam o Twych problemach z jałowcem i pamietam dobrą sugestię Grażynki (kogra) .
Warto podjąć wyzwanie , wyrzucić zawsze zdążysz. Mnie kilka lat temu sarny załatwiły od dołu Tuję i dzięki temu mam ciekawą piętrową rabatę ... inaczej bym się chyba nie odważyła.

ilona2715 Ilonko staram się dorównać Tobie i innym koleżankom .
Górująca nad Brunerami roślina to Języczka pomarańczowa - one maja duże rozmiary ... kurcze nie Ty pierwsza dziwisz się jej wielkości aż muszę zmierzyć liście .
Może ja mam jakiegoś mutanta ?... :;230 ale drugi egzemplarz pod płotem też duży więc chyba wszystko ok.
Wilczomlecz mirtowaty mam od Ciebie - właśnie minął rok jak jest u mnie bo 17.VIII.11r. dostałam przesyłkę. Dbam o niego i dobrze nam razem.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ten wilczomlecz mnie kiedyś załatwił, chciałam ukraść kawałek, a potem nie umyłam rąk, nie było gdzie, potarłam oczy, jadłam i spuchłam jak balon, na szczęście wszystko przeszło jakoś, ale nauczka została :;230
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Wilczomlecz bardzo ciekawie sie prezentuje,i kolor zielony ale wpadajacy w niebieski , jednak mankamentem jest to że tak się rozsiewa
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Krysiu intryguje mnie rosnąca przy siatce na sztywnych pędach różowa roślinka. Może to krzewik nawet. Ładna jest i mogłabym sobie taka sprawić ale nie wiem co to. Jeśli chodzi o wilczomlecz to jeszcze nigdy takiego wielkiego nie widziałam, bardzo ładny! Mój choć miał kilka lat nigdy nie osiągnął takich rozmiarów,a tej zimy zmarzł. I właśnie gdyby nie młode sadzonki już bym go nie miała.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, Twój ogrodowy misz-masz to coś wyjątkowego :!: Zwłaszcza o tej porze roku, gdzie tu i ówdzie słychać już narzekania na niedobór kolorów :D Ale dobre zestawienia i dobór roślin rozwiązuje takie braki ;:180
Próbowałem wśród morza Twoich kwiatów wyłowić titonię. W tym roku brak jej u mnie ale chcę wrócić do tej monumentalnej jak na jednoroczną rośliny.
Co do podnoszenia ciśnienia - akurat w moim przypadku to bardzo porządana rzecz (mam zazwyczaj za niskie) :;230
Ja też czekam jeszcze na kwitnienie acontium carmichaelii.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Krysiu, mnie tez zauroczył letni kawałek kolorowego ogrodu.
Kolejna piękna kompozycja ;:215
Taki marzy mi się na 'ognistej rabacie'.
Większość roślin już mam, teraz tylko przesadzić odpowiednio.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! Czekam na Twoją decyzję! Mam nogi w blokach ;:65
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu, chyba faktycznie ta Twoja języczka to mutant :;230, takich liści jeszcze u nikogo nie widziałam, mam ją również u siebie, ale nic nie mogę na razie o niej powiedzieć, ponieważ siałam ją na wiosnę, sadzoneczki bardzo ładnie urosły, częściowo dałam do gruntu i te idą jak burza, reszta w doniczkach ma nieco ograniczony przyrost, ale już główkuję gdzie by jeszcze ją posadzić. Bardzo przypadła mi do gustu ta Twoja rabatka i tak sobie myślę, co by ją podpatrzeć od Ciebie, mam nadzieję, że mnie nie udusisz za skopiowanie, bo to 'piractwo" :;230. Mówisz, że ten wilczomlecz to ode mnie, chyba faktycznie, moja pamięć dobra acz krótka, to tym bardziej się cieszę, że tak Ci pięknie rośnie :tan
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu ten wilczomlecz jest piękny, kwitnie również ciekawie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

iwona0042 Iwonko pewnie jeszcze nie miałaś takiej wiedzy jak teraz. Dziecko też musi sparzyć sie Pokrzywą aby zapamiętało ten ból na całe życie.
Chyba wszystkie opisy roślin tego gatunku mają taką adnotację.
Uwaga: Wszystkie wilczomlecze zawierają mleczny sok o właściwościach trujących i podrażniających skórę.
Tam gdzie oczka i stawy kolejna informacja też przydatna.
Na ich trujący, mleczny sok wrażliwe są ryby, dlatego też nie powinno się ich sadzić nad brzegami stawów. Pomimo tych ostrzeżeń w wielu ogrodach goszczą rożne odmiany i na parapetach w naszych domach też .
Tojady też są trujące - każda część tej rośliny ale znając te informacje wystarczy troszkę ostrożności i nic się nie dzieje.

dorcia7 Dorotko w tym,że roślina się rozsiewa ja żadnego problemu nie widzę ... taka jej natura - kwitnie, zawiązuje nasiona więc się i sieje.
Wystarczy w odpowiednim czasie wyciąć kwiatostany i po kłopocie - ja u większości tak robię a jeśli gdzies zostawiam to na 1 lub 2 łodygach - kontrola musi być ... :;230

lucy09 Dorotko wyliczałam przy zdjęciu rośliny rosnące pod płotem ale pewnie przeoczyłaś.
Sadzę,że chodzi o Sadziec purpurowy górujący nad innymi wysokością.

Obrazek

Obrazek

Przy okazji wstawię fotkę rosnącego obok z racji kolorystyki Żółwika ukośnego, któremu uwielbiam zagladac do kwiatków ... :;230 To już ładna kępa, liście ciemnozielone, błyszczące i wiecznie zdrowe więc jest ozdobą cały sezon.

Obrazek

To taki ala pyszczek z języczkiem zakończonym haczykiem i zaraz kojarzy mi sie z pewną odmiana żółwia.
Mianowicie Żółw sępi na końcu języka ma umięśniony długi wyrostek przypominający czerwonego robaka - służy on do wabienia potencjalnych ofiar.
Spróbuję zrobić fotkę tej kwiatowej ciekawostce.

JacekP faktycznie w wielu wątkach czytam,że już niewiele kwitnie i czytając takie wypowiedzi nie za bardzo rozumiem jak to możliwe ?
Bylin kwitnących późnym latem i jesienią jest dużo i wystarczy na rabacie poprzeplatać je z wiosenno-letnimi.
Titonia jest ... ale wyłowić ją z buszu trudno bo rośnie przy Dzielżanach czerwonych i zlewa się z ich kwiatami - złe miejsce ale cóż - zdarza się .
Mam ja pierwszy raz i nie osiągnęła szalonych rozmiarów na jakie liczyłam bo przymrozki z końca maja zaszkodziły jej ale ważne, ze jest i będą nasiona.
Ja zwracam uwagę na rożne szczegóły u roślin i tu akurat bardzo podobają mi się liście

Titonia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiaty naprawdę ładne , płatki grubsze, kwiat nie z tych lekkich, zwiewnych ... i chwilami patrząc na niego myslę, że przypomina sztuczny.
Co do ciśnienia ... to możemy podac sobie rękę ( bo jest niskie lub jeszcze nizsze )

klarysa widzę,że skrupulatnie dążysz do zrealizowania 'ognistej rabaty'. Ciekawa jestem jakie dobierzesz rośliny ?

takasobie Miłko przepraszam ;:196
Juz kupiłam Ginkofar aby rozruszać " pamięć krótką"
PW

ilona2715 Języczka pomarańczowa ( nieważne jaka odmiana) aby dała podobny efekt musi rosnąc w sporej kępie bo jeśli nawet ślimaki czy inne kataklizmy zniszczą część to zawsze coś zostanie. Dla podkreślenia kolorystyki jej liści warto jako najniższe piętro dać coś jaśniejszego.
Po drugiej stronie tej rabaty mam Przywrotniki bo tam więcej słońca ale wyższej byliny nadal szukam.
Nie uduszę za kopiowanie a wręcz przeciwnie - cieszy mnie to.
A Wilczomlecz Twój Twój ... pamiętam ;:196

korzo_m Dorotko Wilczomlecz mirtowaty od samej wiosny jest piękny bo on zimozielony więc ginie śnieg i rabata zielona a za chwilę duże kwiaty i długo kwitnie. Specjalnie zrobiłam mu lekki pagórek aby ładnie się prezentował ale w stożku pagórka zamontowałam doniczkę z otworami w razie suszy do podlewania bo po pagórku to woda spływa ... :;230
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Początki już poczyniłam ;:108
Doszły dzielżany, rudbekie, jeżówka, trawy.
Trzeba to tylko uporządkować.
Póki co sucho i zbyt ciepło na takie roszady ;:108
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,jestem pod wrażeniem twojej wiedzy,jest naprawdę ogromna.Twój sadziec ma taki ładny wyrażny kolor,mój taki przypruszony fiolet,niezbyt ciekawy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”