Zakwitł nowo zakupiony Royal Red.

Ciekawe czy na tą okoliczność zostanie otworzony nowy wątek?evluk pisze:Czy sezon hippkowy 2013/2014 oficjalnie już rozpoczęty?
Teraz nie przesadzaj skoro ma pęd kwiatowy. Ewentualnie dopiero po kwitnięciu lub zimowaniu.wiolka_m_21 pisze:Czy mam ją "odkopać" i posadzić tak żeby bardziej wystawała?
Dziękujęjudyta pisze:Skorupki można też wymieszać z podłożem. W przypadku posadzonych roślin można zalać skorupki na tydzień w butelce np. 5 l i tym podlewać.
Ja bym ją pozostawiła przy mamusi do czasu rozbudzania-czyli ponownego sadzenia. Jeśli Ci na tej małej cebulce zależy, to pozostawiona razem z cebulą macierzystą będzie miała większe szanse na ukorzenienie się wiosną. Można próbować oddzielić i posadzić już teraz, wtedy będzie dalej rosła i przybierała na sile i najprawdopodobniej wypuści sama korzenie. Zdarzało mi się z powodzeniem sadzić takie nieukorzenione cebulki. Trzeba je tylko ostrożnie bardzo umiarkowanie podlewać. Po oddzieleniu przed posadzeniem miejsce zrośnięcia można lekko posmarować ukorzeniaczem.JAWiktor pisze: Podpowiedzcie mi proszę w takiej kwestii:
Szykuję cebule do zimowania ale na jednej mam malutką, około 1 cm średnicy cebulkę przybyszową. Nie ma własnych korzeni. Oderwać ją i posadzić żeby sobie rosła czy z "mamusią" zasuszać i zimować