Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta

Post »

Do Błażeja, czasem warto zadać pytanie konkretnej osobie, by osoba wiedząca mniej, niż wywoływany, nie odpowiadała :wit
Do Bożenki, pomysł z kompostem w workach big bag godny naśladowania. Nie trzeba się wiązać na stałe z konkretnym miejscem.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Dziś tajniki uprawy giganta Pan Styra zdradził w programie ,,Maja w ogrodzie" :wit
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oglądałem. pomysły ma naprawdę super. również polecam obejrzenie sobię tego odcinka w internecie
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Siekier pisze:Oglądałem. pomysły ma naprawdę super. również polecam obejrzenie sobię tego odcinka w internecie
Przyłączam się :D Oglądałam tylko część programu(tylną, że tak powiem) i była bardzo inspirująca, nie tylko dla dyniomaniaków :idea:
piobuk1
200p
200p
Od: 20 lut 2012, o 12:36

Post »

Ja też oglądałem. I o ile bardzo zaciekawił nie temat węgla o tyle nie rozumiem stosowania perlitu i wernikulitu w glebie 6 kl bonitacji. No i komposty w big-begach fajne.
Pozdrawiam Piotr
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

I ja obejzalem wczoraj taka pozna 'dobranocka' dwa razy sobie puściłem a co trzeba sobie dogadzać jak mozna a Majke lubię bardzo. Zdecydowanie jestem za opcja konpostu w big bagach ale ma te to minusy. Dostęp bakteri rożnych drobnoustrojów z otoczenia jest ograniczony. Mniej owadów i innych pomocników ma dostęp. Z tym perliten i werkulitem zwłaszcza tym drugim odniosłem wrażenie ze jest to firma nawozu. Pan jak powiedział ze wermikulit jest bogaty w wiele związków. A przecież wiele gleb powstaje na skutek erozji skał moze cos w tym jest. Dla mnie większość jego eksperymentów/praktyk to była teoche czarna magia. Ale moze jak dotrwam emerytury to tez będę tak robił hah. poza tym juz odnosząc sie do dyń, po stwierdzeniu tutaj prze kogoś ze duzo tam informacji jak je chodowac byłem troche hmm niezaspokojony. Myslalem ze bedzie wiecej na ten temat. Ale chemie obejze ten odcinek po raz trzeci.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Zbyt dużo tajników uprawy dyni to Pan Styra nie zdradził a zareklamował wermikulit i perlit.
Nie używa szpadla żeby nie niszczyć struktury gleby tylko glebogryzarki. To dość ciekawe podejście.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Spodobał mi się pomysł kompostu w workach big bag, właśnie ze względu na możliwość ograniczenia dostępu zewnętrznych "pomocników". Już kilka razy miałem tam siedlisko opuchlaków i innych pędraków. Przepraszam za małe odejście z głównego tematu, ale spora ilość tych głodomorów w kompoście raczej mnie odstrasza od wysadzenia tam dyni. Czy ktoś ma inny pogląd ?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Później sobie również obejrze to będę mógł skomentować. na razie nie mam zdania. Nie wiem co i jak dokładnie wygląda :wink:
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

My od kilku lat mamy kompost w big bagach. Na początku kupiliśmy takie worki zielone Li.. , ale były nietrwałe ,szybko się porwały, a metalowe pręty pordzewiały. Potem mąż zdobył te wielkie big bagi , przecinamy je na pół, bo są zbyt wysokie po ustawieniu. Do zainstalowania potrzebne są 4 kołki (u nas elementy ram z drzwi balkonowych) wbite w ziemię, na to nakładamy worek bez dna. Na dno sypiemy niezbyt grube gałązki, np. maliny i gotowe. :) Na początku można zrolować i w zależności od potrzeb podnosić . Robactwa w takim kompoście nie ma zbyt wiele. Czasem trafi się drutowiec, bo mamy je w ziemii, więc z zielskiem może się dostać, ale przy przesiewaniu można wyłapać. Dżdżownice mnożą się ochoczo, bo jak przy pieleniu złapię jakąś to dokładam do worka :wink: i na pewno same też tam zaglądają - spód nie jest dla nich zamknięty. Bakterie dokłada się do pryzmy z zielskiem i ziemią , a z domu przywożę resztki kuchenne. Myślę ,że one również od spodu same się dostają . Sadząc dynię robię zagłebienie, żeby woda nie spływała na boki. Akurat tej części o workach kompostowych p. Styry nie widziałam , tylko to o przygotowaniu węgla drzewnego z nawozem . Muszę poszukać całego odcinka i obejrzeć dokładnie.
Pozdrawiam , Bożenka.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Królestwo wielkich dyń

http://majawogrodzie.tvn.pl/190,Krolest ... cinek.html

Wszystko bardzo ciekawe, ale ten pomysł z węglem drzewnym całościowo mało ekologiczny (efekt cieplarniany) i drogi (drewno) i no i z gazami w takich temperaturach trzeba uważać, bo ktoś niewprawny może wysłać tą beczkę na orbitę okołoziemską.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Właśnie obejrzałem. Mam trochę inne odczucia niż Ty odnośnie tego węgla. Czy aż taki nie ekologiczny to nie wiem bo przecież tego się nie robi cały czas a tylko raz czy w przypadku Pana Jana kilka. A czy drogi?? Nie przesadzaj, kilka kawałków drewna :wink: ale ten pomysł z big bagiem mi się spodobał. Stanie obok zwykłego drewnianego na działce. Jeszcze kilka innych pomyśłów też podłapałem przy okazji ale To temat do rozmysłenia jeszcze :D Węgla jednak produkować nie mam zamiaru. Myślę że jeszcze za wcześnie na takie posunięcia :wink: Mam taki sam zeszycik w którym zapisuje swoje pomiary :D jeszcze raz obejrze bo muszę sobie zanotować kilka informacji które mnie ciekawiły i które muszę sprawdzić :wink:
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale ceny :shock: To jest jednak inny świat ;:oj http://pumpkin.pl/content/aukcje-nasion-w-usa
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Mnie zainteresowało i troche zaskoczyło dokarmianie dolistne 3razy w tygodniu w życiu bym na to nie wpadł by tak często to robić. I jeszcze nawozic doglebowo.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A To było w sumie trzy czy oprócz doglebowego? Ja nawoziłem pokrzywą co drugi dzień, chyba też się liczy :wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”