Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Jatro, zapraszam, zapraszam. Weź kawkę czy herbatkę i pooglądaj sobie spokojnie. Będzie mi bardzo miło :D
Jadziu, a właściwie co to znaczy "dużo". Człowiekowi wydaje się, że ma sporo ale przecież ciągle chce więcej, bo jakos nagle wydaje mu się, że ma jednak za mało :wink:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna parada irysów. Szkoda, że ich kwitnienie tak krótko trwa...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Iryski piękne... właśnie w tym roku zauważyłam, że je strasznie po macoszemu traktuję... i nawet nie wiedziałam że tyle różnych odmian mam... ale wszystkie takie najbardziej pospolite...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, irysy masz piękne, różnorodne i bardzo kolorowe... u mnie rosną tylko takie wczesnowiosenne przy oczku, wysokości ok. 10cm. Na te wysokie piękności nie widzę u siebie miejsca, ale może właśnie dosadzić je wśród traw przy oczku?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Wandeczko, orliki zamierzam kupić tu na forum od osób, które ogłaszają nadwyżki ogrodowe. :;230
Znasz inne miejsca na te cudeńka?
Oj??. Wandeczko iryski też mnie bardzo kręcą, są przepiękne. Dobrze, że one dużo miejsca potrzebują, bo jeszcze mnie co poniesie i zacznę papugować :;230 :;230
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

wanda7 pisze: Jadziu, a właściwie co to znaczy "dużo".
Człowiekowi wydaje się, że ma sporo ale przecież ciągle chce więcej, bo jakos nagle wydaje mu się, że ma jednak za mało :wink:
Szczera prawda - tak samo czasami tłumaczę mężowi bo twierdzi,że czegoś mam sporo więc po co szukam innych?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu irysy masz przecudnej urody. ;:138
Kwitną krótko, ale nie szkodzi, po nich zakwitają inne rośliny i już tak do zimy.
Warto je mieć nawet dla kilku chwil, tak jak piwonie, pomimo, że krótko kwitną, ale w ogrodzie powinny być.
Rośliny, żeby pięknie w ogrodzie wyglądały muszą mieć odpowiednią oprawę, tak jak u Ciebie.
Strasznie podobał mi się klematis Błękitny Anioł.
Gdy go w końcu upolowałam, posadziłam przy szarej ścianie szopy, całe jego piękno legło w gruzach, gdyż kolory się zlewały.
Wiosną muszę przesadzić.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Irysy przecudnej urody. Niestety na mojej glinie nie chca rosnąc, więc wpadam sobie do innych ogródków je podziwiać. A u ciebie jest co ;:108
Ciemny powojnik - zaglądnij tutaj http://www.clematis.com.pl/wms/65163.html patrz na te ze sposobem cięcia 3. Przycina sie je nisko.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wandziu, fakt, to sprawa gustu. Mówię o powojnikach.
Przy okazji prześledziłam stronkę, którą podała dodad. Czyżby narodziny kolejnego chciejstwa? ;:14
Irysy cudne. Już latem pisałam, ze się poprawię i zadbam, o te które mam. Macocha wredna jestem. Upchałam w cienistym zakątku pod malinami :oops:
Dla mnie ta kompozycja jest mistrzostwem ;:180
Już pisałam, ale powtórzę. Lody waniliowe z czekoladą i karmelem albo toffi :D
Obrazek
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Gdzie Ty to wszystko mieścisz kobieto :?: Te są śliczne ;:138 ;:138 Wandziu wszystkie powojniki z grupy witicella przycina się wiosną -czyli taki musisz dokupić ,taki ciemno chabrowy ;:138 ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Wandziu, Twoje iryskowo jest zachwycające ;:63 ;:63 ;:63 Ileż Ty masz odmian :shock: Ja również je bardzo lubię - szkoda tylko, że kwitną tak krótko ;:108
Masz jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę irysów?
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

[Masz jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę irysów?]

Najlepiej się wymieniać między sobą , kiedy kwitną można poprosić o takiego iryska ,, Kupione mogą być inne od zamawianych ,, przynajmniej ja tak miałam,,
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

maniusika pisze:[Masz jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę irysów?]

Najlepiej się wymieniać między sobą , kiedy kwitną można poprosić o takiego iryska ,, Kupione mogą być inne od zamawianych ,, przynajmniej ja tak miałam,,
Tak, to niestety smutna prawda, dlatego właśnie zapytałam o sprawdzonego sprzedawcę. Każdy ma przynajmniej kilku takich. Problem polega też na tym, że kupowane sadzonki są czasami takiej jakości, że albo nie przetrwają, albo są tak małe, że przy plewieniu wyrywam je z chwastami nawet nie wiedząc kiedy :roll:
Pewnie, że najlepiej się dzielić i wymieniać ;:108 , ale z kolei spora grupa forumowiczek ma jeszcze zbyt małe sadzonki, żeby podzielić na wymianę.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,wiedziałam do kogo zajrzeć,żeby podładować akumulatory.Poza stwierdzeniem,że masz niezwykłą rękę do wszystkich roślin jestem pewna,że podkradasz ziemię sąsiadom,bo nie wiem jak ty to wszystko mieścisz??????????????
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Kropelko, pewnie, że szkoda, że żywot irysów jest tak krótki. Ale warto mimo wszystko je u siebie mieć, bo wcesną wiosną są pierwszymi tak obficie kwitnącymi kwiatami. Obrazek

Jagusiu, pospolite czy niepospolite to wszystkie są przecież piękne. Ja także nie mam wyszukanych odmian. Dostałam co prawda kilka w tym roku, ale jeszcze ie kwitły. Zobaczę, co z nich wyrośnie. Poczekaj trochę, gdy moje się rozrosną, to chętnie się podzielę. Zresztą, gdybyś miałą ochotę, to niektóre już mogę podzielić Obrazek

Aguniado, irysy germanica lubią raczej ziemię suchą i przepuszczalną. Przynajmniej te bródkowe. Nie wiem, jak rosłyby nad oczkiem wodnym. Nad wodę dobre nadają się irysy syberyjskie, z których mamy dwa kolory:chabrowy i ecri. Rozrastają się w olbrzymie kępy, choć kwiat mają drobny. Może takie by ci bardziej pasowały? Chyba że wybierzesz jakieś inne miejsce. Na przykład gdzieś pod twoimi pieknymi brzozami. Tam, taka kępa irysów, choćby tylko jedna, wyglądałaby wspaniale. Obrazek

Majeczko, tak tylko pytałąm z ciekawości. Wiem, że szkółki nie bardzo chcą prowadzić sprzedaż orlików, bo sadzonki są bardzo delikatne i często padają w drodze do klienta. Chyba że są duże, rozrośnięte. Poza tym weź pod uwagę, że możesz kupić jeden kolor, a zakwitnie ci inny. NIgdy nie wiadomo, bo jak już pisałam, orlik nie zachowuje cech rośliny matecznej. Ja akurat bardzo je za to lubię, bo są nieprzewidywalne i zawsze sprawiają niespodziankę.Obrazek

Christinkrysiu, że też ci nasi mężowie nie rozumieją czasem tak prostych spraw.Obrazek

Tajeczko, jak ty to ładnie napisałaś :D Warto je mieć nawet dla tych kilku chwil. Irysy takie już są. Piękne, przelotne, niedoścignione. Czekamy na nie długo, a potem cieszymy się krótko i znowu czekamy. Ale warto, bo dla mnie są przepiękne. Ta misterna, ciekawa budowa kwiatu. Te rozmaite kolory. Ta urocza bródeczka. Mistrzowski kunszt Stwórcy, z którym nie mogą się równać najlepsi artyści. Obrazek

Dodad, no niestety, irysy gliny nie lubią. Sucho, przewiewnie - to ich klimat. U mnie akurat idealny. No ale u ciebie za to róże rosną lepiej, a także wiele innych roślinek. Jakaś sprawiedliwość w tym jest :D Stronkę z klematisami Marczyńskiego znam dobrze, teraz przejrzalam ją powtórnie i wybrałam sobie Emilię Plater. To powojnik z grupy viticella, a więc znoszący gorszą ziemię. W sam raz dla mnie. A może ty także go masz? Obrazek

Klaryso, piękne to twoje porównanie, łączące wrażenia estetyczne ze smakowymi. A ta kompozycja z margerytkami powstała samoistnie. Margerytki wysiewają się u mnie w rozmaitych miejscach. Czasem je wyrywam, ale czasem potrafią stworzyć ładny zestaw, a więc zostawiam tam, gdzie same znalazły sobie miejsce.Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”