Pomidorki koktajlowe - 2cz.
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Super
Od jutra nie chowam pomidorów.
Dzisiaj odważyłam się zostawić wszystkie sadzonki kwiatów.
Od jutra nie chowam pomidorów.
Dzisiaj odważyłam się zostawić wszystkie sadzonki kwiatów.
- Wela
- 10p - Początkujący
- Od: 7 mar 2013, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U nas coraz cieplej.Balkon też osłonięty.
Damy radę
Damy radę

- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja już dzisiaj wysadziłam "koktajlówki" do gruntu-zimna zośka jest gorąca 

Pozdrawiam Ewa
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2012, o 12:26
Moi mili....
Mam skrzynię drewnianą 35x60 wys 35cm chcę do niej wsadzić balkoni red F1 i zastanawiam się czy 6 sz. czy 8 szt ?

Mam skrzynię drewnianą 35x60 wys 35cm chcę do niej wsadzić balkoni red F1 i zastanawiam się czy 6 sz. czy 8 szt ?

Monika - monicurka
-
- 50p
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
Jakiej ziemi najlepiej użyć do pomidorków koktailowych z "przeznaczeniem balkonowym", zastanawiam się czy wystarczyło by kupić zwykłą do kwiatków, czy jednak poszukać czegoś specjalnego.
Pozdrawiam Kamil
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Najwazniejsze, żeby pomidorki dostały potrzebne im składniki w odpowiednich proporcjach - w tym układzie nie ma duzego znaczenia podłoże, o ile brakujące składniki będziesz uzupełniać odpowiednim nawozeniem.
Zobacz np. tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=55855
Zobacz np. tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=55855
-
- 50p
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
Dzięki wczoraj właśnie, wysadziłem swoje pierwsze pomidory w życiu więc zostało tego i owego jeśli chodzi o nawozy
Tak więc jutro zabieram doniczki na działkę zaprawiam ziemię jak trzeba, a potem wsadzam już malizny i niech rosna zdrowo
dziękuje za szybką odpowiedź

Pozdrawiam Kamil
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dziś 6 sztuk swoich wysadziłam do pierścieni foliowych. Stoją za domkiem w ogrodzeniu mającym chronić je przed psem 

- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Proszę o porady odnośnie megagroniastego. Mam go pierwszy raz, będzie też w gruncie ale postanowiłem zrobić eksperyment - jak będzie rósł w doniczce. Prowadzę na jeden pęd.
Teraz tak wygląda:

I pierwsze grono - ciężko policzyć zawiązki kwiatowe, takich mikro jest bardzo dużo, próbowałem oszacować to wychodzi ze 150-200 aczkolwiek na zdjęciu tych najmniejszych nie widać (robione telefonem):

Nie wiem czy widać objawy na zdjęciu ale jest przenawożony - w innym wątku już dowiedziałem się, że przesadziłem z ilością obornika kurzego.
No i teraz pytania.
1. Na czubku pojawia się już 2-gie grono, teoretycznie tylko 2 powinno być, czy zatem mam zostawić ze 3 liście nad drugim gronem i ogłowić go?
2. Łodyga pierwszego grona jest dosyć delikatna, czy pomidor sobie sam poradzi i ona zgrubieje czy trzeba grono podwiązywać?
3. Czy doniczka ze zdjęcia wystarczy? Ma 22 cm średnicy i 20 wysokości (ok. 7,5 litra).
4. Czy identyczne zalecenia stosować dla posadzonych w gruncie
Teraz tak wygląda:

I pierwsze grono - ciężko policzyć zawiązki kwiatowe, takich mikro jest bardzo dużo, próbowałem oszacować to wychodzi ze 150-200 aczkolwiek na zdjęciu tych najmniejszych nie widać (robione telefonem):

Nie wiem czy widać objawy na zdjęciu ale jest przenawożony - w innym wątku już dowiedziałem się, że przesadziłem z ilością obornika kurzego.

No i teraz pytania.
1. Na czubku pojawia się już 2-gie grono, teoretycznie tylko 2 powinno być, czy zatem mam zostawić ze 3 liście nad drugim gronem i ogłowić go?
2. Łodyga pierwszego grona jest dosyć delikatna, czy pomidor sobie sam poradzi i ona zgrubieje czy trzeba grono podwiązywać?
3. Czy doniczka ze zdjęcia wystarczy? Ma 22 cm średnicy i 20 wysokości (ok. 7,5 litra).
4. Czy identyczne zalecenia stosować dla posadzonych w gruncie
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Grona- gronami, ale coś te pomidory wykarmić musi, więc i liście być muszą . 7,5 litra pojemnik może być za mały. Nie nadążysz podlewać i będą bardzo duże wahania wilgotności,co może mieć wpływ na wiązanie owoców.
Ja uprawiam megagrony w donicach 20l pojedynczo, grono trzeba podwiazywac, wilkom zostawiam po parze liści, prowadzę na 3 grona i oglawiam zostawiając pare liści nad ostatnim gronem. Tak samo w gruncie.
W 20 litrowych to rozumiem. Sam mam swoje koktajlowe na balkonie w takich i jak na razie nie gonię z wodą jak kot z pęcherzem, choć pomidorki mają już po 120 cm.
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
Moje pomidorki koktajlowe na balkonie- mimo poparzenia rosną bardzo ładnie , jeden nawet ma już kwiaty. Resztę wywiozłam na działkę -część powsadzałam do donic , część do gruntu. Niestety nie wiem czy przeżyją te przesadzenia , bo niestety musiałam wysadzać w dużym upale ( nie mogłam na działce zostać dłużej). Nawet nie wiem jak obecnie wyglądają -zaprzyjaźniona pani ze wsi obiecała mi codziennie podlewać moje uprawy -pomidorki , cukinie , papryczki i zioła. Jutro zadzwonię i zorientuję się czy jeszcze coś z nich pozostało

I jeszcze skusiłam się aby wstawić dla wrażeń estetycznych taki piękne okaz fiołka dzikiego.Na polanie jest ich mnóstwo. Pozdrawiam Ania

I jeszcze skusiłam się aby wstawić dla wrażeń estetycznych taki piękne okaz fiołka dzikiego.Na polanie jest ich mnóstwo. Pozdrawiam Ania
Monika
Ten pomidorek ma poczatkowo kwiaty w kupie ale w miarę jak zakwitają kolejne w gronie wydłuża sie ono w choinkę jak pomidor kiściowy. U mnie na balkonie maja po 12 owoców w gronie mimo, że rozsada jest z lutego. Ma już po 3 grona na pedzie głównym i kwitnące pędy boczne.
Widzę, że ma u Ciebie też piękne ulistnienie jak i u mnie

Ten pomidorek ma poczatkowo kwiaty w kupie ale w miarę jak zakwitają kolejne w gronie wydłuża sie ono w choinkę jak pomidor kiściowy. U mnie na balkonie maja po 12 owoców w gronie mimo, że rozsada jest z lutego. Ma już po 3 grona na pedzie głównym i kwitnące pędy boczne.
Widzę, że ma u Ciebie też piękne ulistnienie jak i u mnie