Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

Witaj Izo! Jakie fajne zdjęcie warzywnika..!
Bardzo lubię Twój biały płotek. No i zwróciłam uwagę na ścieżki z cegły, bo sama jestem w trakcie układania z cegieł rozbiórkowych obwódek rabat.
Konstrukcja zielnika mi się podoba, zrobię coś podobnego! Czy cegły łączyłaś na zaprawę, czy są po prostu ułożone?
Biała róża wśród paproci zjawiskowa...Bardzo ciekawe połączenie.
Nie wiedziałąm,że są takie pełne niecierpki - cudny! Będę szukać wiosną.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Izabelko,ale mnie kusisz tą podkładeczką. ;:224 Piękna ona!
O małe ,zielone-paskowane też chciałam zapytać,bo mam z nim( tatarakiem?)kłopoty.
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Izo brak mi słów, żeby wyrazić zachwyt nad podkładką ;:167
czy Mme Plantier mocno pachnie, tzn. da się go wyczuć z odległości?
Mam jeszcze pytanko odnośnie miłorzębu - czy to jest jakaś odmiana, czy czysty gatunek? Ile lat trzeba na takiego czekać?
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko- chodzi o tatarak trawiasty Ogon. W ubiegłym roku ładnie przezimował w oczku, przy czym postawiłam go na głębszą półkę... W tym roku nie przestawiłam i .... już nie przestawię bo oczko skute lodem. Sadzonka, która wpadła zbyt głęboko do oczka ( szczeniaczki ) wyjęta po ... jakimś czasie nie przejawiała oznak życia. To ewidentnie nie jest roślina głębinowa :wink: Tak więc eksperymentów nigdy dość :;230
Podobają mi się irysy nad wodą, chyba mogę im wybaczyć późniejsze nie nazbyt ozdobne ekscesy...

Gorzatko- och... ten co ryje, kopie... Ileż imion obraźliwych mu nadałam... Jak bardzo obrzydzam mu rycie, życie.... Trucie, łapanki i zsyłki... przed niczym się nie cofam :!: A on nic... lubi nas i już... Co więcej liczną sprowadził rodzinę. Hm... taki trudny i toksyczny związek... Zobaczymy jak długo potrwa...

Izo- witaj :D Ten moment, w którym panuję nad warzywnikiem... Ech, krótki on... Moment znaczy...się... krótki...
Widziałam Twoje cegły... Też tak sobie kombinuję, ale poza pomysł nie wyszłam... jeszcze...
Warzywnik.... u mnie migruje, jak chyba wszystko w ogrodzie... Chwycony zaprawą w paru miejscach, ale tak, że można go zręcznie ręcznie rozebrać... Co tu kryć - prowizorka, ale działa. Druga taka ceglana prowizorka migrująca to ognisko.... małe, akurat na ogrodowe zarazy do spalenia.
Ta róża znosi Izo zacienienie, i gorsze gleby... W ogóle dużo znosi... Pięknie by wyglądała na tle kokornaku przy ławeczce z piaskowca, skąpana w funkciach, paprociach, konwaliach i kokoryczach...
Niecierpki są do upolowania - różne odcienie... ale raczej w takich tonacjach do których dopiero się przekonujesz :wink:
Zostawiłam tego niecierpka, żeby zrobić sadzonki, ale widzę, że ledwo zipie...

Małgosiu- ładna, co? Jak będzie odrost, to ukopiemy... Tatarak dwie zimy radził sobie w oczku, ale na większej głębokości. Zobaczymy czy da radę... Duży już jest... i nie miałam z nim problemów ( z wyjątkiem tego przy dnie :;230 )

Asiu- Podkładeczka i moje serce podbiła. Do pełni zachwytu zabrakło mi owoców... Bo nie zawiązała...
Madame Plantier malutka, zapach mnie nie uderzył, bo gdyby, to chyba bym zapamiętała.... Podkładeczka i owszem z daleka wyczuwalna- to pamiętam.
Miłorząb raczej gatunek. Kupiony w wysokości 30 cm... Wielokrotnie przesadzany... Ubiegły rok, chyba czwarty w jego byciu u nas dał widoczny, znaczny przyrost. Ale z tego co widziałam, to ten typ chyba tak ma, bo w sąsiedztwie stała taka bida i w ostatnie dwa lata tak śmignęła... No, drzewo się robi...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Ogon, ogon, wiedziałam, że z psem miał mi sie kojarzyć :wink:
Jutro pójdę ogladnąć co tam u mojego słychać... to znaczy widać...
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Cudownie!!, ;:196 :heja oby chciała je wytworzyć. ;:65 Będzie wymiana na konfiturową,jeśli zechcesz ją przygarnąć. :D
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Ja znów przeglądałem Twoje róże i pomimo tego , że u mnie zostały zjedzone może warto coś spróbować posadzić ?
Najbardziej odpowiednim podłożem dla róż jest zasobna w próchnicę gleba gliniasto-piaszczysta, o poziomie wód gruntowych 70-100 cm lub większym.
Takie sobie coś wyczytałem na fachowej stronie i taka gleba u mnie występuje - przy wielkiej przewadze piaszczysta :;230

zobaczę ,może się skusze jak będzie giełda , ale musiałbym je mocno zabezpieczyć przed gryzoniami. ;:148
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś uwielbiam spacerować po twoim ogrodzie. Już miałam pytać co to za skalne cudeńko, ale doczytałam, ze afrykańska perełka :lol: mam nadzieję, ze dobrze przezimuje, bo jest prześliczna, a ja uwielbiam takie maluszki. Masz ją pierwszy sezon czy już zimowała?
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izka poszukuję w Twojej okolicy jakiegoś sensownego noclegu na jedną noc, nie najgorszego i nie najdroższego za razem :D
Mój M w drodze w góry planuje przenocować i może jeszcze Kraków zaliczyć ;:108 oraz psychicznie przygotować się na pokonanie 'zakopianki' :;230
Podsuniesz jakiś adresik ;:180
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Ale się Iza uśmiałam że 4 razy przesadzałaś miłorzęba :;230 . To coś jakbym siebie słyszała .
Sosna himalajska - 3 razy, cyprysik nutkajski -4 razy . ....i ostatnio już narzekałam przed koleżanką , ogrodnikiem z wykształcenia że gdzieś mi słabo rosną .....grzecznie mnie poinformowała że jak je zostawię wreszcie w spokoju .. to zaczną może rosnąć. Urzekła mnie po raz wtóry twoja Mary Rose . Ale obiecuję -nie kupię . za dużo sobie zaplanowałam ...muszę ;:223 teraz walczyć o finanse
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Z tym przesadzaniem to coś jak u mnie :lol: :lol: :lol:
Podobnie jak Alinka nie mogę się nadziwić dlaczego niektóre rośliny słabo rosną :;230
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

alinaK pisze:Ale się Iza uśmiałam że 4 razy przesadzałaś miłorzęba :;230 . To coś jakbym siebie słyszała .
Ja też miałem , ale po tym jak mi go zjadły nornice (podobnie jak wiele innych roślin) odpuściłem chyba już na dobre ..ponoć mają bardzo słodkie korzenie ;:108
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Izuś .. miłorząb na razie w moich planach - ale bardzo mi się podoba :)

Za to dopatrzyłam teraz - że Ty masz biały dyptam :) a nasionka , sadzonkę ( lepiej ) .. cokolwiek ? Odkupie, wymienię ...
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

:;230 Mój miłorząb przesadzony jak na razie 3 razy ;:224
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Dorotko- Ogon został mi w pamięci ... i psiząb...

Małgosiu- pewnie, że chcę.... Tym bardziej będę wypatrywać odrostów...

Marku- zaczynam odczuwać co znaczą gryzonie na w ogródku. Na razie nie zniszczyły mi całkowicie żadnej rośliny, ale parę krzaczków ruszało się i więdło - podkopywałam, podsypywałam... Cały sezon. Ale glebę mamy taką samą, więc .... skuś się :wink: A na słabe gleby... najlepsze historyczne :D A... zawsze można rozważyć sadzenie w koszach z siatki, zwłaszcza tych ze słodkimi korzeniami.

Agnieś- cała przyjemność po mojej stronie :wink: Afrykańska perełka zimuje w piwnicy, mam nadzieję, że przebudzi się pełna chęci do życia. Bo jak nie, to mi będzie wstyd...

Joluś- zaglądnij na pw

Alinko- ech... te nasze roślinki z temperamentem nomady... Nie idzie ich utrzymać w miejscu... Koleżanka wykształcona ogrodniczo ma świętą rację... tylko co z tego :wink: Mary Rose występuje w ofercie Pana Tapira, droga nie jest... skuś się. To fajna róża - duży, harmonijny, obficie kwitnący krzew. Na prawdę warto!

Moniko- jest nas więcej...

Bernaciu- pomyślimy...

AniuRóżano- cóż to wobec przesadzania kwitnących krzewów róż...

Kochani - smutno... Gdyby nie Paweł, nie było by mojego oczka.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”