Zielono mi... w głowie i na parapetach ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi... w głowie i na parapetach ;)

Post »

Mis20- tak, Asiu ;) Twój skrętniczek ładnie się ukorzenił i obecnie kwitnie w najlepsze. Ma trzy kwiatuszki i kolejne pędziki z kwiatkami rosną...

Kasik- dziękuję...też mi się podoba ten fiolecik na skrętniczku.

Renatko- jeśli sadzonki skrętnikowe przetrwają zimę, jedną zarezerwuję dla Ciebie ;:108

Mniodkowa- o Widzisz... ja, w piwnicy mam kilkadziesiąt, różnych osłonek (nawet świąteczne mam hihi...) i zawsze mogę włożyć kwiatuszka do odpowiedniej osłonki.
Hipeastrum miało maleńki pędzik z pączkami, obecnie ma długość około 50cm i...dalej rośnie. Dodatkowo, z drugiej strony cebuli zaczyna wyrastać drugi pędzik - będzie ładne kwitnienie. Zwłaszcza, że cebula była kupiona na przecenie za 5zł w Lidlu, dwa lata temu. Rok temu kwitł na jednym pędzie...

Fragola- dziękuję ;) Lubię takie kwitnienia, zwłaszcza, gdy szaro jest na dworze.

Kociaro- ślicznie dziękuję. Lubie Charma, bo jest w "mocnym" kolorku. I ma śliczne, karbowane kwiatuszki...

Agucha- witaj milutko ;)
Kolorowo i dziś będzie...
Myślę, że hoja australis lisa jest łatwą hoją w uprawie. Widać tym razem nie udało mi się z nią "dogadać". Może na wiosnę spróbuję z nią lub hoją tricolor...

Jatra- u Wielu z nas jest ciągle wiosna. I te kwitnienia, które się u mnie szykują. ZIma będzie kolorowa.

Heliofitko- dziękuję, Iwonko. Sadź hipeastra... będą pięknie kwitły zimową porą, gdy będzie biało za oknem...
Ja się skusiłam na zakupy w internecie. W ubiegłym tygodniu przyjechały do mnie dwie cebule amarylisów: biały - pełny "Jewel" i łosiowo-biały pełny "Dancing queen". Ale czy zakwitną w tym sezonie, zobaczymy...

Elciu- jeszcze ze dwa tygodnie trzeba poczekać na pierwsze kwiaty hipeastrów.

Aga- budzą się kolejne cebule hipeastrów u mnie, ale na razie tylko 4 pędziki na dwóch cebulach są ;)

Evo- jeśli zimę przetrwają skrętniki, wywiozę je w marcu lub kwietniu na działkę. Wtedy zacznę ich szczepienie. Będą sadzonki i listeczki do sprzedania...

Nuta- dziękuję. Hipki jeszcze rosną w siłę pędzików. A fiołki i skrętniki nadal kwitną.

Renio- jeszcze chwila i pojawią się pierwsze pączki na hipkach...

Misiaczko- Wiesz, ja się obchodzę hmm... mało "delikatnie" z cebulami hipków. Nie czekam, aż zaschną im liście, tylko zielone wycinam i wtedy wynoszę je do piwnicy ( tak gdzieś od połowy lipca tam stoją, w doniczkach z ziemią, ale bez podlewania). W połowie listopada ( po 4 m-ach suszy i chłodzenia), zmieniam im ziemię i ustawiam cebule na południowym oknie. Zaczynam delikatnie podlewać i jak puszczą liście( mam kilka starych odmian, które najpierw puszczją liście, potem kwiaty) lub pędziki kwiatowe. Podlewam nawozem do roślin kwitnących i czekam na kwiaty.
Jeśli Twoje cebule miały conajmniej 3 m-ce odpoczynku, to Możesz już je wyjąć z lodówki i wsadzić do doniczek z ziemią i zacząć delikatnie podlewać. Jeśli są krótko w lodówce, to Poczekaj jeszcze troszku z ich "obudzeniem".

Mika- dziękuję.

Moje obecne kwitnienia... fioletowa gloksynia przekwitła i...otwiera kolejne kwiaty. Delikatnie pchnie cytrusami z domieszką konwalii:

Obrazek

W październiku, przywiozłam z wystawy krakowskiej, z wymiany z Arletą, ukorzenioną sadzonkę h. belli variegata Bardzo się bałam o nią, czy przetrwa. A ona puściła się na bok i ładnie rośnie:

Obrazek

Skrętniki kwitną... "Jóżef" - jasny fiolet, "Teresa" - bordo z żółtym środkiem, i miniaturowy granatowo-śliwkowy razem:

Obrazek

Józef z Teresą:

Obrazek

Fiołki też kwitną... "Suncoast Circus Candy" ładnie się wybarwił:

Obrazek

Irish Creame otwiera "ciężkie", woskowe karbowane kwiatuszki:

Obrazek

I prawdopodobnie "Red Lantern" pięknie kwitnie (miał być Rodeo Glory) :

Obrazek

"Swadebnyj bukiet" też ma pączki:

Obrazek

I jedno zdjęcie, dla zakręconych na punkcie storczyków. Mój sabotek - hybrydka, kwitnie od kilku tygodni:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale tu kwitnąco ;:224 Masz śliczne kolory skrętników
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Justynko ależ cuda ;:224
Wszystko u ciebie pięknie rośnie i kwitnie ;:138
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Zaciekawił mnie ten Sabotek. :roll: Takiego jeszcze nie widziałam. Śliczny ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00

Post »

Pięknie i kolorowo się zima u ciebie zapowiada :) Najbardziej urzekają mnie Twoje fiołki - ostatnio mam nawrót fiołkozy ;:14
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

Mam ukorzeniony listek gloksyni, pokazały się nawet tyli bulwy, wsadziłam go wczoraj do ziemi dziś rano patrze a listek oklapł, zrobił się cały zwiotczały, wystraszyłam się i wyciągnełam z ziemi i z powrotem trafił do wody, ukorzeniałam go bardzo długo i nie chciałabym go stracić. Zastanawiam się czy to normalne takie zachowanie po włożeniu z wody do ziemi, czy włożyć go z powrotem do ziemi i czekać aż pozbiera się do kupy czy czekać na większe korzenie ??
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Justynko patrzę i podziwiam . skrętnik piękny -Charm :wit
monia77
100p
100p
Od: 15 paź 2011, o 10:32

Post »

chyba musze sobie zrobic zakaz wchodzenia na galerie bo zwariuje od tych piekności,ten sabotek piekny,gloksynia tez(miałam kiedys).
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kasik- dziękuję ;) W przyszłym roku będzie bardziej kolorowo, jak wszystkie naraz skrętniki zakwitną...

Mis20- Wiesz, zaczęłam dziś czyszczenie liści przed Świętami i...czasami ta ilość zielonego mnie przeraża. Jeszcze tyle liści zostało do czyszczenia :;230

Elciu- sabotek kupiony jako niekwitnący na all... Przyjechał do mnie z kilkoma rozetami i na dodatek go podzieliłam na wymianę. Kwitnie u mnie i u Koleżanko forumowej. Silna roślinka z niego ;)

Mroofka- dziękuję, te kwiaty fiołkowe, to pierwsze, moje kwitnienia odmianowców. Wiosną będzie ich więcej.

Mika181- a ja myślę, że to jest normalne zjawisko. Korzonki wytworzone w wodzie są bardzo delikatne i jeszcze "nie umieją" pobierać wody z podłoża. Ja bym wsadziła z powrotem do ziemi tego listka. Ale, doniczkę przykryłabym workiem foliowym z dziurkami i postawiła w ciepłym miejscu. W nienasłonecznionym miejscu, bo liść może omdlewać.
Też mam listka jeszcze jednego podczas ukorzeniania, a raczej już jest bulwka, a listek usechł. Delikatnie podlewam, czekam, aż się sadzonka opuści.

Sangwinario- dziękuję bardzo.

Monia77- dziękuję. Ja też podziwiam u Innych kwiatuchy i...list chciejstw się wydłuża.

A ja dziś dokonałam odkrycia. "Jewel" - pełny, biały hipek ma pędzik kwiatowy. Ależ się cieszę, bo to mój pierwszy, pełny hipek będzie ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

no tak - u Ciebie kiedy nie przyjdę to kolorowo :tan ;:138

ale ten hipek biały to mnie zaintrygował... ;:224 nie doczekam się rozkwitu ;:65

no i gloksynia takze mnie zaskoczyła, myslałam, że wszystkie śpią :shock:
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00

Post »

U mnie na parapecie też pierwsze listeczki odmianowców się pojawiły. Na kwitnienia jeszcze sobie pewnie sporo poczekam, ale póki co mogę sobie popatrzeć na Twoje :D
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Piękne , Justynko , kwitnienia . Sabotek największy arystokrata , choć pozostałe też nie ostatnie,
jeśli brać pod uwagę kolory ,wielkość kwiatu - jednym słowem cudownie ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na sabotki mogłabym patrzeć przez cały czas. Są takie urocze i inne, niż wszystko pozostałe ;:108 .
Twój jest fantastyczny, nie mogę wzroku od niego oderwać ;:138 .
Gratuluję także kwitnącej gloksynii i odrościka u hoi :) .
Skrętniki, jak zwykle, urocze i jeśli można, to już się ustawiam w kolejce po listek tego ciemnego ;:108 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Sabotek pięknie kwitnie:)

Skrętnieczki przeurocze mają kolorki. A bella gratulacje nowej gałązki, może i moja w końcu się u mnie zaaklimatyzuje, dostała ostatnią szansę:).Jak nie to wie co ja czeka:D.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Justynko to ja już czekam na kwitnienie Jewel-a. ;:65 Na pewno będzie cudny. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”