Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
Przez własne niedopatrzenie nie podałam że mam nasiona
36 x Albenga i to sporo.
Tych pomidorków też jest sporo :
- K/69 - Faworyt x K37
- K/120 - Bawole z rynku X malinowy samokończący spłaszczony ( pochodzi od Steak Sandwich )
- 131 x Steak Sandwich
- K/168 - Malinowy z rynku stara tradycyjna odmiana x Anna Russian
- Beeforange x O.R.B x Copia F2 do rozszczepiania
- K/153 - Dyno x malinowy 36 F3 różowy 2010
- Malinowa zebra z dzióbkiem x malinowy 37 - 2011
36 x Albenga i to sporo.
Tych pomidorków też jest sporo :
- K/69 - Faworyt x K37
- K/120 - Bawole z rynku X malinowy samokończący spłaszczony ( pochodzi od Steak Sandwich )
- 131 x Steak Sandwich
- K/168 - Malinowy z rynku stara tradycyjna odmiana x Anna Russian
- Beeforange x O.R.B x Copia F2 do rozszczepiania
- K/153 - Dyno x malinowy 36 F3 różowy 2010
- Malinowa zebra z dzióbkiem x malinowy 37 - 2011
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Comciu, czy ta krzyzowka 36 x Albenga to bedzie moze nr K/42? Jest na liscie, ale odwrotna kolejnosc rodzicow - na pierwszym miejscu Albenga.
Pozdrawiam, Dorota
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
"Zawsze" się podaje matka x ojciec, ale na pierwotnej liście jest na odwrót.cantati pisze:Comciu, czy ta krzyzowka 36 x Albenga to bedzie moze nr K/42? Jest na liscie, ale odwrotna kolejnosc rodzicow - na pierwszym miejscu Albenga.
pozdrawiam, Gunnar
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
K/41 numer krzyżówki się zgadza, ale nasiona to dopiero F2 (w pośpiechu musiałam źle podpisać). Któraś z odmian była nie do końca ustalona i w F1 rośliny nie były jednakowe. Nasiona zebrałam z rośliny o dużych możliwościach hodowlanych (słaba zebrowatość i kształt lekko sakiewkowaty stwarza możliwość utworzenia kilku nowych odmian w następnych pokoleniach).
K/15 też do szukania nowych odmian.
K/168 się nie zgadza. To krzyżówka której nie było wcześniej, czyli powinna mieć kolejny numer, albo któryś pusty. O ile pamiętam była gdzieś luka w numeracji. Miałam opory przed udostępnieniem tych nasion. ,,Malinowy z rynku'' , to jakaś stara odmiana z mocno zielona piętką i silnym pomidorowym aromacie. Owoce spłaszczone, duże. Pomidor uprawiany w gruncie, w tunelu rósł i plonował kiepsko. Do krzyżówki wzięłam go dla aromatu owoców i nie sprawdzałam co wyszło.
Kalman chyba pochodzi z innej rośliny niż wcześniej, ale faktycznie odmiana miała na akcji nr. 10. Ta odmian wyglądała jakby była nie do końca ustalona, albo trafiłam na mutację. Na pewno zbierałam osobno nasiona z odmieńców i na pewno po części powtarzały.
K/16 powinien się zgadzać.
Odwrotne krzyżówki robiłam. Potomstwo tych samych rodziców różni się w takim wypadku mniej lub więcej. Na pierwszym miejsu podaje się roślinę mateczną, na drugim ojcowską. Czasem na opakowaniu jest napisane na odwrót niż powinno być, bo o prawidłowej kolejności dowiedziałam się w połowie krzyżowania. Krzyżyk na opakowaniu oznacza matkę, strzałka ojca.
Teraz z innej beczki. Siewki z numeru 37 są większe od innych, bo to wielkoowocowy pomidor. Jest wczesny, więc nie ma potrzeby siać go zbyt wcześnie, jeśli jest przeznaczony do uprawy pod gołym niebem. Wczesne odmiany często lubią wybiegać zbyt długo przetrzymywane. Tracą wtedy zawiązki gron i rosną później wegetatywnie(zamiast wczesnego zbioru owoców jest potem mnóstwo liści). Późne są zwykle mniej podatne na wybieganie.
Pozdrawiam, kozula
K/15 też do szukania nowych odmian.
K/168 się nie zgadza. To krzyżówka której nie było wcześniej, czyli powinna mieć kolejny numer, albo któryś pusty. O ile pamiętam była gdzieś luka w numeracji. Miałam opory przed udostępnieniem tych nasion. ,,Malinowy z rynku'' , to jakaś stara odmiana z mocno zielona piętką i silnym pomidorowym aromacie. Owoce spłaszczone, duże. Pomidor uprawiany w gruncie, w tunelu rósł i plonował kiepsko. Do krzyżówki wzięłam go dla aromatu owoców i nie sprawdzałam co wyszło.
Kalman chyba pochodzi z innej rośliny niż wcześniej, ale faktycznie odmiana miała na akcji nr. 10. Ta odmian wyglądała jakby była nie do końca ustalona, albo trafiłam na mutację. Na pewno zbierałam osobno nasiona z odmieńców i na pewno po części powtarzały.
K/16 powinien się zgadzać.
Odwrotne krzyżówki robiłam. Potomstwo tych samych rodziców różni się w takim wypadku mniej lub więcej. Na pierwszym miejsu podaje się roślinę mateczną, na drugim ojcowską. Czasem na opakowaniu jest napisane na odwrót niż powinno być, bo o prawidłowej kolejności dowiedziałam się w połowie krzyżowania. Krzyżyk na opakowaniu oznacza matkę, strzałka ojca.
Teraz z innej beczki. Siewki z numeru 37 są większe od innych, bo to wielkoowocowy pomidor. Jest wczesny, więc nie ma potrzeby siać go zbyt wcześnie, jeśli jest przeznaczony do uprawy pod gołym niebem. Wczesne odmiany często lubią wybiegać zbyt długo przetrzymywane. Tracą wtedy zawiązki gron i rosną później wegetatywnie(zamiast wczesnego zbioru owoców jest potem mnóstwo liści). Późne są zwykle mniej podatne na wybieganie.
Pozdrawiam, kozula
A u mnie słabo z 37/K, z 5 nasion wzeszły 2, ale to mniej ważne, siewki są wyjątkowo słabe, ledwo dychają, nawet nie ma co porównywać do innych hybryd i resztykozula pisze:..Teraz z innej beczki. Siewki z numeru 37 są większe od innych, bo to wielkoowocowy pomidor. Jest wczesny, więc nie ma potrzeby siać go zbyt wcześnie, jeśli jest przeznaczony do uprawy pod gołym niebem. Wczesne odmiany często lubią wybiegać zbyt długo przetrzymywane. Tracą wtedy zawiązki gron i rosną później wegetatywnie(zamiast wczesnego zbioru owoców jest potem mnóstwo liści). Późne są zwykle mniej podatne na wybieganie.
Pozdrawiam, kozula

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
U mnie jest tak samo z K 37, wschody 2/5 i siewki bardzo słabe, choć ostatnio jakby zaczęły zbierać się do życia 

Pozdrawiam, Jacek
- pawel1000
- 50p
- Od: 20 maja 2012, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też K 37 kiepsko kiełkuje 2/6.
Ale dzięki Agulce11 dostałem 12 nasion. Dzisiaj kolejne powędrowały do kiełkowania.
EDIT:
Nasiona mam:
K/37/F8 2012
Ale dzięki Agulce11 dostałem 12 nasion. Dzisiaj kolejne powędrowały do kiełkowania.

EDIT:
Nasiona mam:
K/37/F8 2012
Pozdrawiam Paweł.
Ośmielę się zapytać o Wasze 37 -jakie to były? moja 37 F8, aż czasem myślę, że nasionka niechcący pomylone 

Niestety słaba jakość nasion.
Dlaczego? Zeszłoroczne nasiona-czemu słaba jakość?forumowicz pisze:Niestety słaba jakość nasion.
Moje powschodziły -jedno tylko trójliścieniowe. Nie były jakieś super mocne z początku,ale światło marne,a w tej chwili mam już ze trzy bardzo śliczne przepikowane,a resztę dziś pikuję i oglądam.
Pomorze...klimat łagodniejszy
.

Mnie, na 140 wysianych nasion, nie wzeszły 2, od kilkunastu darczyńców.Słaba jakość nasion? Wątpię.
U mnie seria 37 F8 to największe z siewek, podobnie jak krzyżówki z 37. Trójliścienowych w tym roku nie miałam.
U mnie seria 37 F8 to największe z siewek, podobnie jak krzyżówki z 37. Trójliścienowych w tym roku nie miałam.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
U mnie też to było 37 F8.monika pisze:Ośmielę się zapytać o Wasze 37 -jakie to były? moja 37 F8, aż czasem myślę, że nasionka niechcący pomylone
Pozdrawiam, Jacek
No właśnie pisałaś aria już o tym. Ja ilością wschodów się nie martwię, zdarza się że nasiona są sterylne, mnie martwi tylko to że sadzonki takie złabiutenkie, ale chucham i dmucham, żartuję oczywiście, ale je obserwuję. No samoloty to one u mnie na pewno nie są. Napisałam o tym bo się trochę zmartwiłam, jak przeczytałam co Kozulka pisze o 37. Może tam jeszcze jakaś mutacja zaszła, nie wiem, życie pokaże.
Sam chciałbym wiedzieć- dlaczego ?Aimee pisze:Dlaczego? Zeszłoroczne nasiona-czemu słaba jakość?

Swoje nasiona wschodzą mi bezproblemowo. Ale z tego co wiem, technologii pozyskiwania nasion jest prawie tyle co forumowiczów.

Kolejna część jest tu